Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Hány fajta tésztát ismernek?

Ha a tésztára gondolunk, legtöbbünknek legfeljebb csak a spagetti, a csőtészta vagy az orsó tészta jut eszébe.

És Önök hogy vannak ezzel?

 

Co jsou těstoviny a kolik existuje druhů těstovin?

Mi a tészta, és hány fajta tészta létezik?

A tésztafélék lisztből, vízből és sóból (tojás nélküli) vagy lisztből, tojásból és sóból készült (4 tojásos, 8 tojásos…stb) gyúrt tésztából készülnek. A friss vagy szárított tésztát ezután késsel szeletelik formára, vagy friss tésztát géppel nyújtják, és szükség szerint cérnametélt, szélesmetélt, csőtészta és sok más formát képeznek belőle.

Olaszországban a tésztát vagy csak simán valamilyen szósszal tálalják, hogy mindenki saját ízlése szerint tudja elkészíteni magának, esetleg levesekbe, vagy ahogy minálunk a leggyakrabban ismerjük, közvetlenül a tányéron ízesítve például lazaccal, zöldségekkel, szósszal, legyen az főtt tészta vagy sült tészta.

Az enciklopédia azt állítja, hogy 310 féle tészta létezik 1300 elnevezéssel. Például a cavatelli tésztának (ami kicsike zsemlére hasonlít) 28 különböző neve van várostól vagy régiótól függően. Mind a 310 félét nincs értelme felsorolni, de néhány nálunk is kapható érdekességet megnézhetünk, mit gondolnak?

A tésztafajták kalória- és tápértéke

200 g főtt tészta (főzve, nem nyersen, mivel a tészta főzéskor 2-3-szorosára nő) körülbelül 1100 kJ (266 kcal). De azt ugye tudják, hogy a helyes számítás és a Dine4Fit  alkalmazásba való feljegyzés függ a felhasznált liszt típusától, a tojástartalomtól, milyen formában és mihez fogyasztják a tésztát, hány grammot esznek meg összesen, és még számos hasonló tényezőtől.

Hasonló a helyzet a tápértékekkel is, ugyanis 200g hagyományos tészta 7 g fehérjét, 47 g szénhidrátot, 5 g zsírt, 2,5 g rostot, 0,8 g sót, 138 g vizet és 21 mg kalciumot tartalmaz. De például a búzadarás (durumlisztes) tészta 1300 kJ (200 g főtt adag), azaz 314 kcal, 12 g fehérjét, 61 g szénhidrátot, 3,2 g cukrot, 2 g zsírt és 0,02 g sót tartalmaz. A 200 g tojás nélküli főtt tészta pedig csak 879 kJ-t (210 kcal), 6 g fehérjét, 45 g szénhidrátot, 0,6 g cukrot, 0,7 g zsírt, 1,7 g rostot, 147 g vizet és 8 mg kalciumot tartalmaz.

Kalorická a nutriční hodnota těstovin

Kataifi

Teljesen miniatűr, a legvékonyabb spagettitészta, teljesen cérnavékony, az egyik legnépszerűbb görög desszert. Ezeket a tésztákat meglehetősen bonyolult módon töltik meg mézzel, esetleg sziruppal, dióval, fahéjjal vagy szegfűszeggel, és golyócskákat, tekercseket vagy négyzet alakot formáznak belőle. A kalóriát tekintve sok lehet, de egy-egy ilyen golyócska biztosan nem árt, é még az életünket is megédesítjük. Görögországban a kataifi-t fagylalttal is szokták szervírozni.

Tarhonya

A tarhonya, vagy reszelt tészta miniatűr gnocchi-ra hasonlító magyar száraztésztaféle. Rizottóhoz hasonlóan is elkészíthető, ami ugyancsak Görögországban népszerű úgynevezett tarhoto, ami akár előre elkészítve is megvásárolható a görög boltokban. Aszalt paradicsomot, hagymát, spenótot, póréhagymát, pirospaprikát, bazsalikomot és fűszereket tartalmaz, és 200 g főtt tarhota mindössze 1515 kJ. Magyarországon a taronyát szokták használni levesbetétnek, köretként pörkölthöz – akár csak magában, esetleg főzés előtt hagymával, fokhagymával, vagy paprikával ízesítve és megpirítva.

Galuska

Gnocchinál csak kicsivel nagyobb tésztaféléről van szó. Első sorban köretként, levesbetétként, de önálló ételként is fogyasztanak, ízlés szerint szinte bármivel ízesíthető – szalonnával, sült hagymával, kolbásszal, de akár lekvárral vagy mákkal, cukorral és olvasztott vajjal is lehet.

Tortellini, ravioli, mezzelune

Rengeteg féle töltött tészta létezik és nem csak Olaszországban domináns, mostanság az ukrán és orosz változata is kezd ismertté válni, a pelmenyi és a vareniki. Szokták tölteni hússal, zöldségekkel, de sokszor mézzel, túróval, mákkal, lekvárral…

Tagliatelle, bavette és fettuccine

Ezen tésztafélék szélessége 1-2 cm. Görögországban is megtalálható hasonló tészta flomaria megnevezéssel. A szélestészta felhasználása lényegében nem különbözik az ázsiai konyhától az olasz konyhák esetében sem. A széles tésztáknak az a jó tulajdonsága, hogy nem csak a szószt szívják magukba (leginkább a hagyományos bolognai-t kedvelik, de többféle sűrű húsmártást is szoktak használni), hanem a húsdarabok és a zöldségek is jobban tapadnak rájuk. Hasonló okokból üreges tésztaféléket is készítenek, például a bucatini (vastag lyukas spagettire hasonlít) vagy a rigatoni (ami a csőtésztára hasonlít).

Az olaszok ugyanis különböző szószokat használnak a különféle tésztákhoz, vagyis minden tésztafajtát másképpen készítik el. Például a spagettit csak megszórva „ízesítik”, a ketchup vagy a bolognai szósz nem illik a spagettire. Az olaszok a spagettit legtöbbször csak olívaolajon sült fokhagymával eszik, esetleg hagymával és sült szalonnával ízesítik, semmi mással.

Co jsou těstoviny a kolik existuje druhů těstovin?

Pappardelle

Valahol a tagliatelle és a lasagne között helyezkedik el a papardelle, ami akár 3 cm széles is lehet. Az egyik kedvencem, anno, amikor a leendő feleségemmel a Jarmark étterembe jártunk, közvetlenül előttünk készítették el lazacos és tejszínes szósszal. Mióta a Jarmark étterem bezárt, azóta sehol nem találkoztam ezzel az étellel, így itthon szoktam néha ilyen lazacot készíteni pappardellevel.

Lasagne

Talán a legszélesebb tésztaféle, amit a görög muszakához hasonlóan szoktak elkészíteni, csak a burgonya helyett az egyes szósz-, besamel- és húsrétegeket lasagne-val fedik le. Furcsa, hogy mostanában mennyire feledésbe merült a hazai éttermekben, pedig valamikor elég gyakran szerepelt az étlapokon.

Kevésbé ismert tésztafajták

A tészták formájának az lenne a célja, hogy hasonlítson valamire. Valószínűleg Önök is ismerik a lepke formájú farfalle-t, vagy a penne-t ami ceruzára hasonlít, ahogy a neve is sugallja. Ha esetleg tésztahódítót és -felfedezőt szeretnének játszani, nézzenek utána a „papfojtó gallér” formájú strozzapreti tésztának, a háromszínű radiatori tésztának, ami a régi radiátorra hasonlít, a dugóhúzó formájú cavatappi tésztának, de ott van a lumache tészta, ami tengeri kagyló formájú, vagy orecchiette tészta is, ami fül formájú.

illusztrációs fotó: cz.depositphotos.com

Jan Lipšanský

Forgatókönyvíró, újságíró, író, a Cseh Televízió munkatársa, jelenleg két fiával töltik kellemesen mindennapjaikat, és együtt utazgatnak.

Dine4fit.hu

29.5.2024 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Az archívumból

Saša Fraisová: Amit a folyadék-bevitelről tudni kell

A folyadék-bevitel témáját jó néhány mítosz övezi. Ezért logikus, hogy mindenki hisz valamiben, és néha makacsul ragaszkodik az állításához, ami nincs teljesen alátámasztva sem.

Mennyi folyadékra van szükségünk?

Kapcsolódó cikkek

Saša Fraisová: Edzhetünk-e ha nem érezzük jól magunkat?

Szépen megtervezték az edzéseket és a diétákat, izgatottak, hogy újra belevághatnak, majd reggel azzal az érzéssel ébrednek, hogy egy egész lócsorda futott át Önökön az éjszaka folyamán?

Itt van „moribundus“! Mi legyen?

Ing. Barbora Karásková: A táplálkozási szokások sikeres megváltoztatásának titka

Amikor az ügyfeleim azt kérdezik, hol és hogyan kezdjék megváltoztatni az étkezési szokásaik, hogy karcsúak és egészségesek legyenek, a válaszom mindig ugyanaz: kiegyensúlyozott étrenddel.

Gyakran tapasztalom, hogy az emberek hajlamosak kihagyni az alapokat, és hajlamosak belevágni az étrendek bonyolultságaiba és részleteibe. Ezzel kihagyják a lényeget, és nincsenek tudatában az étrendjük alapvető hibáival, ami időveszteséghez, akaratvesztéshez, energiapazarláshoz és anyagi veszteséghez vezet.

MUDr. Marie Skalská: Aki hálás, az boldogabb. És lehet karcsúbb is!

Milyen sikerben volt ma részük? Milyen jó élményük volt ma? Min tudtak ma nevetni egy jót? Mi tette ma Önöket boldoggá? Miért hálásak ma?

Minden kérdésre tudnak válaszolni? Ha IGEN, gratulálok, valószínűleg tudják, hogyan kell hálásnak lenni.

Mit szeret karácsonykor a táplálkozási tanácsadó, a családanya?

A karácsony az öröm, a nyugalom és – valljuk be – az étkezések ünnepe.

Táplálkozási szakértőként minden hagyományos finomságot megeszek, de csak ésszel és annak tudatában, hogy az elégedett test kulcsa nem a szigorú szabályokban, hanem az egész éves egyensúlyban rejlik.

Ünnepi kalóriák ellenőrzés alatt: Hogyan élvezzük az ünnepeket, hogy ne hízzunk

Amikor fogyni próbálunk, vagy csak megtartani a súlyunkat, a karácsonyi ünnepek általában az aggodalommal és izgatott várakozással telnek, hogy mi is lesz vajon az extra lakomázás után.

Tekintsék meg hét tippemet, amelyeket eredetileg csak az ügyfeleimnek készítettem. Hiszem, hogy segít az ünnepek nyugodt eltöltésében, annak ellenére, hogy most másként tesznek, mint amit évek óta megszoktak.

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner