Hány fajta tésztát ismernek?
Ha a tésztára gondolunk, legtöbbünknek legfeljebb csak a spagetti, a csőtészta vagy az orsó tészta jut eszébe.
És Önök hogy vannak ezzel?
Ha valaki fogyni vagy hízni szeretne, fontos a megfelelő kalóriadeficit (vagy éppen ellenkezőleg, többlet) elérése.
A szervezetnek azonban az optimálisan egészséges működéshez szüksége van arra, hogy az étkezéseink alkalmával az egyéb összetevőkre is figyeljünk.
Nem csak a kalóriamennyiség a fontos, hanem az étel összetétele is. Az étrend tervezésekor próbálják meg a következőket is figyelembe venni:
Már Hippokratész is kijelentette az ő idejében, hogy minden betegség a belekben kezdődik. A modern tudomány igazolja, hogy igaza volt, mert tudjuk, hogy testünk immunsejtjeinek körülbelül 70%-a a belekben található. Sokféle mikrobiomunk van. Az étkezés szempontjából leginkább a bélrendszer érdekel minket – mindegyikünknél egyedi, más összetételű. A mikrobióma a baktériumok, vírusok, élesztőgombák és paraziták közössége. A bél-mikrobiomája körülbelül 1000 faj baktériumot tartalmaz. Miért jó, ha megfelelően gondoskodunk a bélrendszerünkről?
A Jan Evangelista Purkyně Cseh Orvostudományi Társaság Mikrobiom Társasága szerint az egészséges bél-mikrobióma többek között:
Minél változatosabb az étrendünk, annál változatosabb lesz a bél-mikrobiomunk. Például egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a vizsgált bennszülött törzsek mikrobiomája sokkal változatosabb, mint a nyugati civilizációkban, ahol az étkezési szokások is nyugati típusúak. Miért van ez? Valószínűleg azért, mert az ott előforduló étkezési szokások esetében magas az iparilag feldolgozott élelmiszerek aránya, ami rossz hatással van a kiegyensúlyozott és változatos étrendre, valamint túlzott az antibiotikumok használata is.
Mivel tápláljuk a mikrobiomunkat? Elsősorban probiotikus baktériumokkal, amelyek erjesztett tejtermékekben (kefir, acidofil jellegű aludtej, fehér joghurt, görög joghurt, skyr, savanyított tejtermékek…), fermentált zöldségekben (savanyú káposzta, kimchi, savanyú uborka) vagy tempehben, misuban, nattóban vagy kombuchában találhatóak. A probiotikus baktériumoknak azonban táplálékra van szükségük, amihez a prebiotikumokra van szükség – rostokra, különösen az oldható rostokra. És ezeket milyen ételekben találhatjuk meg? Némelyik gyümölcsben és zöldségben, apró bogyószerű termésekben, hüvelyesekben, gabonafélékben, diófélékben, magvakban, psylliumban.
A szervezet ideális működéséhez fontos az antioxidánsok és a szabad gyökök egyensúlya. Az antioxidánsok magukhoz kötik a szabad gyököket, így semlegesítik azokat. A szabad gyökök a szervezetben például a szennyezett levegő, a cigarettafüst, az alkohol, a stressz, a betegségek, a sugárzás, a drogok, de még az intenzív sportteljesítmény hatására is keletkeznek. Túlszaporulásuk oxidatív stresszhez vezet, ami növeli az olyan betegségek kockázatát, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, vagy a rák.
A szabad gyökök túlszaporulása megelőzhető megfelelő mennyiségű antioxidáns bevitelével. Hol találjuk őket az ételekben?
Az Omega 3 többszörösen telítetlen zsírsavak gyakran hiányoznak étrendünkből. A Táplálkozási Társaság szerint az omega 3 és omega 6 ideális arányának 1:5-nek kell lennie. A becslések szerint azonban az általános populációban ez az arány körülbelül 1:15 – 1:20. Miért fontos az omega 3?
Hol találjuk az omega 3 zsírsavakat?
Az Omega 3 nélkülözhetetlen, vagyis a szervezet ezeket nem tudja előállítani, és az ételekből kell beszereznie. A legnagyobb források a zsíros tengeri halak (lazac, hering, makréla, tonhal, szardínia) és a tenger gyümölcsei. Továbbá lenmagban, chia-ban, dióban, repceolajban is találkozhatunk velük – de ezek a növényi források elsősorban alfa-linolénsavat (ALA) tartalmaznak.
Például úgy, hogy az alapvető élelmiszerek kiegyensúlyozott és változatos étrendjére összpontosítunk. Ne féljenek minőségi teljes kiőrlésű pékárut, kávét, étcsokoládét is beiktatni az étrendjükbe. Nem kell aggódni a köretek miatt sem. Fogyasszanak sok gyümölcsöt és zöldséget, halat vagy probiotikus tejtermékeket.
Hosszú távon fenntartható alapelv lehet a 80:20 (az étrend 80%-a kiváló minőségű tápláló élelmiszerekből áll, 20%-a pedig egy kis lehetőség a falatozásokhoz és bűnös nassolásokhoz). Vigyázzanak, ne cseréljék fel a százalékokat! Ennek az elvnek az az előnye, hogy az alkalmazásával elkerülhetik azt a megbánást is, hogy megint vétkeztek, és minden eddigi erőfeszítés teljesen kárba ment.
Vigyázzunk az egészségünkre, ami pótolhatatlan. Az egészségünkben okozott károk sokszor visszafordíthatatlanok lehetnek, ezért vigyázzunk magunkra, és kényeztessük magunkat.
illusztrációs fotó: lenetssergey/cz.depositphotos.com
Ha a tésztára gondolunk, legtöbbünknek legfeljebb csak a spagetti, a csőtészta vagy az orsó tészta jut eszébe.
És Önök hogy vannak ezzel?
Folytassa az olvasást 29.5.2024
Sokan szorgalmasan odafigyelnek a teljes kalóriabevitelükre vagy az egyes makrotápanyagok mennyiségére, de néha mégis megesik, hogy mindez egy kicsit zavaros lesz.
Elfelejtik megnézni, és hirtelen csak csodálkozva nézik, hogy a köröcskék elvörösödnek a nyugtató zöld szín helyett. Ezzel most kárba vész minden eddigi erőfeszítésünk?
Folytassa az olvasást 11.6.2025
Egy szimpatikus, jelenleg szülési szabadságon lévő két csodálatos fiú édesanyja néhány hónapja már velünk van a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoportban.
Ezalatt az idő alatt nemcsak lefogyott, hanem megtanult az élelmiszerekre a tápanyagok és a szervezet számára nyújtott előnyök szemszögéből tekinteni. Pontosan így kellene a Dine4Fit alkalmazást használni az életmód változtatásakor.
Folytassa az olvasást 5.6.2025
Sorozatunkban most egy talán fontosabb témával találkoztunk, mint amilyennek első pillantásra tűnik – együttműködés a saját pszichénkkel.
Hogyan tudjuk nyomon követni a fejlődést, és hogyan lehet fenntartani a motivációt azokban a pillanatokban is, amikor a dolgok nem mennek jól?
Nézzük meg lépésről lépésre.
Folytassa az olvasást 28.5.2025
Lefényképezett ételek felismerése és súlybecslés.
A lefényképezett ételek felismerése és az adag becslése egy másik dolog, ami bekerült a Dine4Fit alkalmazásba – a mesterséges intelligencia, mint egy asszisztens a feljegyzésekhez.
Folytassa az olvasást 21.5.2025
Elmúltak az ünnepek, ami gyakran nagyobb ételfogyasztással jár, és több kalóriabevitellel alkohol formájában.
Ráadásul sokan ilyenkor is szoktak fogadalmat tenni, ami persze nem tart sokáig. Hogyan vágjunk bele, hogy ezúttal kitartóak legyünk?
Folytassa az olvasást 21.5.2025