Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Andrea Mokrejšová: Hogyan válasszunk ételt egy étteremben, ha fogyni szeretnék és egészségesen étkezni?

Valószínűleg Önök is találkoztak már ezzel a kérdéssel. Ha csak alkalmanként járnak étterembe, akkor ezzel a kérdéssel nem kell sokat foglalkozni.

Viszont, ha különböző okok miatt gyakrabban látogatják az éttermeket, akkor jó, ha tisztában vannak a dolgokkal.

Jak si vybrat jídlo v restauraci, když chci hubnout a jíst zdravě?

Hogyan tovább a választásnál?

Válasszon elsőnek

Hajlamos Ön arra, hogy a környezetük döntései befolyásolják? Válasszon ételt elsőnek. A választás során próbáljanak arra gondolni, hogy mit szeretnének elérni. Ha éppen a fogyásról, vagy az étrend teljes racionalizálásáról van szó, válasszanak olyan ételeket, amelyek nem feleslegesen vannak kisütve, vagy kirántva.

  • És amennyiben lehetőségük van kiválasztani az étterem típusát is, már az is sokat segít. Választani azonban egy klasszikus vendéglőben is tudnak.

Ha szeretnének egy kis nyomozó akciót végezni, előre feltérképezhetik a környéken található éttermeket, és megtekinthetik az étlapjukat. Ez különösen jól jöhet azoknál, akik korlátozva vannak az étkezésben. Amúgy még a fogyókúra mellett is képesnek kell legyenek arra, hogy spontán bemenjenek egy étterembe anélkül, hogy előtte sokáig kellene keresgélni és ételt választani.

A cikk elsősorban azoknak szól, akik rendszeresen éttermekben étkeznek, ezért vegyék tudomásul, hogy az étterembe járás egyáltalán nem szokatlan, és nem kell „ünnepi” ételt választaniuk, sem előételt, levest, főételt, vagy desszertet. Valószínűleg otthon sem tartanának ekkora lakomákat, mit gondolnak?

Kezdjék a körettel

Főleg olyan köreteket érdemes keresni, amelyek nincsenek megsütve, vagy sok zsírral készítve. Ilyenek például a tésztafélék, rizs, főtt burgonya, péksütemények vagy hüvelyesek.

Ne felejtsék el a fehérjeforrást

Ideális forrás a nem túl zsíros ételek. Természetesen az ételek elkészítésére is használják a zsírt, az éttermek pedig gyakran nem spórolnak vele. Ezért az optimális zsír- és fehérjebevitel érdekében érdemesebb sovány húst (sertés, pulyka/csirkemell stb.), halat, mozzarellát, tofut, szejtánt és hasonlókat választani.

  • Amennyiben lehet, ne válasszanak tejszínes önteteket olyan gyakran, ennek köszönhetően tudnak majd spórolni a zsírbevitelen.

A tányéron legyen mindig zöldség

Nem kell, hogy a zöldségek mindig frissek legyenek, még az ételek alapjához felhasznált hagyma is számít. Viszont, ha olyan ételt rendelnek, ami nem tartalmaz zöldséget, akkor rendeljenek hozzá külön zöldséges salátát, savanyúságot (olajos/majonézes öntet nélkül).

Jak si vybrat jídlo v restauraci, když chci hubnout a jíst zdravě?

Nem kell megenni az egészet, csomagoltassák be az ételt

Előfordulhat, hogy túl nagy lesz az adag, és a plusz zöldségrendeléssel nem fogják tudni megenni az egészet. Ebben az esetben a maradék főételt és a zöldségeket becsomagoltathatják, és elrakhatják vacsorára (ha a maradék kevés, ehetnek mellé pl. egy szelet kenyeret sajttal vagy sonkával).

Ne koplaljanak

Lehet, hogy a fogyókúrás erőfeszítéseik miatt olyan ebédlehetőségeket próbálnak keresni, mint a zöldségsaláta vagy a leves. Ez tényleg nagyon könnyű ebéd, de már túlzottan. Nem lesz elég. Éppen ezzel fogják előidézni az édességi utáni vágyukat. Szükségét fogják érezni, hogy még valami mást is egyenek, valószínűleg valami édeset. Jusson eszükbe mindig, hogy legyen a tányérjukon valamilyen köret (azaz szénhidrát – ne féljenek tőle, a szénhidrátoktól nem lehet hízni), valamint fehérje- és zöldségforrás.

  • A szénhidrátoknak körülbelül az adag ¼–⅓-át kellene kitenniük, a fehérjéknek és a zöldségeknek pedig kb. ⅓–½-t.

Próbálják meg néha otthon elkészíteni az ételüket

Teljesen érthető, hogy a munkahelyükön a szocializálódás miatt is szeretnek ebédre járni. Ez rendben van. De próbáljanak meg a heti öt ebédből kettőt (munkanapokon) otthon elkészíteni, és vigyék dobozban az ebédjüket a munkába. Nem veszítenek a kollégákkal eltöltött idejükből, ráadásul a pénztárcájukat is megkímélik.

Ne törjék ezen túl sokat a fejüket. Könnyebb, mint gondolnának. Sok szerencsét!

  • fotó: a szerző archívuma

Mgr. Mokrejšová Andrea
www.andreamokrejsova.cz

  • Táplálkozási terapeuta, aki a Károly Egyetem Első Orvostudományi Karán végzett. Magánpraxisában és a munkahelyén, a nefrológiai klinikán igyekszik segíteni az embereknek az étrendjüket egyéni szükségleteikhez igazítani.
  • Az Instagramja @andreamokrejsova és a weboldala andreamokrejsova.cz segítségével harcol a táplálkozási mítoszok ellen.
  • Részt vesz a sikeres FITFAB Strong fitneszprogramban, ahol táplálkozási szakértőként tevékenykedik, mint ahogyan a FitNut Akadémián is.
  • Társszerzője több könyvnek is, mint pl. „Az első és utolsó fitneszkönyv” (První a poslední fitness kniha), „FITFAB NAPTÁR” (FITFAB Diář) és „FITFAB Munkafüzet” (FITFAB Pracák).

Dine4fit.hu

25.4.2023 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Az archívumból

Amikor egy napon úgy döntesz, hogy többé nem leszel kövér

Aki olvassa blogunkat, az tudja, hogy felhasználóink ​​sikereit rendszeresen és szívesen tesszük közzé (természetesen engedéllyel).

Ma Vojtěch apuka történetét olvashatjuk, aki fia születése után úgy döntött, hogy az évek óta tartó túlsúllyal vívott küzdelmének véget vet. Egy év alatt 30 kg-ot fogyott a Dine4Fit alkalmazással – saját szavai szerint minden nagyobb erőfeszítés nélkül.

Kapcsolódó cikkek

Saša Fraisová: Edzhetünk-e ha nem érezzük jól magunkat?

Szépen megtervezték az edzéseket és a diétákat, izgatottak, hogy újra belevághatnak, majd reggel azzal az érzéssel ébrednek, hogy egy egész lócsorda futott át Önökön az éjszaka folyamán?

Itt van „moribundus“! Mi legyen?

Ing. Barbora Karásková: A táplálkozási szokások sikeres megváltoztatásának titka

Amikor az ügyfeleim azt kérdezik, hol és hogyan kezdjék megváltoztatni az étkezési szokásaik, hogy karcsúak és egészségesek legyenek, a válaszom mindig ugyanaz: kiegyensúlyozott étrenddel.

Gyakran tapasztalom, hogy az emberek hajlamosak kihagyni az alapokat, és hajlamosak belevágni az étrendek bonyolultságaiba és részleteibe. Ezzel kihagyják a lényeget, és nincsenek tudatában az étrendjük alapvető hibáival, ami időveszteséghez, akaratvesztéshez, energiapazarláshoz és anyagi veszteséghez vezet.

MUDr. Marie Skalská: Aki hálás, az boldogabb. És lehet karcsúbb is!

Milyen sikerben volt ma részük? Milyen jó élményük volt ma? Min tudtak ma nevetni egy jót? Mi tette ma Önöket boldoggá? Miért hálásak ma?

Minden kérdésre tudnak válaszolni? Ha IGEN, gratulálok, valószínűleg tudják, hogyan kell hálásnak lenni.

Mit szeret karácsonykor a táplálkozási tanácsadó, a családanya?

A karácsony az öröm, a nyugalom és – valljuk be – az étkezések ünnepe.

Táplálkozási szakértőként minden hagyományos finomságot megeszek, de csak ésszel és annak tudatában, hogy az elégedett test kulcsa nem a szigorú szabályokban, hanem az egész éves egyensúlyban rejlik.

Ünnepi kalóriák ellenőrzés alatt: Hogyan élvezzük az ünnepeket, hogy ne hízzunk

Amikor fogyni próbálunk, vagy csak megtartani a súlyunkat, a karácsonyi ünnepek általában az aggodalommal és izgatott várakozással telnek, hogy mi is lesz vajon az extra lakomázás után.

Tekintsék meg hét tippemet, amelyeket eredetileg csak az ügyfeleimnek készítettem. Hiszem, hogy segít az ünnepek nyugodt eltöltésében, annak ellenére, hogy most másként tesznek, mint amit évek óta megszoktak.

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner