Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Hogyan kezdjük el használni a Dine4Fit-tet, és hogy tartsunk ki anélkül, hogy megőrülnénk

Talán Önök is azt kérdezik, hogyan csináljuk, hogy a Dine4Fit kitöltéséhez ne kelljen túl sok erőfeszítés és idő, hanem éppen fordítva, legyen hosszú távon fenntartható, hatékony, praktikus és komfortos.

Hiszem, hogy a tippjeim, ahogyan én csinálom, segítenek majd benne mindenkinek.

Autorka článku Markéta Nevěčná - fitness instruktorka

A cikk szerzője, Markéta Nevěčná – fitness edző

A Dine4Fit alkalmazást már egy ideje használom, nem csak az ügyfeleim esetében, hanem jómagam is. Vegyük át együtt a következő pontokat.

1. Határozzuk meg, hányszor szeretnénk enni egy nap

Elég a reggeli/ebéd/vacsora, vagy legyen még hozzá tízórai és uzsonna? Ez nem is nagyon lényeges. Az a fontos, hogy az adott napi étrendünk akkor lesz ideális, ha az alkalmazás zöldet mutat (minden köröcske zöldbe váltson).

Jak začít s Kalorickými Tabulkami, vydržet a nezbláznit se z toho

2. Minden adag ételünkben az összes makrotápanyag megtalálható legyen

Fehérje: hús, halak, zsírszegény sajtok, tojás, tofu, túró, görög joghurt, skyr, protein, hüvelyesek…
Szénhidrát: pékárú, tészta, burgonya, rizs, hüvelyesek, gabonafélék…
Zsírok: növényi olajok, vaj, avokádó, mogyorók, magvak, zsíros sajtok, zsíros hús, keserű csokoládé…
+ Rost: gyümölcs, zöldség, cikóriaszörp, teljes kiőrlésű élelmiszerek, hüvelyesek

Jak začít s Kalorickými Tabulkami, vydržet a nezbláznit se z toho

Például…

Reggeli

  • fehérje: görög joghurt
  • szénhidrát: zabpehely
  • zsírok: kesudió
  • rostok: cikóriaszörp, alma, zabpehely

Tízórai

  • fehérje: protein ital
  • szénhidrát: banán
  • zsírok: chia mag
  • rostok: chia mag + banán

Markéta Nevěčná - fitness instruktorka

Ebéd:

  • fehérje: csirkemell
  • szénhidrát: burgonya, brokkoli
  • zsírok: olívaolaj, niva kéksajt
  • rostok: brokkoli, burgonya, friss zöldség

Uzsonna:

  • fehérje: sonka
  • szénhidrát: teljes kiőrlésű pirítós toast kenyér
  • zsírok: krémsajt
  • rostok: teljes kiőrlésű pirítós toast kenyér, paradicsom

Vacsora

  • fehérje: cottage, tojás
  • szénhidrát: tésztafélék
  • zsírok: cottage, tojás
  • rostok: friss zöldség

Jak začít s Kalorickými Tabulkami, vydržet a nezbláznit se z toho

3. Állítsuk össze ételeinket egyszerű, feldolgozatlan élelmiszerekből

Ne kombináljunk egy ételt több, mint 6 élelmiszerből – az összetett ételeket majd csak akkor, ha az alapok már a kisujjunkban lesznek.

4. Főzzünk több napra előre

Nem minden ételt jó újramelegíteni, de egyes ételeket lehet, sőt, csak előnyére válik.

Például…

Reggeli: Három tálkába kimérjük a zabpelyhet és a kesudiót – szárazon. (Az ilyen alapanyagokat akár egy hónapra előre is elkészíthetjük, függetlenül attól, hogy valószínűleg hamar meg is unnánk állandóan ezt enni.) Mindegyik adaghoz adjunk hozzá görög joghurtot és cikóriaszirupot. Reggelente így elég lesz csak hozzáadni egy kis olyan gyümölcsöt, amihez kedvet kapunk, jobban mondva olyat, ami kéznél van otthon. Az ilyen smoothie-t akár három napra előre is elkészíthetjük (persze hűtőben tároljuk).

Ebéd: Minden adagot külön-külön kis sütőtálba, vagy alufóliába teszem és egyszerre megsütöm. Ha előre elkészítek három-négy adagot, akkor ugyanannyi szabadnapom lesz.

Tippen a pirítóshoz: Vegyünk elő 10 szelet toast kenyeret, kenjük meg mindegyiket krémsajttal (pl. Gervais krémsajttal), és tegyünk rá sonkát, rátesszük a másik szelet toast kenyeret, becsomagoljuk egy élelmiszertasakba, és hűtőben tároljuk. Minden nap kiveszünk egy-két előkészített szendvicset (attól függően, hogy mit írtunk be a  Dine4Fit alkalmazásba), és nincs más dolgunk, mint megsütni a szendvicssütőben, és teszünk hozzá egy kis zöldséget.

Jak začít s Kalorickými Tabulkami, vydržet a nezbláznit se z toho

Vacsora: Nincs attól egyszerűbb, mint három napra előre elkészíteni mindent (a zöldségeket kivéve). És lesz két szabad esténk. Csak a salátát egyszer paradicsommal készítjük, máskor paprikával, jégsalátával, uborkával, sárgarépával, évszaktól és kedvünktől függően.

5. Legyen kéznél egy B terv

Egyikünk sem lát a jövőbe, és sosem tudjuk, mit hoz a holnap. Jó, ha előre kigondoljuk, mit fogunk enni, ha egy dugóban fogunk állni, vagy ha bent kell maradnunk a munkahelyünkön, és csak egy bolt áll a rendelkezésünkre, a konyhánk nem.

Jak začít s Kalorickými Tabulkami, vydržet a nezbláznit se z toho

Ezért jó, ha kéznél van:

  • egyszeri adagos csomagolású protein italpor, vagy egy adagnyi előre elkészítve a shaker-ben – így már csak vizet kell adni hozzá
  • proteinszelet a táskában, csomagunkban, autóban
  • egy gyors ötlet, amivel pótolhatjuk a vacsorát – pl. veszünk egy császárzsemlét, szeletelt sonkát, és pár szem cherry paradicsomot. Az igaz, hogy ez hideg vacsora, de mégis jobb, mint éhezni.
  • egy csomag sajtfonat és alma uzsonna helyett, ha nincs időnk elkészíteni

illusztráció fotó: a cikk szerzője

Markéta Nevěčná
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063938746465

Edző és táplálkozási tanácsadó, aki az étrendeket nem papírra írja, mert az legtöbbször a fiók alján vagy a szemetesben végzi, hanem a Dine4Fit segítségével próbálja rávezetni ügyfeleit az ételek megértéséhez, felhívja a figyelmüket az élelmiszerek tápértékére, és leegyszerűsíti az álmaik alakjához vezető utat.

Dine4fit.hu

19.9.2023 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Az archívumból

Elkezdődött az iskolaév: Hogyan néz ki az ideális tízórai?

Amikor iskolába kezdtem hordani az első fiunkat, lenyűgözött – kellemesen –, hogy mennyi automata van, az egyikben a kávé, a másikban a szendvics és a kekszek, a harmadikban tej (ízesített is), a negyedikben pedig a hideg italok.

Ma már minden más.

Kapcsolódó cikkek

Veronika Mayová: Nem kívánt gondolatok – fogyókúrás törekvéseink csendes szabotőrei

PMeglátogatott egy nő. A szemében fáradtság és amolyan csendes belenyugvás látszódott.

Én már mindent kipróbáltam. És semmi sem működik. Maga az utolsó reményen,“ – vallotta be.

Fitt jóízűen: Gyors cottage kenőkrém és barna rozskenyér

Még ha rohanásban is vagyunk (munka, gyerekek, család, sport, idő saját magunkra), és nem tudjuk, mit csináljunk először, akkor egy kiegyensúlyozott étkezéssel kényeztethetjük magunkat.

Mint szinte mindenki, én is igyekszem a lehető legkevesebb időt a konyhában tölteni, és ennek a sikernek a kulcs a tervezés és az egyszerű receptek.

Veronika Mayová: Másokkal hasonlítják össze magukat? Lehet, hogy ezzel csak ártanak a saját erőfeszítéseiknek!

Összehasonlítás. Gyorsan, és automatikusan történik – másokat figyelünk, hogyan élnek, hogyan esznek, hogyan fogyókúráznak, hogyan edzenek, mit csinálnak…

És tudat alatt összehasonlítjuk az életüket a sajátunkkal.

A kalóriákról másként: Történelmi tévhitek az ételekkel kapcsolatban

Amikor egy könyvben azt olvassák, hogy a király egy ablaküvegnek támaszkodik a 10. században, akkor világosan látszik, hogy a szerző ismeri a történelmet. És ugyanez a helyzet az ételekkel is.

Mintha egy ilyen könyvben azt írták volna, hogy IV. Károly király a rántott húshoz krumplit evett, és azt majonézzel ízesítette. Hagyom most egy , hogy találgassanak…

Salsa, dip, pesto, chutney (csatni), szószok – mik a különbségek köztük?

Az ételek ízesítésére nem csak a fűszereket és gyógynövényeket kell figyelembe venni. Az ókortól kezdve az emberek különféle keverékekkel ízesítették ételeiket, amelyeknek az összetevői lehetnek zöldségek, gyógynövények, olajok, méz, erdei gyümölcsök, gyümölcsök, tej, hall stb. is.

A ma ismert szószok később hasonló keverékekből születtek. És nemcsak a tormás, bélszínes, paradicsomos, hanem a meleg indiai szószok is. Vagy az olasz szószok, mint pl. a bolognai.

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner