Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Rostok – honnan szerezzük be, hogy ne kelljen lopni

A rost az egyik olyan köröcske, amit nagyon nehéz teljesíteni a Dine4Fit alkalmazásban mindaddig, amíg meg nem tanulunk vele egy kicsit jobban „bánni”.

Emlékezzünk vissza egy kicsit, hogy hogyan is kell…

Nagyjából közismert, hogy a rostok jótékony hatásúak, és hogy elegendő mennyiségű élelmiszert kellene fogyasztanunk, amely ezeket tartalmazzák. Természetesen mindennek megvannak a határai, és nem jó túllépni a Dine4Fit.hu alkalmazás által ajánlott értékeket. 35 g-nál magasabb napi bevitele (felnőtteknél) gázképződést, puffadást, görcsöket és hasmenést okozhat, vagy akár a vitaminokat és ásványi anyagokat is képes eltávolítani a szervezetből.

Vláknina - kde ji vzít, a nekrást

Amennyiben még csak most kezdik használni a Dine4Fit alkalmazást, és a rostbevitelt eddig nem vették figyelembe, ne aggódjanak, ha a köröcske nem zöld. A rostmennyiséget növelni csak fokozatosan érdemes, hogy az emésztőrendszer hozzászokjon az feldolgozásához. Ne feledjék azt sem, hogy a rost mennyiségének a növelésével a folyadékbevitel növelése is fontos, amit a rost magához köt.

Talán mindannyian tudjuk már iskolás korunk óta, hogy jó rostforrás lehet:

  • gyümölcs (málna, szeder, körte, szilva, alma…)
  • zöldség (borsó, brokkoli, zeller, káposzta, sárgarépa…)
  • teljes kiőrlésű élelmiszerek (tésztafélék, péksütemények…)
  • hüvelyesek (bab, csicseriborsó, borsó, lencse…)
  • gabonafélék (rozs, hajdina, tönköly, zab, quinoa, amaránt, bulgur, köles)
  • diófélék és magvak (chia-mag, tökmag, mandula, szezámmag, törökmogyoró, földimogyoró, napraforgó…)

Elegendő, ha a fenti élelmiszereket kellő mennyiségben fogyasztjuk. Ha pedig nem fogyasztjuk, akkor van még egy ász a tarsolyunkban. Azaz több is, de mindent csak mértékkel.

  • PSYLLIUM (iható önmagában is, vagy joghurtba, zabkásaba keverve)
  • INULIN (főleg cikóriaszörpből ismerhetjük)

És vannak itt még más meglepő rostforrásaink is –az alábbi felsorolásban kattintással eljuthatnak olyan receptekhez (cseh nyelven), ahol ezeket a rostforrásokat használják (IG cikkek a szerzőtől cseh nyelven – a szerkesztőség megjegyzése).

Az egészséges rostfogyasztás néhány alapelve

1. Rostok minden ételben

Ennek a tanácsnak két pozitívuma van. Az első – a napi célunk könnyebben teljesíthető, a második – nem lesz gond az emésztésével. Hogyan lehet ezt elérni? Egészen egyszerűen. Minden étkezésnek tartalmaznia kell gyümölcsöt vagy zöldséget, ezzel egy bizonyos mennyiségű rost bevitelét biztosíthatjuk.

2. Válasszunk teljes kiőrlésű termékeket

Ha van lehetőségünk, akkor érdemes a teljes kiőrlésű vagy hántolatlan változatokat választani – teljes kiőrlésű tészta, teljes kiőrlésű kenyér, kifli, toast kenyér, tortilla, knäckebrotok, natúr rizs és még sok más.

3. Ne facsarjuk, és ne hámozzuk

A legtöbb rost a héjakban található, az un. húsrészekben már kevesebb. Ezért hülyeség kifacsarni egy narancsot és megfosztani magunkat egy jó adag rosttól. Ez arra az esetre is igaz, amikor meghámozunk egy almát vagy egy uborkát.

4. Minden tejtermékhez társítsunk rostforrást

Dióféléket, teljes kiőrlésű gabonákat, gyümölcsöket vagy akár cikóriaszirupot. A tejtermékek nem tartalmaznak rostot, ezért érdemes mindig adni hozzájuk valamit. És biztos, hogy még jobb íze is lesz.

5. Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket

A feldolgozott élelmiszerek és félkész termékek a legtöbb esetben rostszegények. Egyrészt azért, hogy ne telítsenek minket sokáig, és rövid időn belül együnk még egy adagot, másrészt azért, mert a teljes kiőrlésű változatok drágábbak. A csomagolt fehér bagett helyett vegyenek inkább teljes kiőrlésű kenyeret, sonkát és salátát. A Dine4Fit alkalmazásnak és a pocakunknak biztos jobban fog tetszeni.

6. Elegendő folyadék

Esett már itt szó arról, hogy a rost magához köti a vizet, ezért fontos odafigyelni a kellő mennyiségű folyadékra.

Markéta Nevěčná
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063938746465

Edző és táplálkozási tanácsadó, aki az étrendeket nem papírra írja, mert az legtöbbször a fiók alján vagy a szemetesben végzi, hanem a Dine4Fit segítségével próbálja rávezetni ügyfeleit az ételek megértéséhez, felhívja a figyelmüket az élelmiszerek tápértékére, és leegyszerűsíti az álmaik alakjához vezető utat.

Dine4fit.hu

19.6.2023 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Az archívumból

Táplálkozási javaslatok szoptató nők részére és a Dine4Fit alkalmazás helyes beállítása

A szoptatás (laktáció) egy olyan időszak, amely fokozott táplálkozási igényeket támaszt a nőkkel szemben.

Oda kell figyelni az ételek minőségére, az energia mennyiségére, a tápanyagokra, a vitaminokra, az ásványi anyagokra…

Kapcsolódó cikkek

A fogyókúra nem csak a kilókról szól: Hogyan és miért kell megmérni a derék és a csípő kerületét

Az emberek igyekeznek lefogyni, főleg az ünnepek után, ugyanakkor nem is annyira a súlyon van a hangsúly.

Sokan közülünk naponta mérik a testsúlyukat, feljegyzik azt, esetleg újraszámolják a BMI-t, azaz a testtömegindexünket. Azonban nem biztos, hogy ezeknek az értéknek annyira jelentős szerepük van a fogyókúra során.

Fogyókúra, egészséges életmód és motiváció (2. rész): Gondoljunk másképp az ételre

Elegük van már a diéták és a tiltások végtelen körforgásából?

Talán itt az ideje abbahagyni a csodamegoldások keresését, és elkezdeni úgy tekinteni az ételre, mint aminek segítenie kell, nem pedig korlátoznia.

Fogyókúra, egészséges életmód és motiváció: Alapvető információk és célok kitűzése

Januárban a cseh nyelvű „Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével” Facebook-csoportban futott egy #nemleszekjegmadar kihívás, ami az újévi fogadalmak megvalósítását hivatott segíteni.

De a fogyókúrába és az életmód váltásba az idén tavasszal is sokan akarnak belevágni, abban a reményben, hogy nyáron (főleg nyaraláskor) sokkal jobban fogják majd érezni magukat.

Újdonság! Ügyelj a köröcskékre még a feljegyzés előtt.

A Dine4Fit alkalmazás Prémium verziójában egy teljesen új funkcióval állunk rendelkezésedre, melynek köszönhetően könnyebben haladhatsz a kitűzött cél felé.

Monika Hronová táplálkozási tanácsadó: Hogyan tervezzük meg hatékonyan a kiegyensúlyozott étrendünket

Az étrendünk tervezése kulcsfontosságú lehet a kiegyensúlyozott tápanyagbevitel és a céljainak eléréséhez – legyen szó az erőnlétünk javításáról, a hatékonyabb regenerációról, vagy csupán a tudat miatt, hogy egészségesen étkezünk.

Gyakran okoz gondot az elegendő fehérjebevitel tervezése, ami nagyon fontos a szervezetünk számára. Hogyan csináljuk?

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner