25.2.2022 Dine4fit.hu

Tíz lépés a sikeres fogyáshoz

Az újév kezdetével rendszeresen elérkeznek hozzánk az elhatározások és elszántságok legnagyobb hullámai is. Az idén végre lefogyok!

A kezdeti lelkesedés után azonban sokunknál megérkezik a hanyatlás időszaka is. Mit kezdhetünk ezzel?

Biztosan ismerős. Januárban elhatározzuk, hogy változatunk a hűtőnk tartalmán, eltervezzük, hogy ezentúl már csak bizonyos ételeket fogunk enni (és persze sokkal kisebb mennyiségben), és hogy mennyire keményen fogunk edzeni. Azok, akik már tudnak erről egy kicsit, lassabban vágnak bele, ésszerűen állítják be az étrendüket és egy kicsivel több mozgást tesznek még hozzá. Azonban mindkét esetben nagyon hamar megtörténhet az, amivel minden évben találkozunk: visszacsúszunk a régi kerékvágásba.

Deset kroků k úspěšnému hubnutí

Gyors változás

Valószínűleg ez a leggyakoribb hiba mindenkinél, aki a lehető leghamarabb eredményt szeretne látni. Változtassunk meg mindent 180 fokkal – éljünk, együnk és mozogjunk teljesen másképp. Extrém esetben egyesek még heti tíz óra edzést is terveznek, és csak salátát esznek!

Ám a legtöbb esetben ilyenkor, ahogy azonnal megváltoztatunk mindent, amit tudunk, egyetlen eredménye szokott lenni: Feladjuk, mielőtt igazán elkezdtük volna. Miért? Mert hirtelen olyanokat kezdünk cselekedni, amit nem tudunk, vagy nem szoktunk hozzá. Megpróbálunk teljes mértékben átalakulni. Nincs mire támaszkodnunk, a meglévő rituálék és szokásaink megszűntek. Az újak pedig még nem épültek fel. Ráadásul gyakran túl drasztikus, és ezért nem fenntartható változtatást iktatunk be. Ha eddig minden főétkezés után ettünk desszertet, este pedig a tévénél nassolgattunk, a saláta aligha fog egy-két napnál tovább kielégíteni minket. És ezért feladjuk.

Hogyan tartsunk ki?

Ha fogyni akarunk, vagy fittebbnek akarjuk érezni magunkat, elégedettebbnek szeretnénk érezni magunkat a testünkben, akkor be kell látnunk, hogy ezt az újjászületést nem lehet elérni egy hét. Ha már szeretnénk valahogy kinézni és érezni akarunk, akkor állandóan ügyelnünk kell arra, hogy mit teszünk a tányérra és hogyan mozgunk – amíg szeretnénk megtartani az új testünket és új érzésünket. Azzal azonban, hogy mindent a feje tetejére állítottunk, kimerítjük a kezdeti lelkesedésünket, mert az elején nem sokat érünk el vele. Olyan ételeket eszünk, amiket eddig nem ettünk, ezért nem ízlik annyira, mint a régi jól ismert ételeink. Mozgásra kényszerítjük a testünket, amihez nem szokott hozzá, így hirtelen gondot okozhat még a wc-re ülés is, annyira fáj mindenünk. És a lelkesedés és buzgóság helyett pedig gyakran morgunk, mert rettenetesen kívánjuk a csokit, amit szigorúan megtiltottunk magunknak. És így gyorsan elmarad a lelkesedés. Engedünk a kísértésnek. És általában ilyenkor úgy döntünk, hogy nem akarunk ennyire szenvedni. És visszatérünk a régi szokásainkhoz.

Ok a változásra

Amennyiben nem akarunk visszatérni régi szokásainkhoz, keresnünk kell egy okot, miért akarjuk másképp csinálni a dolgokat. Meg kell találni az úgynevezett motivációt. Tudják, hogy miért vágtak bele? Mi volt ennek az oka? Hogy be tudják kapcsolni magukon azt a szép nadrágot, ami a szekrényben lóg? Hogy kényelmesen be tudják kötni cipőjüket? Hogy utolérjék gyermeküket a játszótéren? Hogy remekül nézzenek ki a piros fürdőruhában nyáron a tengerparton?

Deset kroků k úspěšnému hubnutí

Nem számít, ha az ok kicsit jelentéktelennek tűnik, nem kell elmondanunk másnak. Saját magunknak kell elmondani. Ugyanis ha van okunk, amint megvan a MIÉRT, akkor az segít átvészelni azokat a január végi és az ünnepek utáni pillanatokat, amikor kezd elmenni mindentől a kedvünk, mert az eredmény éjszaka sem olyan, mint amilyenről álmodoztunk.

Ha ehhez a változáshoz szükséges egyértelmű okhoz hozzáadjuk azokat a lépéseket, amelyek segítik elérni a célunkat, akkor nem kell jövő év január 1-jén újra kezdenünk, és ismét azt mondjuk majd magunknak, hogy az idén már tényleg meg fogom csinálni!

Tíz tanács a sikerhez

  1. Találjuk meg az okot, hogy miért is csináljuk mindezt: miért állítjuk be az étrendünket, miért nem esszük meg néha azt a sütit a kávé mellé, miért megyünk sétálni még akkor is, ha kint rossz idő van.
  2. Ne várjunk a csodára. Előfordulhat, hogy a súlyunk nem kezd csökkenni azonnal. De mérjük meg a derékbőségünket, és rendszeresen fényképezzük magunkat – a fotókon a különbség gyakran hamarabb látszik, mint a súlycsökkenés, amit a mérleg mutat.
  3. Vegyük figyelembe azt is, hogyan érezzük magunkat fizikailag. Lehet, hogy a mérlegen a mutató még meg sem mozdult, de jobban érezzük magunkat, több energiánk van, jobban alszunk, vagy jobb lett a bőrünk.
  4. Ne akarjunk olyat enni, ami nem ízlik, csak azért, mert valaki azt állította, hogy az extra egészséges, és hogy azt meg kell enni.
  5. Ne tartsunk értelmetlenül szigorú diétát, amelyik esetében állandóan éhesek leszünk.
  6. Ne keressünk szupercsoda élelmiszereket és táplálékkiegészítőket, amelyek “lefogynak helyettünk”. Azzal nem fogunk lefogyni, ha túlárazott teát veszünk. Akkor fogunk fogyni, ha eleget iszunk és eszünk, mindezt úgy, hogy minden szükséges tápanyagot megkapunk, miközben egy kicsivel kevesebb energiát viszünk be szervezetünkbe, mint amennyit egy nap alatt elhasználunk.
  7. Találjuk meg magunknak azt a programot, amelyiket be is tudjuk majd tartani. Minden napra beosztani egy kétórás edzést, amikor munkába járunk, gondoskodunk a családról, és még esténként szeretnénk angolul tanulni– ehhez egy nap nem elég. Találjunk időt a naptárunkban, amelyet tényleg valamilyen mozgásnak szentelhetünk. És akkor tegyük is meg.
  8. Ideális esetben ugyanazt az ételt főzzük magunknak, mint a család többi tagjának, hogy ne kelljen kétfélét főzni. Az lehet, hogy kisebb adag köretet eszünk, vagy nem esszük meg a második vasárnapi süteményt. De nagyobb eséllyel fogjuk így kibírni, ha nem főzünk mást minden családtagnak külön-külön.
  9. Igyekezzünk minél többet mozogni. Ne üljünk túl sokat. Még ha ülőmunkát is végzünk, álljunk fel rendszeresen egy óra után, és tegyünk néhány lépést. Apróságnak tűnik, de fontos, hogy kialakítsuk az új szokásainkat – az „aktív vagyok” szokást.
  10. És ha egy nap egy kicsit “megcsúszunk”, és eszünk valamit, ami esetleg nem teljesen ideális, ne adjuk fel! És ne várjunk a hétfőre, az elsejére, az új negyedévre. Holnap is egy új nap lesz.

Sok sikert.

fotoó: cz.depositphotos.com

Saša Rohlíková
https://www.rohlikovka.cz

Táplálkozási szakértő, személyi edző és táncport edző, aki elhízott és túlsúlyos ügyfelekkel foglalkozik. Az EASO nemzetközi elhízással foglalkozó csoportjaiban végzett több éves munkája után ismét cseh ügyfelekkel dolgozik. Találkozhatnak vele például a Fogyunk és egészségesen eszünk Dine4Fit cseh csoportjában, vagy természetesen a saját weboldalán.

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Együnk csípős ételeket, vagy ne?

25.2.2022 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el

A Dine4Fit felhasználóinak évekkel ezelőtt létrehoztunk egy privát csoportot, mégpedig a „Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével” nevű csoportot.

Nagyon örülünk, hogy az emberek nem csak tanácsot adnak egymásnak az alkalmazás beállításaival kapcsolatban, de megosztják étrendjüket, és tippeket is adnak egymásnak ételekre.

Az egész cikk 24.4.2024 0

MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly? MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly?

Azt, hogy a plusz kilók nem tesznek jót az egészségünknek, Hippokratész már 2000 évvel ezelőtt tudta, amikor megfigyelte, hogy a hirtelen halál gyakrabban fordul elő a “kövérebb” embereknél, mint a karcsúbbak esetében.

Azt, hogy saját magunk esetében mi a helyzet a testsúlyunkkal, a legegyszerűbben a testtömegindex, avagy a BMI alapján tudjuk meghatározni. Egy másik, ennél is fontosabb paraméter, ami alapján megítélhetjük a többletkilogrammok súlyosságát, az a derékbőség.

Az egész cikk 10.4.2024 0