Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Jan Lipšanský a kalóriákról másként: Ételek, amelyek másnap jobban ízlenek

Én például szeretem, ha másnap reggelre maradnak még szendvicsek egy buli után. Kicsit kemények, de szerintem ez adja meg a különleges ízt.

És valóban léteznek olyan ételek is, amelyeket jobb pihenni hagyni egy napig, néha két napig is.

Ez talán minden higiéniai előírásnak és normának ellentmond, de itt szó szerint a kémiáról van szó. Az egyes összetevőknek van idejük egymással kölcsönhatásba lépni és egymáshoz kötődni, aminek az eredménye a tökéletesebb íz. A grillezés rajongói ezt jól tudják, amikor különféle levekben és pácokban előfűszerezik a húsukat, majd hagyják, hogy felszívódjanak a húsba, így kellemesen lédús és különleges ízt biztosítanak neki. Nekem például a fokhagymával átitatott hús bármikor jöhet.

Asi nejznámějším příkladem jídel „na později“ jsou vývary.

Alaplevek és levesek

Talán a legismertebb „későbbre ekészíthető” ételek példája az alaplevek. Lehet készíteni húsból, vagy akár zöldségből is. Sokféleképpen, és akár több napig is felhasználhatóak. Készíthetünk belőlük leveseket, de önthetjük hús alá is, használhatjuk szószok, tészták vagy hüvelyesek készítésénél, amelyek ezáltal sokkal ízletesebbek lesznek. A másik előnye a krémesebb állag, amennyiben arra van szükség. Próbálják csak meg a töklevest egy-két napig állni hagyni, de a káposztaleves is jobban ízlik másnap, ahogy a húsos vagy hüvelyes levesek is. Az indiai konyhában sok teljesen megfőtt zöldséggel találkozhatunk, például a madras masala alapja a főtt hagyma paradicsommal.

Pörkölt és ragu

Egy másik klasszikus étel, amit állni kell hagyni. A zöldségekkel és fűszerekkel párolt hús – a kenyéren kívül minden formában – a világ konyháinak egyik fő alapanyaga. A pörkölt esetében a hús a zöldségek és a fűszerek ízeivel összeérik, és ha egy-két napig hagyjuk lejátszódni a szükséges kémiai reakciókat, igazi finomság lesz az eredmény. Az így érlelt ízeket talán leginkább a vadpörköltnél tapasztalhatjuk, de ugyanez a helyzet a gomba vagy marhapörkölt esetében is.

Guláše - další klasika, u níž je potřeba nechat hotové jídlo uležet

Casserole

A casserole szó a húsok, zöldségek, fűszerek keverékére is utal, de ezúttal nem fazékban főzve, hanem tepsiben, szépen megsütve. Itt is az érvényesül, mint a pörköltnél. Szüleim például szeretik a maradékból készült „casserole-t”, amikor az előző napi ebédből megmaradt húst, káposztát, gőzgombócot (vagy krumplit) sütik meg egy tepsiben, és ez finom – legalábbis nekem.

Sült húsfasírt

Ugyanez vonatkozik a sütőben sült fasírtokra is, főleg, ha a darálthúst a mustárral még a keveréskor ízesítjük. Másnap sokkal jobb az íze.

Befőttesüvegben pácolt finomságok

Itt nincs miről beszélni. A pácolt hermelín sajt (camembert), a pogácsasajt (kvargli) és a krinolin sokkal jobb és gazdagabb ízű lesz, ha hosszabb ideig, speciális páclében, befőttesüvegben pácoljuk. De a boltokban is kapható a befőttesüvegben pácolt sertés hasaalja, a terrine, vagy tépett húsok. Egyébként tudták, hogy a pogácsasajt, avagy a kvargli egy kelta találmány?

Naložený hermelín, tvarůžky, buřty (utopenci) získají dlouhým marinováním ve speciální marinádě ve sklenici daleko lepší a bohatší chuť.

A fermentált zöldségek

Az uborkát, a káposztát, a hagymát, a paprikát, a fokhagymát, a kukoricát, a borsót és más zöldségeket és gyümölcsöket tartósították a hosszabb eltarthatóság érdekében. De itt akár felsorolható mindenféle chutney, mártás, pesto stb. Az ázsiai konyhában különféle ” pickles” kínálattal találkozhatunk, ami nem más, mint fermentált zöldség. Későbbi használatra szánták, amikor már szépen összeért.

Bécsi burgonyasaláta

Édesapám nagyon szereti az ún. szegények salátáját készíteni. És az nem más, mint a bécsi burgonyasaláta ecettel és hagymával (esetleg ízesítve sóval, borssal és mustárral). És ez is egy olyan étel, ami csak később lesz a legfinomabb, amikor a hagyma és az ecet íze rendesen összeérik a burgonya ízével.

Chili con carne (és currys csirke)

Egyike a nem igazán kedvelt ételeimnek. Nem hittem el, amikor az interneten többen is azt írták, hogy ez az étel a második-harmadik napon a legjobb. Viszont egyszer valahogy nem volt időm megenni az aznap elkészített chili con carne-t, így csak másnap ettem meg a maradékot. Olyan volt, mintha egy teljesen más ételt ettem volna, intenzívebb ízekkel. De ugyanez a helyzet az úgynevezett currys csirkével is, azaz indiai módon készített csirkehús rizzsel, ahol a fűszerek, a hús és a szósz tökéletesen keverednek, ezáltal még ízletesebb lesz.

Lasagne

Hasonló élményben volt részünk, amikor az idősebb fiammal lasagne-t készítettünk. Ő tudja elkészíteni a besamel mártást, én meg a paradicsomszószt. Egyszer egy nagyobb adagot csináltunk, de többiek nem kértek belőle. Így csak másnap ettük meg. A szósz és a besamel tökéletesen beleivódott a tésztába és így más, még finomabb volt.

uleželý dhál

Hüvelyesek

Ilyenek a dhal (indiai fűszerekkel főtt vöröslencse), chana masala – főtt csicseriborsó, borsókása. A fermentálás folyamatának köszönhetően ezekben az ételekben másnapra meglepő módon több lesz a tápanyag, miközben bizonyos „nehezebb” részekből veszítenek, és így emészthetőbbé válnak.

Marinált (pácolt) hús

És ahogy az elején említettük, nem szabad megfeledkeznünk a pácolt húsról sem. Talán nem titok, hogy a húsokat a feldolgozóüzemben tárolva öregítik, avagy érlelik, és nem azonnal használják fel. Amennyiben a húst grillezéshez, kínai ételekhez, vagy steakekhez szeretnének felhasználni, érdemes hosszabb ideig pácolni, és állni hagyni. Az ecet és a bor a savak segítségével lazítja az izomrostokat, az olajoktól lédússá válik és elősegítik a fűszerek jobb felszívódását. A csirkemellet legalább két órán át, a marhahúst egy egész napig, a halat pedig egy óráig ajánlatos pácolni.

Marinované maso

Milyen ételeket ne hagyjunk állni?

Természetesen meg kell említenünk azokat az ételeket is, amelyeknél egészségügyi okokból érdemesebb elkerülni a hosszabb tárolást. Nem ajánlott tárolni a halat, mert elveszti az ízét, ugyanez vonatkozik a friss zöldségekre is. Például a zöldségsaláta másnap valóban nem jó. És bizonyára Önök is észrevették már, hogy másnap (de már este sem) már nem olyan jók a sült ételek, például a hasábburgonya, sült burgonya, sőt néha még a rántott szelet sem. És a gyorséttermekből származó ételek sem.

fotó: cz.depositphotos.com

 

Jan Lipšanský

Forgatókönyvíró, újságíró, író, a Cseh Televízió munkatársa, jelenleg két fiával töltik kellemesen mindennapjaikat, és együtt utazgatnak.

Dine4fit.hu

9.4.2025 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Az archívumból

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Az alvás hatása a fogyókúrára

Az, hogy hogyan és mennyit alszunk, kétségtelenül nem csak a napközbeni produktivitásunkra van hatással, hanem hosszú távon az egészségünkre és hangulatunkra is.

De milyen hatással van az alvás időtartamának a testsúly alakulására, akár a súlygyarapodás, vagy a fogyás tekintetében?

Kapcsolódó cikkek

Veronika Mayová: Nem kívánt gondolatok – fogyókúrás törekvéseink csendes szabotőrei

PMeglátogatott egy nő. A szemében fáradtság és amolyan csendes belenyugvás látszódott.

Én már mindent kipróbáltam. És semmi sem működik. Maga az utolsó reményen,“ – vallotta be.

Fitt jóízűen: Gyors cottage kenőkrém és barna rozskenyér

Még ha rohanásban is vagyunk (munka, gyerekek, család, sport, idő saját magunkra), és nem tudjuk, mit csináljunk először, akkor egy kiegyensúlyozott étkezéssel kényeztethetjük magunkat.

Mint szinte mindenki, én is igyekszem a lehető legkevesebb időt a konyhában tölteni, és ennek a sikernek a kulcs a tervezés és az egyszerű receptek.

Veronika Mayová: Másokkal hasonlítják össze magukat? Lehet, hogy ezzel csak ártanak a saját erőfeszítéseiknek!

Összehasonlítás. Gyorsan, és automatikusan történik – másokat figyelünk, hogyan élnek, hogyan esznek, hogyan fogyókúráznak, hogyan edzenek, mit csinálnak…

És tudat alatt összehasonlítjuk az életüket a sajátunkkal.

A kalóriákról másként: Történelmi tévhitek az ételekkel kapcsolatban

Amikor egy könyvben azt olvassák, hogy a király egy ablaküvegnek támaszkodik a 10. században, akkor világosan látszik, hogy a szerző ismeri a történelmet. És ugyanez a helyzet az ételekkel is.

Mintha egy ilyen könyvben azt írták volna, hogy IV. Károly király a rántott húshoz krumplit evett, és azt majonézzel ízesítette. Hagyom most egy , hogy találgassanak…

Salsa, dip, pesto, chutney (csatni), szószok – mik a különbségek köztük?

Az ételek ízesítésére nem csak a fűszereket és gyógynövényeket kell figyelembe venni. Az ókortól kezdve az emberek különféle keverékekkel ízesítették ételeiket, amelyeknek az összetevői lehetnek zöldségek, gyógynövények, olajok, méz, erdei gyümölcsök, gyümölcsök, tej, hall stb. is.

A ma ismert szószok később hasonló keverékekből születtek. És nemcsak a tormás, bélszínes, paradicsomos, hanem a meleg indiai szószok is. Vagy az olasz szószok, mint pl. a bolognai.

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner