26.7.2022 Dine4fit.hu

Egészséges ételek, amelyek egészségtelenek

A reklámok és egyes ételek elnevezése azt a gondolatot keltheti bennünk, hogy valami egészségeset eszünk.

Sok esetben azonban ez nem igaz.

Sok reklám azt sugallja nekünk, hogy milyen egészségesen fogunk enni, ha ezt vagy azt esszük, mennyi tejet, vitamint, élőflórát tartalmaznak stb. A valóságban az ilyen termékeknek van egy másik arcuk is, amit a reklámok már nem emlegetnek.

nezdravé potraviny

Tejes snack (tejszelet) gyerekeknek

Például a TV-ben fut egy reklámszpot a gyerekeknek szánt tejszeletről, ahol azt állítják, hogy mennyi tej van benne, és milyen egészségesek lesznek tőle a gyerekek. A képen hirtelen egy egész kannányi állítólag friss tejet látunk kiönteni, amiből kibújik a szelet.

  • De azt már nem fogják megtudni, hogy egy ilyen tejes finomság mennyi cukrot és zsírt tartalmaz, mert különben nem ízlene a gyerekeknek. Ráadásul a legújabb tesztek alapján a termékek háromnegyedének magas a telített zsírsav tartalma, némelyik még transzzsírsavat is tartalmaz.

„Diétás“ megjelölés“

A diétás virsli vagy szalámi valójában kevesebb zsírt, sót vagy fűszereket tartalmaz, és ha kilojoule-t nézünk, akkor 100 gramm diétás virsli (kb. egy pár) mindössze 542 kJ-t tartalmaz, a borjú virsli pedig ennek éppen a kétszeresét tartalmazza.

  • Ez azonban alulértékeléshez vezethet, mert gondolhatjuk azt, hogy ebből a virsliből többet ehetünk. Ám ekkor ugyanakkora lesz a bevitelünk, mintha normál virslit ennénk. Ráadásul egyes diétás virslik általában sajtot tartalmaznak, míg másoknak az összetétele bizonytalan – ezek pedig további extra kalóriák.

A “diétás” kólával is gond van. Az igaz, hogy nem tartalmaz cukrot, de helyettesítő édesítőszereket viszont igen. Ezek pedig csak megzavarják a szervezetet, mert az emberi szervezet nem képes felismerni ezt a mesterséges anyagot, ezért úgy reagál, hogy több inzulint termel, hogy egyensúlyba tartsa a vércukorszintet. Ennek eredményeként pedig az embernek sokkal nagyobb lesz az étvágya.

Bio termékek

Az, hogy egy termék Bio címkével van ellátva, semmi mást nem jelent, csak azt, hogy nagy valószínűséggel egy biogazdaságból származik, ahol a növények vagy állatok különleges gondozásban részesülnek. Ha azt nézzük, hogy ezzel az elnevezéssel már több visszaélés is előfordult, így ebben a tekintetben sem lehetünk biztosak.

  • Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy egészséges vagy diétás termékről van szó. A biofarmokból származó zsíros hús ugyanannyira zsíros, mint bármely más hús.

Barna pékáru

Valószínű ez az egyik leghíresebb átverés. Nem minden sötét kenyér teljes kiőrlésű. A teljes kiőrlésű pékáruk iránti jelenlegi nagy érdeklődés miatt a cégek karamellel színesítik a szokásos fehér termékeket, és a tetejére néhány magot szórnak, hogy valahogy kinézzen. Ez azonban nem egészséges.

Az igazán teljes kiőrlésű pékáruk általában nem olyan sötétek, vannak benne magvak is a tésztában – amit sajnos csak a szeletelés után lehet megtudni, de egy tisztességes eladó feltünteti a termék összetételét.

  • Törvény szerint a teljes kiőrlésű terméknek valójában teljes kiőrlésűnek kell lennie. Ne dőljenek be a csomagoláson található “gabona” ​​felirat olvasásakor – ez csak azt jelenti, hogy a termék gabonafélékből készült, márpedig még egy normál kifli is gabonából készül.

És még egy megjegyzés, amiről gyakran megfeledkezünk: a kalória szempontjából a fehér és a teljes kiőrlésű kenyér majdnem ugyanaz, ráadásul a teljes kiőrlésű még egy kicsit rosszabb is, mivel a magvak zsírokat tartalmaznak. A gabonafélék azonban a szervezet számára szükséges rostokat tartalmaznak.

Zdravá jídla, která jsou nezdravá

Alacsony zsírtartalmú tejtermékek

Mihelyt egyesek meglátják az „alacsony zsírtartalmú” vagy „zsírmentes” szavakat, sokszor ugyanabba a tévhitbe esnek, mint a fent említett diétás virsli esetében. Hogy ezekből a termékekből többet ehetnek. Az ilyen esetekben azonban érdemes a termék összetételét és energiaértékét is megnézni.

  • A zsírszegény élelmiszereket gyakran ízesítjük (a zsír az ízek hordozója, és ha nincs zsír, akkor a terméknek íze sem lesz). A pasztörizálással és homogenizálással gyakran a probiotikus élőflórákat is eltávolítják (a magas hő elpusztítja az összes baktériumot, még az egészségeseket is).

Elég érdekesek az amerikai tudósok tanulmányainak eredményei is, ami azt mutatta ki, hogy a teljes zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztók körében ritkábban fordul elő az elhízás. Ez talán annak köszönhető, hogy a tejzsír CLA zsírsavat (konjugált linolsavat) tartalmaz, amely elősegíti a zsírégetést. A teljes zsírtartalmú termékek fogyasztásakor a szervezetet jobban telítődik, így az éhségérzet sem alakul ki olyan hamar.

Gabonafélék

Ha csak zabpelyhet fognak enni, esetenként egy marék dióval, mézzel édesítve, akkor minden rendben van. Az üzletekben azonban a müzli néven található élelem csupán ropogós golyócska, amit cukor hozzáadásával készítenek, sütés közben pedig megkaramellizálódik.

  • Különösen a gyermekeknek szánt gabonafélék a sok cukor mellett gyakran tartósítószert, mesterséges színezéket, ízesítőt, szénhidrátot és nátriumot is tartalmaznak.

Zdravá jídla, která jsou nezdravá

Szója

A szója antinutrienseket, sőt mérgeket is tartalmaz, mint például a proteázgátlók, amelyek csökkentik a fehérjék felhasználását a szervezetben; a lektinek, amelyek lassítják a növekedést; fitinsavak, amely csökkenti az ásványi anyagok felhasználhatóságát; a pajzsmirigy működését zavaró anyagokat; antivitaminokat; májkárosító szaponinokat; a köszvényt okozó purinokat; az emészthetetlen oligoszacharidokat; nagy mennyiségű növényi nemi hormonok (fitoösztrogének), különösen az izoflavon, amelyek termékenységi problémákat, menstruációs cikluszavarokat okozhatnak, és károsíthatják a magzatot. A szójafehérje allergia meglehetősen gyakori Európában és Észak-Amerikában.

  • Szóját és szójatermékeket három éven aluli gyermekek nem fogyaszthatnának. A szójabab energiaértéke nagyon magas, mivel 100 g szójabab közel 1900 kJ-t tartalmaz.

Protein szeletek

Itt is kb. ugyanaz a helyzet, mint a gyerekeknek szánt tejszeletek esetében – a hozzáadott vitaminokon és azon a nem túl egészséges szójafehérjén kívül sok cukrot és zsírt is tartalmaznak, néha még többet is, mint a cukros szeletek.

Rost tartalmú szeletek

Itt abban rejlik a veszély, hogy a szervezet egyszerre kapja meg a nagy rostadagot, és nem folyamatosan egész nap.

Instant zabkásák

Természetesen nem mindegyik egészséges, és mint minden élelmiszer esetén, itt is fontos a termék összetevőire figyelni. Némelyik zabkása túl sok cukrot, színezéket vagy szójaolajat tartalmaz.

Puffasztott rizsszeletek

Az igaz, hogy a zsír- és kalóriatartalmuk alacsony, de hiányoznak belőlük a tápanyagok, beleértve a fehérjéket is. Ez pedig azt jelenti, hogy egyáltalán nem telítenek, így hamarosan újra éhesek leszünk, és többet kell ennünk belőlük, mint amennyi még egészséges. Az ízesített szeletek mesterséges édesítőszereket, színezékeket és aromákat tartalmaznak.

Gyümölcslevek és dzsúszok

A facsarással a gyümölcsökből és zöldségekből eltávolítjuk a rostokat, amik elősegítik a vitaminok megfelelő felszívódását, de a cukrok viszont megmaradnak.

Gyümölcs és aszalt gyümölcs

A gyümölcsök (akár aszalva is) a vitaminoknak köszönhetően egészségesek, de kalóriatartalmuk magasabb, mint a zöldségekben (egy alma vagy körte kb. 300-350 kJ) és sok cukrot is tartalmaznak (nagyjából 77%). Ezért célszerű a gyümölcsöket délelőtt enni, és sokkal kisebb mennyiségben, mint a zöldségeket.

Gluténmentes termékek

Mint ahogy a fehér és a teljes kiőrlésű kenyér esetében is érvényes, a gluténmentes termékek sem egészségesebbek, mivel ugyanolyan arányban tartalmazzák a tápanyagokat, mint a gluténes termékek. Sőt, mivel a glutént valamilyen gluténmentes változattal kell helyettesíteni, ezért a gluténmentes termékek több cukrot, egészségtelen zsírokat és finomított gabonát (keményítőt) tartalmazhatnak, amelyek a vércukorszint ingadozásáért felelősek.

Szusi

Tudták, hogy egy tekercs 300 kJ körül lehet? Így ha hat tekercsnyit eszünk belőlük, akkor 1800 kJ-t kapunk. Ne felejtsék el, hogy a sushi tekercsekkel több sót viszünk be szervezetünkbe, és hogy a sushinak magasabb a glikémiás indexe és alacsonyabb a rost aránya is, így ezzel nem fogunk nagyon jóllakni.

Csokoládé

Csak a biztonság kedvéért. Igen, a tudósok megállapították, hogy a csokoládé egészséges. Naponta kis mennyiségben. De nem tejcsokoládéról beszélünk, hanem igazi csokoládéról, keserűről, legalább 70% kakaó tartalommal.

Zöldséges chipsek

Bár nem annyira egészségtelenek, mint a jól ismert zsíros burgonya chips, mégis nagy mennyiségű sót és zsírt, valamint minimális tápanyagot tartalmaznak. Ha pedig meg is vannak sütve, még magasabb a zsírszázalék tartalmuk.

Popcorn

Sokszor a nassolás egészséges helyettesítőjének nevezik. De ne a szupermarketekben megtalálható előkészített zacskókból fogyasszunk. Leggyakrabban már ízesített változatban találkozunk velük, így sok sót, zsírt, cukrot és mesterséges aromát tartalmaznak.

A Dine4Fit szerkesztőség tippje

Jan Lipšanský

Forgatókönyvíró, újságíró, író, a Cseh Televízió munkatársa, jelenleg két fiával töltik kellemesen mindennapjaikat, és együtt utazgatnak.

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Hogyan készítsünk el egy kiegyensúlyozott ételt pillanatok alatt: bevásárlólista, minta étrendek és receptek

26.7.2022 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el

A Dine4Fit felhasználóinak évekkel ezelőtt létrehoztunk egy privát csoportot, mégpedig a „Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével” nevű csoportot.

Nagyon örülünk, hogy az emberek nem csak tanácsot adnak egymásnak az alkalmazás beállításaival kapcsolatban, de megosztják étrendjüket, és tippeket is adnak egymásnak ételekre.

Az egész cikk 24.4.2024 0

MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly? MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly?

Azt, hogy a plusz kilók nem tesznek jót az egészségünknek, Hippokratész már 2000 évvel ezelőtt tudta, amikor megfigyelte, hogy a hirtelen halál gyakrabban fordul elő a “kövérebb” embereknél, mint a karcsúbbak esetében.

Azt, hogy saját magunk esetében mi a helyzet a testsúlyunkkal, a legegyszerűbben a testtömegindex, avagy a BMI alapján tudjuk meghatározni. Egy másik, ennél is fontosabb paraméter, ami alapján megítélhetjük a többletkilogrammok súlyosságát, az a derékbőség.

Az egész cikk 10.4.2024 0