18.10.2022 Dine4fit.hu

Október: Meleg kása és pozitív hírek reggelire

Amikor azt kérdezem, hogy Önök szerint melyik szervünk érzékeny arra, amit átélünk, akkor a legtöbben valószínűleg a szívre gondolnak.

De vigyázzanak, a gyomrunk is érzelmileg nagyon érzékeny – az a szervünk, amely a hagyományos kínai gyógyászat szerint az október hónaphoz tartozik, és ezért ebben az időszakban a leginkább megterhelt.

Hányszor fordult elő Önökkel, hogy képtelenek voltak megemészteni valamit? Milyen gyakran fordul elő Önöknél valamilyen gyomorpanasz? Hogyan érzik magukat, ha olyan dolgok történnek, amelyek nem kellemesek, amihez valójában „nincs gyomruk”? Látják? Érzelmekről beszélünk, és mégis a gyomorról.

A gyomor fő fizikai funkciója a táplálék felvétele, lebontása és átmeneti tárolása. Amikor a gyomor rendesen működik, akkor jó az étvágyunk, jól emésztünk, evés közben és után sem zavar minket semmi. De ha a gyomrunk nem működik rendesen, akkor fáj, vagy mindig túltápláltnak érezzük magunkat.

  • A zsírokban gazdag élelmiszerek gyakran hat óránál is tovább maradhatnak a gyomorban, a szénhidráttartalmú ételek már két-három óra elteltével távoznak a gyomorból.

A gyomor reggel hét és kilenc óra között a legaktívabb. Ez az az idő, amikor reggelizünk. Amit ilyenkor a szervezetünkbe juttatunk, az nagyban befolyásolja az egész napunkat. És ez egyaránt vonatkozik az ételre, az érzelmekre, vagy az információkra. Egyenek lassan, és semmiképpen se csináljanak semmit, ami felidegesítheti Önöket, vagy agresszív indulatokat válthat ki Önökből. Csak kellemes dolgokat csináljanak, és gondoljanak szép élményekre.

A legjobb, amit a gyomruk érdekében tehetnek (és nem csak azért), ha reggel kihagyják a tévézést vagy a közösségi oldalakon olvasható beszélgetéseket. Mindez elronthatja a napjukat, és gyomruk sem fogja jól érezni magát, legyengítik.

Mit reggelizzünk októberben?

A hagyományos kínai gyógyászat nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy mit eszünk reggelire. Ebben az időszakban ideális, ha meleg reggelit készítenek maguknak, valamilyen gabonából készült kását. Nyugodtan ehetnek akár sűrű zöldséglevest is. Ideális a növényi tej, a gyümölcsbefőtt, egy szelet étcsokoládé, dió, magvak. Jó a kendermag vagy a fekete szezámmag. Kerüljék az olyan ételeket, amelyekkel magas nedvtartalmat juttatnak a szervezetbe, mint például a nyers gyümölcsök, joghurtok, sajtok, tejtermékek, smoothie-k, gyümölcslevek stb.

  • Figyelem, a zöld tea is hűsít, még ha meleg is.

És mi a helyzet az érzelmekkel?

Ebben az időszakban vigyázzanak a saját belső agresszivitásukra, mert savas és gyomorfekélyhez vezethet. Ha valami zavarja Önöket, próbáljanak megnyugodni, vonuljanak el egy nyugodt helyre, értékeljék át valahogy a helyzetet. Néha valóban segít a tudatos légzés, a mély be- és kilégzés. Az emberek gyakran már a saját viselkedésükkel is feldühítenek minket. Leginkább azonban az a helyzet, hogy ami minket másokon zavar, az zavar minket saját magunkon is. Valójában egy tükröt állítanak elénk. Nézzenek magukba, és gondolkozzanak el, hogy nem teszik-e ugyanezt Önök is néhány ember szemben.

Cvik na posílení energetické dráhy žaludku

Egy gyakorlat a gyomor energiapályájának a megerősítésére

Üljenek le egyenes tartásban a sarkukra. A medence legyen semleges helyzetben, azaz ne legyen leeresztve. Vigyázzanak a csípőre. Természetesen íveltek? Emeljék magasba a kezüket, és fonják össze az ujjaikat. Vegyenek mély levegőt. Amennyiben a testük megengedi, fordítsák a tenyerüket a mennyezet felé. A tekintetük a mennyezet felé irányuljon, és a fejük kissé lefelé döntve legyen. Belégzéskor mindig húzzák ki magukat, a karjukat emeljék egyre magasabbra. Kilégzés közben lazítsanak, és adhatnak hozzá egy gyógyító “csuuu” hangot is. Ismételjék meg legalább háromszor.

Kellemes őszi napokat kívánok.

Šárka Simonidesová
https://svethormonalnijogy.cz

A Dinah Rodrigues hormonális jógaterápia egyik keresett oktatója, akinek tanfolyamait már több mint 7000 nő végezte el. Šárka nemcsak ezt a harmonizáló összeállítást tanítja, hanem különböző női témákat is boncolgat, mint például a medencefenék szerepe egy nő életében. Szerzője a „Szervezet felépítése Šárka Simonidesová szerint” tanfolyamnak. A tanfolyamokon, és saját életében megszerzett többéves ismereteit a 2021-ben megjelent „Jóga nyugati lányoknak” című könyvében (Albatros) foglalta össze. Szereti az életet, a színeket, az állatokat, szeret úszni és utazni.

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Éheznünk kell, amikor fogyókúrázunk?

18.10.2022 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly? MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly?

Azt, hogy a plusz kilók nem tesznek jót az egészségünknek, Hippokratész már 2000 évvel ezelőtt tudta, amikor megfigyelte, hogy a hirtelen halál gyakrabban fordul elő a “kövérebb” embereknél, mint a karcsúbbak esetében.

Azt, hogy saját magunk esetében mi a helyzet a testsúlyunkkal, a legegyszerűbben a testtömegindex, avagy a BMI alapján tudjuk meghatározni. Egy másik, ennél is fontosabb paraméter, ami alapján megítélhetjük a többletkilogrammok súlyosságát, az a derékbőség.

Az egész cikk 10.4.2024 0