A kalóriákról másként: A bükk, mint táplálékforrás
Háborús és éhínség idején az emberek mindent megpróbáltak feldolgozni, amit természet adott.
Például a bükkfa levél, vagy a makk (bükkdió).

A bükk botanikai neve fagus sylvatica, és érdekesség, hogy görögül a fagus szó „evőt”, a sylva pedig „erdei” jelent. Ezért úgy tűnik, hogy már a helléni korban feldolgozták a bükk leveleit és terméseit, és nem csak háziállatok etetésére. A régi herbáriumokban is sok gyógyászati recept található. Például emésztési problémák, fejfájás, megfázás és köhögés ellen, vértisztításra, lázcsillapításra, vérnyomás enyhe csökkentésére, szájfekély gyógyítására.
Tápértékek
Egy maréknyi szárított makk (bükkdió) 163 kalóriát (682 kJ), valamint 14 g zsírt, 1,8 g fehérjét és 9,5 g szénhidrátot, 15,5 mg C-vitamint, egy kevéske B-vitamint, továbbá vasat, káliumot és mangánt tartalmaz. A makkja nem tartalmaz koleszterint és glutént.
Azonban a bükk termésének elég magas a tannin tartalma, ami a borban vagy a zöld teában is megtalálható, keserű és fanyar íz jellemzi. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása van, de csak kis mennyiségben; nagyobb mennyiségben enyhén mérgező lehet. A makkot azonban elég csak hőkezelni (pirítani, pörkölni, sütni…), ezzel a méreganyagok lényegében eltávolíthatók.
Fiatal levelek
Áprilisban és májusban legjobb begyűjteni a fiatal leveleket a, amikor még virágzik és rügyezik. Felhasználható salátákhoz – a sóskához hasonló savanykás íze van. Esetleg hagymás „káposztaként” is feldolgozható. Leveleit később is szedhetjük, viszont ilyenkor már keserűbbek és keményebbek lehetnek. Néha a bükkfa leveleit használják színezésre egyes tavaszi söröknél vagy likőröknél. Teát is készítenek a levelekből légszomj, asztma kezelésére, valamint a légutak megfelelő működésének elősegítésére.

Makk (bükkdió)
A makkot szeptemberben és októberben lehet gyűjteni. De megtalálható télen is, néha még tavasszal is. Bár a bükkfa csak négyévente egyszer hoz bő termést, ha egy helyen több fa is van, mindig lesz olyan, amelyiken éppen akkor terem. A termést meg kell hámozni, ami nem egyszerű, de forrásban lévő vízzel leöntve a bükkdió könnyebben hámozható.
A termése a mandulához hasonló diós ízű, de nem ajánlatos túl sokat enni belőlük nyersen, pont a tannintartalma miatt. Ezért javasolt valamilyen hőkezeléssel feldolgozni. A szárított terméseket őrölve hozzákeverhetjük a liszthez, mivel a tanninok kis mennyiségben elősegítik az emésztést. Vagy megpiríthatjuk (egy serpenyőben vagy a sütőben 15 percig 180 fokon szárazon is elég megpörkölni), és úgy fogyaszthatjuk, mint a diót, vagy ledarálhatjuk hamis kávénak. Ezután már csak el kell készíteni, akár Melta vagy török kávénak – csak le kell önteni forrásban lévő vízzel egy-két teáskanálnyi bükkdió kávét.
Mivel a bükkdió akár 40% zsírt is tartalmaz, a hámozott gyümölcsökből olajat is lehet hidegen sajtolni. 2,5 kg termésből egy liter olajat lehet kipréselni. Ha nincs otthon présünk, a magokat összemorzsolhatjuk, és egy ideig főzzük – amikor kihűl, az olaj felúszik a felszínre és összegyűjthetjük. Egyes szakértők szerint minősége megegyezik az olívaolajéval. Felhasználása hasonló – salátaöntetként, hidegen péksüteményekre, de sütemények sütésére, zöldségek rövid, gyors sütésére is.
fotó: cz.depositphotos.com
Jan Lipšanský
Forgatókönyvíró, újságíró, író, a Cseh Televízió munkatársa, jelenleg két fiával töltik kellemesen mindennapjaikat, és együtt utazgatnak.
8.10.2025
Dine4fit.hu
Cikkek, Érdekességek