24.1.2024 Dine4fit.hu

Krioterápia: A testet és a lelket is képes gyógyítani a fagy

Extrém hőség vagy elképzelhetetlen hideg? A legtöbbünk már kipróbálta a szaunát. Ha jól érezzük magunkat benne, az számos előnnyel járhat.

És ez pont így van az elképzelhetetlen hideggel is így, néhány perc csodákat tehet a szervezetünkkel…

Nem sok kriokamra, és krioszauna található nálunk, amik extrém hideggel „dolgoznak”, mert a kezdeti beruházás és az azt követő üzemeltetés meglehetősen magas. Viszont sok sportoló, orvos, nyugdíjas, színész és énekes keresi fel őket, akik nem győzik dicsérni gyógyító hatásukat.

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Az eljárásnak egyik nagy előnye a gyorsaság – a kezelés csupán néhány percet vesz igénybe. Maga az „eljárás” maximum három percig tart. Mielőtt azonban a egy ilyen kezelésen elkezdenének gondolkodni, kérjük, olvassák el a következő sorokat. Nézzük meg, hogy kinek nem ajánlott a kriokamra használata.

Az extrém hideget kerülni kell azoknak az embereknek, akik

  • akut szív- és keringési betegségekkel, súlyos krónikus és akut betegségekkel (egyeztetni szükséges az orvossal), súlyos vérszegénységgel, onkológiai és görcsrohamos betegségekkel küzdenek,
  • bakteriális és vírusos bőrfertőzésben szenvednek,
  • akut húgyúti vagy légzőszervi betegségben szenvednek,
  • allergiások a hidegre és perifériás keringési rendellenességekkel küzdenek,
  • és természetesen nem alkalmazható alkohol vagy drog hatása alatt levő emberek esetében.

A kriokamra használata a terhes nőknek a terhesség 4. hónapjától nem ajánlott.

Mi mindenre van szükség a kriokamrában

Fehérneműre és esetleg egy pamut pólóra/atlétára és leggingsre. A helyszínen kellene, hogy adjanak védőfelszerelést – fejpántot, zoknit, kesztyűt és maszkot. A kriokamrás kezelésnél szokott lenni még klumpa is.

Viszont a használata előtt el kell távolítani a sminket, és le kell venni minden ékszert, órát és a szemüveget. Száraz és kenetlen testre van szükség. A kontaktlencse vagy a piercing nem okoz gondot.

Hogyan zajlik a kriokamrás kezelés?

Természetesen az egészségügyi kérdőív kitöltése a recepción fontos. Ügyeljenek a személyzet utasításaira! Az egész terápia alatt egy kezelőnek is jelen kell lennie, aki eligazítja önöket, mindent elmagyaráz, és végig ott lesz. Sok helyen intercom segítségével tudnak beszélni a kezelő személyzettel, akit egy üvegajtón keresztül lehet látni.

A kriokamra két részből áll. Először az “előkamrába” léphetnek be, ahol “csak” mínusz 70 °C van. Itt 30 másodpercig tartózkodnak. Ezután mehetnek át a főkamrába, ahol a hőmérséklet nagyjából 2-szer alacsonyabb, körülbelül mínusz 140 °C. Az ajtó felett egy visszaszámláló látható, amely a kamrában eltölthető maximális időre, azaz három percre van beállítva. A kamrát azonban bármikor el lehet hagyni az „előkamrán” keresztül.

Mit csinálhatunk, és mit nem csinálhatunk a kamrában

Ajánlott, hogy ne érintsék és ne fogdossák magukat, ne dörzsöljék magukat, hogy elkerüljék a bőrirritációt. Ha valaki a kamrában egy kicsit fel szeretne melegedni, akkor például ugrálhat.

A kriokamrás terápia után a vérkeringést aerob gyakorlatokkal szükséges beindítani

Amikor kijönnek a kamrából, fontos, hogy alaposan felmelegítsék a szervezetüket, és a vérkeringést helyrellítsák. Ha a kriokamra egy fitneszcenter része, akkor futhatnak egyet a futópadon vagy szoba-biciklizhetnek, használhatják az elliptikus trénert, vagy az evezőgépet. 10 perc is elég, de én inkább 15-20 percet ajánlok.

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

A kriokamra gyógyító hatásai

Azok, akik rendszeresen látogatják a kriokamrát, az immunitás javulását, az izmok és ízületek regenerálódását, az újjászületés érzését, a migrén javulását, a bőr fiatalítását, a bőrfeszesség javulását (a kezelés során kollagén keletkezik) emlegetik. Összességében azt mondják, hogy jobban érzik magukat mind fizikailag, mind szellemileg (endorfin felszabadulás). A fehérvérsejtek stimulációjának köszönhetően javul az ellenálló-képesség. Egy kellemes bónusz az anyagcsere felgyorsulása is.

Milyen gyakran fagyasszuk magunkat?

A krioterápia egy nagyon hatékony és gyors eljárás, amely szó szerint csak néhány percet vesz igénybe. A hosszú távú hatás érdekében a kúrát évente egyszer célszerű elvégezni – ami azt jelenti, hogy legalább tíz alkalomra van szükség, és a lehető legrövidebb időn belül (ideális esetben egy hónapon belül) – ajánlott elvégezni.

A kriokamra szinte mindenkinek ajánlott, de különösen az aktív sportolók és a legyengült immunitással rendelkező emberek, a hát- és ízületi fájdalmakkal, depresszióval, túlsúllyal küszködő, és cellulitiszben szenvedő emberek részére.

fotó: gymstory.cz

 

Václav Rázl
https://www.gymstory.cz

Több évig volt az élsport és a fitnesz elkötelezettje.
Most elsősorban a fejlesztés kineziológiára és a fizioterápiára koncentrál.
Képzi és tanítja követőit.

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Andrea Mokrejšová: Hogyan válasszunk ételt egy étteremben, ha fogyni szeretnék és egészségesen étkezni?

24.1.2024 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Markéta Nevěčná – fitness edző: Hogy lettem a Dine4Fit rabja Markéta Nevěčná – fitness edző: Hogy lettem a Dine4Fit rabja

Egyszer volt, hol nem volt – annak idején, még mielőtt megismertem volna a Dine4Fit alkalmazást, különféle diétákat próbáltam ki, mint mindenki más, aki a fogyással próbálkozik.

Akkoriban (hála istennek) még nem google-ztam, így mindent kipróbáltam, amit a különböző magazinokban találtam: szétválasztó diéta, pékáruk mellőzése, köretek mellőzése, utolsó étkezés 17 órakor…

Az egész cikk 24.7.2024 0

Bravó! Jíťa 170 kg volt, és semmit sem tudott az egészséges táplálkozásról, jelenleg 71 kg, és most készül elvégezni a fitneszedzői tanfolyamot Bravó! Jíťa 170 kg volt, és semmit sem tudott az egészséges táplálkozásról, jelenleg 71 kg, és most készül elvégezni a fitneszedzői tanfolyamot

Amikor Dine4fit facebook-csoportunkban közzétettük Bohumila átalakulását, ami olyan cseh médiákban is megjelent, mint a Blesk vagy az Aha!, egyre több hozzászólás érkezett alkalmazásunk azon felhasználóitól, akik szintén elérték a megálmodott alakjukat.

Az egyik kommentet a kedves Jíťa írta, aki kérésünkre írt pár szót a változásáról. Lássuk hát…

Az egész cikk 18.7.2024 0