Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Amit a gombászásról talán nem tudnak

Mindenki szokott gombászni. És most éppen itt van a szezonja.

Vagy mégsem?

Az, hogy mindenki gombászni jár, sajnos nem egészen igaz. Például Nagy-Britanniában vagy Kanadában őrültnek néznének minket, vagy egy öngyilkosjelöltnek. A szláv és közép-európai országokon kívül (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország, Románia, Oroszország) kívül csak elvétve gyűjtik a gombát. Afrikában és Közép-Amerikában még kicsit igen, de egyébként csak Vietnámban, Kínában és Japánban gyűjtenek nagyobb mennyiségben gombát.

Co možná nevíte o houbaření

Például Japán egyik nemzeti étele a sukiyaki háromféle gombából készült: shiitake (Lentinula edodes), enokitake (téli fülőke) és shimeji (Lyophyllum shimeji). A Júdásfülgombát a kínai konyhában találjuk, de a gombának nagyon fontos szerepe van a hagyományos kínai gyógyászatban is.

A képzeletbeli gombakirály Oroszország. Szakértők becslése szerint az oroszok évente akár 1,3 millió tonna gombát is megesznek. Csak Oroszországban indulnak el reggelente a városokból a speciális gombász-vonatok amik csak este térnek vissza. Viszont furcsán fognak nézni Önökre, ha Görögországban, Belgiumban, Hollandiában, Svédországban, Norvégiában, Finnországban, Ausztráliában, az USA-ban és Nagy-Britanniában szeretnének gombászni. Azon kívül, hogy a britek minden gombát pöfetegnek, ráadásul toadstools-nak hívjnak, azaz szó szerint varangygombának, vagy varangyürüléknek nevezik. A második világháború idején, amikor Nagy-Britanniában nagy éhínség uralkodott, az emberek tudatlanságból valamiért gyilkos galócát fogyasztottak – ami nem nagyon járult hozzá a gombák népszerűségéhez a szigeteken.

A legtöbb nyugati ország csak a csiperkegombát ismeri el mint gombának. Angliában, Franciaországban, Belgiumban és Hollandiában ezeket speciális farmokon termesztik. Franciaországban még a szarvasgomba is elismert gombafajta. Franciaországból származik a csiperkegomba termesztésének első útmutatója, még 1600-ban Olivier de Serres a Théatre d’Agriculture des Champs című könyvében írta le a párizsi kertészek tapasztalatait, akik a dinnyetermesztő melegházakban gombát találtak. A termesztésükre vonatkozó első angol nyelvű utasítások 1779-ből származnak.

Habár a gombát Európában nem nagyon gyűjtik, a gyűjtésükre különféle előírások és szabályzatok születtek. A legrégebbi és első nagyon szigorú gombaszedési szabályokat tartalmazó kódexet Ausztriában adták ki 1792-ben. Emiatt is ma már csak minden tizedik ember szedi a gombát Ausztriában. A kódex kicsit késve reagált VI. Károly halálára, aki állítólag gombamérgezésben halt meg 1740. október 20-án.

Szigorú szabályok vannak érvényben más országokban is. Svájcban minden tartományban más szabályok érvényesek, és hetente csak egyszer, legfeljebb kétszer gyűjthetnek. Olaszországban az erdő tulajdonosának az engedélye szükséges hozzá, maximum egy kilót lehet szedni, és azt is csak páros napokon.

Azt a tudományt, amely a gombagyűjtés, a mikológia és az emberiségtörténet szempontjából vizsgálja a történelmet, Etnomikológiának nevezzük. Ennek köszönhetően tudjuk, hogy a gombát például egykor a szegények húsának nevezték, és hogy a háborúk és járványok voltak a felelősek a gyűjtésük és fogyasztásuk elterjedéséért a szláv országokban.

Věda, která zkoumá historické dějiny z pohledu sbírání hub, houbařství a historie lidstva se nazývá etnomykologie

Illetve, hogy ősidők óta léteznek gombák a Földön abban a formában, ahogyan ma is ismerjük és gyűjtjük – a mai formában megtalált legrégebbi gomba 5 millió éves. Ez néhány sci-fi írónak lehetőséget adott, hogy elgondolkozzanak azon, hogy vajon a gombák intelligens földönkívüli lények-e. Próbálják csak elolvasni Ray Bradbury Fiúk! Termesszetek óriásgombát saját pincétekben! című novelláját.

Afrikában találjuk meg a világ legnagyobb gombáját. Ez egy óriási termeszgomba, melynek kalapjának átmérője gyakran eléri a 80, néha akár a 100 cm-t is, vagy a szudáni gomba, amelynek kalapja akár 120 cm-es kerületűre is megnőhet, törzsének a kerülete 50 cm, és súlya 5 kg körül van.

A gombák népi nevei néha poétikusak – a rókagombát csirkegombának, vagy csirkelábnak, a domažlicai területeken az érdestinóru-t „őskori”-nak nevezik. A korallgombát hívják csirkelábnak, vagy nagypapa ecsetjei-nek.

Befejezésnek még elárulom, hogy beszerezhető egy olyan gomba-atlasz is, amelyhez mellékeltek egy szimfóniákat tartalmazó CD-t. Amennyiben olvassák cseh nyelvű blogjainkat is, akkor ez nem újdonság, hiszen biztosan olvasták a „Mykokosmická symphonie” című cikket a zeneszerzőről és szenvedélyes gombászról, Václav Hálekról, aki sajnos már nem él. Ha nem, sok információt találnak ott az ókori római gombaszedés történetéből és cseh krónikákból, néhány történetet és receptet és természetesen kalória értékeket is.

fotó: cz.depositphotos.com

 

Jan Lipšanský

Forgatókönyvíró, újságíró, író, a Cseh Televízió munkatársa, jelenleg két fiával töltik kellemesen mindennapjaikat, és együtt utazgatnak.

Dine4fit.hu

28.9.2022 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Az archívumból

Egészséges ételek, amelyek egészségtelenek

A reklámok és egyes ételek elnevezése azt a gondolatot keltheti bennünk, hogy valami egészségeset eszünk.

Sok esetben azonban ez nem igaz.

Sok reklám azt sugallja nekünk, hogy milyen egészségesen fogunk enni, ha ezt vagy azt esszük, mennyi tejet, vitamint, élőflórát tartalmaznak stb. A valóságban az ilyen termékeknek van egy másik arcuk is, amit a reklámok már nem emlegetnek.

Kapcsolódó cikkek

Saša Fraisová: Amit a folyadék-bevitelről tudni kell

A folyadék-bevitel témáját jó néhány mítosz övezi. Ezért logikus, hogy mindenki hisz valamiben, és néha makacsul ragaszkodik az állításához, ami nincs teljesen alátámasztva sem.

Mennyi folyadékra van szükségünk?

Elkezdődött az iskolaév: Hogyan néz ki az ideális tízórai?

Amikor iskolába kezdtem hordani az első fiunkat, lenyűgözött – kellemesen –, hogy mennyi automata van, az egyikben a kávé, a másikban a szendvics és a kekszek, a harmadikban tej (ízesített is), a negyedikben pedig a hideg italok.

Ma már minden más.

Forrólevegős fritőzök, rizsfőzők és lassan főző edények

Ma három aktuális „újdonságot” mutatunk be (ez nem igazán újdonság) a konyhával kapcsolatban, ezek történetét, felhasználását és lehetséges kalória-előnyeit.

Ezek most a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoportunk slágertermékei.

Mgr. Tereza Rogalewiczová: Testösszetétel analízis

A testösszetétel elemzésére használt eszközök manapság egyre gyakoribban megtalálhatósak a rendelőkben, táplálkozási tanácsadóknál, és a sportközpontokban.

A test összetételén kívül, azaz az izom-, zsír-, víz stb. információkon túlmenően az emberek tápláltsági állapota is megállapítható. Pontosabb képet adnak a túlsúly vagy az elhízás mértékéről, valamint az esetleges alultápláltságról is. Ez egy érdekes kiegészítés, amelynek köszönhetően néhány egészségügyi paraméter is megfigyelhető.

Hellča Vávrová: Hogyan érhetjük el a belső elégedettséget fogyókúra alatt

Amikor a „fogyókúra” szót halljuk, a legtöbb embernek a szigorú diéták, az edzőteremben eltöltött órák és a mérlegen leolvasható érték folyamatos követése jut az eszébe.

Azonban az egész folyamat pszichológiai oldala gyakran elkerüli a figyelmünket.

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner