Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Öt tipp, hogyan tegyünk rendet a hűtőben, ha fogyókúrázni szeretnék

Önök is be szoktak nézni a hűtőbe csak úgy?

Belenéznek, és be is csukják anélkül, hogy bármit kivennének, mert nem látták meg azt, amit megkívántak, vagy ami ettől csak rosszabb – gyorsan kiveszik az első elérhető ételt, ami általában nem ideális a céljaik eléréséhez…

Hogy lehet ezen változtatni?

Itt vannak a bevált tippjeim:

  • Csináljanak a hűtőben egy átlátható kirakatot olyan élelmiszerekből, amiket a cél érdekében enni szeretnének
  • Készítsék el ételeiket előre (dobozolós módszer)
  • Különítsék el az ételeket – külön a családnak szánt, és külön az Önöknek szánt ételek
  • Tervezzék meg az étrendjüket, hogy ne legyen sem hiányos, sem túlzott

Pět tipů, jak udělat pořádek v lednici, když chcete hubnout

Hogyan rendezzük be a hűtőnket, ha fogyni szeretnénk?

Ha ezeket az egyszerű lépéseket követik, gyorsan rendet tudnak tenni a hűtőszekrényükben, és elkerülhetik, hogy a farkaséhség miatt egészségtelen ételeket fogyasszanak.

1. lépés: Pakoljanak ki mindent az asztalra

Az első lépés a hűtőszekrény és a fagyasztó rendszerezésénél a régi élelmiszerek leltározása és selejtezése. A lejárt szavatosságú élelmiszereket feltétlenül dobják ki. Azokat az élelmiszereket, amelyeket nem tudják felhasználni a diétás étrendjüknél, adják oda valaki másnak.

2. lépés: Takarítsák ki a hűtőszekrényt

Ha már üres a hűtő, töröljék meg a polcokat és a fiókokat a megfelelő tisztítószerrel.

Pět tipů, jak udělat pořádek v lednici, když chcete hubnout

3. lépés: Szortírozzák szét az élelmiszereket több csoportra

Az élelmiszereket a típusok és azok céljainak megfelelően pakolják vissza a hűtőszekrénybe. Tegyék egy helyre az olyan élelmiszereket, amiket pl. reggelire szoktak kivenni, vagy pakolják külön helyre a zöldségeket, külön helyre a tejtermékeket, az italokat, a fűszereket, a zsírokat stb. Ne felejtsék el helyet hagyni a főtt ételeknek.

Tipp a pazarlások ellen: A gyorsan romlandó élelmiszereket a hűtőben pakolják mindig előre. Jó ötlet a dobozt megjelölni pl. „gyors fogyasztásra”. Így az ételek készítésekor az itt található gyorsan romlandó alapanyagokat könnyen elérhetik. Egy másik módszer, hogy az élelmiszereket a lejárati dátumuk szerint pakoljuk el.

4. lépés: Igazítsák meg a hűtőben található polcokat

Mindig ugyanazon a helyen tárolják az élelmiszereket. Használják ki az állítható polcok és fiókok előnyeit, ami már a legtöbb új készülékben megtalálható. Mint más esetben is, itt is nagyon hasznos tud lenni a címkézés és feliratozás. Így pszichológiailag is sokkal nehezebb lesz az ételt más helyre tenni, mint a megjelölt helye.

5. lépés: Megfelelő tárolóeszközök kiválasztása

Fontolják meg a hűtőszekrény-rendszerezők és tárolódobozok kiválasztását, hogy megkönnyítse az élelmiszerek kivételét a hűtőszekrényből az elkészítésnél. Ne feledjék, hogy a hűtőszekrény meglehetősen mély, próbálják meg a lehető legtöbb helyet kihasználni, vásároljanak megfelelő méretű tárolódobozokat. Kipróbálhatnak például akár egy nem szokványos forgatható rendszerezőt is.

Pět tipů, jak udělat pořádek v lednici, když chcete hubnout

Diétás tipp: Ha odafigyelnek az egészséges étkezésre, ügyeljenek arra, hogy az egészséges ételek látható helyen legyenek, elkészítve a lehető leggyorsabb fogyasztásra. Azt javaslom, hogy a friss gyümölcsöket és zöldségeket mossák meg, szeleteljék fel, legyenek előre elkészítve az étkezéshez. Sokkal csábítóbb lesz, és nagyobb lesz az esély arra, hogy nem nyúlnak majd valami egészségtelen élelmiszer után.

Naponta legalább ötször nyúlunk a hűtőbe, ezért nem csak a minőségi és egészséges ételek kiválasztására kell odafigyelnünk, hanem a hűtőszekrény tartalmának a megfelelő rendszerezésére is.

Sok sikert!

fotó: cz.depositphotos.com és a szerző archívuma

Jitka Pastrňáková
https://usporadejto.cz

Profi rendszerező, aki hisz abban, hogy a megfelelően rendezett háztartás megváltoztatja az emberek életminőségét. A káoszból funkcionális és harmonikus otthont teremt. Segít az embereknek rendszerezni a tárolóhelyeiket. Az „USPOŘÁDEJ TO” (szervezd meg) projekt célja egy olyan rend kialakítása, ami könnyen fenntartható, és a takarításra fordított idő is minimalizálható.

Facebook oldalán hasznos tippeket olvashatnak cseh nyelven.

Dine4fit.hu

27.12.2023 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?

Az archívumból

Ing. Barbora Karásková: A táplálkozási szokások sikeres megváltoztatásának titka

Amikor az ügyfeleim azt kérdezik, hol és hogyan kezdjék megváltoztatni az étkezési szokásaik, hogy karcsúak és egészségesek legyenek, a válaszom mindig ugyanaz: kiegyensúlyozott étrenddel.

Gyakran tapasztalom, hogy az emberek hajlamosak kihagyni az alapokat, és hajlamosak belevágni az étrendek bonyolultságaiba és részleteibe. Ezzel kihagyják a lényeget, és nincsenek tudatában az étrendjük alapvető hibáival, ami időveszteséghez, akaratvesztéshez, energiapazarláshoz és anyagi veszteséghez vezet.

Kapcsolódó cikkek

Veronika Mayová: Nem kívánt gondolatok – fogyókúrás törekvéseink csendes szabotőrei

PMeglátogatott egy nő. A szemében fáradtság és amolyan csendes belenyugvás látszódott.

Én már mindent kipróbáltam. És semmi sem működik. Maga az utolsó reményen,“ – vallotta be.

Fitt jóízűen: Gyors cottage kenőkrém és barna rozskenyér

Még ha rohanásban is vagyunk (munka, gyerekek, család, sport, idő saját magunkra), és nem tudjuk, mit csináljunk először, akkor egy kiegyensúlyozott étkezéssel kényeztethetjük magunkat.

Mint szinte mindenki, én is igyekszem a lehető legkevesebb időt a konyhában tölteni, és ennek a sikernek a kulcs a tervezés és az egyszerű receptek.

Veronika Mayová: Másokkal hasonlítják össze magukat? Lehet, hogy ezzel csak ártanak a saját erőfeszítéseiknek!

Összehasonlítás. Gyorsan, és automatikusan történik – másokat figyelünk, hogyan élnek, hogyan esznek, hogyan fogyókúráznak, hogyan edzenek, mit csinálnak…

És tudat alatt összehasonlítjuk az életüket a sajátunkkal.

A kalóriákról másként: Történelmi tévhitek az ételekkel kapcsolatban

Amikor egy könyvben azt olvassák, hogy a király egy ablaküvegnek támaszkodik a 10. században, akkor világosan látszik, hogy a szerző ismeri a történelmet. És ugyanez a helyzet az ételekkel is.

Mintha egy ilyen könyvben azt írták volna, hogy IV. Károly király a rántott húshoz krumplit evett, és azt majonézzel ízesítette. Hagyom most egy , hogy találgassanak…

Salsa, dip, pesto, chutney (csatni), szószok – mik a különbségek köztük?

Az ételek ízesítésére nem csak a fűszereket és gyógynövényeket kell figyelembe venni. Az ókortól kezdve az emberek különféle keverékekkel ízesítették ételeiket, amelyeknek az összetevői lehetnek zöldségek, gyógynövények, olajok, méz, erdei gyümölcsök, gyümölcsök, tej, hall stb. is.

A ma ismert szószok később hasonló keverékekből születtek. És nemcsak a tormás, bélszínes, paradicsomos, hanem a meleg indiai szószok is. Vagy az olasz szószok, mint pl. a bolognai.

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner