Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Tíz tanács a zsírok helyes használatához

A zsírok nem egyformák. Valószínűleg nem fognak meglepődni azon, hogy az egyes zsírok nagyon különböznek egymástól, nemcsak a szervezetünkre és így az egészségünkre gyakorolt ​​hatásukat tekintve, hanem a főzés és az ételkészítés során jellemző tulajdonságaikat tekintve is.

Állandóan mérlegelni kell, hogy milyen célra használjuk fel a zsírt…

A táplálkozás szempontjából legalkalmasabb zsírok használata bizonyos esetekben elképzelhető, hogy nem a legjobb választás. És ez fordítva is igaz. És mivel nem könnyű mindig helyesen megítélni ezt a két szempontot, összegyűjtöttünk tíz egyszerű esetet, amelyek segítenek a döntéshozatalban a zsírok felhasználásakor.

A táplálkozás és a zsírok szervezetünkre gyakorolt ​​hatásának szempontjából célszerű előnyben részesíteni a telítetlen zsírsavakban gazdag zsírokat, beleértve a többszörösen telítetleneket is (ezeket omega-3 és omega-6 néven ismerjük). Ha azonban a zsírt hőkezeléssel akarjuk felhasználni, akkor előnyben kell részesíteni a telített és egyszeresen telítetlen savakban gazdagabb, melyek nem érzékenyek a hőre, azaz stabilabb zsírok. És ezért néha kompromisszumokat kell kötni.

1. A szűz olajokat csak hidegen használjuk

A szűz olajok előnyeit kimondottan a hidegkonyhában vagy a meleg ételek végső ízesítésére használjuk. Bár sok jótékony anyagot tartalmaznak, de ezek a magas hőmérséklet hatására elpusztulnak, és ráadásul káros anyagok keletkezhetnek belőlük.

  • Ne feledjék, hogy a szűz olaj nemcsak az olívaolaj, amelyet gyakran használnak például salátákhoz, hanem számos más típusú szűz olaj is elérhető, amelyek ízében és összetételében kissé eltérőek.

A finomított olajokkal ellentétben a szűz olajok általában sajátos íz-világgal rendelkeznek. Kóstolják meg, hogy az egyes ízek mennyire ízlenek Önöknek.

Ráadásul, mint már említettük, ezt az olajfajtát nem csak a saláták és egyéb hideg ételek ízesítésére lehet használni. A meleg ételek elkészítésekor is használhatjuk, amolyan „hab a tortán” is lehet.

  • Mit szólnának hozzá, ha néhány csepp sütőtökolaj kerülne a sütőtökleveshez, vagy közvetlenül tálalás előtt díszítenének az olasz tésztát minőségi olívaolajjal? A képzeletnek nincs határa.

2. Serpenyőben leginkább a repceolajjal járunk a legjobban

A pirításhoz, vagy az rövid ideig tartó egyszeri sütéshez az elérhető zsírfajták közül a repceolaj a legalkalmasabb. Ennek ellenére a cseh háztartásokban a napraforgóolaj továbbra is leggyakrabban használt típus. A repceolajjal ellentétben jóval magasabb a többszörösen telítetlen zsírsav tartalma, amelyek magasabb hőmérsékleten nem stabilak.

  • A napraforgóolaj 62 % többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, a repceolaj mindössze 29 %-ot. Kivételt képez a speciális napraforgófajtából (HOSO) származó napraforgóolaj, amely nagy arányban tartalmaz hőstabilabb, egyszeresen telítetlen savakat, ezért hőkezelésre is használható.

3. Hőkezelésekhez a finomított olívaolaj is kiválóan alkalmas

Az fritőzbe (olajsütőbe) fritőzolaj való. Egyértelműnek tűnik, de gyakran nem az. Hosszabb sütéshez igazából érdemesebb erre a célra kifejlesztett olajokat használni, annak ellenére is, hogy összetételüket tekintve kevésbé tűnnek egészségesnek. Azonban megvan az a vitathatatlan előnyük, hogy más típusú olajokkal ellentétben a magas hőmérsékletnek hosszabb ideig ellenállnak.

  • Ha azonban valóban tanácsolhatunk valamit, akkor inkább kerüljék az ilyen típusú hőkezeléssel járó felhasználást.

4. Ha pedig vajjal szeretnének sütni, próbálják ki a ghí-t!

A vaj egyik hátránya, hogy viszonylag gyorsan megég, így sütésre nem igazán alkalmas. De ha időnként egyszerűen nem tudnak ellenállni a vajban sült rántott szeletnek, javasoljuk, hogy próbálják ki a ghí néven ismert tisztított vajat. A klasszikustól eltérően nem tartalmaz vizet vagy maradék fehérjéket, ezért magasabb hőmérsékleten is stabilabb, miközben megmaradnak a vajra jellemző érzékszervi tulajdonságai is.

  • Sütéshez a sertészsír is jól használható, ami hőstabil tulajdonsággal bír. De mindent csak mértékkel!

5. Kenőkrémek száz különböző módon

A kenőkrémeknél már kicsit szabadabb a kezünk a zsírok stabilitása terén, így itt a legkedvezőbb zsírsav-összetételű zsiradék kiválasztására koncentrálhatunk. Ne féljünk margarint, majonézt vagy olajat használni.

  • Ez esetben remek, hüvelyesekből készített kenőkrémeket tudunk ajánlani, melyeket könnyedén ízesíthetünk szűz olajjal, vagy dió- esetleg magvas „vajjal”. A hüvelyes kenőkrémek közül a legismertebb a csicseriborsó hummusz, melynek jellegzetes része az úgynevezett szezámmagból készült tahini paszta.

6. A majonéz nem árt

Öntet, akár salátához, vagy hideg szószként húsokhoz, meleg zöldségekhez, nem csak olajból készíthetünk, hanem majonézt is használhatunk. Még ha a majonézt gyakran a diéta madárijesztőjének nevezik is, a zsírsav-összetételét tekintve viszont alkalmas. Mégpedig azért, mert a legtöbb majonéz a tojássárgája mellett repceolajat is tartalmaz.

  • Ez azonban nem azt jelenti, hogy korlátlan mennyiségben hódolhatunk neki, az energia szempontjából gazdag összetevőről van szó, ezért csak óvatosan a használatával.

7. Ne féljenek a margarintól

Az, hogy manapság számos mítosz kering a margarinok körül, ne tévesszen meg minket. Az új gyártási technológiának köszönhetően a legtöbb jó minőségű margarin már kedvező zsírsav-összetételű, nem tartalmaznak káros transz-zsírsavakat. Ezért nem kell aggódni a fogyasztásuk miatt.

  • Az egyetlen érv a margarinok ellen az lehet, hogy nem mindenkinek ízlik. Tehát ne kényszerítsünk magunkat a fogyasztására, ha nem igazán szeretjük. Ha nem viszik túlzásba a mennyiséget, időnként a klasszikus vajat is nyugodtan fogyaszthatják. Vagy kössenek kompromisszumot, és válasszák a vaj tartalmú margarint. Ez csak Önökön múlik.

8. Sütésnél figyeljenek a receptre

A folyékony süteménytésztához, mézeskalácshoz, kuglófhoz, vagy muffinhoz használhatunk olajat, ami jó hőstabilitással bír, és a szervezetünk számára kedvező összetételű, lehetőleg repceolajat használjunk.

  • Egyes tésztákhoz azonban kemény állagú zsíradék szükséges. Ezekben az esetekben a kocka alakú, sütéshez használatos margarinokat ajánljuk, vagy esetleg vajat.

9. Változatosan használják a különböző típusú olajokat

A többi élelmiszerhez hasonlóan manapság már az olajok választéka is igazán széles. Ezért nem kell ragaszkodnunk a klasszikus és jól ismert típusokhoz, hanem bátran kezdhetünk kísérletezni. A kevésbé ismert olajok nemcsak a jótékony összetevőkkel gazdagíthatják étrendünket, hanem finom, eddig ismeretlen íz-világgal is megismerkedhetünk.

  • Mindenképpen érdemes kipróbálni a dióolajokat, a tökmagolajat, vagy a lenmagolajat. Egyre népszerűbb a szűz repceolaj is. Ne feledjék azonban az 1. szabályt, hogy a szűz olajok nem alkalmasak hőkezelésre.

10. A zsírokat sötét, hűvös helyen tároljuk

A zsírféléket is megfelelően kell tárolni. A többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag zsírok rosszul tűrik a magasabb hőmérsékletet, és a fény sem tesz jót nekik.

  • Ezért ügyeljünk arra, hogy ne hagyjuk őket átlátszó palackokban valahol a pulton, hanem tároljuk őket sötétebb helyen, vagy (amennyiben igényli) a hűtőszekrényben tároljuk.

 

 

Ing. Málková Hana
www.stob.cz

A STOB társaság táplálkozási szakértője

A VŠCHT-n (Kémiai technológiai egyetem) végzett , (élelmiszer-minőség és biztonság szakirányon), valamint számos táplálkozási tanfolyamon és szemináriumon vett részt

könyvek és egyéb, az ésszerű fogyást segítő segédanyagok társszerzője

Dine4fit.hu

16.6.2022 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Az archívumból

Táplálkozási javaslatok szoptató nők részére és a Dine4Fit alkalmazás helyes beállítása

A szoptatás (laktáció) egy olyan időszak, amely fokozott táplálkozási igényeket támaszt a nőkkel szemben.

Oda kell figyelni az ételek minőségére, az energia mennyiségére, a tápanyagokra, a vitaminokra, az ásványi anyagokra…

Kapcsolódó cikkek

Saša Fraisová: Edzhetünk-e ha nem érezzük jól magunkat?

Szépen megtervezték az edzéseket és a diétákat, izgatottak, hogy újra belevághatnak, majd reggel azzal az érzéssel ébrednek, hogy egy egész lócsorda futott át Önökön az éjszaka folyamán?

Itt van „moribundus“! Mi legyen?

Ing. Barbora Karásková: A táplálkozási szokások sikeres megváltoztatásának titka

Amikor az ügyfeleim azt kérdezik, hol és hogyan kezdjék megváltoztatni az étkezési szokásaik, hogy karcsúak és egészségesek legyenek, a válaszom mindig ugyanaz: kiegyensúlyozott étrenddel.

Gyakran tapasztalom, hogy az emberek hajlamosak kihagyni az alapokat, és hajlamosak belevágni az étrendek bonyolultságaiba és részleteibe. Ezzel kihagyják a lényeget, és nincsenek tudatában az étrendjük alapvető hibáival, ami időveszteséghez, akaratvesztéshez, energiapazarláshoz és anyagi veszteséghez vezet.

MUDr. Marie Skalská: Aki hálás, az boldogabb. És lehet karcsúbb is!

Milyen sikerben volt ma részük? Milyen jó élményük volt ma? Min tudtak ma nevetni egy jót? Mi tette ma Önöket boldoggá? Miért hálásak ma?

Minden kérdésre tudnak válaszolni? Ha IGEN, gratulálok, valószínűleg tudják, hogyan kell hálásnak lenni.

Mit szeret karácsonykor a táplálkozási tanácsadó, a családanya?

A karácsony az öröm, a nyugalom és – valljuk be – az étkezések ünnepe.

Táplálkozási szakértőként minden hagyományos finomságot megeszek, de csak ésszel és annak tudatában, hogy az elégedett test kulcsa nem a szigorú szabályokban, hanem az egész éves egyensúlyban rejlik.

Ünnepi kalóriák ellenőrzés alatt: Hogyan élvezzük az ünnepeket, hogy ne hízzunk

Amikor fogyni próbálunk, vagy csak megtartani a súlyunkat, a karácsonyi ünnepek általában az aggodalommal és izgatott várakozással telnek, hogy mi is lesz vajon az extra lakomázás után.

Tekintsék meg hét tippemet, amelyeket eredetileg csak az ügyfeleimnek készítettem. Hiszem, hogy segít az ünnepek nyugodt eltöltésében, annak ellenére, hogy most másként tesznek, mint amit évek óta megszoktak.

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner