19.1.2022 Dine4fit.hu

Hogyan lehet hízni a Dine4Fit segítségével

Micsoda? Kérdeznék többen is Önök közül. Hízni? Inkább fogyni, nem?

De Önök is tudják, hogy vannak olyan esetek is, amikor a Dine4Fit alkalmazás súlygyarapodásra is használható. Tudok most egy személyes tapasztalatot is megosztani Önökkel.

Diagnózis a soványság

A kis Istvánkánk nem szeret enni. Soványka, csontos, néhanapján még csúfolják is emiatt.

Genetikai alapjai is megvannak hozzá, mivel a feleségem sem volt egy jóllakott gyerek, de az alultápláltságot manapság már a gyerekorvosok is figyelik, és különböző megoldásokat javasolnak.

Istvánka hét éves korától sok fejtörést okozott már nekünk, beleértve az orvosát is. Nem lehetett összehasonlítani társaival, a magasságával és a súlyával mindig kilógott a sorból.

Kilenc évesen Istvánka mindössze 19 kiló volt. A nagymamák persze mindig próbálkoztak, amikor Istvánka a szünetek alatt náluk volt, de mindig csak átmenetileg sikerült egy kis súlyt felszedni, kb. fél kilónyit. És azt is csak rövid ideig, mivel fiunk utána étvágytalanságban szenvedett.

A doktornőnél

Elmentünk vérvételre, de Istvánkának a B12 vitaminszintje elegendő, és a vérképe is rendben volt. Így a feleségemnek azt javasolta a doktornő, hogy menjenek el egy táplálkozási terapeutához. Az első alkalom után kissé megdöbbenve jöttek haza, és a feleségem ezt mondta: „A táplálkozási szakember ajánlott valamilyen weboltalt, ami állítólag sokat segíthet nekünk. Dine4fit a neve, vagy valami ilyesmi.

Ezen jót szórakoztam, mivel nem csak cikkeket írok az alkalmazás cseh nyelvű blogjára, de jómagam is használom. Igaz, hogy nem rendszeresen, de ha már elkezdem, akkor igyekszek legalább két hétig kitartani, hogy észrevegyem, hol követek el táplálkozási hibákat, és hogyan tudnék javítani az étrendemen.

Jöjjön a Dine4Fit

Egy héttel a táplálkozási szakértővel való második találkozás előtt azt a feladatot kaptam, hogy Istvánkának regisztráljak egy fiókot a Dine4Fit-re, és jegyezzem fel minden nap egy héten keresztül, hogy mit eszik. Már ha eszik valamit.

Otthon ez még ment is – tudtuk, és a konyhai mérlegen megmértük mennyit evett Istvánka, hány grammos volt a szelet kenyér vagy kifli, mennyi vajjal lett megkenve… Ez éppen akkor volt, amikor a vaj ára nagyon gyorsan kezdett el emelkedni. A vajat csak Istvánkának vásároltuk. Mi a vajkészítményeket fogyasztottuk, amiről ugye nem mondhatjuk azt, hogy vaj. És túróból kezdtünk el krémeket és körözötteket készíteni.

Az iskolai tízóraikat is lehetett úgy-ahogy nyomon követni – egy 60g csokis croissant, néha a maradékot hazahozta, és itthon megette. Persze azt nem tudtuk, hogy adott-e belőle osztálytársainak, de hittünk neki, hogy nem.

Az első problémák

Viszont elég hamar rájöttem, hogy nem tudom nyomon követni Istvánka iskolai ebédjét. Napköziből hazafelé a beszélgetéseink kb. így zajlottak:

– Mi volt ebédre?

– Hús és szaft.

– És mi volt hozzá?

– Már nem tudom.

– Krumpli, spagetti, rizs, tésztaféleség…?

– Tésztaféleség!

– És milyen tésztaféleség, szarvacska, csőtészta, nokedli, tarhonya?

– Hogy lehet megismerni?

– Formája, íze szerint …a tarhonya apró gömböcske …stb.

– Talán tarhonya.

– És mennyit ettél belőle?

– Körülbelül a felét.

– Minek a felét? A húsnak? Mennyi szaft volt hozzá? Mennyi tarhonyát ettél?

Nehéz feladat volt kiszedni belőle, hogy mi volt ebédre, de végül rájöttem, hogy a menzát szállító cégnek van saját honlapja. Itt meg tudtam nézni, melyik iskolába milyen menüket szállítanak. És ami még jó volt, hogy visszamenőleg is meg tudtam nézni, mi volt az előző hónapban a menü.

Mit mondjak, csak lestem egy nagyot. Akkor, amikor Istvánka azt mondta, hogy valamilyen húsvolt (szintén ki kellet belőle húzni, hogy milyen hús volt, fehér, vagy vörös), kiderült, hogy valami specialitás volt, paradicsomos pulykahús tésztával. A krumpligombóc helyett zsemlegombóc volt.

Pénteken pedig csirkehús volt csőtésztával és lencsével! Soha nem hallottam még ilyenről, nemhogy még Istvánka. Az egyetlen étel amit ebédre kaptak, és amiről a fiam a legrészletesebben be tudott számolni, az a lekváros palacsinta volt.

Istvánka figyelemmel kíséri a saját fejlődését

Istvánkát érdekelte a saját fejlődésének a nyomon követése. Minden este, amikor már mindent feljegyeztem, a hátam mögött állt, és elégedetten figyelte a saját állapotát ami százalékban látható az alkalmazáson belül.

Amikor az ajánlott napi kalória-bevitelhez viszonyítva 137%-ot mutatott, láthatóan tetszett neki. Nagyon örült, amikor az ajánlott értéket átlépte 154 %-al. A mosoly lefagyott az arcáról, amikor 114 % vagy 119 %-ot látott. Utána egész nap igyekezett – és közben izgatottnak látszott – sokat enni, és még többet. Este pedig a vállam felett leskelődött, hogy mit is mutat.

Az étrend megosztásának lehetősége

Be kell vallanom, hogy Istvánka esetében nagyra értékeltem a Dine4Fit alkalmazás számos előnyének egyikét – mégpedig a saját étrend megosztásának lehetőségét. Elég a felső részben ráklikkelni a „Megosztás”-ra (a felső sávban található ikon segítségével) és kiválasztani a lehetőségek közül, mi az amit meg szeretne osztani, milyen dátumokat, vagy valakinek egyenesen e-mailre küldeni.

  • Így Istvánka étrendjét természetesen megosztottam a feleségemmel, és a doktornővel is.

A második látogatás a doktornőnél

A doktornő meg volt elégedve az étrenddel. Ráadásul az előző havi látogatás óta Istvánka egy fél kilót hízott. Viszont pár centit nőtt is. De ezt a fejlődést is pozitívan értékelte.

Étrendünkben elég sok volt a zsír és a cukor, ami Istvánka esetében nem jelent nagy problémát, viszont hiányzott a zöldség és a gyümölcs. Nem sok lehetőség van Istvánka esetében – zöldségek közül maximum sárgarépát és a céklát eszi, gyümölcsök közül pedig az almát.

A doktornő Istvánkát még arra ösztönözte, hogy próbáljon meg új ételeket is enni. Ez a gyakorlatban nálunk úgy nézett ki, hogy a gombás rántottából kóstolt egy fél kanálkával, és bevallotta, hogy nem ízlik neki, utána már a gombát sem akarta, és új ételeket sem akart többet kipróbálni.

Most lesz a harmadik látogatásunk a doktornőnél

Egy hét múlva lesz a harmadik látogatásunk a doktornőnél, és ma ismét feljegyeztem Istvánka étrendjét. Éppen akkor járkált ott mellettem, és amikor látta az értékeket, hogy most nem mutat valami jól, átértékelte a délutáni uzsonnához való hozzáállását.

Ezért ezután megevett még egy Monte szeletet, vacsorára megevett egy pár virslit (máskor csak egy darabot szokott enni), ráadásul szó nélkül megette az egész szelet kenyeret, kicsit később megivott még egy Nutridrink-et, és két deci zsíros tejet is… A teljes értéke a napi bevitelnek így 147 % lett, ami örömet okozott neki.

Miután felvette a pizsamát, még elment megmérni a súlyát. 20,5 kiló, tehát a múlt hónaphoz képest hízott egy kilót. Talán hétfőig ki fog tartani.

És Istvánka? A mai nap eredményeivel elégedett volt, és elhatározta, hogy a következő napokban is be fogja tartani az elvárásokat, majd magához vette a maciját, és elment aludni.

 

 

Jan Lipšanský

Forgatókönyvíró, újságíró, író, a Cseh Televízió munkatársa, jelenleg két fiával töltik kellemesen mindennapjaikat, és együtt utazgatnak.

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Andrea Mokrejšová: Öt hiba, amire figyelnünk kell az újévi fogadalmak betartásakor

19.1.2022 Dine4fit.hu Cikkek

Hozzászólások
1

Máté

20.3.2022 10:36

Már a cím alapján is tudtam, hogy ez egy érdekes cikk lesz. Jó volt ebben a megközelítésben ez a téma. A minap találtam egy ehhez hasonlóan izgalmas, tartalmas cikket: https://tudomanyplaza.hu/karos-egeszseg/ az étkezéssel kapcsolatban. Ide belinkelem hátha érdekel még mást is egy új nézőpont!

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Hellča Vávrová: Az egészséges életmóddal kilépünk a komfortzónánkból? Hellča Vávrová: Az egészséges életmóddal kilépünk a komfortzónánkból?

Gondolkodtak már valamikor azon, hogy milyen gyakran halljuk a “kilépni a komfortzónából” kifejezést? Az egészséges életmód kontextusában ez a mondás egy egészen új dimenziót kap, főleg a gyermekes anyukák számára, akik megpróbálják összekapcsolni a családi életet a saját testükről és lelkükről való gondoskodással.

De mit is jelent valójában “kilépni a komfortzónából”, és tényleg szükséges-e az egészségesebb életmód eléréséhez?

Az egész cikk 13.3.2024 0