Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Kenőkrémek – gyors reggeli, tízórai, uzsonna, és vacsora

A házi készítésű kenőkrémek előnye elsősorban az, hogy tudják miből készítik, és mindenféle „E” adalékanyagoktól mentes.

A kenőkrémekkel a Dine4Fit blogján csak érintőlegesen foglalkoztunk, mint pl. legutóbb, a Nagyböjt az Ortodox Egyházban blogunkban.

Ezek egyszerű és gyors ételek, amelyek hűtőben két-három napig is elállnak, és az egész család jóllakik belőle. Ráadásul ha egészséges alapanyagokat használnak, a kenőkrémek is egészségesek és kalóriában kiegyensúlyozottak lesznek.

Pomazánky – rychlé snídaně, svačiny i večeře

A kenhető termékek több kategóriába sorolhatók: húsos, beleértve a halat, túrós, tojásos, sajtos, zöldséges, beleértve a hüvelyeseket. Vannak speciális kenőkrémek vagy ráadásul olyan ételek is melyek kenőkrémet tartalmaznak. És vannak még bizonyos típusú mártások is, amelyek valójában ritkább kenőkrémek, amelyekbe pékárut lehet mártogatni, vagy esetleg húsokhoz lehet fogyasztani.

A kenhető krémek elkészítése egyszerű, és a lényege az, hogy a háztartásokban, amikor ételmaradék volt, meg kellett találni a további felhasználási módját. Azaz megfogjuk a maradék húst, a haldarabokat vagy valamilyen zöldséget, esetleg tojást, és egyszerűen összemixeljük, vagy villával simára keverjük.

Kötőanyagként (hogy kenyérre kenhető legyen a krém) sok mindent lehet használni, pl. növényi olajokat, mustárt (tojásos krémekhez zsírosabb mustár illik, a húsos krémekhez magos mustár /pl. Kremsi mustár/ illik), zsírosabb tejszínt, túrót, majonézt vagy tartármártást, vajat, növényi zsírokat mint például a Rama vagy a Flora. főtt burgonyát, disznózsírt, tejet, ömlesztett sajtot, ketchupot, joghurtot. A kenőkrémeket természetesen ízlésünk szerint fűszerezhetjük.

Húsos és halas kenőkrémek

A darált hús, illetve a halolaj is gyakran önmagában is kötőanyagként működik, ezért elég csak fűszereket, mustárt, uborkát, hagymát, tojást hozzáadni. Bármilyen húsmaradékból készíthetünk kenőkrémet – például sült húsból, májból, szalonnából. Természetesen a kenőkrém kalóriaértékét ilyenkor a felhasznált hús fajtája szerint kell kiszámítani. Tekintsék meg az alábbi táblázatot (értékek 100 g-ra):

  • Tepertőkrémes 558 kcal / 2 334 kJ
  • Sertéshús pástétom 378 kcal / 1 582 kJ
  • Sülthúsos pástétom 357 kcal / 1 495 kJ
  • Májpástétom 350 kcal / 1 465 kJ
  • Ördögpástétonm 343 kcal / 1 435 kJ
  • Szalámis 337 kcal / 1 412 kJ
  • Sonkás 215 kcal / 900 kJ
  • Halpástétom 110 kcal / 461 kJ
  • Tonhalas 92 kcal / 385 kJ

Pomazánky – rychlé snídaně, svačiny i večeře

Túrós kenőkrémek

A túró a legjobb választás az egészséges kenőkrémek elkészítéséhez. Néha elég csak fűszereket hozzáadni, például őrölt paprikát (kevés tejszínnel – ezt a kenőkrémet rozhudának nevezik), de kiegészíthetjük különféle zöldségekkel is, mint például metélőhagymával, póréhagymával, újhagymával, sárgarépával, vöröshagymával, de lehet dióval, vagy akár főtt burgonyával is.

  • Újhagymás 181 kcal / 757 kJ
  • Metélőhagymás 156 kcal / 653 kJ
  • Hagymás és paprikás 138 kcal / 577 kJ
  • Póréhagymás 128 kcal / 535 kJ
  • Rozhuda (zöldfűszeres kenőkrém) 60 kcal / 250 kJ

Tojásos kenőkrémek

A kenhető krémek gyakori összetevője a kemény főtt tojás. Nem csak az íz miatt, hanem sűrítőként és részleges kötőanyagként is használhatjuk. A tojáshoz a kenőkrémek esetében használhatunk főtt burgonyát és zellert, vagy csak zellert, fokhagymát, élesztőt, tőkehalmájat, lazacot, és sok más hozzávalót is. Meleg kenőkrémek esetében a tojást felhasználhatjuk rántottának elkészítve is, mint például tepertőkrémhez vagy élesztős kenőkrémhez. Ez ráadásul még fordítva is működik, ha pl. a tojásos omlettbe töltelékeként bármilyen egyéb kenőkrémet használunk.

  • Alap tojákrém 374 kcal / 1 566 kJ
  • Sajtos 221 kcal / 926 kJ
  • Túrós-mustáros 112 kcal / 470 kJ

 

Pomazánky – rychlé snídaně, svačiny i večeře

Sajtos kenőkrémek

A kedvelt kenőkrémek különböző sajtfajtákból készülnek, legyen az krémsajt, penészes sajtok, keménysajt, érlelt sajtok, termizált sajtok. Itt is érvényes, hogy a sajtok önmagukban kötőanyagként működnek, és bármit adhatunk hozzá. A legnépszerűbb talán a sajtos fokhagymás kenőkrém, de például anyukám kvargli sajtos (pogácsasajt) kenőkrémet szokott készíteni, ami a kedvenceim közé tartozik. A sajtot azonban kombinálhatjuk még tormával, uborkával, paradicsommal vagy akár csak ketchuppal.

  • Kvargli sajtos 422 kcal / 1 768 kJ
  • Kéksajtos 373 kcal / 1 560 kJ
  • Fokhagymás 320 kcal / 1 341 kJ
  • Krémsajstos (pl. Gervais-sajt) 204 kcal / 856 kJ

Zöldséges és hüvelyes kenőkrémek

Ezek a kenőkrémek nagyon népszerűek a vegetáriánusok és a vegánok körében, valamint az ortodox konyhában a nagyböjt idején, amikor kimondottan csak növényi eredetű ételeket fogyasztanak. A hüvelyesek előnye, hogy mixelés után mint külön kötőanyag működnek, így jobban kenhetőek a pékárukra, elegendő csak egy kevés (növényi) olajat hozzáadni. A klasszikus hüvelyesek mellett készíthetünk bármilyen zöldséges kenőkrémet is, például uborkás és paradicsomos, póréhagymás snidlinges, kapros, padlizsános és cukkinis, valamint érdekes kenőkrém pl. a kéksajtos-spenótos.

  • Spenótos 262 kcal / 1 096 kJ
  • Paradicsonmos 249 kcal / 1 044 kJ
  • Csicseriborsós (hummusz) 189 kcal / 792 kJ
  • Babos 146 kcal / 613 kJ
  • Lencsés 136 kcal / 568 kJ
  • Cukkinis 97 kcal / 406 kJ
  • Kapros 72 kcal / 300 kJ

Pomazánky – rychlé snídaně, svačiny i večeře

Speciális kenőkrémek

Speciális kenőkrémeknél alapként felhasználható pl. a tészta, élesztő, gomba, gyümölcs, datolya, zabpehely, tönköly, földimogyoró (mogyorókrémekhez), méz stb.. Legtöbb esetben vajjal készül, így készül pl. a mézes vaj vagy a mogyoróvaj. Az élesztős vagy gombás kenhető krémeket melegen készítik hagymával és tojással, de hidegen is fogyasztható. A tésztás kenőkrém pedig főtt tésztából készül, amihez kevés olajat, sonkát, olvasztott sajtot teszünk és mindent összemixelünk vagy villával „összetörjük” és alaposan elkeverünk.

  • Mogyosós (mogyoróvaj) 620 kcal / 2 596 kJ
  • Mézes vaj 577 kcal / 2415 kJ
  • Csiperkegombás 250 kcal / 1 046 kJ
  • Burgonyás 219 kcal / 917 kJ
  • Tésztás 185 kcal / 774 kJ
  • Gombás 163 kcal / 682 kJ
  • Élesztős 127 kcal / 533 kJ

Az illusztrációs képeket a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoport hölgyei készítették: Naděžda , Helena Franclová, Helena Mikešová, Vierka Fliglová. Köszönjük szépen.

Jan Lipšanský

Forgatókönyvíró, újságíró, író, a Cseh Televízió munkatársa, jelenleg két fiával töltik kellemesen mindennapjaikat, és együtt utazgatnak.

Dine4fit.hu

6.3.2024 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Receptek

Az archívumból

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Az alvás hatása a fogyókúrára

Az, hogy hogyan és mennyit alszunk, kétségtelenül nem csak a napközbeni produktivitásunkra van hatással, hanem hosszú távon az egészségünkre és hangulatunkra is.

De milyen hatással van az alvás időtartamának a testsúly alakulására, akár a súlygyarapodás, vagy a fogyás tekintetében?

Kapcsolódó cikkek

Veronika Mayová: Nem kívánt gondolatok – fogyókúrás törekvéseink csendes szabotőrei

PMeglátogatott egy nő. A szemében fáradtság és amolyan csendes belenyugvás látszódott.

Én már mindent kipróbáltam. És semmi sem működik. Maga az utolsó reményen,“ – vallotta be.

Fitt jóízűen: Gyors cottage kenőkrém és barna rozskenyér

Még ha rohanásban is vagyunk (munka, gyerekek, család, sport, idő saját magunkra), és nem tudjuk, mit csináljunk először, akkor egy kiegyensúlyozott étkezéssel kényeztethetjük magunkat.

Mint szinte mindenki, én is igyekszem a lehető legkevesebb időt a konyhában tölteni, és ennek a sikernek a kulcs a tervezés és az egyszerű receptek.

Veronika Mayová: Másokkal hasonlítják össze magukat? Lehet, hogy ezzel csak ártanak a saját erőfeszítéseiknek!

Összehasonlítás. Gyorsan, és automatikusan történik – másokat figyelünk, hogyan élnek, hogyan esznek, hogyan fogyókúráznak, hogyan edzenek, mit csinálnak…

És tudat alatt összehasonlítjuk az életüket a sajátunkkal.

A kalóriákról másként: Történelmi tévhitek az ételekkel kapcsolatban

Amikor egy könyvben azt olvassák, hogy a király egy ablaküvegnek támaszkodik a 10. században, akkor világosan látszik, hogy a szerző ismeri a történelmet. És ugyanez a helyzet az ételekkel is.

Mintha egy ilyen könyvben azt írták volna, hogy IV. Károly király a rántott húshoz krumplit evett, és azt majonézzel ízesítette. Hagyom most egy , hogy találgassanak…

Salsa, dip, pesto, chutney (csatni), szószok – mik a különbségek köztük?

Az ételek ízesítésére nem csak a fűszereket és gyógynövényeket kell figyelembe venni. Az ókortól kezdve az emberek különféle keverékekkel ízesítették ételeiket, amelyeknek az összetevői lehetnek zöldségek, gyógynövények, olajok, méz, erdei gyümölcsök, gyümölcsök, tej, hall stb. is.

A ma ismert szószok később hasonló keverékekből születtek. És nemcsak a tormás, bélszínes, paradicsomos, hanem a meleg indiai szószok is. Vagy az olasz szószok, mint pl. a bolognai.

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner