Pavel Furch táplálkozási tanácsadó: Mit változtassunk az étrendünkön a forró nyári napokon
Amikor kint nagyon meleg van, sokan nehezen tudnak normálisan étkezni, és leginkább csak vizet innának.
De jó az, ha egyáltalán nem eszünk?
Manapság tömegesen találkozhatunk az étrend-kiegészítők, különféle komplexek, stimulánsok vagy fogyókúrás „csodaszerek” ajánlataival.
Nézzük meg, mit kellene pótolnunk szervezetünkben, esetenként akár folyamatosan, akár „csak” az év egy-egy bizonyos szakaszában.
Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy ez az ajánlás csak általános, mindegyikünknek egyéni, és más-más specifikus igényei vannak. Az alábbiakban azokat a kiegészítőket említem, amelyeket lehetőség szerint mindenkinek érdemes lenne használnia.
Az omega-3 zsírsavak érdemlik az első helyet a kiegészítők között. A többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjába tartozik, ez a komponens nélkülözhetetlen – szervezetünk nem képes magától előállítani. Az omega-3 alapvetően EPA-ból és DHA-ból áll (adott esetben ALA-ból, amely az EPA és a DHA előfutára, de a szervezet az ALA-nak csak körülbelül 5%-át képes regenerálni). Az EPA és a DHA kiegészítik egymást, az EPA elsősorban az érrendszerre, a DHA pedig az agyi aktivitásra van jótékony hatással.
Milyen (pozitív) hatásai vannak az omega-3-nak a szervezetünkre?
A populációnk omega-3-zsírsavakban szegény, ezért egész évben célszerű a pótlása (étkezés közben bevenni). Az ajánlott adagokat gyermekek, terhes nők stb. esetében mindig egyedi, ezért szakemberrel kell egyeztetni.
A D-vitamin zsírban oldódik. Ezt a vitamint D-provitamin formájában is megkapjuk (a naptól UV-sugárzás segítségével), de a „napozz sokat, hogy sok D-vitaminod legyen” lecke nem annyira releváns, mert a provitamint a szervezetnek még át kell alakítania, és nem biztos, hogy 100%-osan sikerül is.
A D-vitamint D2 és D3 vitaminokra oszthatjuk, a D2 növényi, a D3 pedig állati eredetű. A teljes lakosság több mint 60%-a szenved D-vitamin-hiányban, ezért célszerű ezt a vitamint pótolni (ebben az esetben is étkezéskor javasolt, mivel a D-vitamin zsírban oldódik).
A D vitamin hatásai:
A D-vitamin hiánya csontgyengeséget okozhat.
A D-vitamin megtalálható például a tojássárgájában, a májban, az élesztőben, a vajban stb., de mint már említettem, célszerű egész évben pótolni, mert természetes forrásokból nem jutunk hozzá a szükséges mennyiséghez.
A kalciumot és a magnéziumot együtt szeretném megemlíteni, mert megfelelő magnézium és kalcium arány mellett ez a két ásványi anyag szinergikusan együttműködik. Ha azonban nem tartják be a kalcium és a magnézium ideális arányát (2,5:1), anti-szinergikus hatás léphet fel, azaz a kalcium elnyomja a magnézium hatását.
Ha a megfelelő magnézium- és kalciumtartalmú étrend-kiegészítőt keresik, mindig nézzék meg az arányokat az értékeknél. Az is jó, ha a kiegészítő D-vitamint is tartalmaz, ami segíti a kalcium felszívódását.
A magnéziumnak magának több formája is van, ezeket a formákat most nem fogjuk részletezni. A magnézium hatásaira koncentrálunk, amennyiben megfelelően alkalmazzuk:
A kalcium a csontok és fogak alapvető eleme, de ez még távol áll a (fő) feladataitól:
Mint ahogy már feljebb említettem, étrend-kiegészítőt kombinált formában is vehetnek (kalcium, magnézium, D-vitamin), de ügyeljenek az arányokra, a felszívódásra és az ajánlott napi mennyiségre és felhasználásra.
A folytatást készítjük.
fotó: cz.depositphotos.com
Amikor kint nagyon meleg van, sokan nehezen tudnak normálisan étkezni, és leginkább csak vizet innának.
De jó az, ha egyáltalán nem eszünk?
Folytassa az olvasást 10.7.2024
Megpróbálják fenntartani a kalóriadeficitet, de a mérleg egy bizonyos értéktől már nem akar lejjebb menni? Mi lehet a probléma?
Ezzel a témával már többször foglalkoztunk, de foglaljuk össze röviden néhány ponját. Hiszen az ismétlés a tudás anyja, ahogy mondani szokás.
Folytassa az olvasást 6.11.2024
Nem telik el egy nap sem a táplálkozástudományi klinikán, hogy ne találkoznék valakivel, aki azt gondolja, hogy a szénhidrátok tehetnek arról, hogy nem tudja elérni a kiálmodott alakját.
Olyan időkben nincs min csodálkozni, amikor minden oldalról bombáznak bennünket az alacsony szénhidráttartalmú és keto-diéták hirdetésekkel. De tényleg a szénhidrátok a legnagyobb ellenségei a karcsú vonalaknak? Olvassák végéig a cikket, és megtudhatnak valamit, amire nem is számítottak.
Folytassa az olvasást 30.10.2024
A feleségem meglepett, amikor kijelentette, hogy ez bizony nem jó semmire.
Az én feleségem a burgonyából a vizet valóban a mosogatóba önti. Ami nagy kár, mint ahogy azt most ki fogjuk tárgyalni.
Folytassa az olvasást 23.10.2024
A folyadék-bevitel témáját jó néhány mítosz övezi. Ezért logikus, hogy mindenki hisz valamiben, és néha makacsul ragaszkodik az állításához, ami nincs teljesen alátámasztva sem.
Mennyi folyadékra van szükségünk?
Folytassa az olvasást 16.10.2024
Amikor iskolába kezdtem hordani az első fiunkat, lenyűgözött – kellemesen –, hogy mennyi automata van, az egyikben a kávé, a másikban a szendvics és a kekszek, a harmadikban tej (ízesített is), a negyedikben pedig a hideg italok.
Ma már minden más.
Folytassa az olvasást 9.10.2024