Együnk csípős ételeket, vagy ne?
Nem mindenki szereti a csípős paprikás és az erősen fűszerezett ételeket.
Viszont bizonyos körülmények között segíthetnek a fogyásban vagy az egészség megőrzésében.
Elegük van már a diéták és a tiltások végtelen körforgásából?
Talán itt az ideje abbahagyni a csodamegoldások keresését, és elkezdeni úgy tekinteni az ételre, mint aminek segítenie kell, nem pedig korlátoznia.
A következő sorokban több olyan témát is megvizsgálunk, amelyek segítenek megérteni, hogy az étkezéshez való hozzáállás miért fontosabb, mint bármelyik csodaszer vagy terv.

A reggelire gyakran azt mondják, hogy „a nap legfontosabb étkezése”. De ez valóban így van? Attól függ…
Vannak, akik igénylik a reggelit – energiát ad, beindítja a napot, egyszerűen nem tudják nélkülözni. Egyesek pedig jobban érzik magukat reggel evés nélkül, és csak később jön meg az étvágyuk. És mindkét esetben ez teljesen rendben is van.
Fontos, hogy hallgassunk a szervezetünkre – ha éhesek vagyunk, akkor együnk. Ha nem, akkor ne erőltessük csak azért, mert „enni kell”.
Ez a többi étkezés esetében is így van – van, aki el sem tudja képzelni ebédre a meleg ételt, van aki nem tud nélküle élni – mindannyian egyediek vagyunk, ne hasonlítsuk össze magunkat!
Ha reggeliznek, összpontosítsanak a minőségre – a fehérjék, az egészséges zsírok és a rostok kombinációja hosszabb ideig biztosítja a jóllakottság érzését, a szénhidrátok pedig energiát adnak.
És ne feledkezzenek meg a reggeli folyadékpótlásról.
A reklámokkal folyamatosan olyan állításokkal bombáznak minket, hogy ezek a kiegészítők egyszerűen nélkülözhetetlenek. De ez valóban így van?
Nem mindig. Az étrendkiegészítők azért vannak, hogy pótolni tudjuk azt, ami hiányzik az étrendünkből – nem azért, hogy csodatevő tablettaként működjenek.

Akkor mi értelme van?
Ha konkrét hiányban szenvednek (pl. orvosi vérvizsgálat alapján), akkor igen – a kiegészítő segíthet. Vagy a proteinpor segítségével pótolják a fehérjebevitelt, mert például aznap nem tudják biztosítani a megfelelő mennyiséget – miért is ne, de őszintén szólva, a legtöbbször megoldható kiegészítők nélkül is.
De ha arra hivatkoznak, hogy „veszek egy multivitamint és ezzel rendben van”, akkor tévednek, mert ez sajnos nem így működik.
Ha úgy döntenek, hogy mégis akarnak használni étrendkiegészítőket, figyeljenek azok minőségére; mert az elérhető étrendkiegészítők közül például nem mindegyik rendelkezik jó felszívódó képességgel.
Biztosan ismerős lehet – egész nap kitartanak, de estére valami megváltozik. Csoki, keksz, csalogat a hűtő…

Miért van ez?
Mi segíthet?
Az alkalmankénti nassolással nincs gond – ami fontos, az a napközbeni egyensúly.
Az étrendünk tervezése nagyban megkönnyítheti az életünket, még akkor is, ha elsőre bonyolultnak tűnik.
Miért érdemes tervezni?

Hogyan tudják megtervezni a kiegyensúlyozott étrendet, megtudhatják a „Monika Hronová táplálkozási tanácsadó: Hogyan tervezzük meg hatékonyan a kiegyensúlyozott étrendünket” című cikkemből.
Szoktunk néha beszélni az úgynevezett cheat day-ről, aavagy a csaló étkezésről – azaz olyan napokról vagy étkezésekről, amikor „megszegjük” a szokásos étrendünket.

De mit is jelent ez valójában?
Nem arról van szó, hogy vigyázni kell magunkra, vagy hogy megtagadjuk magunktól az ételt – ha pizzázni van kedvünk, akkor együnk pizzát. Nyugodtan jegyezzük fel a Dine4Fit alkalmazásba, és haladjunk tovább.
Az étkezés nem a büntetésről vagy a jutalomról szól. Az étel nem ellenség. Az étel az egészséges életmód része – és ebbe beletartozik az étel élvezete is.
Érdemes betartani a 80/20 szabályt – az étkezések 80%-a legyen kiegyensúlyozott, jó minőségű, ami jótékony hatással van a szervezetre. A maradék 20% pedig állhat abból, ami boldoggá tesz minket, még ha nem is annyira tápláló.
Nem létezik egyetlen univerzális útmutató sem, hogy hogyan kell étkezni. Mindannyian különbözőek vagyunk – mások a szokásaink, az ízlésünk, a céljaink és a lehetőségeink. Hallgassanak a szervezetükre, és talán meg fogják érteni.
És ne feledjék – ez nem a tökéletességről szól, hanem az egyensúlyról.
fotó: cz.depositphotos.com
7.5.2025 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?
Nem mindenki szereti a csípős paprikás és az erősen fűszerezett ételeket.
Viszont bizonyos körülmények között segíthetnek a fogyásban vagy az egészség megőrzésében.
Folytassa az olvasást 9.11.2022
PMeglátogatott egy nő. A szemében fáradtság és amolyan csendes belenyugvás látszódott.
„Én már mindent kipróbáltam. És semmi sem működik. Maga az utolsó reményen,“ – vallotta be.
Folytassa az olvasást 18.11.2025
Még ha rohanásban is vagyunk (munka, gyerekek, család, sport, idő saját magunkra), és nem tudjuk, mit csináljunk először, akkor egy kiegyensúlyozott étkezéssel kényeztethetjük magunkat.
Mint szinte mindenki, én is igyekszem a lehető legkevesebb időt a konyhában tölteni, és ennek a sikernek a kulcs a tervezés és az egyszerű receptek.
Folytassa az olvasást 11.11.2025
Összehasonlítás. Gyorsan, és automatikusan történik – másokat figyelünk, hogyan élnek, hogyan esznek, hogyan fogyókúráznak, hogyan edzenek, mit csinálnak…
És tudat alatt összehasonlítjuk az életüket a sajátunkkal.
Folytassa az olvasást 5.11.2025
Amikor egy könyvben azt olvassák, hogy a király egy ablaküvegnek támaszkodik a 10. században, akkor világosan látszik, hogy a szerző ismeri a történelmet. És ugyanez a helyzet az ételekkel is.
Mintha egy ilyen könyvben azt írták volna, hogy IV. Károly király a rántott húshoz krumplit evett, és azt majonézzel ízesítette. Hagyom most egy , hogy találgassanak…
Folytassa az olvasást 29.10.2025
Az ételek ízesítésére nem csak a fűszereket és gyógynövényeket kell figyelembe venni. Az ókortól kezdve az emberek különféle keverékekkel ízesítették ételeiket, amelyeknek az összetevői lehetnek zöldségek, gyógynövények, olajok, méz, erdei gyümölcsök, gyümölcsök, tej, hall stb. is.
A ma ismert szószok később hasonló keverékekből születtek. És nemcsak a tormás, bélszínes, paradicsomos, hanem a meleg indiai szószok is. Vagy az olasz szószok, mint pl. a bolognai.
Folytassa az olvasást 22.10.2025