Kezdjék az új évet új tervvel: Ételtippek, amiktől kedvet kapnak
Az újév tökéletes alkalom az egészségesebb szokások bevezetésére és egy új irányba való elindulásra.
Az étrend pár napra előre tervezésével sok időt és energiát takaríthatnak meg, és azon sem kell majd aggódniuk, hogy kitalálják mit főzzenek és egyenek.
Ebben a cikkben tippeket találnak hozzá, valamint két egyszerű receptet a táplálkozási szakértői praxisomból, és egy olyan cégtől, ahol ízletes és kiegyensúlyozott tápértékű ételeket készítek a megrendelőknek. Nézzük meg együtt.Hogyan érhetünk el jobb kondíciót, egészséget, és hogyan győzhetjük le az időkényszert és azt az érzést, hogy ezt lehetetlen megcsinálni?

1. Elsődleges a tervezés
Ha azt akarják, hogy az egészséges életmód hosszú távon fenntartható legyen, kezdjék a tervezéssel. Hetente egy órát szánjanak arra, hogy leülnek és összeírják mit fognak enni. Próbáljanak meg változatos élelmiszereket fogyasztani, és figyeljenek a szénhidrátok, fehérjék és egészséges zsírok egyensúlyára.
Tippek a tervezéshez:
- Tartsák kéznél kedvenc receptjeik listáját.
- Az ételeket úgy tervezzék, hogy kombinálni lehessen az összetevőket. Például egyik nap megsütik a csirkemellet, a maradékot pedig másnap felhasználják a salátához. Ezzel sok időt és energiát takaríthatnak meg.
- A kedvenc ételeik elmentéséhez használjanak egyszerű eszközöket, például a Dine4Fit alkalmazást vagy egy motivációs munkafüzetben, ahol összeállíthatják saját étrendjüket.
2. Ne feledkezzenek meg a tízórairól és az uzsonnáról sem
A rendszeres napi étkezés egész nap fenntartja az energiát, így megelőzhetjük az esti túlevést. A tízórainak és uzsonnának nem kell bonyolultnak lennie. Csak néhány perc az előkészület és egészséges finomságok kerülhetnek az asztalra.
Az ügyfeleimnél például jól bevált az alábbi gyors harapnivaló:

Avokádós pirítós tojással – recept
Hozzávalók (1 személyre): 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér, ½ avokádó, 1 tojás (főtt, vagy tükörtojás), só, bors, ízlés szerint citromlé, csipetnyi chili vagy szezámmag (szabadon választható).
Elkészítés: A kenyeret serpenyőben vagy kenyérpirítóban megpirítjuk. Az avokádót villával pépesítjük, hozzáadjuk a citromlevet, egy csipetnyi sót, borsot. Az avokádós masszát a kenyérre kenjük, ízlés szerint teszünk rá tojást, és megszórjuk chilivel vagy szezámmaggal.
3. Inspirálódjanak a szezonális alapanyagokból
A téli szezon remek alapanyagokat kínál, mint például a sütőtök, gyökérzöldségek, kelkáposzta vagy káposzta. Ezek az ételek tele vannak vitaminokkal, és könnyen beilleszthetőek az egészséges étrendbe. Sokszor megfizethető áron is beszerezhetjük.
Ismét egy tipp a repertoáromból:
Sült csirkemell kakukkfüves sárgarépával és burgonyával – recept
Hozzávalók: 120 g csirkemell, 150 g burgonya, 100 g sárgarépa, 1 teáskanál olívaolaj, 1/2 teáskanál szárított kakukkfű, só, bors ízlés szerint.
Elkészítés: A burgonyát és a sárgarépát meghámozzuk, kisebb darabokra szeleteljük, olívaolajjal, kakukkfűvel, sóval, borssal összekeverjük. A csirkemellet megsózzuk, borsozzuk, és tegyük tepsibe a zöldségekkel együtt. Előmelegített sütőben 190°C-on kb. 25-30 percig sütjük, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak. Frissen sütve tálaljuk.

4. A kis változtatás is segít
Az egészséges táplálkozás nem a tökéletességről szól, hanem a kis lépésekről. Vágjanak bele akár csak egy változtatással is, például reggelizzenek rendszeresen, vagy készítsenek tízórait és uzsonnát is a munkába. Minden lépés számít!
5.2.2025
Dine4fit.hu
Cikkek, Érdekességek