Legjobb harapnivalók nyaraláshoz az útra, és hozzá egy fantasztikus recept
Elkezdődött a nyár, és mindannyian kiruccanunk. Délre, északra, vagy a föld másik részére készülünk nyaralni.
Egy valami közös mindannyiunk esetén. Minden utazás alkalmával kell valami harapnivaló. Lehetőleg egészségesen táplálkozzunk.
Ismert szakértőket kerestünk fel és kértük segítségüket, hogy árulják el nekünk, milyen harapnivalóval készülnek az utazásra, ne nekünk kelljen egyedül keresgélni és kitalálni utazásunkhoz a megfelelő harapnivalókat.
Íme a tanácsaik első „adagja”.
Hana Málková
Mindig attól függ, hogy hová és hogyan utazok. Külföldön szeretem megkóstolni a helyi specialitásokat, ezért nem az a típus vagyok, aki egy heti rántott-hússal utazik. Ha autóval utazunk, és tudom, hogy útközben meg lehet állni valahol, akár étteremben, akár szupermarketben, akkor inkább veszek valamit útközben. És csak a biztonság kedvéért csomagolok néhány tartós élelmiszert, amelyek általában nálam maradnak legközelebbre is, leggyakrabban knäckebrot-t, szárított húst és valamilyen kekszet.
De ha tudom, hogy a nap nagy részét autóban töltjük az autópályán, és az a sejtésem, hogy az úton csak benzinkút vagy a McDonald’s van, akkor inkább készítek valamilyen harapnivalót az útra. Általában szendvicset készítek, akár hússal, akár csak sonkával vagy sajttal.
De amit sosem hagyok ki, az egy zöldségekkel teli doboz (általában a repülőre is ezt viszem magammal), utazáshoz a legpraktikusabbak a cseresznyeparadicsom, a retek, vagy előre vágok fel kisebb darabokra más zöldségféléket is, például paprikát vagy salátalevelet.
- Az emberek általában hajlamosak nassolással elütni az unalmas utazási időt, ideális lenne erről a szokásról fokozatosan lemondani, de ha már így van, akkor erre a zöldség a legjobb megoldás.
Az utazások alkalmával a szendvicsek mellett a kuszkusz- vagy tészta saláta is nagyon bevált nálam, melyek akár hidegen is fogyaszthatóak. Ennek egyik előnye még az is, hogy szinte bármiből el lehet készíteni, és így az utazások előtt felhasználhatom a hűtőben található maradékokat.
Hana Málková cikke a blogunkon:
Radka Doležalová
Az életben mindenki kerül olyan helyzetekbe, amikor utazásaihoz gondoskodnia kell az ételről, ugyanakkor nem szeretne menni az autópályákon található tipikus gyorséttermekbe. Mondhatjuk azt is, hogy egy egyszeri alkalom nem fog ártani, de a tápértéke nagyon alacsony, ezért hamarosan újra éhesek leszünk, és biztosan el is fáradunk.
- Az időnek is fontos szerepe van, amikor a saját beszerzésű étellel kell megbirkóznunk. De mindig érvényesnek kell lennie, hogy időt szánunk rá, és valóban nyugodtan fogyasztjuk el.
Nagyon változatos ételeket készíthetünk az utazásokhoz is. A rágcsálnivalók lehetnek a megszokottak, pl. gyümölcsök, ideális esetben alma, különféle ropogós kenyerek, knuspi, ropi. „Főétel”-nek jó választás lehet egy száraz húsos-zöldséges saláta, minőségi szénhidrát komponenssel kiegészítve.
Figyeljünk oda, hogy „kemény zöldséget“ használjunk, mint amilyen a paprika, vagy uborka. A friss paradicsomot inkább kerüljük el. A szárított paradicsom viszont jó választás. Ideális lehet például a tésztasaláta csirkehússal, nagyon jó még a csicseriborsó, vagy lencse-saláta. Használhatunk hozzá diót, vagy parmezánt. A hagyományos rántott hús sem rossz választás 🙂
Amit viszont nem szabad alábecsülni – és különösen az úton, az a folyadékbevitel! A szénsavmentes víz a legjobb választás. Én szeretem a házi teákat is, például menta vagy gyömbér tea, amit PET palackba töltök. Szénsavas vízből maximum fél litert fogyasszunk naponta.
Radka Doležalová cikke a blogunkon:
Michaela Weissová
Az a fajta nő vagyok, akinek mindig kéznél kell,hogy legyen valamilyen egészséges nassolnivaló, bárhol is vagyok. Utazáskor szeretem a gyümölcsöket, a házi szendvicseket vagy a házi ropogtatnivalókat.
Megosztok egy nagyon egyszerű, gyors, egészséges, alkalmazkodó és nagyon finom receptet áfonyás-almás kesudió rudacskák elkészítéséhez.
Ingredience:
- 1 csésze magozott datolya vagy füge
- ½ csésze apróra vágott kesudió
- ½ csésze kesudióvaj (lásd a receptet)
- ¾ csésze szárított áfonya
- ½ csésze reszelt alma
Folyamat:
Az összes hozzávalót jól mixeljük össze egy turmixgépben. A kapott keverékből rudacskákat formázunk, amelyeket tálcára helyezünk, és egy éjszakára a hűtőszekrényben hagyjuk. Másnapra szépen megkeményednek és máris fogyaszthatjuk.
Ez egy univerzális recept, amelyet könnyedén módosíthatjuk saját ízlésünkhöz, vagy szervezetünk igényeihez. Az áfonya helyett használhatunk más szárított gyümölcsöt is, bármit amit szeretünk. A kesudió és a kesudióvaj helyett használhatunk bármilyen diófélét és a belőlük készült vajat (amit az említett oldalunk is megtalálhatnak). Ezután már elég csak becsomagolni, táskába tenni, és kész is van.
Ezt a nassolnivalót nem csak Önök, hanem gyermekei is biztosan értékelni fogják.
Michaela Weissová cikke a cseh blogunkon:
A Kémiai Technológiai Egyetem tanulmányai arra ösztönözték, hogy a táplálkozás és az egészséges életmód iránt érdeklődjön. A diploma megszerzése után (1993) számos folyóiratban írt a témával kapcsolatban – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví stb. A Dine4Fit cseh nyelvű blogja mellett, ahol adminisztrátorként és Facebook -szerkesztőként dolgozik, majdnem húsz éve üzemelteti saját weboldalát is, a www.aerobic.cz-t. Ott mindenki megtalálja a kedvére valót, aki szereti a csoportos gyakorlatok bármilyen formáját (aerobik, jóga, pilates …)
28.9.2021
Dine4fit.hu
Cikkek, Érdekességek