Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

A kalóriákról másként: A bükk, mint táplálékforrás

Háborús és éhínség idején az emberek mindent megpróbáltak feldolgozni, amit természet adott.

Például a bükkfa levél, vagy a makk (bükkdió).

O kaloriích nevážně: Buk jako zdroj potravy

A bükk botanikai neve fagus sylvatica, és érdekesség, hogy görögül a fagus szó „evőt”, a sylva pedig „erdei” jelent. Ezért úgy tűnik, hogy már a helléni korban feldolgozták a bükk leveleit és terméseit, és nem csak háziállatok etetésére. A régi herbáriumokban is sok gyógyászati ​​recept található. Például emésztési problémák, fejfájás, megfázás és köhögés ellen, vértisztításra, lázcsillapításra, vérnyomás enyhe csökkentésére, szájfekély gyógyítására.

Tápértékek

Egy maréknyi szárított makk (bükkdió) 163 kalóriát (682 kJ), valamint 14 g zsírt, 1,8 g fehérjét és 9,5 g szénhidrátot, 15,5 mg C-vitamint, egy kevéske B-vitamint, továbbá vasat, káliumot és mangánt tartalmaz. A makkja nem tartalmaz koleszterint és glutént.

Azonban a bükk termésének elég magas a tannin tartalma, ami a borban vagy a zöld teában is megtalálható, keserű és fanyar íz jellemzi. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása van, de csak kis mennyiségben; nagyobb mennyiségben enyhén mérgező lehet. A makkot azonban elég csak hőkezelni (pirítani, pörkölni, sütni…), ezzel a méreganyagok lényegében eltávolíthatók.

Fiatal levelek

Áprilisban és májusban legjobb begyűjteni a fiatal leveleket a, amikor még virágzik és rügyezik. Felhasználható salátákhoz – a sóskához hasonló savanykás íze van. Esetleg hagymás „káposztaként” is feldolgozható. Leveleit később is szedhetjük, viszont ilyenkor már keserűbbek és keményebbek lehetnek. Néha a bükkfa leveleit használják színezésre egyes tavaszi söröknél vagy likőröknél. Teát is készítenek a levelekből légszomj, asztma kezelésére, valamint a légutak megfelelő működésének elősegítésére.

Hrst sušených bukvic obsahuje 163 kalorií 682 kJ a také 14 g tuku, 1,8 g bílkovin a 9,5 g sacharidů plus 15,5 mg vitamínu C, něco málo vitamínů řady B a dále železo, draslík, mangan.

Makk (bükkdió)

A makkot szeptemberben és októberben lehet gyűjteni. De megtalálható télen is, néha még tavasszal is. Bár a bükkfa csak négyévente egyszer hoz bő termést, ha egy helyen több fa is van, mindig lesz olyan, amelyiken éppen akkor terem. A termést meg kell hámozni, ami nem egyszerű, de forrásban lévő vízzel leöntve a bükkdió könnyebben hámozható.

A termése a mandulához hasonló diós ízű, de nem ajánlatos túl sokat enni belőlük nyersen, pont a tannintartalma miatt. Ezért javasolt valamilyen hőkezeléssel feldolgozni. A szárított terméseket őrölve hozzákeverhetjük a liszthez, mivel a tanninok kis mennyiségben elősegítik az emésztést. Vagy megpiríthatjuk (egy serpenyőben vagy a sütőben 15 percig 180 fokon szárazon is elég megpörkölni), és úgy fogyaszthatjuk, mint a diót, vagy ledarálhatjuk hamis kávénak. Ezután már csak el kell készíteni, akár Melta vagy török kávénak – csak le kell önteni forrásban lévő vízzel egy-két teáskanálnyi bükkdió kávét.

Mivel a bükkdió akár 40% zsírt is tartalmaz, a hámozott gyümölcsökből olajat is lehet hidegen sajtolni. 2,5 kg termésből egy liter olajat lehet kipréselni. Ha nincs otthon présünk, a magokat összemorzsolhatjuk, és egy ideig főzzük – amikor kihűl, az olaj felúszik a felszínre és összegyűjthetjük. Egyes szakértők szerint minősége megegyezik az olívaolajéval. Felhasználása hasonló – salátaöntetként, hidegen péksüteményekre, de sütemények sütésére, zöldségek rövid, gyors sütésére is.

fotó: cz.depositphotos.com

Jan Lipšanský

Forgatókönyvíró, újságíró, író, a Cseh Televízió munkatársa, jelenleg két fiával töltik kellemesen mindennapjaikat, és együtt utazgatnak.

Dine4fit.hu

8.10.2025 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Az archívumból

Bohumila: Mínusz 50 kg csupán az étrend és a Dine4Fit alkalmazás megfelelő beállításával

Már több mint egy éve, hogy megjelent a cikkem a blogon, és azt gondolom eljött az az idő, hogy leírjam, mi is történt azóta.

Amikor az első cikkemet írtam, 27 kg-ot fogytam. Mára ez pontosan mínusz 50 kg. Elértem a célomat.

Kapcsolódó cikkek

Fitt jóízűen: Gyors cottage kenőkrém és barna rozskenyér

Még ha rohanásban is vagyunk (munka, gyerekek, család, sport, idő saját magunkra), és nem tudjuk, mit csináljunk először, akkor egy kiegyensúlyozott étkezéssel kényeztethetjük magunkat.

Mint szinte mindenki, én is igyekszem a lehető legkevesebb időt a konyhában tölteni, és ennek a sikernek a kulcs a tervezés és az egyszerű receptek.

Veronika Mayová: Másokkal hasonlítják össze magukat? Lehet, hogy ezzel csak ártanak a saját erőfeszítéseiknek!

Összehasonlítás. Gyorsan, és automatikusan történik – másokat figyelünk, hogyan élnek, hogyan esznek, hogyan fogyókúráznak, hogyan edzenek, mit csinálnak…

És tudat alatt összehasonlítjuk az életüket a sajátunkkal.

A kalóriákról másként: Történelmi tévhitek az ételekkel kapcsolatban

Amikor egy könyvben azt olvassák, hogy a király egy ablaküvegnek támaszkodik a 10. században, akkor világosan látszik, hogy a szerző ismeri a történelmet. És ugyanez a helyzet az ételekkel is.

Mintha egy ilyen könyvben azt írták volna, hogy IV. Károly király a rántott húshoz krumplit evett, és azt majonézzel ízesítette. Hagyom most egy , hogy találgassanak…

Salsa, dip, pesto, chutney (csatni), szószok – mik a különbségek köztük?

Az ételek ízesítésére nem csak a fűszereket és gyógynövényeket kell figyelembe venni. Az ókortól kezdve az emberek különféle keverékekkel ízesítették ételeiket, amelyeknek az összetevői lehetnek zöldségek, gyógynövények, olajok, méz, erdei gyümölcsök, gyümölcsök, tej, hall stb. is.

A ma ismert szószok később hasonló keverékekből születtek. És nemcsak a tormás, bélszínes, paradicsomos, hanem a meleg indiai szószok is. Vagy az olasz szószok, mint pl. a bolognai.

Katka: Megtanultam helyesen étkezni

Csodálják a fantasztikus átalakulásokat azoknál az embereknél, akiknek sikerült lefogyniuk? És szomorúak, hogy Önöknek nem akar összejönni?

Az odavezető út nem mindig egyenes és gyors. De Katka története bizonyítja, hogy nem érdemes feladni.

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner