Pavel Furch táplálkozási tanácsadó: A fogyókúra alatti kalóriabevitel korlátozás túllépése – mit tegyünk ilyenkor?
Sokan szorgalmasan odafigyelnek a teljes kalóriabevitelükre vagy az egyes makrotápanyagok mennyiségére, de néha mégis megesik, hogy mindez egy kicsit zavaros lesz.
Elfelejtik megnézni, és hirtelen csak csodálkozva nézik, hogy a köröcskék elvörösödnek a nyugtató zöld szín helyett. Ezzel most kárba vész minden eddigi erőfeszítésünk?
Emberek vagyunk, nem pedig gépek, és néha előfordul, hogy tervezetlenül „eltúlozzunk” a kalóribevitelünket. Nemcsak a kevésbé egészséges ételek (pizza, sült szelet), hanem az egészségesebb verzió is tud igazán csábító lenni.

Például a dió vagy az avokádó egészséges zsírokat tartalmaz, de a túlzott mennyiséggel könnyen átugorhatjuk a tervezett energiabevitelt, amivel máris kikerülhetünk a kalóriadeficitből. Mit kezdjünk ebben az esetben? Először is – ne aggódjunk, ezzel még nem lesz oda minden eddigi erőfeszítésünk! Nincs okunk arra, hogy bűntudatunk legyen, nincs elveszve semmi. De hogyan kell ezzel megbirkóznunk?

A stratégiák különbözőek lehetnek:
Az első lehetőség, hogy figyelmen kívül hagyjuk, és másnap visszatérünk azzal a tudattal, hogy a többlet mértékétől függően a kalóriadeficitet akár több napra is csökkenthetjük, vagy akár meg is szüntethetjük, ha hosszabb távú átlagot veszünk figyelembe.
A második lehetőség, hogy a második és harmadik napon (ideális esetben nem a fehérjék rovására) csökkentjük egy kicsit a kalóriabevitelünket, és így kiegyenlítődik az átlag (pl. ha egyik nap 300 kcal-val túllépjük a napi kalóriaszükségletünket, majd a következő két napon 150-150 kcal-val, esetleg a következő három napon 100-100 kcal-val csökkentjük a kalóriabevitelünket).
A harmadik lehetőség, hogy valamivel többet mozgunk, és így csökkenthetjük a többlet bevitelt (ez viszont nem lehet önbüntetés, ami könnyen eltántorít minket a mozgástól) – viszont gyakran az történik, hogy nem tornázzuk le a többletet, nagyon hosszú ideig kellene tornáznunk a többlet miatt – pl. ha egy egész pizzát akarnánk letornázni, csak nagyon hosszú, több órás intenzív edzéssel lehetne.

Szervezetünk egy hosszabb távú elven működik, így mindenki maga választja ki a stratégiát. A lényeg azonban az, hogy ne hibáztassuk magunkat. Nem vallottunk kudarcot. Ez egy lecke lehet a következő alkalomra, hogy jó egy kicsit előre tervezni. Ha azzal számolunk, hogy valamiféle ünneplésben kényeztetjük majd magunkat, akkor tudjuk ehhez igazítani egy kicsit a napunkat (lehetőleg ilyenkor sem a fehérjék rovására). Egy sikertelen nappal nem dobjuk el minden eddigi erőfeszítésünket és munkánkat. Az étel nem ellenség, hanem többek között egy eszköz az egészség és a fitt alkat felé vezető úton, ami boldogságot kellene jelentsen nekünk.
fotó: cz.depositphotos.com és Kalorické Tabulky
Pavel Furch, DiS.
- Az Oktatási, Ifjúsági és Sportminisztérium akkreditált táplálkozási tanácsadója és fitnesz oktató
- személyre szabott egyéni étrendek az igények és ízlések figyelembevételével (személyesen vagy online)
- étkezési nyilvántartások elemzése, utólagos ajánlásokkal, milyen ételekkel bővíthető az étrend az egészség megőrzésének elősegítése érdekében
- mérések Tanita BC 545 szegmentális bioimpedancia mérlegen, az értékek részletes grafikonokos elemzésével, és az azt követő ajánlásokkal
- tanácsadás az életmód és a fizikai tevékenységek területén
- a facebook-on is aktív, ahol személyes tippjeit osztja meg
11.6.2025
Dine4fit.hu
Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?