Másold az ételeket az étrendedben.
Spórolj időt az ismétlődő feljegyzésekkel és használd ki az ételek másolását egyes napokból/napszakokból más napokba az étrendedben..
Táplálkozási terapeutaként és táplálkozási tanácsadóként a munkám nem csak az étrendek összeállításából áll.
Feladataim közé tartozik az is, hogy elmagyarázzam ügyfeleimnek a folyamatot, hogyan is működik az étel az elfogyasztása után, és megértsék, mi történik vele a szervezetünkben.
Tájékoztatom ügyfeleimet arról, hogy az elfogyasztott étel milyen rövid és hosszú távú hatással van az egészségükre. Az ételek valamint az elfogyasztásuk utáni közérzet és kinézet közötti alapelveket és kapcsolatokat próbálom megtanítani nekik.
Azt gondolom, hogy ha az emberek annyit tudnának ezekről az elvekről amennyit én, nem vásárolnának és nem fogyasztanának el az élelmiszerpiacon megtalálható kínálat 80%-át. Legalábbis nálam ez a helyzet élelmiszervásárláskor. Ezt nevezik „szakmai deformációnak“. Éppen emiatt is, ha tehetem, tovább adom ezeket az információkat…
Így a következő cikkemben a Dine4Fit blogon elmagyarázom az egyik alapvető elvet, hogy az évek múltával miért gyarapszik az emberek testzsírtömege. És miért fordulhat elő az idő múlásával az, hogy gyakori az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség, a májzsírosodás, a magas koleszterin, stb.
Szeretnék mindenkinek betekintést nyújtani a diéta egyik alapvető aspektusába, melynek segítségével képesek lesznek alapvetően befolyásolni az egészségüket és testsúlyukat. Ismét a saját tapasztalatomból szerzett történetet fogom felhasználni. Ismerkedjünk meg Aleš úrral, akinek elegendő volt megismerni a rossz ételkombinációk elvét, amelyek ártottak a fogyókúra idején. Amikor már figyelt erre, könnyedén le tudott adni 5 kilónyi felesleges testzsírt.
Az elv nagyon egyszerű, viszont ha elkezdjük alkalmazni, akkor étrendben egy jelentős újjászületést tapasztalunk majd. Végül az egész testünk hálás lesz. Miről is van szó? Ne kombináljunk nagy mennyiségű cukrot (szénhidrátot) nagy mennyiségű zsírral.
Aleš a konzultációnk előtt napi háromszor étkezett – és szokásosan „tipikusan csehül“.
Láthatjuk, hogy olyan ételekről van szó, amelyekben nagy mennyiségű szénhidrát van kombinálva nagy mennyiségű zsírral (ráadásul minimum rosttartalommal). Merem állítani, hogy az étkezések ilyenfajta kombinációja nagymértékű túlsúlyt, elhízást eredményez a cseheknél. Egyesek ehhez még elfogyasztanak egy kis alkoholt, gyorskaját, kekszet, édes italt, édes-tejszínes joghurtot. És máris tapasztalható a súlygyarapodás, a prediabétesz, megterhelt máj, vagy az epekólika.
Azért, mivel a köretekből, péksüteményekből, édességekből, gabonafélékből, édes tejtermékekből származó sok szénhidrát (cukrok) bevitele gyorsan megemeli a vércukorszintet, erre pedig a hasnyálmirigy gyorsan reagál és megnöveli az inzulintermelést – hormonokat, amelyeknek feladata csökkenteni a vércukorszintet.
És most jöjjön a probléma: Amennyiben az élelmiszerekben lévő szénhidrátokhoz nagy mennyiségű zsír is társul (húsokban, tojásokban, sajtokban, vajban, olajban, mártásokban), az inzulin miatt (további egyéb hormonok és a szervezet biokémiai folyamatai miatt) ez a zsír könnyebben be tud épülni a testzsír-raktárakba.
Tehát az alapvető tanács így hangzik: Ne kombináljuk a nagy mennyiségű szénhidrátokat a nagy mennyiségű zsírral! Legyen szó akár „egészséges“ zsírról (hal, dió, minőségi olaj), vagy „egészségtelen“ zsírról (keményített zsír, zsíros hús, füstölt termékek, pástétomok, sok tojás, stb…)
Aleš úr tehát helyesen megértette, hogy hosszútávon csak akkor tudja fenntartani a testsúlyát, ha ezt az elvet beépíti a saját étrendjébe. Étrendjén minden nap gondolkodott, és sok mindenre rájött:
Azt is mondhatnánk, hogy ez az egyszerű változtatás az étrendben, és az ételkombinációk újragondolása, mit mivel nem szabad kombinálni, vagy csak kisebb adagban szabad kombinálni, Aleš úrnál azt eredményezte, hogy néhány kilónyi zsírt le tudott adni a súlyából. A valóságban persze óriási változás történt az étrendjében, mivel átdolgozta az eddigi rossz étkezési szokásait. És mindenekelőtt megtanult másképpen gondolkodni az ételekről és az étel-kombinációkról.
Néhány ügyfelem azt mondja nekem: „Nagy akarat van magában, hogy egy ilyen finomságot nem enged meg magának“. Ez nem igaz. Amit nagyon szeretek, de nem felel meg a „saját kritériumomnak”, és úgy érzem, hogy tényleg meg akarom enni, úgyis megengedem magamnak. De nem rendszeresen eszem. A tudatunkban lapul az erő. A legerősebb motivációs tényező azzal kapcsolatban, hogy valamit miért nem eszek, a saját tapasztalataimban és az étkezéssel kapcsolatos tudásomban rejlik. Nem eszem rendszeresen, mivel szeretem önmagam, és nem akarom olyan ételekkel táplálni a testemet, amikről tudom, hogy ha többször ennék ilyeneket, akkor csak ártanék a szervezetemnek. Valamikor elég csak egy kicsit megérteni, és betartani az étkezéssel kapcsolatos alapelveket. A különbségek nagyok lehetnek, és hatásaik élethosszig is eltarthatnak. Ha Ön nem szeretne étrend szerint táplálkozni, de mégis egészségesen szeretne enni, vagy fogyni, mindenképpen próbáljon informálódni arról, hogyan működik az étel a szervezetben, és hogyan tudja befolyásolni saját tudásával az élelmiszerek és ételek kiválasztását.
Spórolj időt az ismétlődő feljegyzésekkel és használd ki az ételek másolását egyes napokból/napszakokból más napokba az étrendedben..
Folytassa az olvasást 18.3.2025
Az emberek igyekeznek lefogyni, főleg az ünnepek után, ugyanakkor nem is annyira a súlyon van a hangsúly.
Sokan közülünk naponta mérik a testsúlyukat, feljegyzik azt, esetleg újraszámolják a BMI-t, azaz a testtömegindexünket. Azonban nem biztos, hogy ezeknek az értéknek annyira jelentős szerepük van a fogyókúra során.
Folytassa az olvasást 14.5.2025
Elegük van már a diéták és a tiltások végtelen körforgásából?
Talán itt az ideje abbahagyni a csodamegoldások keresését, és elkezdeni úgy tekinteni az ételre, mint aminek segítenie kell, nem pedig korlátoznia.
Folytassa az olvasást 7.5.2025
Januárban a cseh nyelvű „Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével” Facebook-csoportban futott egy #nemleszekjegmadar kihívás, ami az újévi fogadalmak megvalósítását hivatott segíteni.
De a fogyókúrába és az életmód váltásba az idén tavasszal is sokan akarnak belevágni, abban a reményben, hogy nyáron (főleg nyaraláskor) sokkal jobban fogják majd érezni magukat.
Folytassa az olvasást 30.4.2025
A Dine4Fit alkalmazás Prémium verziójában egy teljesen új funkcióval állunk rendelkezésedre, melynek köszönhetően könnyebben haladhatsz a kitűzött cél felé.
Folytassa az olvasást 29.4.2025
Az étrendünk tervezése kulcsfontosságú lehet a kiegyensúlyozott tápanyagbevitel és a céljainak eléréséhez – legyen szó az erőnlétünk javításáról, a hatékonyabb regenerációról, vagy csupán a tudat miatt, hogy egészségesen étkezünk.
Gyakran okoz gondot az elegendő fehérjebevitel tervezése, ami nagyon fontos a szervezetünk számára. Hogyan csináljuk?
Folytassa az olvasást 23.4.2025