Andrea Mokrejšová: Öt hiba, amire figyelnünk kell az újévi fogadalmak betartásakor
Az újévi fogyókúrás tippekkel mindenkinek tele van a hócipője.
Ez a cikk azoknak szól, akik januártól többet szeretnének mozogni és egészségesebben akarnak étkezni.
Minden siker minőségi felkészüléssel kezdődik.
Mindannyian ismerjük, éhesek vagyunk, és gyorsan ennünk kell valamit. Azon gondolkozunk, hogy mit készítsünk gyorsan, de nem sok minden van a hűtőben, vagy csak az alapanyagok, amik gyorsan lettek elkészítve, de nem lehet belőlük rendes ételt készíteni.
Annak ellenére, hogy én már megtanultam szinte a semmiből is ételt készíteni, csak egy kis improvizáció kell hozzá. De jobb ha előre meg van tervezve, akár még el is van készítve. Kezdjük tehát egy bevásárlólistával. Kérem Önöket, hogy csak iránymutatónak vegyék, mert mindannyian egy kicsit más étrendhez szoktunk hozzá. De megpróbálom általánosítani és leegyszerűsíteni, amennyire csak lehetséges.
Ez amolyan alap, amiből már össze lehet állítani egy gyors hideg ételt. Ha például otthon szeretnének sütni, akkor szükségük lesz ezeken kívül egy kis lisztre, például tönkölylisztre, vagy valamilyen speciális lisztre (ha például gluténmentesen étkeznek). Továbbá valamilyen helyettesítő édesítőszerre is, xilit vagy eritrit, és talán még holland kakaóra is.
A speciális táplálékok kategóriájából még javaslom a minőségi protein porokat, például a tejsavófehérjét, vagy több összetevőjű proteineket. A fehérjék típusai a felszívódás gyorsaságában is különböznek. A kazein fehérje hosszabb ideig szívódik fel, ezért kedvelt éjszakai fehérje. Ha a fehérjéket például időhiány okokból a szokásos étkezés helyettesítésére szeretnének használni, akkor egy erre a célra kialakított ital beszerzését javaslom. Az ilyen italok más tápanyagokat is tartalmaznak, a valódi étkezések helyettesítésére is alkalmasak, és nem csupán por alapú fehérje.
Mindig célszerű előre megtervezni, hogy mit szeretnének főzni/sütni, és mennyit szeretnének csinálni. Senki sem szeretné az idejét csupa vásárlással eltölteni, ezért a heti bevásárlás legjobb megoldás a. Sok különböző alkalmazás van, amiben bevásárlólistát írhatunk, és így egykicsit kellemesebb lehet a vásárlás, esetleg nagy időmegtakarítást jelenthet a házhozszállítás.
Hogy további időt tudjanak megtakarítani a főzéskor, porciózzák szét a húst előre. Ha heti bevásárlást végeznek, valószínű, hogy úgyis le fognak fagyasztani egy kis húst. Én például lemérem a porciókat(100 g és 200 g), egy részét összevágom, a másik részét egészben teszem a hűtőbe, felcímkézem és lefagyasztom. Az igaz, hogy eltart egy ideig, de ha utána gyorsan el akarjuk készíteni az ételt, akkor ezzel is már előrébb vagyunk.
A zöldségeket is előre összevághatjuk, és dobozba vagy zacskóba rakhatjuk, ami azonnal kéznél lesz, amikor szükség van rá. És még ha azt sem tudják, hogy mit szeretnének főzni, az előre elkészített étellel könnyebben tudnak improvizálni.
A kiegyensúlyozott ételnek tartalmaznia kell fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat és rostokat. A Din4Fit alkalmazásnak köszönhetően nem okoz gondot kiszámolni, hogy az étel mennyi makrotápanyagot tartalmaz. A Dine4Fit-ben előre megtervezhetik az étrendjüket, megnézhetik, mennyi lesz a bevitelük (és nem kell utólag beírni semmit).
Tervezzék meg mit és mennyit szeretnének főzni és írják be előre a Dine4Fit alkalmazásba, vagy vásároljanak be az általam ajánlott lista szerint és abból tervezzék meg az étkezéseket. Ha ez túl sok tervezést jelentene Önöknek, csináljanak egy nagy alap bevásárlást, majd rögtönözzenek, és írják be az alkalmazásba.
A tervezés megkönnyítése érdekében megosztok Önökkel egy konkrét étrendet néhány recepttel, és a hozzájuk tartozó tápanyagok értékével.
reggeli:
tízórai:
ebéd:
uzsonna:
vacsora:
(sütőben vagy kontakt grillen sütjük)
tájékoztató tápértékek:
1510 kcal
116 g fehérje
178 g szénhidrát
32 g zsír
30 g rost
Gluténmentes és nem tartalmaz hozzáadott zsírt.
Két adagra:
A folyamat ugyanaz, mint a klasszikus fasírtnál. A húst, a zöldségeket, a tojást és a darát összekeverjük, megsózzuk és fűszerezzük, majd a fasírt alapból kicsike cipókat formázunk. Egy kisebb tepsibe vagy tálba tesszük, és öntsünk alá vizet, amiben keverjünk el körülbelül egy kanál ketchupot és egy kanál édespaprikát. Ezzel a páccal kenjük be a fasírtot, és 180 fokon kb. 50 percig sütjük. A sütés közben 15 percenként kenjük be az alatta levő vízzel, és az utolsó 5 percben kenjük meg tojássárgájával, hogy szebb és fényesebb legyen.
reggeli:
tízórai:
ebéd (recept lejjebb)
uzsonna:
vacsora:
(bundáskenyér)
tájékoztató tápértékek:
1813 kcal
124 g fehérje
182 g szénhidrát
60 g zsír
28 g rost
Egy adaghoz:
A csirkemellet összevágjuk, megsózzuk és egy teáskanál vajban elősütjük. Hozzáadjuk a mandulát, a szójaszószt, a kevés meleg vízben elkevert keményítőt és egy teáskanál mézet, elkeverjük, majd lejjebb vesszük a lángot, és hagyjuk besűrűsödni. Én kukorica- vagy tápióka keményítőt használok. Úgy is el lehet készíteni, hogy a húst először meghintjük a keményítővel, majd hozzáadjuk a szójaszószt, de én az első módszert részesítem előnyben. De akár a készresült húst félre is tehetjük, és ehhez külön készíthetjük el a szószt.
reggeli:
tízórai:
(melegszendvicsként elkészíteni)
ebéd (1. recept – lejjebb található)
uzsonna:
(az almát reszeljük le, és keverjük össze a többi hozzávalóval)
vacsora (2. recept – lejjebb található)
tájékoztató tápértékek:
2130 kcal
123 g fehérje
275 g szénhidrát
58 g zsír
27 g rost
Mivel nem sok zsírt tartalmaz, némi díszítést igényel. 4 kisebb tócsnihoz (kb. 2 adaghoz):
Csirkehúshoz (egy adagra)
A burgonyát durvára lereszeljük, megsózzuk, és hagyjuk kicsit pihenni, majd kinyomkodjuk belőle a vizet. A tojással és a többi hozzávalóval összekeverjük, sütőpapírra terítjük palacsintaforma szerűre, majd 180 fokon kb. 30 percig sütjük. Közben felvágjuk a csirkemellet, megsózzuk és egy serpenyőben szárazon megpirítjuk, hozzákeverjük a pürét a zúzott paradicsommal és a szójaszósszal, hagyjuk besűrűsödni, és kevergessük még kb. 5 percig.
Egy adaghoz:
„Overnight“ pörkölt lassú főzőedényben. Lassú főzőedényben a vajon megdinszteljük a hagymát, és megpirítjuk a sózott húst. A hagymát aranysárgára pirítjuk. Adjunk hozzá egy teáskanál édes paprikát, és öntsük fel vízzel, hogy a húst ellepje, nem kell bele több víz. Adjuk hozzá a fűszereket és a paradicsomsűrítményt. Alacsony hőmérsékleten főzve a pörkölt körülbelül hat óra alatt készül el. Magas hőmérsékleten körülbelül három óra kell neki, de én inkább egész éjszakán át hagyom főni.
Dobozoljanak! Hogy ne kelljen minden nap főzni, dobozolják be a főtt étel 2 – 3 napra előre. Kipróbáltam, mi a maximum, a negyedik napon már nem nagyon ízlett (és ez már lehet egy kis hazardírozás is, legalábbis az emésztés szempontjából).
A szerző aktív tagja a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoportunknak. Egyszerű receptekről szóló könyvet is írt. Keressenek rá a google-ban, vagy bármelyik jó cseh könyvesboltban megvehető.
Az újévi fogyókúrás tippekkel mindenkinek tele van a hócipője.
Ez a cikk azoknak szól, akik januártól többet szeretnének mozogni és egészségesebben akarnak étkezni.
Folytassa az olvasást 3.1.2024
Amikor a „fogyókúra” szót halljuk, a legtöbb embernek a szigorú diéták, az edzőteremben eltöltött órák és a mérlegen leolvasható érték folyamatos követése jut az eszébe.
Azonban az egész folyamat pszichológiai oldala gyakran elkerüli a figyelmünket.
Folytassa az olvasást 18.9.2024
A nevelési minták, amiket a gyermekkorban elsajátítunk, később egész életünkön át formálnak és befolyásolnak minket.
Gondolkoztak már azon, hogy a gyerekkorunkban hallott mondatok milyen nyomokat hagynak bennünk?
Folytassa az olvasást 11.9.2024
Az előző cikkünkben olvashattak a gyors fogyás kockázatairól, és részletesen ismertettük az egészséges fogyás szabályait és alapelveit. De ez még nem minden.
Melyek azok a további fontos szokások, amelyek nemcsak az egészséges fogyást és folyamatát segítik elő, hanem az optimális testsúly, a lelki egyensúly és az egészség megőrzését is?
Folytassa az olvasást 4.9.2024
A fogyókúrát gyakran nagyon összetett és stresszes folyamatnak tekintik.
Az igazság az, hogy sokan feleslegesen komplikálják a fogyókúrát azzal, hogy különféle gyorsítószerekkel és extrém módszerekkel próbálkoznak, például a nagyon szigorú, tiltó és korlátozásokkal teli diétákkal.
Folytassa az olvasást 28.8.2024
Karlovka. Mi ez valójában? És hogy készítsük el magunknak otthon?
Leggyakrabban ezt kérdezik a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4Fit segítségével csoport új tagjai, amikor a „karlovka” névvel találkoznak.
Folytassa az olvasást 21.8.2024