29.11.2021 Dine4fit.hu

Alkoholmentes sörök: Tényleg kevesebb kalóriát tartalmaznak?

Kérem, felejtsék el az almás cidereket, és azokat a „limonádékat”, amelyekben minimális a sörtartalom, és nagyon magas tartalmú lime, vagy bodza …stb. ízesítéssel készülnek.

Az alkoholmentes sörnek nincs alkoholtartalma, viszont az íze olyan, mint a valódi söré, és nem a limonádéé.

Bizonyára ismerik a reklámokból – ahol pár kerékpározó fiatal megpihen egy szép környéken, majd alkoholmentes Birell-t fogyasztanak, vagy valamilyen ízesített sört reklámoznak. Ugyanakkor a cseh alkoholmentes sörökből óriási a kínálat. Meglepő módon a sörtérkép szerint a legnépszerűbb sörök nem a reklámokban szereplő sörökből állnak. A rangsort a Renegát vezeti, mely a Regent sörgyár terméke, az alkoholmentes Ferdinand Benešov-ból, a Rebel Havlíčkův Brod-ból. Ezeket követi a “Bernard s čistou hlavou” (Bernard tiszta fejjel), majd csak utána jön a többi reklámozott ital.

Ez azonban egyik sörfőzdének a termeléséből származó tényleges értékesítését nem jelzi. Nem csoda tehát, hogy a legkelendőbb alkoholmentes sör a Birell, mivel valóban megtalálható minden sarkon, benzinkutakon, falatozókban, büfékben, pihenőhelyeken. Így aztán valóban nem meglepő, hogy 2009-ben a Birell részesedése a cseh piacon 60 % volt!

Nyilvánvaló, hogy az összes többi sörgyár csak kullog utána.

A cseh sörfőzdék és malátaüzemek szövetsége szerint 2009-ben ötször több alkoholmentes sört gyártottak, mint 2000-ben. A sörfőzdék az egész év folyamán körülbelül 540-600 000 hektolitert készítettek és értékesítettek ebből az italból.

Az alkoholmentes sörök történelme

A jelenleg érvényben levő definíció szerint az alkoholmentes sör malátából erjesztéssel készül, minimális alkoholtartalommal, vagy teljesen alkoholmentes. Minden államnak saját jogszabályai vannak érvényben, van ahol egyáltalán nem tartalmazhat alkoholt, máshol pedig alkoholtartalma elérheti a 0,5 %-ot. A minket érdeklő cseh jogszabályok alapján alkoholmentes sörnek az minősül, amelyiknek az alkoholtartalma maximum fél százalék (0,5%).

Elsősorban gazdasági okokból, a második világháború után kezdődtek az alkoholmentes sör előállítására irányuló első próbálkozások, főleg Németországban, részben pedig Svájcban. Nálunk (csehországban) az alkoholmentes sörnek több mint 40 éves hagyománya van, mivel pontosan 1975-ben született meg ez az első ilyen jellegű ital.

  • Pito-nak nevezték, és többen is emlékezhetünk még rá. Később, 2012-ben ismét megjelent ez a márka a piacon – melyet már a České Budějovice-i Samson sörgyár készít a nemzetközi Anheuser-Busch InBev csoporton belül. Az új változata viszont csak a fogyasztók felénél népszerű.

Az eredeti Pito-t az 1970-es években több sörgyár is készítette. 1975-ben háromezer hektoliternyi készült belőle, és 5 évvel később pedig már  tizennégyszer több. És azóta, mivel a Pito elsősorban a Most-i sörgyárban készült, egy gúnyos becenevet is kapott.

A Pito elnevezés valójában 2 szónak az összetétele PIvo (sör) és auTO (autó). És ha az eredeti neve után hozzátesszük a település nevét ahol készült (Most), akkor megkapjuk a gúnynevet (Pitomost – Ostobaság/hülyeség J ).

Hogyan készül az alkoholmentes sör?

Valamikor a múltban a kezdetekkor természetesen a tudósok először vákuumdesztillációval próbálták elválasztani az alkoholt a kész sörtől. Csehországban azonban ma az alkoholmentes sörök előállításának legelterjedtebb módja az ellenőrzött erjesztés, vagyis az erjedési folyamat korai szakaszában az erjesztést megszakítják, és így csak elenyésző mennyiségű alkohol keletkezik.

  • Manapság világszerte összesen háromféleképpen főzik az alkoholmentes söröket. A legrégebbi módszer, amikor a kész sörből vonják ki az alkoholt, például desztillációval, ozmózissal, dialízissel, cseppfolyós széndioxiddal történő extrakcióval, vagy frakcionált kristályosítással.

A sör így nem veszít semmilyen hasznos anyagot, mint amiket az alkoholos sörök tartalmaznak (még jó hogy léteznek!), de mégis, ha valami kémiai vagy fizikai folyamaton megy keresztül, akkor az befolyásolhatja az így keletkező ízeket. Ráadásul ez az eljárás nagyon költséges.

A másik lehetőség az egyik leggyakrabban használt módszer Csehországban. Az erjesztés alacsony hőmérsékleten történik, esetleg nem erjesztett sörcefrével vagy malátával keverik. Alternatív megoldásként lehetőség van két különböző koncentrációjú fiatal sör keverésére is. Ez az eljárás anyagilag előnyös, de előfordulhat, hogy a sörben jobban lehet majd érezni a maláta vagy sörcefre ízét.

Az utolsó lehetőség pedig a speciális élesztők alkalmazása, ahol az alkoholmentes sört ugyanúgy készítik, mint az alkoholos sört, de ezek az élesztők az alkoholra reagálnak, és spontán leállítják az erjedés folyamatát. Az íze így nagyon hasonlít a klasszikus söréhez, de természetesen ezeket az élesztőket nem lehet könnyen beszerezni. Például a Birell ezt az eljárást használja.

  • Külföldön, különösen a Bajoroknál az alkoholmentes söröket szűretlen változatban is főzik, amilyeneket egyik cseh sörgyár sem készít. Így van ez a felsőerjesztésű alkoholmentes búzasörök esetében is.

Alkoholmentes sörök kalóriaértéke

Minket természetesen az érdekel a legjobban, mi a helyzet az alkoholmentes sörök a táplálkozás szemszögéből. 2009-ben a prágai Élelmiszerkutató intézet egy elemzést végzett a legkelendőbb Birell sör esetében a gluténszint vizsgálatának részeként.

Ami a glutént illeti, a Birell jól teljesített, és alkalmas a gluténmentes diéta esetén is. A többi feljegyzett értékekből láthatjuk, hogy 1 liter Birell-ben 40 g cukor, 2,3 g fehérje, 75 – 120 mg béta-glükán, 120 – 170 mg pentozán, 20 – 30 mg nátrium… és végén energiatartalom is.

Tehát a nagy leleplezés – a Birell energiatartalma 89 kJ 100 ml-ként, azaz 445 kJ fél liter esetén. (A plzeňi sörgyár oldalain hivatalosan közzétett értéke 435 kJ / 0,5 l.). Ha ezt összehasonlítjuk egy gyengébb világos sör (10°) átlagos értékével, ami kb. 700 – 770 kJ fél literenként, akkor az alkoholmentes sör fogyasztásával megspórolunk kb. 250 – 300 kJ-t minden fél liternél.

Hogy ez sok, vagy kevés, döntse el mindenki saját maga. Összehasonlításként – a 11° sör kb. 800 – 850 kJ, a 12° sör 900 – 950 kJ. (És a narancs dzsúsz energiatartalma fél literre vetítve 800 – 1100 kJ benne 55 grammnyi szénhidráttal, az édes limonádénak pedig 900 kJ).

Így tehát egyértelmű: minél több alkohol van a sörben, annál nagyobb a cukortartalma, és így az energiatartalma is. A sör alkoholtartalma azonban még így is olyan kevés, hogy az alkoholos világos sört is nevezhetjük nyugodtan alacsony kalóriatartalmú italnak.

Petr Havlíček táplálkozási terapeuta mondta egyszer, amikor alkoholmentes sört fogyasztott, hogy ez inkább egy regeneráló ital, ami alkalmas egy könnyebb edzés utánra, köszönhető a feljebb említett és jól felhasználható szénhidrát, flavonoid, tartósítószerek, kálium, magnézium, és nátrium tartalma miatt.

A barna sörök esetében ez más, amelyek karamellizált malátát tartalmaznak, emiatt több cukrot és kalóriát tartalmaznak. Természetesen az ízesített alkoholmentes sörök esetében is más a helyzet – mivel minden ízesítés plusz mennyiségű cukrot jelent, és gyakran további egészségtelen összetevőket.

És még egy megjegyzés, hogy az alkoholmentes sörben található 0,5% alkohol hogyan hat ránk, ülhetünk-e a volán mögé, ha iszunk belőle. Többféle próbát is végeztek már, az egyik esetnél például 60 perc alatt öt alkoholmentes sört ittak meg (öt félliterest). Az ezt követő leheletvizsgálat feljegyzései alapján beigazolódott, hogy még öt alkoholmentes sör elfogyasztása után sem kimutatható.

P.S. 2016 nyarán a csehek 43%-al több alkoholmentes sört ittak, mint ugyanabban az időszakban 2015-ben. Meglátjuk, milyen eredmények születnek majd a későbbiekben…

Dine4Fit alkalmazás – itt megnézheti kedvenc sörének az energiaértékét!

 

Jan Lipšanský

Forgatókönyvíró, újságíró, író, a Cseh Televízió munkatársa, jelenleg két fiával töltik kellemesen mindennapjaikat, és együtt utazgatnak.

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Hana Málková: Miért eszünk olyan kevés hüvelyest, ha jót tesz az egészségünknek, és hogyan iktassuk be fájdalommentesen az étrendünkbe?

29.11.2021 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Hellča Vávrová: Az egészséges életmóddal kilépünk a komfortzónánkból? Hellča Vávrová: Az egészséges életmóddal kilépünk a komfortzónánkból?

Gondolkodtak már valamikor azon, hogy milyen gyakran halljuk a “kilépni a komfortzónából” kifejezést? Az egészséges életmód kontextusában ez a mondás egy egészen új dimenziót kap, főleg a gyermekes anyukák számára, akik megpróbálják összekapcsolni a családi életet a saját testükről és lelkükről való gondoskodással.

De mit is jelent valójában “kilépni a komfortzónából”, és tényleg szükséges-e az egészségesebb életmód eléréséhez?

Az egész cikk 13.3.2024 0