A legjobb burgonyasaláta: És milyen az Önök salátája?
A karácsonyi sütik, gyümölcsök, dió/mogyoró és bejgli mellett a rántott ponty és a burgonyasaláta nem hiányozhat a klasszikus szenteste asztaláról. Bár néhány családban a karácsonyi ponty helyett rántott hús vagy máshogyan elkészített hal kerül az asztalra, a burgonyasalátának mindenhol ott kellene lennie.
Ráadásul ez a szerény köret néha vicces családi veszekedések forrásává válik az együttélés első éveiben. Mindenki hozzászokott a saját salátájához, mert ahogy az egyik barátom mondta: A legjobb krumplisaláta az anyukáé. És az íze egész életünkben velünk lesz…
Most felejtsünk el mindenféle diétát, és beszéljünk a burgonyasalátáról. Nemcsak gyerekkorunk emlékét idézi sokszor, amiről nem akarunk lemondani, de két szakács salátája sosem lesz ugyanolyan ízű (még akkor sem, ha betűről betűre a kapott recept szerint készítik el).
És mivel közeledik a karácsony, amikor többnyire bőséges és nehéz ételeket eszünk, egy nagyon egyszerű, száz százalékig könnyű írással készültem nektek! Nincs táplálkozási szakértő, orvos, világbajnok vagy fitneszoktató. Társam lesz egy humoros újságíró – Jan Lipšanský, aki a blogban nem kimondottan a kalóriákról szokott írni-
A burgonyasaláta majonézzel a legjobb?
Burgonyasaláta sokkal másképpen
De először egy kicsit arról írok, hogy miért is jutott eszembe ez a téma. Természetesen mi is kétféle salátát készítünk. Az egyik hasonló ahhoz, amit anyósom készített a férjemnek (tényleg csak hasonló – mint fentebb említettem, teljesen ugyanolyat lehetetlen készíteni), a másik az családomtól származik, amilyet az én nagymamám készített, aki Morvaországból származott. Egészen felnőtt koromig azt hittem, ez az egyetlen jó saláta. Hiszen a burgonyasaláta csak egyszerű kockára vágott burgonyából és főtt gyökérzöldségekből készül, kockára vágott savanyú uborkával és forró ecettel leforrázott hagymával. Kevés só, bors, mustár és néhány kanál olaj. Lehet, hogy egy táplálkozási szakember örülne, de a férjem sírt. Azt mondta, hogy ezt a „savanyú” burgonyát ő nem eszi meg, és szentestére szeretne egy igazi burgonyasalátát majonézzel és szeletelt szalámival (fuj).
A „jobb a kisebb engedékenység, mint a nagy komplikáció ” mottó jegyében (lásd a Férfikaland elmarad című filmet) nagy vonakodással kezdtem el készíteni „az ő” salátáját, ami persze nekem nem ízlett. Így minden évben kétféle salátát készítek, és mindannyian védjük a „területünket”. És úgy gondolom, hogy ezzel nem vagyunk egyedül (haha).
„Mivel nagymamáink máshonnan származtak, más volt a krumplisalátánk is volt” – ezzel nyugtat Jan Lipšanský. „A dédnagymamám egy Vyškovtól nem messze fekvő faluból származik, és csak egyszerű salátát készített szalámi nélkül, de sok gyökérzöldséggel. Az Ústí nad Labem-ben élő nagymama, mivel nagyon nagy volt a család, egy kis kádban készítette burgonyasalátát– egy olyan lemezkádban, amiben a gyerekek lubickoltak a nyári melegben. Gyökérzöldségek helyett Moravanka konzerves zöldségeket használt, és az én feladatom volt lereszelni a puha szalámit. Tojást is főztünk, keményre, díszítésnek a tetejére. Egy ilyen fürdőkádnyi adaghoz sok majonéz kellet, ezt elhihetik. De a legjobb burgonyasaláta apukám szüleitől származik, Vysočinából – előfőzött, szeletelt burgonya főtt hagymával, ecettel és fűszerekkel. Apu ezt a szegény ember salátájának hívja, és sokszor még jobban ízű, mint az a sok agyonmajonézezett krumplisaláta. És talán egészségesebb is.”
De hogy befejezzem a történetemet. Majdnem 20 évnyi panaszkodás után, hogy az én salátám olyan „furcsa”, és normális ember még soha nem csinált ilyet (haha), megkönnyebbültem. A kamasz lányunk is elutasítja a majonézzel és fura puha szalámival teli salátát. Ez az. Győztem!
Milyen ízű lehet a burgonyasaláta ebben a házban?
És kapcsolódik hozzá még egy történet. Amikor tavasszal ellátogattunk a hangulatos Lednice-Valtice-i környékre, az étlapon szemet szúrt a rántott hús. És mivel tudom, hogy a vendéglőkben is a saláta tele szokott lenni majonézzel (ráadásul ismeretlen forrásból), ezért mindig udvariasan, de más körettel szoktam kérni. Ezúttal azonban valamiért nem így volt, és megkérdeztem a pincért, hogy van-e majonéz a salátában. „Dehogy van”, mondta, és szinte riadtnak tűnt. „Ez itteni!”. És olyan volt. Nagyon ízlett, bár persze nem annyira, mint az anyukámé. De végre megtudtam, honnan ered a mi hagyományunk, hogy a „savanyú” krumpli, ahogy a férj mondja, az igazi krumplisaláta – persze az egyetlen és a legjobb (haha).
Ahány ház, annyiféle saláta
Ha karácsony napján sétálni mennek majd, tudni fogják, hogy minden ablak mögött a világ legjobb salátája van. És persze mindenhol egy kicsit más…
Kellemes Ünnepeket kíván Marcela és mai vendége, Jan Lipšanský.
P.S. Pár évvel ezelőtt elkezdtem becsempészni a férjemnek az „ő” salátájába konzerves kukoricát, hogy legalább ellensúlyozza az egészségtelen dolgokat. Még nem jött rá. Pssszzz 🙂
Ing. Macáková Marcela
A Kémiai Technológiai Egyetem tanulmányai arra ösztönözték, hogy a táplálkozás és az egészséges életmód iránt érdeklődjön. A diploma megszerzése után (1993) számos folyóiratban írt a témával kapcsolatban – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví stb. A Dine4Fit cseh nyelvű blogja mellett, ahol adminisztrátorként és Facebook -szerkesztőként dolgozik, majdnem húsz éve üzemelteti saját weboldalát is, a www.aerobic.cz-t. Ott mindenki megtalálja a kedvére valót, aki szereti a csoportos gyakorlatok bármilyen formáját (aerobik, jóga, pilates …)
Megkértek a szerkesztőségtől, hogy írjak pár sort az elhízásról pszichoszomatikus szemszögből.
Miért? Mert annak, hogy túlsúlyosak vagyunk, sok oka van, és ezekben a pszichoszomatikus okok is nagy szerepet játszanak.
Ezt a lehetőséget inkább arra használnám fel, hogy elgondolkozzunk a túlsúly lehetséges okain és következményein, és nem csak a magánéletünkben, hanem a közösségi életünkben is – hogyan befolyásolja az elhízás a gondolkodásunkat, attitűdeinket, döntéseinket, és tetteinket.
Szeretnének minőségi ételeket enni és nem költekezni feleslegesen? Kezdjenek el főzni maguknak!
Ha otthon fognak főzni alapvető nyersanyagokból, nem csak a megvásárolható készételektől lesz jobb az ételük, hanem sokkal olcsóbban is kihozhatják az étrendjüket.
A következő néhány sorban ezt részletesen átvesszük.
Amikor egy nő elkezd szoptatni, gyakran kap tanácsokat arról, hogy mit szabad enni és mit nem, hogy elegendő anyatej jusson a babájának, és a tej ne tartalmazzon a babára káros anyagokat.
Mekkora mértékben befolyásolja a nő étrendje a szoptatást, és kell-e egy szoptató nőnek másképp étkezni, mint ahogy azt megszokta?
Még ha a Dine4Fit alkalmazást is használják, ami automatikusan beállítja a szükséges paramétereket, előfordulhat, hogy segítségre lesz szükségük az étrenddel kapcsolatban (különösen az elején).
… És szakértőhöz fordulnak. STOP! Mielőtt fizetnének az étkezési tervért, GONDOLKODJANAK.
Sokan szorgalmasan odafigyelnek a teljes kalóriabevitelükre vagy az egyes makrotápanyagok mennyiségére, de néha mégis megesik, hogy mindez egy kicsit zavaros lesz.
Elfelejtik megnézni, és hirtelen csak csodálkozva nézik, hogy a köröcskék elvörösödnek a nyugtató zöld szín helyett. Ezzel most kárba vész minden eddigi erőfeszítésünk?