Karlovka – a lusta férfi zabpehely-lepénye
Karlovka. Mi ez valójában? És hogy készítsük el magunknak otthon?
Leggyakrabban ezt kérdezik a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4Fit segítségével csoport új tagjai, amikor a „karlovka” névvel találkoznak.
Karej Švejda, a férfi, aki feltalálta a „karlovkát”, és tette híressé a csoportban, ezt mondja róla: „Ez egy zabpehelyből és tojásból készült lepény. Igen, ebből a két gyakori alapanyagból készül az az étel, amelyről folyamatosan beszélnek a Dine4Fit csoportban. Szóval a „Karlovka” nem egy csoda.“
Miért és hogyan jött létre karlovka?
„Mert szeretem a zabpelyhet, ami nem csak rostforrásnak jó. Régebben édes zabkását készítettem belőle. Ezért valami sós variációt kerestem. És mivel az egyszerűen elkészíthető ételeket szeretem, csak fogtam a zabpelyhet, tettem bele egy tojást és egy kis fűszert, beledobtam a kontaktgrillbe, és kipróbáltam, mit lesz belőle. Egy szép lepény lett belőle, amire tettem egy kis sonkát és sajtot” – írja a szimpatikus srác, aki a www.dine4fit.hu alkalmazással változtatta meg alakját és életét. És aki most hajlandó a csoportban tanácsot adni azoknak, akik most vágnak bele a fogyókúrába. Nagyon szépen köszönjük neki. És köszönjük az egyszerű és ízletes receptet is – amit lépésről lépésre írt le nekünk.
Karel Švejda arról mesél, hogyan fejlesztette a „karlovka”-t: „A lepény egyszerű, gyors és finom volt. Kipróbáltam elkészíteni serpenyőben és palacsintasütőben is – és jó lett. Ezután készítettem el sonkás, sajtos változatban. Nagyon finom lett, és akár utazásokra is vihetünk magunkkal belőle.
Amikor már volt sós változatban elkészíthető lepényem, akkor kipróbáltam édes verzióban is elkészíteni – azaz ízesített túróval a tetején. Így is ízlett nekem.
És mivel a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4Fit segítségével csoportban szeretjük bemutatni saját kreációinkat, ott meg is osztottam a lepényemet. Megnyerő volt, a csoport több tagja is kipróbálta, és így kapta a „Karlovka” nevet. Kérésekre többször is elküldtem a receptet. De azt lehet mondani, hogy tulajdonképpen pontos recept nincs, az alapja pedig:
- 1 tojás
- 50 až 60 g zabpehely (lehet nagyszemű, vagy aprószemű, ízlés szerint)
- kevés víz (nem szükséges, de néha jól jön)
Minden más csak rajtunk múlik. A képzeletnek nincs határa. Sós változat esetén szárított fokhagymát, borsot, köményt, chilit teszek a tésztába. Nem sózom, mert a sonka, a sajt, a füstölt hús adja meg az ízét. Bele is lehet keverni, de akár a tetejére is lehet rakni.
Én a legjobban a következő folyamatot szeretem: serpenyőben megsütöm a felszeletelt sonkadarabokat vagy a felkockázott füstölt comb esetleg tarja húst, hozzáteszem a fűszerezett zabpelyhes tojásos tésztát, megsütöm lepénynek, megfordítom és darabolt sajtot szórok rá. Tovább sütöm, a sajt pedig szépen elolvad rajta. Kontaktgrill esetén a sonkadarabokkal kezdem, majd hozzáadom a sajtot, leöntöm a tésztával és lezárom a grillt. Pillanatok alatt elkészül. Jó étvágyat.“
21.8.2024
Dine4fit.hu
Cikkek, Érdekességek