Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

A bazális anyagcsere új számítása, és egyéb újdonságok a Dine4Fit alkalmazásban

Amint bizonyára észrevették, folyamatosan igyekszünk javítani a Dine4Fit alkalmazást. Némelyik változás azonban első ránézésre nem egyértelmű.

Itt egy rövid áttekintés az utolsó javítások egyikéből.

A bazális anyagcsere alapszámítása

Egyik fő és nagyobb változás a BMR számítás, ami az angol rövidítésből ered – basal metabolic rate. Magyarul ezt bazális anyagcserének, avagy alapanyagcserének nevezzük, amit lehetne bazális (alap) metabolikus leadásnak/folyamatnak nevezni. Egyszerűen mondva az érték azt az energiamennyiséget határozza meg, amelyet a szervezet teljes nyugalmi állapotban elhasznál, vagyis azt az energiát, amit akkor éget el, amikor nem csinálunk semmit, és nem is emésztünk semmilyen ételt. Erre több számítási módszer is létezik.

novinky v aplikaci Kalorické tabulky

Az első képlet 1918-ban jelent meg, amit Harris-Benedict egyenletnek/képletnek neveznek. A BMR értéket a test felületéből számítja ki (magasság és súly alapján), életkortól, nemtől, valamint az oxigén és széndioxid értékektől függően. Ennek az egyenletnek egy később módosított és javított változatát a Dine4Fit alkalmazásban is használtuk.

Létezik azonban egy még pontosabb számítás is, ez pedig a Mifflin-St. Jeor képlet 1990-ből. Amennyiben a felhasználónak a BMI indexe normál tartományba esik (vagyis a BMI index 19 – 25 közé esik), akkor nincs szükség a testzsír-szászalék értékére, így jelenleg ez a képlet a legpontosabb.

  • Azon felhasználók esetében, akiknél a BMI-index a normál tartományon kívül esik, a Katch-Mcardle képletet használjuk, ami a testzsír értéket is figyelembe veszi számításkor.

Adatok a számításhoz

A számítások tételei is megváltoztak, melyek most már a következő adatokat tartalmazzák: testzsír (a fent nevezett Katch-McArdle képlet féle BMR számításhoz), fizikai aktivitás (ülő, kissé aktív, közepesen aktív, nagyon aktív, rendkívül aktív, nincs aktivitás) és a cél, ahol további három tétellel találkozunk:

  • Fogyás (15 % kerül levonásra a teljes kalóriából),
  • Izomtömeg növelés (10 % kerül hozzá pluszba a teljes kalóriához),
  • Fittnek lenni (nem változik).

A cél alapja

Megváltoztattuk a tápanyagok, avagy a makrotápanyagok arányát is a felhasználó által elérni kívánt cél alapján. Tucatnyi elérhető forrást vizsgáltunk, úgy az Egészségügyi Világszervezet, mint a fitnesz és fogyókúra szakértők ajánlásait, hogy képesek legyünk az értékeket a lehető legpontosabban beállítani:

  • Fittnek lenni cél esetében a fehérjék 25 %, szénhidrátok 47 % a zsírok 28 %,
  • Fogyás esetében a fehérjék 28 %, szénhidrátok  43 % és a zsírok  29 %,
  • és végül az Izomtömeg növelés cél esetében – a fehérjék 25 %, szénhidrátok 49 % a zsírok 26 %.

Egyéb változások a számításokban

További változásokon esett át a cukor, folyadék, só és a telített zsírsavak számítása is:

  • A cukrok esetében a számítás az Egészségügyi Világszervezet ajánlásain alapul, ami a napi bevitelnek a férfiak esetében maximum 8 %-nak, a nők esetében maximum 7 %-nak kellene lennie.
  • A folyadékbevitel számítást külön kell végezni a férfiaknál és külön a nőknél, továbbá a súly és aktivitás szerint. A nők esetében a napi folyadékbevitelnek 2 és 3,1 liter között, a férfiaknál 2,5 és 4 liter között kellene lennie.
  • Az Egészségügyi Világszervezet információja alapján a napi sóbevitelt lecsökkentettük 6 grammról 5 grammra.
  • A telített zsírsavak eredeti számításánál fix értéket használtunk, most a napi bevitelnél az arányuk nem haladhatja meg a 10 %-ot.

szerző:

Jan Lipšanský

Forgatókönyvíró, újságíró, író, a Cseh Televízió munkatársa, jelenleg két fiával töltik kellemesen mindennapjaikat, és együtt utazgatnak.

Dine4fit.hu

28.10.2021 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Az archívumból

Mónika: A rokonaimat sokkolta a változás – a Dine4Fit alkalmazással leadtam 30 kg-ot

Nagyon örülünk az olyan történeteknek, amelyekben azt halljuk, hogyan segített Önöknek a Dine4Fit alkalmazásunk elérni az álmaik alakját és a jobb egészségi állapotot.

És mivel tudjuk, hogy ezek az úgynevezett átalakulások azokat is inspirálják, akik most vágnak bele a fogyókúrába, ezért időnként (természetesen a főszereplők engedélyével) válogatott történeteket teszünk közzé itt a blogon.

Kapcsolódó cikkek

Veronika Mayová: Nem kívánt gondolatok – fogyókúrás törekvéseink csendes szabotőrei

PMeglátogatott egy nő. A szemében fáradtság és amolyan csendes belenyugvás látszódott.

Én már mindent kipróbáltam. És semmi sem működik. Maga az utolsó reményen,“ – vallotta be.

Fitt jóízűen: Gyors cottage kenőkrém és barna rozskenyér

Még ha rohanásban is vagyunk (munka, gyerekek, család, sport, idő saját magunkra), és nem tudjuk, mit csináljunk először, akkor egy kiegyensúlyozott étkezéssel kényeztethetjük magunkat.

Mint szinte mindenki, én is igyekszem a lehető legkevesebb időt a konyhában tölteni, és ennek a sikernek a kulcs a tervezés és az egyszerű receptek.

Veronika Mayová: Másokkal hasonlítják össze magukat? Lehet, hogy ezzel csak ártanak a saját erőfeszítéseiknek!

Összehasonlítás. Gyorsan, és automatikusan történik – másokat figyelünk, hogyan élnek, hogyan esznek, hogyan fogyókúráznak, hogyan edzenek, mit csinálnak…

És tudat alatt összehasonlítjuk az életüket a sajátunkkal.

A kalóriákról másként: Történelmi tévhitek az ételekkel kapcsolatban

Amikor egy könyvben azt olvassák, hogy a király egy ablaküvegnek támaszkodik a 10. században, akkor világosan látszik, hogy a szerző ismeri a történelmet. És ugyanez a helyzet az ételekkel is.

Mintha egy ilyen könyvben azt írták volna, hogy IV. Károly király a rántott húshoz krumplit evett, és azt majonézzel ízesítette. Hagyom most egy , hogy találgassanak…

Salsa, dip, pesto, chutney (csatni), szószok – mik a különbségek köztük?

Az ételek ízesítésére nem csak a fűszereket és gyógynövényeket kell figyelembe venni. Az ókortól kezdve az emberek különféle keverékekkel ízesítették ételeiket, amelyeknek az összetevői lehetnek zöldségek, gyógynövények, olajok, méz, erdei gyümölcsök, gyümölcsök, tej, hall stb. is.

A ma ismert szószok később hasonló keverékekből születtek. És nemcsak a tormás, bélszínes, paradicsomos, hanem a meleg indiai szószok is. Vagy az olasz szószok, mint pl. a bolognai.

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner