Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Monika Hronová táplálkozási tanácsadó: Hogyan tervezzük meg hatékonyan a kiegyensúlyozott étrendünket

Az étrendünk tervezése kulcsfontosságú lehet a kiegyensúlyozott tápanyagbevitel és a céljainak eléréséhez – legyen szó az erőnlétünk javításáról, a hatékonyabb regenerációról, vagy csupán a tudat miatt, hogy egészségesen étkezünk.

Gyakran okoz gondot az elegendő fehérjebevitel tervezése, ami nagyon fontos a szervezetünk számára. Hogyan csináljuk?

Nézzünk meg egy konkrét példát, ami segíthet jobban megérteni a tervezés alapelvét, és azt saját igényeinkhez igazítani.

Výživová poradkyně Monika Hronová: Jak efektivně plánovat vyvážený jídelníček

1. Kezdjük a fehérjékkel

Az emberek étrendjéből gyakran hiányzik a fehérje. Amennyiben először a fehérjékre koncentrálunk, könnyebb lesz pótolni a többi makrotápanyagot (szénhidrátokat és zsírokat). Példa a fehérjék elosztására a nap folyamán (napi ötszöri étkezés esetén):

  • Reggeli: 2 tojás
  • Tízórai: görög joghurt (kb. 150 g)
  • Ebéd: 100 g csirkehús (nyers állapotban mérve)
  • Vacsora: féltofu

2. Adjunk hozzá szénhidrátot

A szénhidrátok az alapvető energiaforrások. A szénhidrátokat például az alábbiak szerint pótolhatjuk:

  • Reggeli: 80 g rozsos-tönkölykenyér, 100 g bab paradicsomszószban
  • Tízórai: banán, 15 g rostos gabonapehely
  • Ebéd: 60 g jázmin rizs (szárazon mérve)
  • Uzsonna: fél csomag csicseriborsó kréker
  • Vacsora: 200 g burgonya, 20 ml ketchup

3. Ne feledkezzünk meg a zsírokról

A zsírok nemcsak az energia miatt fontosak, hanem bizonyos vitaminok felszívódásához és a szervezet megfelelő működéséhez is:

  • Reggeli: 15 g mogyoróvaj
  • Ebéd: 6 ml napraforgóolaj (a húshoz), 30 ml főzőtejszín a szószba
  • Uzsonna: Hummus (itt ügyeljünk az összetételre, zsírtartalmát tekintve nagyon eltérő)
  • Vacsora: 10 ml olívaolaj (salátához)

4. Egészítsük ki zöldségekkel, gyümölcsökkel

A zöldségek és gyümölcsök rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítanak szervezetünknek. Étkezéseinkbe például így oszthatjuk el:

  • Reggeli: 50 g pirospaprika, 50 g uborka
  • Ebéd: 100 g mexikói zöldségkeverék (a csirkehúshoz keverve)
  • Uzsonna: 100 g cherry paradicsom, 100 g sárgarépa
  • Vacsora: 200 g salátakeverék (paradicsom, uborka, salátalevél, paprika)

5. Használják a Dine4Fit alkalmazást

Az előre megtervezett étkezéseket jegyezzék fel a Dine4Fit alkalmazásba! Segítségével áttekintést kapunk arról, hogy kielégíti-e napi makrotápanyag-szükségletünket. Ha azt tapasztaljuk, hogy valamiből több van (pl. szénhidrát), módosítsuk a mennyiséget – például csökkentsük a burgonya adagunkat. Ha a fehérjékből kevesebb van, tehetünk egy kis proteint a joghurthba, vagy egy kis mozzarellát például salátához. A fantázia határtalan.

6. A tényleges mennyiséggel számoljanak

Egy nagyobb szelet húst vágnak le, vagy a joghurt, amit elfogyasztanak nem 140 g? Módosítsák a Dine4fit alkalmazásban a ténylegesen elfogyasztott mennyiségnek megfelelően. Már napközben is látható lesz, hogy emiatt valahol többlet, esetleg hiány van, és ennek megfelelően változtathatnak egy kicsit az uzsonnán vagy vacsorán.

Výživová poradkyně Monika Hronová: Jak efektivně plánovat vyvážený jídelníček

Egy tanács a végére

Az étrendjük megtervezéshez használjanak segítségként szakácskönyvet, hogy ihletet merítsenek új és finom ételekhez. Esetleg megtervezhetnek egy alap étrend sablont, amit az aktuális étvágyuk szerint és a hűtőszekrényben lévő összetevők szerint könnyen módosíthatnak.

Az étrend megtervezése nem nehéz, ha az alapokkal kezdjük – például a fehérjékkel –, és a többi összetevőt pedig a saját preferenciánk szerint állítjuk össze. Ne feledkezzünk meg a flexibilitásról és arról, hogy mindenkinek másak az igényei. Az étrendnek nemcsak minőséginek és kiegyensúlyozottnak kell lennie, hanem finomnak is.

Csatlakozzanak a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével facebook csoporthoz, kérjenek segítséget, tanácsot az étrendjük tervezéséhez. Az egészséges életmódot bármikor elkezdhetik, akár ma is.

fotó: cz.depositphotos.com és archívum

Monika Hronová

vyzivahronova.cz

  • Okleveles táplálkozási tanácsadó, aki szereti az ételt
  • Egészséges, fenntartható fogyás, általánosan elérhető élelmiszerekből, „csodatevő” termékek értékesítése nélkül
  • Megmutatja, hogy a fogyókúra nem csak a tiltásokról szól
  • Egyéni hozzáállás mindenkihez

Elérhetőség: vyzivahronova@seznam.cz

Dine4fit.hu

23.4.2025 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?

Az archívumból

Rejtély, amit bazális anyagcserének neveznek: Hogyan fogyjunk egészségesen, jojó effektus nélkül

„Az élet nem igazságos,“ hallottam egy edzőterem öltözőjében az edzés után. Egy történet követte, amelyben egy hölgy elmesélte, milyen gondosan figyel az étkezésre – és mégis az egész élete egy harc a mérleg mutatójával.

A hölgy elárulta, hogy nagyon irigy a legjobb barátnőjére, aki reggeltől estig mást sem csinál csak eszik és egy grammnyit sem hízik. Hogy lehet az, hogy valaki valóban bármennyit ehet, más pedig csak ránéz egy tábla csokira, és már rá is pattant két kiló?

Ismerek olyan nőket, akik a karcsúság vágya miatt olyan messze képesek elmenni, hogy szinte nem is esznek semmit. Ugyanakkor már mindannyian tudjuk, hogy az éhezés a legrosszabb út az álomalak eléréséhez! A szervezetünk ilyenkor állandó stresszben van és minden nehezen megkaparintott kalóriát azonnal tartalékká változtat, attól tartva, hogy ez a kritikus állapot továbbra is fennáll. Ez a folyamat lelassítja a bazális anyagcserét (alapanyagcsere), amely befolyásolja fogyásunk sikerét.

Kapcsolódó cikkek

Veronika Mayová: Nem kívánt gondolatok – fogyókúrás törekvéseink csendes szabotőrei

PMeglátogatott egy nő. A szemében fáradtság és amolyan csendes belenyugvás látszódott.

Én már mindent kipróbáltam. És semmi sem működik. Maga az utolsó reményen,“ – vallotta be.

Fitt jóízűen: Gyors cottage kenőkrém és barna rozskenyér

Még ha rohanásban is vagyunk (munka, gyerekek, család, sport, idő saját magunkra), és nem tudjuk, mit csináljunk először, akkor egy kiegyensúlyozott étkezéssel kényeztethetjük magunkat.

Mint szinte mindenki, én is igyekszem a lehető legkevesebb időt a konyhában tölteni, és ennek a sikernek a kulcs a tervezés és az egyszerű receptek.

Veronika Mayová: Másokkal hasonlítják össze magukat? Lehet, hogy ezzel csak ártanak a saját erőfeszítéseiknek!

Összehasonlítás. Gyorsan, és automatikusan történik – másokat figyelünk, hogyan élnek, hogyan esznek, hogyan fogyókúráznak, hogyan edzenek, mit csinálnak…

És tudat alatt összehasonlítjuk az életüket a sajátunkkal.

A kalóriákról másként: Történelmi tévhitek az ételekkel kapcsolatban

Amikor egy könyvben azt olvassák, hogy a király egy ablaküvegnek támaszkodik a 10. században, akkor világosan látszik, hogy a szerző ismeri a történelmet. És ugyanez a helyzet az ételekkel is.

Mintha egy ilyen könyvben azt írták volna, hogy IV. Károly király a rántott húshoz krumplit evett, és azt majonézzel ízesítette. Hagyom most egy , hogy találgassanak…

Salsa, dip, pesto, chutney (csatni), szószok – mik a különbségek köztük?

Az ételek ízesítésére nem csak a fűszereket és gyógynövényeket kell figyelembe venni. Az ókortól kezdve az emberek különféle keverékekkel ízesítették ételeiket, amelyeknek az összetevői lehetnek zöldségek, gyógynövények, olajok, méz, erdei gyümölcsök, gyümölcsök, tej, hall stb. is.

A ma ismert szószok később hasonló keverékekből születtek. És nemcsak a tormás, bélszínes, paradicsomos, hanem a meleg indiai szószok is. Vagy az olasz szószok, mint pl. a bolognai.

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner