25.11.2023 Dine4fit.hu

A Dine4Fit alkalmazás beállítása: Mi a helyzet az aktivitással?

Táplálkozási szakemberként szinte naponta találkozom azzal a kérdéssel, hogy “milyen aktivitást kell megadnom a Dine4Fit alkalmazásban?”.

Sajnos erre nem lehet egyértelműen válaszolni. Lehet hinni az okosórában is, de tapasztalatból tudjuk, hogy nem is annyira okos az okosóra.

Az aktivitás nem általánosítható. Megint ismétlem magam, de ez így van. Mindannyian különbözőek vagyunk, mindannyiunknak más a munkája, ki vagyunk téve különböző stresszhelyzeteknek, betegségeknek stb. Mindez hatással van az aktivitások beállítására.

Nastavení aplikace Kalorické Tabulky: Jak je to s tou aktivitou?

Másként égeti a kalóriákat a szervezetünk, ha könyvvel a kezünkben ülünk és teljes nyugodtságban vagyunk, és teljesen másként égeti a kalóriákat, ha a PC-nél ülünk és dolgozunk. Ez az egész egy kicsit olyan, mint az alkímia.

Akkor hogyan is csináljuk?

Az első hónapban csak azt figyeljék, hogyan és mire reagál a szervezetük, majd ennek megfelelően válasszák ki a rendszeres aktivitást. Mindenesetre a mozgásszegény aktivitást a legtöbb esetben azonnal felejtsék el. Jelen esetben kivételt képezhetnek például azok az esetek, amikor valaki egészségügyi korlátozások miatt tényleg csak ül vagy fekszik.

Fogyókúra esetén kell a mozgás, de semmit sem szabad túlzásba vinni. Ha egész életemben alig bírtam felmenni a lépcsőn és a sport idegen szó volt nekem, akkor nem mondhatom azt, hogy holnaptól “hetente 4x fogok edzeni”.

Lehet, hogy az elején menni fog, de talán két hétig fogják bírni – túlzásba viszik már az elején, és elveszítik a kedvüket és az erejüket a folytatáshoz.

Fokozatosan kell kezdeni, az edzésnek élvezetesnek kell lennie, örülni kellene neki. Én edzés közben kellemesen relaxálok, jól ki tudok kapcsolni. Hallgatom közben a kedvenc zenéimet, bezárkózom a szobába és igyekszem kihasználni az összes “kínzóeszközömet”. Ezért nem jó nekem a nyilvános edzőterem, ami csak fölösleges stresszt eredményezne nálam. Nem örülnék neki, sőt, csak ideges lennék. És ez éppen nem erről szól. Viszont sok embernek szüksége van az un. „társadalmi impulzusra”, és nem élvezné az otthoni edzést.

Je potřeba začínat fakt pozvolna, cvičení musí člověka bavit, měl by se na něj v podstatě těšit.

Egyszóval itt megint az érvényesül, hogy mindenki más. Az aktivitást a saját igényeinknek megfelelően kell kiválasztani. Önök introvertáltak? Akkor valószínűleg nehezebben fognak tudni x ember között futni a parkban, vagy nyilvános edzőteremben edzeni. Ebben az esetben az extrovertáltak itt előnyben vannak, és egy kicsit irigylem őket. De ha valaki örömmel és rendszeresen edz otthon, akkor sok időt takaríthat meg, amit az edzőterembe járás elvenne. És a fitness bérlet árakról még nem is beszéltem. Mindennek megvan a maga előnye és hátránya.

Ez a cikk szándékosan nem teljesen szakmai szempontokból íródott, noha jómagam is foglalkozom táplálkozási tanácsadással, de csakis a saját érzéseim és tapasztalataim alapján állítottam össze. Hiszen a szakmámhoz és a hozzá kapcsolódó oktatáshoz én is fokozatosan jutottam el. Valamikor én is a képzeletbeli “másik oldalon” voltam…

És ennek köszönhetően nagyon jól tudom, hogy ha valaki sikeres akar lenni, akkor nem szabad olyan dolgokat ráerőltetni, amiket nem szeret, mert egy idő után úgyis abba fogja hagyni. Ez érvényes a mozgásra és az ételre is. Éppen ezért én mindig az adott ügyfélre szabott étrendet állítok össze – a legtöbb esetben olyan alapanyagokból, amiket szeret, mert a fogyókúránál is mindig igaz, hogy a tiltott gyümölcs ízlik a legjobban.

jakou mám zadat do Kalorických Tabulek aktivitu

Hiszek benne, hogy a legtöbben elérik a céljukat a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével Facebook csoportnak köszönhetően, amelyiknek én is aktív tagja vagyok. Nem szégyen az elején tanácsot kérni, esetleg egy megbízható szakértő segítségét kérni. Megkímélhetik magukat az esetleges csalódásoktól a kezdeti tétovázások vagy kudarcok miatt.

fotó: cz.depositphotos.com

Ines Střítecká
https://hubnizdrave2.webnode.cz

  • Táplálkozási tanácsadó bővített tanúsítvánnyal – sporttáplálkozási szakember, szoptatós kismamák és gyermekek táplálkozási tanácsadója.
  • Személyre szabott étrendeket állít össze olyan általánosan beszerezhető élelmiszerekből, amiket az ügyfél egy kérdőívben határozhat meg.
  • Szenvedélyes kutyabarát.
  • Mottója, hogy a fogyás nem az éhezést jelenti.
Egyéb érdekes olvasnivalók:

A fagyasztó előnyei és hátrányai

25.11.2023 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el

A Dine4Fit felhasználóinak évekkel ezelőtt létrehoztunk egy privát csoportot, mégpedig a „Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével” nevű csoportot.

Nagyon örülünk, hogy az emberek nem csak tanácsot adnak egymásnak az alkalmazás beállításaival kapcsolatban, de megosztják étrendjüket, és tippeket is adnak egymásnak ételekre.

Az egész cikk 24.4.2024 0

MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly? MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly?

Azt, hogy a plusz kilók nem tesznek jót az egészségünknek, Hippokratész már 2000 évvel ezelőtt tudta, amikor megfigyelte, hogy a hirtelen halál gyakrabban fordul elő a “kövérebb” embereknél, mint a karcsúbbak esetében.

Azt, hogy saját magunk esetében mi a helyzet a testsúlyunkkal, a legegyszerűbben a testtömegindex, avagy a BMI alapján tudjuk meghatározni. Egy másik, ennél is fontosabb paraméter, ami alapján megítélhetjük a többletkilogrammok súlyosságát, az a derékbőség.

Az egész cikk 10.4.2024 0