Amit a gombászásról talán nem tudnak
Mindenki szokott gombászni. És most éppen itt van a szezonja.
Vagy mégsem?
Valószínűleg Önök is találkoztak már ezzel a kérdéssel. Ha csak alkalmanként járnak étterembe, akkor ezzel a kérdéssel nem kell sokat foglalkozni.
Viszont, ha különböző okok miatt gyakrabban látogatják az éttermeket, akkor jó, ha tisztában vannak a dolgokkal.
Hogyan tovább a választásnál?
Hajlamos Ön arra, hogy a környezetük döntései befolyásolják? Válasszon ételt elsőnek. A választás során próbáljanak arra gondolni, hogy mit szeretnének elérni. Ha éppen a fogyásról, vagy az étrend teljes racionalizálásáról van szó, válasszanak olyan ételeket, amelyek nem feleslegesen vannak kisütve, vagy kirántva.
Ha szeretnének egy kis nyomozó akciót végezni, előre feltérképezhetik a környéken található éttermeket, és megtekinthetik az étlapjukat. Ez különösen jól jöhet azoknál, akik korlátozva vannak az étkezésben. Amúgy még a fogyókúra mellett is képesnek kell legyenek arra, hogy spontán bemenjenek egy étterembe anélkül, hogy előtte sokáig kellene keresgélni és ételt választani.
A cikk elsősorban azoknak szól, akik rendszeresen éttermekben étkeznek, ezért vegyék tudomásul, hogy az étterembe járás egyáltalán nem szokatlan, és nem kell „ünnepi” ételt választaniuk, sem előételt, levest, főételt, vagy desszertet. Valószínűleg otthon sem tartanának ekkora lakomákat, mit gondolnak?
Főleg olyan köreteket érdemes keresni, amelyek nincsenek megsütve, vagy sok zsírral készítve. Ilyenek például a tésztafélék, rizs, főtt burgonya, péksütemények vagy hüvelyesek.
Ideális forrás a nem túl zsíros ételek. Természetesen az ételek elkészítésére is használják a zsírt, az éttermek pedig gyakran nem spórolnak vele. Ezért az optimális zsír- és fehérjebevitel érdekében érdemesebb sovány húst (sertés, pulyka/csirkemell stb.), halat, mozzarellát, tofut, szejtánt és hasonlókat választani.
Nem kell, hogy a zöldségek mindig frissek legyenek, még az ételek alapjához felhasznált hagyma is számít. Viszont, ha olyan ételt rendelnek, ami nem tartalmaz zöldséget, akkor rendeljenek hozzá külön zöldséges salátát, savanyúságot (olajos/majonézes öntet nélkül).
Előfordulhat, hogy túl nagy lesz az adag, és a plusz zöldségrendeléssel nem fogják tudni megenni az egészet. Ebben az esetben a maradék főételt és a zöldségeket becsomagoltathatják, és elrakhatják vacsorára (ha a maradék kevés, ehetnek mellé pl. egy szelet kenyeret sajttal vagy sonkával).
Lehet, hogy a fogyókúrás erőfeszítéseik miatt olyan ebédlehetőségeket próbálnak keresni, mint a zöldségsaláta vagy a leves. Ez tényleg nagyon könnyű ebéd, de már túlzottan. Nem lesz elég. Éppen ezzel fogják előidézni az édességi utáni vágyukat. Szükségét fogják érezni, hogy még valami mást is egyenek, valószínűleg valami édeset. Jusson eszükbe mindig, hogy legyen a tányérjukon valamilyen köret (azaz szénhidrát – ne féljenek tőle, a szénhidrátoktól nem lehet hízni), valamint fehérje- és zöldségforrás.
Teljesen érthető, hogy a munkahelyükön a szocializálódás miatt is szeretnek ebédre járni. Ez rendben van. De próbáljanak meg a heti öt ebédből kettőt (munkanapokon) otthon elkészíteni, és vigyék dobozban az ebédjüket a munkába. Nem veszítenek a kollégákkal eltöltött idejükből, ráadásul a pénztárcájukat is megkímélik.
Ne törjék ezen túl sokat a fejüket. Könnyebb, mint gondolnának. Sok szerencsét!
Mindenki szokott gombászni. És most éppen itt van a szezonja.
Vagy mégsem?
Folytassa az olvasást 28.9.2022
Ma három aktuális „újdonságot” mutatunk be (ez nem igazán újdonság) a konyhával kapcsolatban, ezek történetét, felhasználását és lehetséges kalória-előnyeit.
Ezek most a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoportunk slágertermékei.
Folytassa az olvasást 2.10.2024
A testösszetétel elemzésére használt eszközök manapság egyre gyakoribban megtalálhatósak a rendelőkben, táplálkozási tanácsadóknál, és a sportközpontokban.
A test összetételén kívül, azaz az izom-, zsír-, víz stb. információkon túlmenően az emberek tápláltsági állapota is megállapítható. Pontosabb képet adnak a túlsúly vagy az elhízás mértékéről, valamint az esetleges alultápláltságról is. Ez egy érdekes kiegészítés, amelynek köszönhetően néhány egészségügyi paraméter is megfigyelhető.
Folytassa az olvasást 25.9.2024
Amikor a „fogyókúra” szót halljuk, a legtöbb embernek a szigorú diéták, az edzőteremben eltöltött órák és a mérlegen leolvasható érték folyamatos követése jut az eszébe.
Azonban az egész folyamat pszichológiai oldala gyakran elkerüli a figyelmünket.
Folytassa az olvasást 18.9.2024
A nevelési minták, amiket a gyermekkorban elsajátítunk, később egész életünkön át formálnak és befolyásolnak minket.
Gondolkoztak már azon, hogy a gyerekkorunkban hallott mondatok milyen nyomokat hagynak bennünk?
Folytassa az olvasást 11.9.2024
Az előző cikkünkben olvashattak a gyors fogyás kockázatairól, és részletesen ismertettük az egészséges fogyás szabályait és alapelveit. De ez még nem minden.
Melyek azok a további fontos szokások, amelyek nemcsak az egészséges fogyást és folyamatát segítik elő, hanem az optimális testsúly, a lelki egyensúly és az egészség megőrzését is?
Folytassa az olvasást 4.9.2024