Kutya, mint sparring partner
Kutya – az ember legjobb barátja. Miért? Szeret minket, hallgat ránk (no, néha).
Mindig velünk van, és az ételen és egy kis szereteten kívül nem akar tőlünk semmi mást.
Ha valaki fogyni vagy hízni szeretne, fontos a megfelelő kalóriadeficit (vagy éppen ellenkezőleg, többlet) elérése.
A szervezetnek azonban az optimálisan egészséges működéshez szüksége van arra, hogy az étkezéseink alkalmával az egyéb összetevőkre is figyeljünk.
Nem csak a kalóriamennyiség a fontos, hanem az étel összetétele is. Az étrend tervezésekor próbálják meg a következőket is figyelembe venni:
Már Hippokratész is kijelentette az ő idejében, hogy minden betegség a belekben kezdődik. A modern tudomány igazolja, hogy igaza volt, mert tudjuk, hogy testünk immunsejtjeinek körülbelül 70%-a a belekben található. Sokféle mikrobiomunk van. Az étkezés szempontjából leginkább a bélrendszer érdekel minket – mindegyikünknél egyedi, más összetételű. A mikrobióma a baktériumok, vírusok, élesztőgombák és paraziták közössége. A bél-mikrobiomája körülbelül 1000 faj baktériumot tartalmaz. Miért jó, ha megfelelően gondoskodunk a bélrendszerünkről?
A Jan Evangelista Purkyně Cseh Orvostudományi Társaság Mikrobiom Társasága szerint az egészséges bél-mikrobióma többek között:
Minél változatosabb az étrendünk, annál változatosabb lesz a bél-mikrobiomunk. Például egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a vizsgált bennszülött törzsek mikrobiomája sokkal változatosabb, mint a nyugati civilizációkban, ahol az étkezési szokások is nyugati típusúak. Miért van ez? Valószínűleg azért, mert az ott előforduló étkezési szokások esetében magas az iparilag feldolgozott élelmiszerek aránya, ami rossz hatással van a kiegyensúlyozott és változatos étrendre, valamint túlzott az antibiotikumok használata is.
Mivel tápláljuk a mikrobiomunkat? Elsősorban probiotikus baktériumokkal, amelyek erjesztett tejtermékekben (kefir, acidofil jellegű aludtej, fehér joghurt, görög joghurt, skyr, savanyított tejtermékek…), fermentált zöldségekben (savanyú káposzta, kimchi, savanyú uborka) vagy tempehben, misuban, nattóban vagy kombuchában találhatóak. A probiotikus baktériumoknak azonban táplálékra van szükségük, amihez a prebiotikumokra van szükség – rostokra, különösen az oldható rostokra. És ezeket milyen ételekben találhatjuk meg? Némelyik gyümölcsben és zöldségben, apró bogyószerű termésekben, hüvelyesekben, gabonafélékben, diófélékben, magvakban, psylliumban.
A szervezet ideális működéséhez fontos az antioxidánsok és a szabad gyökök egyensúlya. Az antioxidánsok magukhoz kötik a szabad gyököket, így semlegesítik azokat. A szabad gyökök a szervezetben például a szennyezett levegő, a cigarettafüst, az alkohol, a stressz, a betegségek, a sugárzás, a drogok, de még az intenzív sportteljesítmény hatására is keletkeznek. Túlszaporulásuk oxidatív stresszhez vezet, ami növeli az olyan betegségek kockázatát, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, vagy a rák.
A szabad gyökök túlszaporulása megelőzhető megfelelő mennyiségű antioxidáns bevitelével. Hol találjuk őket az ételekben?
Az Omega 3 többszörösen telítetlen zsírsavak gyakran hiányoznak étrendünkből. A Táplálkozási Társaság szerint az omega 3 és omega 6 ideális arányának 1:5-nek kell lennie. A becslések szerint azonban az általános populációban ez az arány körülbelül 1:15 – 1:20. Miért fontos az omega 3?
Hol találjuk az omega 3 zsírsavakat?
Az Omega 3 nélkülözhetetlen, vagyis a szervezet ezeket nem tudja előállítani, és az ételekből kell beszereznie. A legnagyobb források a zsíros tengeri halak (lazac, hering, makréla, tonhal, szardínia) és a tenger gyümölcsei. Továbbá lenmagban, chia-ban, dióban, repceolajban is találkozhatunk velük – de ezek a növényi források elsősorban alfa-linolénsavat (ALA) tartalmaznak.
Például úgy, hogy az alapvető élelmiszerek kiegyensúlyozott és változatos étrendjére összpontosítunk. Ne féljenek minőségi teljes kiőrlésű pékárut, kávét, étcsokoládét is beiktatni az étrendjükbe. Nem kell aggódni a köretek miatt sem. Fogyasszanak sok gyümölcsöt és zöldséget, halat vagy probiotikus tejtermékeket.
Hosszú távon fenntartható alapelv lehet a 80:20 (az étrend 80%-a kiváló minőségű tápláló élelmiszerekből áll, 20%-a pedig egy kis lehetőség a falatozásokhoz és bűnös nassolásokhoz). Vigyázzanak, ne cseréljék fel a százalékokat! Ennek az elvnek az az előnye, hogy az alkalmazásával elkerülhetik azt a megbánást is, hogy megint vétkeztek, és minden eddigi erőfeszítés teljesen kárba ment.
Vigyázzunk az egészségünkre, ami pótolhatatlan. Az egészségünkben okozott károk sokszor visszafordíthatatlanok lehetnek, ezért vigyázzunk magunkra, és kényeztessük magunkat.
illusztrációs fotó: lenetssergey/cz.depositphotos.com
Kutya – az ember legjobb barátja. Miért? Szeret minket, hallgat ránk (no, néha).
Mindig velünk van, és az ételen és egy kis szereteten kívül nem akar tőlünk semmi mást.
Folytassa az olvasást 23.1.2023
Ma három aktuális „újdonságot” mutatunk be (ez nem igazán újdonság) a konyhával kapcsolatban, ezek történetét, felhasználását és lehetséges kalória-előnyeit.
Ezek most a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoportunk slágertermékei.
Folytassa az olvasást 2.10.2024
A testösszetétel elemzésére használt eszközök manapság egyre gyakoribban megtalálhatósak a rendelőkben, táplálkozási tanácsadóknál, és a sportközpontokban.
A test összetételén kívül, azaz az izom-, zsír-, víz stb. információkon túlmenően az emberek tápláltsági állapota is megállapítható. Pontosabb képet adnak a túlsúly vagy az elhízás mértékéről, valamint az esetleges alultápláltságról is. Ez egy érdekes kiegészítés, amelynek köszönhetően néhány egészségügyi paraméter is megfigyelhető.
Folytassa az olvasást 25.9.2024
Amikor a „fogyókúra” szót halljuk, a legtöbb embernek a szigorú diéták, az edzőteremben eltöltött órák és a mérlegen leolvasható érték folyamatos követése jut az eszébe.
Azonban az egész folyamat pszichológiai oldala gyakran elkerüli a figyelmünket.
Folytassa az olvasást 18.9.2024
A nevelési minták, amiket a gyermekkorban elsajátítunk, később egész életünkön át formálnak és befolyásolnak minket.
Gondolkoztak már azon, hogy a gyerekkorunkban hallott mondatok milyen nyomokat hagynak bennünk?
Folytassa az olvasást 11.9.2024
Az előző cikkünkben olvashattak a gyors fogyás kockázatairól, és részletesen ismertettük az egészséges fogyás szabályait és alapelveit. De ez még nem minden.
Melyek azok a további fontos szokások, amelyek nemcsak az egészséges fogyást és folyamatát segítik elő, hanem az optimális testsúly, a lelki egyensúly és az egészség megőrzését is?
Folytassa az olvasást 4.9.2024