Bemutatjuk a többnapos másolást!
Kedves felhasználó,
nagyszerű hírünk van számodra! Elérhető egy új frissítés, amely egy praktikus új funkciót hoz magával – az ételek másolását az étrendedből több napra egyszerre.
Beültünk ebédelni, becsületesen számoltuk a kalóriákat, és utána szépen leöblítjük egy itallal…
Néha elfelejtjük, hogy az italokkal további energiákat juttatunk a szervezetünkbe.
Ismerik – az ember igyekszik, a tányéron levő köret minden dekáját számolja, de ha gyerekekkel utazunk, vagy céges rendezvényen veszünk részt, akkor az étel mellé gyakran ital is társul. A férj mondjuk megiszik 2 sört, a feleség 4 deci fehérbort, a gyerekek Fantát, Sprite-ot, kólát vagy dzsúszt. A végén pedig a szülők (esetleg az idősebb gyerekek is) megisznak még egy kávét – az anyuka valószínűleg cappucinót, lattét, esetleg tejeskávét. Mint legutóbb a köretek esetében, most is érdekelt engem, vajon mennyi kalóriát juttatok be a szervezetembe egy-egy ilyen adag itallal.

Ehhez sok italt kellett szétbontani további alegységekre. Például a sör esetében. Nyolcas, tízes, tizenkettes, vagy speciál? Világos, vagy barna sör? Mind szerepet játszik. Hasonlóképpen a bor esetében is. Fehér, vagy vörös? Száraz, félszáraz, félédes, vagy édes?
És a kávé – presszó, macchiato, capuccino, latte, latte macchiato vagy flat white? És mi van egy kis ebéd utáni emésztést elősegítővel, mondjuk egy kis likőr? Konyak, becherovka, fernet, kontušovka (Švejk gyógylikőre) vagy esetleg ánizs, köményes, „čert”, rum, cointreau, Tatranský čaj (Tatra tea), gin vagy borókapálinka, netán egy jenever (igen, ez mind egy és ugyanaz)?
Először is meg kell határozni a normákat, ún. fogyasztási egységeket. Állapodjunk meg abban, hogy a férj megiszik naponta 2 sört, a feleség megiszik 2x 2 deci bort, majd leöblítik kávéval, vagy egy likőrrel. A következő táblázatban tehát mindig 1 liter sörrel kalkulálunk, 4 dcl borral, 30 ml presszó kávéval, 230 ml lattéval, a tömény italok esetében pedig egy pohárkával – 0,04 l. (Az esetleges összeadásokat már a kedves olvasókra bízom, az aktuális szituációhoz igazítható.) A gyerekek esetében kössünk kompromisszumot, a nagyobb pohár, legyen mondjuk 0,4 liter dzsúsz, limonádé – vagy akár tej is. Amennyiben nem fogjuk ismét átszámolni az egységeket 100 g / 100 ml-re, hanem az un. fogyasztási egységekkel számolunk, akkor elég érdekes számokat fogunk kapni.

De például a 230 ml latté kávé egy igazi kalóriabombának tekinthető egy pohárka töménnyel összehasonlítva. Persze csak abban az esetben, ha ebéd után nem iszunk meg 2 sört és „leöblítjük” egy pohárka töménnyel. Vagy például egy pohár narancs dzsúsz kevesebb kalóriatartalmú, mint egy pohár tej, legyen az alacsony, vagy akár magas zsírtartalmú, még akkor is, ha a kólák és limonádék kalóriatartalma majdnem megegyezik a tej kalóriatartalmával (viszont a tápanyagok szempontjából ez nem igaz).
Ami nem meglepő, hogy a bor és a sör magas kalóriatartalmú italok, melyek azért egy kis tápanyagot és vitamint képesek átadni a szervezetünknek (lásd lentebb), de egyébként un. üres kalóriának hívhatjuk. Amennyiben kíváncsiak a különböző alkoholos italok kalóriatartalmára, ezen a közvetlen hivatkozáson megtekinthetik a Dine4Fit kalóriatáblázat megfelelő részében.
A Dine4Fit blogon a jövőben szeretnénk majd részletesebb cikkeket is megjeleníteni az egyes italok egészségügyi hatásairól, részletesebb összetételeiről, és fogyasztásuknak kockázatairól.
foto: cz.depositphotos.com/mereutaadi,GeorgeRudy
Kedves felhasználó,
nagyszerű hírünk van számodra! Elérhető egy új frissítés, amely egy praktikus új funkciót hoz magával – az ételek másolását az étrendedből több napra egyszerre.
Folytassa az olvasást 11.2.2025
PMeglátogatott egy nő. A szemében fáradtság és amolyan csendes belenyugvás látszódott.
„Én már mindent kipróbáltam. És semmi sem működik. Maga az utolsó reményen,“ – vallotta be.
Folytassa az olvasást 18.11.2025
Még ha rohanásban is vagyunk (munka, gyerekek, család, sport, idő saját magunkra), és nem tudjuk, mit csináljunk először, akkor egy kiegyensúlyozott étkezéssel kényeztethetjük magunkat.
Mint szinte mindenki, én is igyekszem a lehető legkevesebb időt a konyhában tölteni, és ennek a sikernek a kulcs a tervezés és az egyszerű receptek.
Folytassa az olvasást 11.11.2025
Összehasonlítás. Gyorsan, és automatikusan történik – másokat figyelünk, hogyan élnek, hogyan esznek, hogyan fogyókúráznak, hogyan edzenek, mit csinálnak…
És tudat alatt összehasonlítjuk az életüket a sajátunkkal.
Folytassa az olvasást 5.11.2025
Amikor egy könyvben azt olvassák, hogy a király egy ablaküvegnek támaszkodik a 10. században, akkor világosan látszik, hogy a szerző ismeri a történelmet. És ugyanez a helyzet az ételekkel is.
Mintha egy ilyen könyvben azt írták volna, hogy IV. Károly király a rántott húshoz krumplit evett, és azt majonézzel ízesítette. Hagyom most egy , hogy találgassanak…
Folytassa az olvasást 29.10.2025
Az ételek ízesítésére nem csak a fűszereket és gyógynövényeket kell figyelembe venni. Az ókortól kezdve az emberek különféle keverékekkel ízesítették ételeiket, amelyeknek az összetevői lehetnek zöldségek, gyógynövények, olajok, méz, erdei gyümölcsök, gyümölcsök, tej, hall stb. is.
A ma ismert szószok később hasonló keverékekből születtek. És nemcsak a tormás, bélszínes, paradicsomos, hanem a meleg indiai szószok is. Vagy az olasz szószok, mint pl. a bolognai.
Folytassa az olvasást 22.10.2025