Jan Lipšanský a kalóriákról másként: Szószok és mártások sűrítése liszt nélkül
Volt egy időszak, amikor nagyon mártásos voltam.
A táplálkozás szempontjából viszont kicsit csalódott voltam, hogy a legtöbb receptnél liszt kell a sűrítéshez.
A jégmadár körülbelül 16,5 cm nagyságú madár, nagyon jellegzetes színű, narancssárga hassal, a háta, szárnyai, fejbúbja és tarkója csillogó kék színű. Egy másik jellegzetes tulajdonsága a feltűnően hosszú, hegyes csőr.
Röviden ír róla a Wikipédia. És ehhez hozzá kell tenni, hogy…

A jégmadárnak lehetne nevezni az olyan embereket is, aki január 1-jén elhatározzák, hogy lefogynak/elkezdenek egészségesen étkezni/edzeni, és teljes erőbedobással belevágnak. Jégmadárnak hívhatjuk, mert januárban kezdik és még januárban be is fejezik.
Egy túlsúlyos hölgy, mozgás nélkül, sem neki sem a családjának nem megfelelő az étrendje. A hölgy január 1-jén rááll a mérlegre, megriad, és azonnal változtatni akar mindenen. Készít egy „tervet”: nem fog enni péksüteményeket, elhagyja a köreteket, nem fog reggelizni (mert állítólag az időszakos böjt betartásakor lehet a legjobban lefogyni), minden nap legalább 30 percet fog futni, hétvégén pedig üres gyomorral (mert állítólag csak így lehet zsírt égetni). Fehérjeporokat vásárol magának az elmaradt étkezések pótlására, beszerez néhány futóruhát, és néhány súlyzót az otthoni edzésekhez.

És belevág. Két napig megy is minden rendeben, a futás kicsit durva, de valahogy kibírható. Harmadnapra elfogy az ereje: fáj a lába a futástól, éhes és fáradt. Délután vesz három fánkot, egy zacskó chipset és csokit, és az egészet még az autóban megeszi, hogy a családja ne lássa. Általában így járnak a jégmadarak. Van, aki tovább bírja, van, aki nem annyira extrém, de hasonlóan végzi (demotiváltan, kimerülten, a további kudarcok érzésével, és abban a hitben, hogy nála semmi sem működik, és nincs is értelme próbálkozni).
Az első szabály az, hogy a kitűzött céloknak REÁLISNAK kell lenniük. Sosem futottam, így nem fogom kitűzni a heti 5 nap futást, inkább csak a tempósabb gyaloglást. Szénhidrát típusú vagyok, ezért nem fogom elhagyni a köreteket és a péksüteményeket az étkezéseimből. Túlsúlyos vagyok, ezért nem tűzhetem ki célul azt, hogy már februárban úgy nézzek ki, mint Twiggy fiatal korában.
Kerüljék az éhezést! Egyenek mindent, de kevesebbet, csak az ultrafeldolgozott ételeket kerüljék, például az ostyákat vagy az édes pékárukat. Fogyasszanak inkább gyümölcsöt és zöldséget. A Dine4FIt alkalmazás beállításakor legyenek őszinték – ne becsüljék túl az aktivitást, de ne is becsüljék alá. Az ételnek ízleni kell, ez egy alap dolog. Ha brokkolit fognak magukba tömködni, amit máskor sosem esznek, nem fogják kibírni.

Ne csinálják egyedül – vonják be a családjukat, menjenek együtt sétálni, főzzenek mindenkinek (esetleg maguknak valamilyen más variácót).
Keressenek egy partnert, akivel minden nap írnak (vagy beszélnek), hogy mit ettek és hogyan haladnak. Azzal a tudattal, hogy Annának el kell majd mondani a három fánkot is, lehet, hogy inkább meggondolják magukat.
A mérlegelést és a méréseket hétfő reggel végezzék. Miért pont hétfőn? Mert a hétvégék a legbonyolultabbak szoktak lenni, főleg, ha a család nincs oda a változtatásokért. Ha tudják, hogy hétfőn fogják mérni magukat, könnyebben fogják visszautasítani a szombati sört és a vasárnapi süteményt, főleg az elején, amikor még mindig nem tudják azt mondani, hogy „csak egyet, és elég”.
Ha újra átnézik az összes pontot, észrevehetik, hogy ez egy kicsit amolyan pszichológiai játék önmagukkal. Az a lényeg, hogy jól érezzék magunkat. Ne nehezítsék meg feleslegesen a dolgokat. Minél kényelmesebb új szokásokat fognak bevezetni, annál nagyobb lesz az esélye, hogy meg is maradnak. Szándékosan nem írtam ide, hogy mennyi zöldséget kell fogyasztani, vagy mennyire fontos a fehérje. Tanácsot szerettem volna adni, hogyan tudják elkerülni a leggyakoribb hibákat, hogy most SIKERÜLJÖN.
Az itt felsorolt információkat az ÉN praxisomból a SAJÁT tapasztalataim alapján gyűjtöttem össze, amikor az ügyfeleimmel átbeszéltük a korábbi kudarcok okait. Ha Önöknek más a tapasztalatuk, vagy nem értenek egyet minden ponttal, nem fogom megcáfolni. Ez így van rendjén, nem vonatkozik minden mindenkire.
fotó: cz.depositphotos.com
12.2.2025 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?Volt egy időszak, amikor nagyon mártásos voltam.
A táplálkozás szempontjából viszont kicsit csalódott voltam, hogy a legtöbb receptnél liszt kell a sűrítéshez.
Folytassa az olvasást 3.9.2025
PMeglátogatott egy nő. A szemében fáradtság és amolyan csendes belenyugvás látszódott.
„Én már mindent kipróbáltam. És semmi sem működik. Maga az utolsó reményen,“ – vallotta be.
Folytassa az olvasást 18.11.2025
Még ha rohanásban is vagyunk (munka, gyerekek, család, sport, idő saját magunkra), és nem tudjuk, mit csináljunk először, akkor egy kiegyensúlyozott étkezéssel kényeztethetjük magunkat.
Mint szinte mindenki, én is igyekszem a lehető legkevesebb időt a konyhában tölteni, és ennek a sikernek a kulcs a tervezés és az egyszerű receptek.
Folytassa az olvasást 11.11.2025
Összehasonlítás. Gyorsan, és automatikusan történik – másokat figyelünk, hogyan élnek, hogyan esznek, hogyan fogyókúráznak, hogyan edzenek, mit csinálnak…
És tudat alatt összehasonlítjuk az életüket a sajátunkkal.
Folytassa az olvasást 5.11.2025
Amikor egy könyvben azt olvassák, hogy a király egy ablaküvegnek támaszkodik a 10. században, akkor világosan látszik, hogy a szerző ismeri a történelmet. És ugyanez a helyzet az ételekkel is.
Mintha egy ilyen könyvben azt írták volna, hogy IV. Károly király a rántott húshoz krumplit evett, és azt majonézzel ízesítette. Hagyom most egy , hogy találgassanak…
Folytassa az olvasást 29.10.2025
Az ételek ízesítésére nem csak a fűszereket és gyógynövényeket kell figyelembe venni. Az ókortól kezdve az emberek különféle keverékekkel ízesítették ételeiket, amelyeknek az összetevői lehetnek zöldségek, gyógynövények, olajok, méz, erdei gyümölcsök, gyümölcsök, tej, hall stb. is.
A ma ismert szószok később hasonló keverékekből születtek. És nemcsak a tormás, bélszínes, paradicsomos, hanem a meleg indiai szószok is. Vagy az olasz szószok, mint pl. a bolognai.
Folytassa az olvasást 22.10.2025