13.3.2024 Dine4fit.hu

Hellča Vávrová: Az egészséges életmóddal kilépünk a komfortzónánkból?

Gondolkodtak már valamikor azon, hogy milyen gyakran halljuk a “kilépni a komfortzónából” kifejezést? Az egészséges életmód kontextusában ez a mondás egy egészen új dimenziót kap, főleg a gyermekes anyukák számára, akik megpróbálják összekapcsolni a családi életet a saját testükről és lelkükről való gondoskodással.

De mit is jelent valójában “kilépni a komfortzónából”, és tényleg szükséges-e az egészségesebb életmód eléréséhez?

Kalorické Tabulky

Amikor a „komfortzóna” kifejezésen gondolunk, általában a kényelemre, a biztonságra és az ismert sztereotípiákra gondolunk. Olyan, mint egy meleg takaró a hideg napon, amelyik alatt bujkálunk az ismeretlen kihívások és kellemetlen helyzetek elől.

  • De mi van akkor, ha éppen ez a kilépés a biztonságos menedékből a kulcs egy egészségesebb és boldogabb élethez?

Képzeljünk el egy gyermekes anyukát, akinek a mindennapjai tele van napi rutinokkal és kötelességekkel. A reggeli elkészítése, a gyerekek iskolába juttatása és a munkahelyi feladatok között úgy tűnik, hogy az önmagára és a személyes fejlődésére szánt idő olyan luxus, amiről csak álmodozhat. Ebben az esetben a komfortzóna jelentheti pl. a kényelmet a zavartalan alvás és zuhanyozás formájában, de ugyanakkor akadályt is jelenthet, amely megakadályozza a jobb irányba történő változást.

Hellča z Co budu zas vařit: Je zdravý životní styl výstup z komfortní zóny?

Az egészséges életmód világába való belépéshez változásra van szükség. Dine4Fit /kalóriatáblázat/, kalóriadeficit, kiegyensúlyozott étrend, rendszeres mozgás –első pillantásra ezek talán olyannak tűnhetnek, mint az idegen nyelv. És pontosan itt vetődhet fel a kérdés: az egészségesebb életmódra való törekvés valóban egy kilépés a komfortzónából?

A válasz egyértelmű – igen. De egy fontos megjegyzéssel. A komfortzónából való kilépés nem az ismeretlen szakadékba ugrást jelenti. Inkább kisebb lépésekről van szó, amik nagy változásokhoz vezetnek. Úgy kell elképzelni, mintha sziklákon akarnának átsétálni egy folyón. Egyes lépések bizonytalanok lehetnek, és attól tarthatnak, hogy megcsúsznak. De minden következő lépéssel önbizalmat nyernek, és fokozatosan közelednek a folyó túloldalához – egy jobb és egészségesebb életmód felé.

Hellča z Co budu zas vařit: Je zdravý životní styl výstup z komfortní zóny?

Egy példa? Kezdjék apró változtatásokkal az étrendjükben. Nem kell azonnal áttérni a szigorúan kiegyensúlyozott étrendre. Elég pl. csak több zöldséget és gyümölcsöt beleiktatni az étrendbe. Vagy ahelyett, hogy délután a tévé előtt ülnénk, sétáljunk egyet a gyerekekkel a parkban. Ezek az apró változtatások segítenek abban, hogy kilépjünk a komfortzónánkból anélkül, hogy azt éreznénk, hogy fel kell adnunk mindent, amit szeretünk.

Fontos tudatában lenni annak, hogy a komfortzóna nem az ellenségünk. Ez csak egy hely, ahol biztonságban érezzük magunkat, de ami egyben korlátozhatja is a személyes fejlődésünket. Kilépni belőle és elfogadni az egészségesebb életmód kihívását olyan, mint a virágzás. Lehet kellemetlen, erőfeszítést és elszántságot igényelhet, de a végeredmény miatt megéri.

Hellča z Co budu zas vařit: Je zdravý životní styl výstup z komfortní zóny?

És ne felejtsék el, hogy a változtatás során nincsenek egyedül. A család, a barátok vagy az online közösségek támogatása ezt a folyamatot kalandossá teheti, ami nemcsak fizikai javulást eredményez, hanem mentálisan is megerősödnek. Az egészséges életmód nem csak a kalóriákról és a testmozgásról szól, ez egy utazás egy jobb önmagunk felé, és minden egyes lépés kifelé a komfortzónánkból közelebb visz minket a célhoz.

fotó: cz.depositphotos.com és cobuduzasvarit

Hellča Vávrová
https://www.instagram.com/cobuduzasvarit

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Andrea Mokrejšová: Öt hiba, amire figyelnünk kell az újévi fogadalmak betartásakor

13.3.2024 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el

A Dine4Fit felhasználóinak évekkel ezelőtt létrehoztunk egy privát csoportot, mégpedig a „Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével” nevű csoportot.

Nagyon örülünk, hogy az emberek nem csak tanácsot adnak egymásnak az alkalmazás beállításaival kapcsolatban, de megosztják étrendjüket, és tippeket is adnak egymásnak ételekre.

Az egész cikk 24.4.2024 0

MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly? MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly?

Azt, hogy a plusz kilók nem tesznek jót az egészségünknek, Hippokratész már 2000 évvel ezelőtt tudta, amikor megfigyelte, hogy a hirtelen halál gyakrabban fordul elő a “kövérebb” embereknél, mint a karcsúbbak esetében.

Azt, hogy saját magunk esetében mi a helyzet a testsúlyunkkal, a legegyszerűbben a testtömegindex, avagy a BMI alapján tudjuk meghatározni. Egy másik, ennél is fontosabb paraméter, ami alapján megítélhetjük a többletkilogrammok súlyosságát, az a derékbőség.

Az egész cikk 10.4.2024 0