Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Ismerik a poke-t, a bőségtálat?

A zárt Facebook csoportjainkban nem csak a Dine4Fit alkalmazás felhasználóinak nagyszerű átalakulásait találjuk, amelyeket aztán itt a blogon teszünk közzé, hanem gyönyörű inspirációkat is találhatunk az ételekhez.

A mai nap szerzője Dana Veselá. És mi az ő engedélyével tesszük közzé itt is.

A Poke bowl alias budha bowl (bőség tál) alapvetően a hawaii halászok étele. Minden esetben tartalmaz gabonaféléket, fehérjét, zöldségeket (frissen vagy hőkezelve) és minőségi zsírokat.

A kombinációk kiválasztása kizárólag az ízlésünktől és preferenciáinktól függ. Elkészíthetjük akár vegetáriánus vagy vega formájában is. Én leggyakrabban rizst vagy rizs-quinoa keveréket főzök, itt az előző napok két maradékát használtam fel és ízesítettem fűszerekkel, gyömbérrel, chilivel és lime levével.

Hogyan álljunk neki?

Egy mélyebb tálba teszek egy adag rizst, mellé a salátát, esetleg kétféle salátát vagy friss zöldséget. A tetejére ma lazac gravlaxot, ami vékonyra szeletelt nyers lazac olajban és kaporban. Nyugodtan helyettesíthetik akár sült hallal vagy pulykamellel (amennyiben nem eszik a nyers halat), de jól bevált a konzerves tonhal is.

Ezen kívül teszek hozzá tojást, hogy legyen több fehérje, avokádót az egészséges zsírok miatt, és megszórom pörkölt kesudió és magvak keverékével. Kiegészítésként néhány szelet grillezett cukkinit teszek még rá.

Jó meglocsolni még valamilyen szósszal, mint pl. a Kikkoman Poke, vagy a Teriyaki, de ezt nem muszáj. Elég csak szépen elrendezni egy tálban. Jó étvágyat.

Hozzávalók

  • Kétszínű lime-os rizs
  • Lazac gravlax
  • Avokádó
  • Tojás
  • Cukkini chips
  • Sárgarépa
  • Paprika
  • Rukkola saláta paradicsommal
  • Pörkölt kesudió és magvak

Összesen körülbelül 700 kcal, és a pocak boldog. Dana

 

www.dine4fit.hu szerkesztőség

Dine4fit.hu

13.10.2022 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Az archívumból

RNDr. Ing. Eva Andrlíková, Ph.D.: Hogyan állítsunk be a bioritmust és legyünk fittek?

Bioritmusunk, avagy belső óránk egészségünk alfája és omegája. Ez határozza meg, hogyan bánunk az energiával, azaz időzíti a tartalékolást és a kiadást.

A bioritmus fő megnyilvánulása az alvási-ébrenléti ciklusok váltakozása, ami körülbelül 24 óráig tart, és elsősorban az agyunk irányítja. Ha az agyunknak nem lenne ilyen funkciója, akkor nehezen tudtunk volna túlélni emberi lényként ennyi generációt, és a mai modern formára fejlődni.

Kapcsolódó cikkek

Veronika Mayová: Nem kívánt gondolatok – fogyókúrás törekvéseink csendes szabotőrei

PMeglátogatott egy nő. A szemében fáradtság és amolyan csendes belenyugvás látszódott.

Én már mindent kipróbáltam. És semmi sem működik. Maga az utolsó reményen,“ – vallotta be.

Fitt jóízűen: Gyors cottage kenőkrém és barna rozskenyér

Még ha rohanásban is vagyunk (munka, gyerekek, család, sport, idő saját magunkra), és nem tudjuk, mit csináljunk először, akkor egy kiegyensúlyozott étkezéssel kényeztethetjük magunkat.

Mint szinte mindenki, én is igyekszem a lehető legkevesebb időt a konyhában tölteni, és ennek a sikernek a kulcs a tervezés és az egyszerű receptek.

Veronika Mayová: Másokkal hasonlítják össze magukat? Lehet, hogy ezzel csak ártanak a saját erőfeszítéseiknek!

Összehasonlítás. Gyorsan, és automatikusan történik – másokat figyelünk, hogyan élnek, hogyan esznek, hogyan fogyókúráznak, hogyan edzenek, mit csinálnak…

És tudat alatt összehasonlítjuk az életüket a sajátunkkal.

A kalóriákról másként: Történelmi tévhitek az ételekkel kapcsolatban

Amikor egy könyvben azt olvassák, hogy a király egy ablaküvegnek támaszkodik a 10. században, akkor világosan látszik, hogy a szerző ismeri a történelmet. És ugyanez a helyzet az ételekkel is.

Mintha egy ilyen könyvben azt írták volna, hogy IV. Károly király a rántott húshoz krumplit evett, és azt majonézzel ízesítette. Hagyom most egy , hogy találgassanak…

Salsa, dip, pesto, chutney (csatni), szószok – mik a különbségek köztük?

Az ételek ízesítésére nem csak a fűszereket és gyógynövényeket kell figyelembe venni. Az ókortól kezdve az emberek különféle keverékekkel ízesítették ételeiket, amelyeknek az összetevői lehetnek zöldségek, gyógynövények, olajok, méz, erdei gyümölcsök, gyümölcsök, tej, hall stb. is.

A ma ismert szószok később hasonló keverékekből születtek. És nemcsak a tormás, bélszínes, paradicsomos, hanem a meleg indiai szószok is. Vagy az olasz szószok, mint pl. a bolognai.

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner