Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Pavel Furch táplálkozási tanácsadó: Mit változtassunk az étrendünkön a forró nyári napokon

Amikor kint nagyon meleg van, sokan nehezen tudnak normálisan étkezni, és leginkább csak vizet innának.

De jó az, ha egyáltalán nem eszünk?

Výživový poradce Pavel Furch: Jak si upravit jídelníček v horkých dnech

Ha ebben a hőségben egyáltalán nem tudnak enni, akkor legalább a fehérjére érdemes odafigyelni, hogy elegendő mennyiséget vigyünk be a szervezetünkbe. A fehérjék fontosak az izomtömeg megtartásához, amit biztosan nem szeretnénk elveszíteni.

Éhezni sem akarunk – az igaz, hogy az emésztésünket megkönnyítené, viszont a szervezet működéséhez szükséges tápanyagok és a bevitt energia hiánya fáradtságot okozhat. Ha ez csak rövid távú lenne, akkor nem okoz komolyabb gondot, de ha már hosszabb ideig tart, akkor az már nem kívánatos.

Persze ne feledkezzünk meg a folyadékbevitelről – nem csak akkor kell inni, amikor már szomjasnak érzik magukat, az már sokszor késő. Az lenne az ideális, ha testsúly-kilogrammonként 35 ml folyadékot fogyasztanánk, a forró napokon célszerű a folyadék mennyiségét növelni (mindenképpen vegyük figyelembe a sportaktivitásokat is, mert a dehidratációval, – a szervezet víztartalmának csökkenésével – csökken a teljesítmény is). A nem elegendő folyadékbevitel megnövelheti a szervezet folyadék-visszatartását. Az lenne az ideális, ha az italunk szoba-hőmérsékletű, mert a jeges italok fogyasztásakor a testhőmérsékletünk fenntartása miatt még verejtékesebbek leszünk.

Célszerű kerülni a nehéz ételeket (sültek, sertéshús…). A fűszeres ételek (chili és hasonlók) a melegben még jobban megemelik a hőérzetet (a bennük található kapszaicin miatt).

Ügyeljünk a só mennyiségére is, mert nagyobb mennyiségben elősegítheti a folyadék-visszatartást – másrészt pedig az izzadással és sportolással a nagy melegben nagyobb mennyiségű nátrium távozik szervezetünkből.

Konkrétní tipy pro jídelníček v horkých letních dnech

Konkrét étrendtippek a forró nyári napokra

Könnyebben emészthető fehérjéket találhatunk például a zsírszegény, magasabb fehérjetartalmú tejtermékekben (görög joghurt, skyr, tégelyes zsírszegény túró), és a minőségi sonkában. A fehérjék megtalálhatóak a tejtermékekben, sajtokban (Eidam, cottage, mozzarella), hüvelyesekben, húsban, tojásban, halakban…

A kalóriát a zsírok mennyiségének a növelésével lehet gyorsan pótolni, mivel a zsírok kétszer annyi a kalóriát tartalmaznak, mint a szénhidrátok, így térfogatilag kisebb mennyiségű táplálékra van szükségünk. Természetesen célszerű az egészségesebb zsírforrásokat választani.

Mit válasszunk

Zöldségsaláta tonhallal, light mozzarellával, tojással, edami sajttal, minőségi olajjal (repce, extra szűz olívaolaj, lenmagolaj, kendermagolaj) vagy különféle magvakat (lenmag, kendermag, chia…), esetleg különböző dióféléket érdemes nassolgatni.

Konkrétní tipy pro jídelníček v horkých letních dnech

Ha gondot okoz az evés a nagy kánikulában, akkor szükség esetén folyékony formában is pótolhatjuk a fehérjéket, csak mixeljük össze a túrót/skyrt/görög joghurtot bogyós, vagy bármilyen másfajta gyümölccsel, dióval, esetleg akár zabpehellyel is.

Nem vagyunk egyformák, én például mindig tudok enni – még a nagy kánikulában is, de tapasztalatból tudom, hogy sokak esetében tényleg gondot okoz ez a probléma. Ha Önök is közéjük tartoznak, próbálják ki a fent említett tanácsokat – egészségesen, ízletesen, egyszerűen.

illusztrációs fotó: cz.depositphotos.com

Pavel Furch, DiS.
www.vyzivovyporadce-hustopece.cz

  • Az Oktatási, Ifjúsági és Sportminisztérium akkreditált táplálkozási tanácsadója és fitnesz oktató
  • személyre szabott egyéni étrendek az igények és ízlések figyelembevételével (személyesen vagy online)
  • étkezési nyilvántartások elemzése, utólagos ajánlásokkal, milyen ételekkel bővíthető az étrend az egészség megőrzésének elősegítése érdekében
  • mérések Tanita BC 545 szegmentális bioimpedancia mérlegen, az értékek részletes grafikonokos elemzésével, és az azt követő ajánlásokkal
  • tanácsadás az életmód és a fizikai tevékenységek területén
  • a facebook-on is aktív, ahol személyes tippjeit osztja meg

Dine4fit.hu

10.7.2024 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?

Az archívumból

Főzzön és vásároljon előre az egész hétre

Tudták, hogy háromféle köretből, háromféle húsból és háromféle zöldségből 27 féle ebédet készíthetnek akár az egész hétre?

A covid óta, amikor mindkét gyerekem otthon volt, ott maradtak a cetlieim a listákkal és táblázatokkal. Az ebédre főzhető ételek listáival, amit mindkét fiú megeszik, de a táblázat nem kalóriaértékekkel, hanem ételkombinációkkal, variációkkal volt tele.

Kapcsolódó cikkek

Monika Hronová táplálkozási tanácsadó: Hogyan tervezzük meg hatékonyan a kiegyensúlyozott étrendünket

Az étrendünk tervezése kulcsfontosságú lehet a kiegyensúlyozott tápanyagbevitel és a céljainak eléréséhez – legyen szó az erőnlétünk javításáról, a hatékonyabb regenerációról, vagy csupán a tudat miatt, hogy egészségesen étkezünk.

Gyakran okoz gondot az elegendő fehérjebevitel tervezése, ami nagyon fontos a szervezetünk számára. Hogyan csináljuk?

Dine4Fit: Hogyan és mivel pótoljuk a fehérjéket az étrendben

A rostokhoz hasonlóan (megtalálják a Hogyan és mivel egészítsük ki a rostokat az étrendünkben cikkben), a Dine4Fit alkalmazás legtöbb új felhasználója azt tapasztalja, hogy sokszor a fehérjéket jelző köröcske sem akar bezöldülni.

Mik is a fehérjék, és hogyan érhetjük el, hogy eleget fogyasszunk belőlük?

Továbbfejlesztett funkciók az alkalmazásban. Tételek másolása és tömeges törlése!

Az étrend kitöltése most még gyorsabb és egyszerűbb lesz! Bemutatunk két továbbfejlesztett funkciót, amelyekkel időt takaríthatsz meg.

Jan Lipšanský a kalóriákról másként: Ételek, amelyek másnap jobban ízlenek

Én például szeretem, ha másnap reggelre maradnak még szendvicsek egy buli után. Kicsit kemények, de szerintem ez adja meg a különleges ízt.

És valóban léteznek olyan ételek is, amelyeket jobb pihenni hagyni egy napig, néha két napig is.

Hogyan tervezzünk és készítsünk helyesen és biztonságosan dobozolt ételeket

Az ételek csomagolása, vagyis az ételek dobozba készítése az utóbbi években egyre népszerűbb lett.

Nemcsak időt és pénzt takarítunk meg, hanem segít fenntartani az egészséges és kiegyensúlyozott étrendünket is, ugyanis mindent, amit otthon elkészítünk, előre megtervezhetjük, megmérhetjük, és így nagyon könnyen feljegyezhetjük a Dine4Fit alkalmazásba.

Ennek az étkezési tervezési módszernek azonban megvannak a maga szabályai, amelyeket be kell tartani, hogy hatékony és mindenekelőtt biztonságos legyen. Nézzük meg az előnyöket, hátrányokat, valamint néhány tippet a lehetséges kockázatok elkerülésére.

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner