Továbbfejlesztett funkciók az alkalmazásban. Tételek másolása és tömeges törlése!
Az étrend kitöltése most még gyorsabb és egyszerűbb lesz! Bemutatunk két továbbfejlesztett funkciót, amelyekkel időt takaríthatsz meg.
Ha a tésztára gondolunk, legtöbbünknek legfeljebb csak a spagetti, a csőtészta vagy az orsó tészta jut eszébe.
És Önök hogy vannak ezzel?
A tésztafélék lisztből, vízből és sóból (tojás nélküli) vagy lisztből, tojásból és sóból készült (4 tojásos, 8 tojásos…stb) gyúrt tésztából készülnek. A friss vagy szárított tésztát ezután késsel szeletelik formára, vagy friss tésztát géppel nyújtják, és szükség szerint cérnametélt, szélesmetélt, csőtészta és sok más formát képeznek belőle.
Olaszországban a tésztát vagy csak simán valamilyen szósszal tálalják, hogy mindenki saját ízlése szerint tudja elkészíteni magának, esetleg levesekbe, vagy ahogy minálunk a leggyakrabban ismerjük, közvetlenül a tányéron ízesítve például lazaccal, zöldségekkel, szósszal, legyen az főtt tészta vagy sült tészta.
Az enciklopédia azt állítja, hogy 310 féle tészta létezik 1300 elnevezéssel. Például a cavatelli tésztának (ami kicsike zsemlére hasonlít) 28 különböző neve van várostól vagy régiótól függően. Mind a 310 félét nincs értelme felsorolni, de néhány nálunk is kapható érdekességet megnézhetünk, mit gondolnak?
200 g főtt tészta (főzve, nem nyersen, mivel a tészta főzéskor 2-3-szorosára nő) körülbelül 1100 kJ (266 kcal). De azt ugye tudják, hogy a helyes számítás és a Dine4Fit alkalmazásba való feljegyzés függ a felhasznált liszt típusától, a tojástartalomtól, milyen formában és mihez fogyasztják a tésztát, hány grammot esznek meg összesen, és még számos hasonló tényezőtől.
Hasonló a helyzet a tápértékekkel is, ugyanis 200g hagyományos tészta 7 g fehérjét, 47 g szénhidrátot, 5 g zsírt, 2,5 g rostot, 0,8 g sót, 138 g vizet és 21 mg kalciumot tartalmaz. De például a búzadarás (durumlisztes) tészta 1300 kJ (200 g főtt adag), azaz 314 kcal, 12 g fehérjét, 61 g szénhidrátot, 3,2 g cukrot, 2 g zsírt és 0,02 g sót tartalmaz. A 200 g tojás nélküli főtt tészta pedig csak 879 kJ-t (210 kcal), 6 g fehérjét, 45 g szénhidrátot, 0,6 g cukrot, 0,7 g zsírt, 1,7 g rostot, 147 g vizet és 8 mg kalciumot tartalmaz.
Teljesen miniatűr, a legvékonyabb spagettitészta, teljesen cérnavékony, az egyik legnépszerűbb görög desszert. Ezeket a tésztákat meglehetősen bonyolult módon töltik meg mézzel, esetleg sziruppal, dióval, fahéjjal vagy szegfűszeggel, és golyócskákat, tekercseket vagy négyzet alakot formáznak belőle. A kalóriát tekintve sok lehet, de egy-egy ilyen golyócska biztosan nem árt, é még az életünket is megédesítjük. Görögországban a kataifi-t fagylalttal is szokták szervírozni.
A tarhonya, vagy reszelt tészta miniatűr gnocchi-ra hasonlító magyar száraztésztaféle. Rizottóhoz hasonlóan is elkészíthető, ami ugyancsak Görögországban népszerű úgynevezett tarhoto, ami akár előre elkészítve is megvásárolható a görög boltokban. Aszalt paradicsomot, hagymát, spenótot, póréhagymát, pirospaprikát, bazsalikomot és fűszereket tartalmaz, és 200 g főtt tarhota mindössze 1515 kJ. Magyarországon a taronyát szokták használni levesbetétnek, köretként pörkölthöz – akár csak magában, esetleg főzés előtt hagymával, fokhagymával, vagy paprikával ízesítve és megpirítva.
Gnocchinál csak kicsivel nagyobb tésztaféléről van szó. Első sorban köretként, levesbetétként, de önálló ételként is fogyasztanak, ízlés szerint szinte bármivel ízesíthető – szalonnával, sült hagymával, kolbásszal, de akár lekvárral vagy mákkal, cukorral és olvasztott vajjal is lehet.
Rengeteg féle töltött tészta létezik és nem csak Olaszországban domináns, mostanság az ukrán és orosz változata is kezd ismertté válni, a pelmenyi és a vareniki. Szokták tölteni hússal, zöldségekkel, de sokszor mézzel, túróval, mákkal, lekvárral…
Ezen tésztafélék szélessége 1-2 cm. Görögországban is megtalálható hasonló tészta flomaria megnevezéssel. A szélestészta felhasználása lényegében nem különbözik az ázsiai konyhától az olasz konyhák esetében sem. A széles tésztáknak az a jó tulajdonsága, hogy nem csak a szószt szívják magukba (leginkább a hagyományos bolognai-t kedvelik, de többféle sűrű húsmártást is szoktak használni), hanem a húsdarabok és a zöldségek is jobban tapadnak rájuk. Hasonló okokból üreges tésztaféléket is készítenek, például a bucatini (vastag lyukas spagettire hasonlít) vagy a rigatoni (ami a csőtésztára hasonlít).
Az olaszok ugyanis különböző szószokat használnak a különféle tésztákhoz, vagyis minden tésztafajtát másképpen készítik el. Például a spagettit csak megszórva „ízesítik”, a ketchup vagy a bolognai szósz nem illik a spagettire. Az olaszok a spagettit legtöbbször csak olívaolajon sült fokhagymával eszik, esetleg hagymával és sült szalonnával ízesítik, semmi mással.
Valahol a tagliatelle és a lasagne között helyezkedik el a papardelle, ami akár 3 cm széles is lehet. Az egyik kedvencem, anno, amikor a leendő feleségemmel a Jarmark étterembe jártunk, közvetlenül előttünk készítették el lazacos és tejszínes szósszal. Mióta a Jarmark étterem bezárt, azóta sehol nem találkoztam ezzel az étellel, így itthon szoktam néha ilyen lazacot készíteni pappardellevel.
Talán a legszélesebb tésztaféle, amit a görög muszakához hasonlóan szoktak elkészíteni, csak a burgonya helyett az egyes szósz-, besamel- és húsrétegeket lasagne-val fedik le. Furcsa, hogy mostanában mennyire feledésbe merült a hazai éttermekben, pedig valamikor elég gyakran szerepelt az étlapokon.
A tészták formájának az lenne a célja, hogy hasonlítson valamire. Valószínűleg Önök is ismerik a lepke formájú farfalle-t, vagy a penne-t ami ceruzára hasonlít, ahogy a neve is sugallja. Ha esetleg tésztahódítót és -felfedezőt szeretnének játszani, nézzenek utána a „papfojtó gallér” formájú strozzapreti tésztának, a háromszínű radiatori tésztának, ami a régi radiátorra hasonlít, a dugóhúzó formájú cavatappi tésztának, de ott van a lumache tészta, ami tengeri kagyló formájú, vagy orecchiette tészta is, ami fül formájú.
illusztrációs fotó: cz.depositphotos.com
29.5.2024 Dine4fit.hu Cikkek, ÉrdekességekAz étrend kitöltése most még gyorsabb és egyszerűbb lesz! Bemutatunk két továbbfejlesztett funkciót, amelyekkel időt takaríthatsz meg.
Folytassa az olvasást 15.4.2025
Sokan szorgalmasan odafigyelnek a teljes kalóriabevitelükre vagy az egyes makrotápanyagok mennyiségére, de néha mégis megesik, hogy mindez egy kicsit zavaros lesz.
Elfelejtik megnézni, és hirtelen csak csodálkozva nézik, hogy a köröcskék elvörösödnek a nyugtató zöld szín helyett. Ezzel most kárba vész minden eddigi erőfeszítésünk?
Folytassa az olvasást 11.6.2025
Egy szimpatikus, jelenleg szülési szabadságon lévő két csodálatos fiú édesanyja néhány hónapja már velünk van a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoportban.
Ezalatt az idő alatt nemcsak lefogyott, hanem megtanult az élelmiszerekre a tápanyagok és a szervezet számára nyújtott előnyök szemszögéből tekinteni. Pontosan így kellene a Dine4Fit alkalmazást használni az életmód változtatásakor.
Folytassa az olvasást 5.6.2025
Sorozatunkban most egy talán fontosabb témával találkoztunk, mint amilyennek első pillantásra tűnik – együttműködés a saját pszichénkkel.
Hogyan tudjuk nyomon követni a fejlődést, és hogyan lehet fenntartani a motivációt azokban a pillanatokban is, amikor a dolgok nem mennek jól?
Nézzük meg lépésről lépésre.
Folytassa az olvasást 28.5.2025
Lefényképezett ételek felismerése és súlybecslés.
A lefényképezett ételek felismerése és az adag becslése egy másik dolog, ami bekerült a Dine4Fit alkalmazásba – a mesterséges intelligencia, mint egy asszisztens a feljegyzésekhez.
Folytassa az olvasást 21.5.2025
Elmúltak az ünnepek, ami gyakran nagyobb ételfogyasztással jár, és több kalóriabevitellel alkohol formájában.
Ráadásul sokan ilyenkor is szoktak fogadalmat tenni, ami persze nem tart sokáig. Hogyan vágjunk bele, hogy ezúttal kitartóak legyünk?
Folytassa az olvasást 21.5.2025