Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Köröcskék a Dine4Fit alkalmazásban: Hová tűnt a rost? Csak semmi pánik!

Meglepő módon egyetlen szabályozás sem írja elő a rostértékek feltüntetését az élelmiszerek csomagolásán.

Megismerhetjük a tápértékeket, kJ-ban és kcal-ban 100 grammonként, az összetételt, a tartósítószereket, a vitaminokat, a zsírokat, a szénhidrátokat, a fehérjéket, a sótartalmat… A rostokra vonatkozó adatokat viszont nem. És ilyenkor a Dine4Fit alalmazás felhasználói gyakran össze vannak zavarodva.

Ne aggódjanak, ez azért van, mert a gyártóknak nem kötelező feltüntetniük a rostértékeket. Viszont tényleg benne van az ételben. Hiszen itt, a Dine4Fit-ben a éppen a rosttartalom szerint szűrheti az élelmiszereket.

Először az alapok

Valakinek felesleges, mint fát vinni az erdőbe, valakinek pedig fontos információ. Kétféle rost létezik, oldható és oldhatatlan. Mindkettő fontos a szervezetünk számára. Az oldható csökkenti a koleszterinszintet és szabályozza a vércukorszintet, az oldhatatlan tisztítja a beleket, elősegíti az emésztést és a kiválasztást, megelőzi a székrekedést.

A jobb oldali étrend lehet annyira jó, mint a bal oldali (csak lehet, hogy a felsorolt élelmiszereknél nem tüntették fel az említett rostot, ugyanez vonatkozik a kalciumra is)

A gabonafélékből vagy zöldségekből származó rost csökkenti a szívbetegség, a szélütés vagy a 2-es típusú cukorbetegség miatti elhalálozás kockázatát, és a vastagbélrák kockázatát is csökkenti.

Rostot tartalmaznak a zöldségek, gabonafélék, hüvelyesek, rizs és diófélék. Különböző orvosi ajánlások szerint naponta 25-30 gramm rostot kellene bevinnünk. Persze ez attól is függ, hogy férfiről vagy nőről van szó (a nőknél a DDD alacsonyabb, kb. 21 gramm), és attól is függ, hogy hány évesek vagyunk (az ötven év feletti férfiaknak naponta körülbelül 35 gramm rostot kellene enniük). És a gyerekeknek és tinédzsereknek pedig elég 15 gramm.

  • A magasabb rosttartalommal rendelkező ételek fogyasztásakor hosszabb ideig tart a telítettség-érzés, így nem leszünk olyan gyakran éhesek a nap folyamán.

A gyakorlatban

Elméletben ez mind szép, de a gyakorlatban nagyon nehéz teljesíteni. Mielőtt megnéznénk, elméletileg hogyan kellene kinéznie egy kiegyensúlyozott rosttartalmú étrendnek, be kell vallanunk, hogy olyan étrendet kidolgozni sokkal nehezebb, amely az összes szükséges mutatót kiegyensúlyozottan tartalmazza – azaz a kalória, zsírok, só, cukrok, vitaminok, fehérjék.

Kolečka v aplikaci Kalorické Tabulky: Kam zmizela vláknina?

Továbbra is az érvényes, hogy az arany középút a legjobb, nem szabad túlzásba vinni, sem az egyik, sem a másik oldalról, és legyen eléggé változatos az étrendünk, legyen benne hús, hal, zöldség, hüvelyesek, gabonafélék, gombák, gyümölcsök, tojás, tejtermékek stb. mindez ésszerű és kiegyensúlyozott mértékben.

Tehát az alábbi táblázatot ne vegyék kötelezőnek, hanem csak mint egy lehetőségnek vagy tanácsnak tekintsék. Nehéz lesz minden nap csak zabpelyhet vagy babot enni. Ha úgy döntenek, hogy növelik a rostmennyiség bevitelét, akkor lassan, fokozatosan kezdjék, és ne egyszerre, hogy a szervezet és főleg a belek hozzá tudjanak szokni. Az a jó, ha sok vizet isznak a rostok fogyasztásakor (és mellőzzék dzsúszokat, amik a rostok működését gátolják).

És semmiképpen se használjanak étrend-kiegészítőket, mert azok nem annyira hatékonyak. Ha rápillantunk a táblázatra, láthatjuk, hogy van miből válogatni.

Elérkeztünk a végére, párszor emlegetettük tárgyalt tények és adatok véget értek, és vessünk egy pillantást az összehasonlító táblázatra. Íme, itt van.

A rostos élelmiszerek összehasonlító táblázata:

  • Csicseriborsó konzerv (240 g) = 29 g
  • Vörösbab konzerv (240 g) = asi 20 g
  • Egy adag (150 g) főtt vöröslencse = 12 g
  • Egy adag (150 g) főtt teljes kiőrlésű tészta = 12 g
  • Teljes kiőrlésű rozs pita = 12 g
  • 100 g aszalt szilva = 12 g
  • 100 g napraforgómag = 10 g
  • Egy tál zabpehely kása (150 g) = 9 g
  • Főtt feketebab (200 g) = 7 g
  • Egy adag (150 g) teljes kiőrlésű főtt barna rizs = 7 g
  • Egy adag (150 g) főtt kelbimbó = 6 g
  • 1 körte = 5 g
  • Egy adag (150 g) lencse savanykásan = 5 g
  • Egy adag (150 g) borsókrém = 5 g
  • Teljes kiőrlésű kifli = 5 g
  • 1 narancs = 5 g
  • 2 kanál chia mag = 4 g
  • Egy adag (150 g) főtt édesburgonya = 4 g
  • 1 alma = 3 – 4 g
  • Egy adag (150 g) főtt dara = 3 g
  • 1 szelet „Šumava” kenyér = 2 g
  • Tepertős pogácsa = 2 g
  • Egy adag (150 g) főtt burgonya = 2 g
  • 2 szelet keserű, 90% étcsokoládé = 2 g
  • Egy adag (150 g) főzött köles = 2 g
  • 1 db avokádó (mag nélkül) = 2 g
  • 1 banán = 2 g
  • Marék málna = 2 g
  • Egy adag (150 g) főtt tészta = 2 g
  • 1 kanál kakaó = 2 g
  • 1 kanál kari fűszerkeverék = 2 g
  • 10 g mandula = 1 g
  • Marék dió = 1 g
  • Fehér kifli = 1 g
  • 1 eszpresszó (arabica kávéból) = 1 g
  • Hagymás csirkemáj (150 g) = 0,5 g
  • Egy adag (150 g) főtt fehér rizs = 0,5 g
  • 1 paradicsom = 0,5 g

Jan Lipšanský

Forgatókönyvíró, újságíró, író, a Cseh Televízió munkatársa, jelenleg két fiával töltik kellemesen mindennapjaikat, és együtt utazgatnak.

Dine4fit.hu

30.5.2022 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Az archívumból

Eritrit, cikória szirup és flavdrops – előnyök és hátrányok dióhéjban

Eritrit, cikória szirup, és flavdrops – népszerű édesítőszerek, különösen azok körében, akik odafigyelnek a napi bevitelre. És gyakran sokat vitatott édesítőszerek is egyben, mint minden más, ami a táplálkozással és a fogyókúrával kapcsolatos.

Semmi sem lehet csak fekete, vagy csak fehér, ezért jó tudni, hogy ezeknek az édesítőszereknek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Kapcsolódó cikkek

Forrólevegős fritőzök, rizsfőzők és lassan főző edények

Ma három aktuális „újdonságot” mutatunk be (ez nem igazán újdonság) a konyhával kapcsolatban, ezek történetét, felhasználását és lehetséges kalória-előnyeit.

Ezek most a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoportunk slágertermékei.

Mgr. Tereza Rogalewiczová: Testösszetétel analízis

A testösszetétel elemzésére használt eszközök manapság egyre gyakoribban megtalálhatósak a rendelőkben, táplálkozási tanácsadóknál, és a sportközpontokban.

A test összetételén kívül, azaz az izom-, zsír-, víz stb. információkon túlmenően az emberek tápláltsági állapota is megállapítható. Pontosabb képet adnak a túlsúly vagy az elhízás mértékéről, valamint az esetleges alultápláltságról is. Ez egy érdekes kiegészítés, amelynek köszönhetően néhány egészségügyi paraméter is megfigyelhető.

Hellča Vávrová: Hogyan érhetjük el a belső elégedettséget fogyókúra alatt

Amikor a „fogyókúra” szót halljuk, a legtöbb embernek a szigorú diéták, az edzőteremben eltöltött órák és a mérlegen leolvasható érték folyamatos követése jut az eszébe.

Azonban az egész folyamat pszichológiai oldala gyakran elkerüli a figyelmünket.

Ha nem eszed meg, nem kapsz édességet, avagy a gyermekkori nevelés hogyan befolyásolja nem csak az ételekhez való hozzáállást a felnőttkorban

A nevelési minták, amiket a gyermekkorban elsajátítunk, később egész életünkön át formálnak és befolyásolnak minket.

Gondolkoztak már azon, hogy a gyerekkorunkban hallott mondatok milyen nyomokat hagynak bennünk?

Ing. Barbora Karásková: Mit tehetünk még a jojó-effektus nélküli egészséges fogyás érdekében?

Az előző cikkünkben olvashattak a gyors fogyás kockázatairól, és részletesen ismertettük az egészséges fogyás szabályait és alapelveit. De ez még nem minden.

Melyek azok a további fontos szokások, amelyek nemcsak az egészséges fogyást és folyamatát segítik elő, hanem az optimális testsúly, a lelki egyensúly és az egészség megőrzését is?

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner