Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Amire az alufóliát használhatjuk, nem csak a konyhában

Sokszor dilemmáztam azon, hogy valójában hogyan is működik a matt és a fényes oldala az alufóliának.

Egyszer aztán újra előjött ez a kérdés, de nem főzéskor, hanem egy egészen más alkalommal.

Jak využít alobal nejen v kuchyni

Kis kitérő az tömjén füstölők felé

Kezdem egy kis kitérővel. Főleg a konyhában szokták használni az alufóliát, de ezúttal másképp kellett használni. Sok olyan háztartás van, ahol aromalámpákkal vagy füstölőkkel illatosítják az otthonukat. Egyesek tömjént használnak. Amit egy ideje én is megkedveltem, mert kellemesen megnyugtat és jó dolgozni az illata mellett.

A tömjén füstölőt egy speciális edényben faszénnel égetve kell használni, de találhatunk alternatív lehetőségeket is. Az egyik alternatíva egy állítható tálmagasságú füstölő, amely alatt egy teamécses ég. A tömjén így lassabban ég el, nem termel olyan füstöt, mint a faszén használatakor, és az aromalámpához hasonló illatú, csak kicsit intenzívebben.

Magában a tálkában van egy rács, amelyre maga a tömjén kerül. De a tűz hatására megolvad. Emiatt a tálka koszos lesz a tömjéntől, és az olvadt tömjén lecsepeg a teamécsesbe. Az alufóliával ki kell bélelni a tálat (és máris itt vagyunk!), majd a tetejére kerül a tömjén. Amikor a tömjén megolvad, az olvadék az alufólián marad. Amit kihűlés után ki lehet dobni.

Pontosan ezt kellett megcsinálnom. De csak ott álltam kezemben az alufóliával, és fogalmam sem volt, melyik oldalát tegyem felfelé. A fényeset vagy a matt oldalt?

Jak využít alobal nejen v kuchyni

A fényes vagy a matt oldalt használjam?

Röviden:

  • a matt oldal a meleget átereszti,
  • a fényes oldal a hőt visszatükrözi.

Az alufólia szó az Alu és a fólia rövidítése. Az Alu pedig az alumínium. Mert az alufólia egy vékonyra hengerelt alumínium. Az az oldal, amelyikkel a henger érintkezik az alumíniummal, az a fényes oldal. Jellemzője, hogy visszaveri a hőt. A matt oldal átereszti a hőt. A hővisszaverődés a hősugárzáskor a legészrevehetőbb. Ez persze csak akkor érvényes, ha az alufólia nem érintkezik más fémmel, mert akkor az egész egy hővezetőként működik.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Ha a füstölőbe az alufóliát úgy teszem, hogy a fényes oldala a gyertya felé néz, akkor nem nagyon fog megolvadni a tömjén. Hasonlóan, mint a főzéskor – a matt oldalának kell a hőforrás felé néznie. Például, ha a sütőben alufóliában készítenek ételt, akkor úgy kell rátenni az alufóliát, hogy a matt oldala kifelé nézzen. Ha azt szeretnének, hogy a kész étel sokáig meleg maradjon, akkor a fényes oldalával kifelé kell becsomagolni, vagy letakarni az alufóliával.

Jedinou nevýhodou hliníku je, že nesmí přijít do kontaktu s kyselinou, a to ani slabou, protože se v ní rozpouští.

Alufólia, mint csomagolóanyag – és az egészségre gyakorolt hatások

Az 1950-es évekig az élelmiszerek csomagolására a sztaniolt használták, ami egy vékonyra hengerelt ónlemez volt. Az alufóliánál azonban drágább volt, ráadásul a belecsomagolt étel is egy kicsit ón ízű volt.

Édesanyám például alufóliába csomagolja a rántotthúst amikor a gyerekekkel meglátogatjuk – és a többórás hazautazásunk után is még meleg marad. És az íze nem olyan, mint az alumínium. (A rántotthúst anyukám előtte szalvétába teszi, ami magába szívja a zsírt.) Az alufólia még azért is jó, mert a belecsomagolt étel nem párolódik.

Az alumínium egyetlen hátránya, hogy savval nem érintkezhet, még gyengével sem, mert feloldódik benne. Hasonlóan reagál a sókra is. Éppen ezért nem lehet alufóliába csomagolni citromot, savanyúságot vagy bármit, ami ecetet tartalmaz, de még egy sajtszeletet sem szabad.

Az egészségre gyakorolt ​​hatását illetően számos tanulmány készült Európában és az Egyesült Államokban, és egyetértenek abban, hogy az alumínium nem karcinogén (nem rákkeltő), a normál szintű alumínium-tartalom (40 mg/1 kg testtömeg alatt) nincs hatással az egészségre, és a szervezetbe kerülő alumínium a vizelettel vagy ürülékkel eltávozik.

Az alufólia további felhasználási lehetőségei

Nem csak hőszigetelés

Az alufóliát használják a szaunákban, hogy jobban megtartsák a helyiségben a hőt, vagy a radiátorok mögött is megtalálható, ahol fényes oldalával kifelé ragasztva visszaveri a hőt a falakról a helyiségbe. Vezetékek árnyékolására is használják.

Z několika vrstev alobalu jde rychle vymodelovat tácek, misku, provizorní talířek

Gyors edény és evőeszköz

Több réteg alufóliából gyorsan készíthetünk tálcát, tálat, tányért, kanalat, kosárkát, tölcsért, kis serpenyőt, rögtönzött pohár vagy palack fedelet… Csak a fantáziánkon múlik. Mivel a fólia felülete tapadásmentes, sütőpapír helyett is használható.

Fém dörzsi

Kipróbáltam ezt a javaslatot is – és bevált, hogy a golyó formára gyűrött alufóliát fém dörzsiként használjam mosogatásnál (mert éppen nem volt itthon), mert az edényben odaégett az étel. Persze a „puhább” edényekhez nem való, megkarcolná őket.

Élező

Ezt a trükköt még nem próbáltam, de a fém dörzsihez hasonlóan az alufóliát golyóvá gyűrjük, és kést vagy ollót élesíthetünk vele. Azt is szokták javasolni, hogy célszerű körülbelül nyolc réteg alufóliát egymásra rakni, és azt kell ollóval vagdosni – így élesedik.

u kadeřnice se alobal používá na melíry

A fodrásznál

A hölgyek biztosan tudják, hogy a fodrászatban alufóliát használnak a melírozáshoz. Egyes fodrászok ideiglenes hajcsavaróként is használják.

A kertben

Sok kertész használ alufóliacsíkokat a nemkívánatos rovarok elriasztására, vagy hogy a napfényt a szükséges helyekre tükrözzék, amelyek egyébként a nap nagy részében csak árnyékban lennének.

Képek / festmények festésekor

Nem is olyan régen az egyik alkotóműhelyben a festéshez szükséges különböző színű festékeket alufólián kaptuk. Az alufólia így egy variálható festékpalettaként funkcionált. De az alufólia valószínűleg akkor is használható, amikor a falak vagy bútorok festése után el akarjuk tenni az ecsetet.

Tömjén füstölő

Ja, és nehogy elfelejtsem, az állítható teamécseses tömjénfüstölőben is használható.

ilusztrációs fotó: cz.depositphotos.com

 

Jan Lipšanský

Forgatókönyvíró, újságíró, író, a Cseh Televízió munkatársa, jelenleg két fiával töltik kellemesen mindennapjaikat, és együtt utazgatnak.

Dine4fit.hu

20.11.2024 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Az archívumból

Tíz lépés a sikeres fogyáshoz

Az újév kezdetével rendszeresen elérkeznek hozzánk az elhatározások és elszántságok legnagyobb hullámai is. Az idén végre lefogyok!

A kezdeti lelkesedés után azonban sokunknál megérkezik a hanyatlás időszaka is. Mit kezdhetünk ezzel?

Kapcsolódó cikkek

Az étrend alapvető összetevői: szénhidrátok, fehérjék és zsírok

Az étrend alapvető összetevői közé tartoznak a szénhidrátok, fehérjék (proteinek) és a zsírok (lipidek). Ezeket a szerves anyagokat makrotápanyagoknak vagy makrokomponenseknek is nevezzük.

A tápanyagot vitaminok, ásványi anyagok és fitonutriensek egészítik ki – ezeket az anyagokat nevezzük mikrotápanyagoknak vagy mikrokomponenseknek, mert általában nem látják el a szervezetet energiával, viszont nélkülözhetetlen szerepet töltenek be az anyagcserénkben és összességében lényegesen kevesebbre van szükségünk belőlük.

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Mit tegyünk, ha a mérlegen lévő számtól rendszeresen elveszítjük a kedvünket

Táplálkozási tanácsadóként klienseimmel leggyakrabban a fogyókúra – súlycsökkentés témával foglalkozom.

Egyeseknél azt vettem észre, hogy egy ördögi játszmának tekintik – mert csak fogynak és visszahíznak újra és újra. És minden újra próbálkozás alkalmával egyre erősebben ragaszkodnak a végeredményhez, elveszítik az önbizalmukat és egyre dühösebbek lesznek.

Receptek, amiket imádni fognak: Kuszkusz édesen a’la rétes, póréhagymás-tojáskrém és kendermagos házi cipó

A Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoportban ötletgazdag és nagyszerű szakácsaink is jelen vannak. Folyamatosan szoktuk bemutatni őket itt a blogon.

Mi pedig mutatunk párat a repertoárjukból. Ma Andrea Ondováé a szó, akit már talán a lélegzetelállító átalakulásának köszönhetően ismerhetnek.

Tíz ok, hogy miért nem úgy fogynak, mint ahogy elképzelték

Megpróbálják fenntartani a kalóriadeficitet, de a mérleg egy bizonyos értéktől már nem akar lejjebb menni? Mi lehet a probléma?

Ezzel a témával már többször foglalkoztunk, de foglaljuk össze röviden néhány ponját. Hiszen az ismétlés a tudás anyja, ahogy mondani szokás.

Mgr. Radka Šmídová: Szénhidrátok az étrendben – igen vagy nem? Ha igen, akkor mennyi?

Nem telik el egy nap sem a táplálkozástudományi klinikán, hogy ne találkoznék valakivel, aki azt gondolja, hogy a szénhidrátok tehetnek arról, hogy nem tudja elérni a kiálmodott alakját.

Olyan időkben nincs min csodálkozni, amikor minden oldalról bombáznak bennünket az alacsony szénhidráttartalmú és keto-diéták hirdetésekkel. De tényleg a szénhidrátok a legnagyobb ellenségei a karcsú vonalaknak? Olvassák végéig a cikket, és megtudhatnak valamit, amire nem is számítottak.

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner