24.1.2024 Dine4fit.hu

Krioterápia: A testet és a lelket is képes gyógyítani a fagy

Extrém hőség vagy elképzelhetetlen hideg? A legtöbbünk már kipróbálta a szaunát. Ha jól érezzük magunkat benne, az számos előnnyel járhat.

És ez pont így van az elképzelhetetlen hideggel is így, néhány perc csodákat tehet a szervezetünkkel…

Nem sok kriokamra, és krioszauna található nálunk, amik extrém hideggel „dolgoznak”, mert a kezdeti beruházás és az azt követő üzemeltetés meglehetősen magas. Viszont sok sportoló, orvos, nyugdíjas, színész és énekes keresi fel őket, akik nem győzik dicsérni gyógyító hatásukat.

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Az eljárásnak egyik nagy előnye a gyorsaság – a kezelés csupán néhány percet vesz igénybe. Maga az „eljárás” maximum három percig tart. Mielőtt azonban a egy ilyen kezelésen elkezdenének gondolkodni, kérjük, olvassák el a következő sorokat. Nézzük meg, hogy kinek nem ajánlott a kriokamra használata.

Az extrém hideget kerülni kell azoknak az embereknek, akik

  • akut szív- és keringési betegségekkel, súlyos krónikus és akut betegségekkel (egyeztetni szükséges az orvossal), súlyos vérszegénységgel, onkológiai és görcsrohamos betegségekkel küzdenek,
  • bakteriális és vírusos bőrfertőzésben szenvednek,
  • akut húgyúti vagy légzőszervi betegségben szenvednek,
  • allergiások a hidegre és perifériás keringési rendellenességekkel küzdenek,
  • és természetesen nem alkalmazható alkohol vagy drog hatása alatt levő emberek esetében.

A kriokamra használata a terhes nőknek a terhesség 4. hónapjától nem ajánlott.

Mi mindenre van szükség a kriokamrában

Fehérneműre és esetleg egy pamut pólóra/atlétára és leggingsre. A helyszínen kellene, hogy adjanak védőfelszerelést – fejpántot, zoknit, kesztyűt és maszkot. A kriokamrás kezelésnél szokott lenni még klumpa is.

Viszont a használata előtt el kell távolítani a sminket, és le kell venni minden ékszert, órát és a szemüveget. Száraz és kenetlen testre van szükség. A kontaktlencse vagy a piercing nem okoz gondot.

Hogyan zajlik a kriokamrás kezelés?

Természetesen az egészségügyi kérdőív kitöltése a recepción fontos. Ügyeljenek a személyzet utasításaira! Az egész terápia alatt egy kezelőnek is jelen kell lennie, aki eligazítja önöket, mindent elmagyaráz, és végig ott lesz. Sok helyen intercom segítségével tudnak beszélni a kezelő személyzettel, akit egy üvegajtón keresztül lehet látni.

A kriokamra két részből áll. Először az “előkamrába” léphetnek be, ahol “csak” mínusz 70 °C van. Itt 30 másodpercig tartózkodnak. Ezután mehetnek át a főkamrába, ahol a hőmérséklet nagyjából 2-szer alacsonyabb, körülbelül mínusz 140 °C. Az ajtó felett egy visszaszámláló látható, amely a kamrában eltölthető maximális időre, azaz három percre van beállítva. A kamrát azonban bármikor el lehet hagyni az „előkamrán” keresztül.

Mit csinálhatunk, és mit nem csinálhatunk a kamrában

Ajánlott, hogy ne érintsék és ne fogdossák magukat, ne dörzsöljék magukat, hogy elkerüljék a bőrirritációt. Ha valaki a kamrában egy kicsit fel szeretne melegedni, akkor például ugrálhat.

A kriokamrás terápia után a vérkeringést aerob gyakorlatokkal szükséges beindítani

Amikor kijönnek a kamrából, fontos, hogy alaposan felmelegítsék a szervezetüket, és a vérkeringést helyrellítsák. Ha a kriokamra egy fitneszcenter része, akkor futhatnak egyet a futópadon vagy szoba-biciklizhetnek, használhatják az elliptikus trénert, vagy az evezőgépet. 10 perc is elég, de én inkább 15-20 percet ajánlok.

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

A kriokamra gyógyító hatásai

Azok, akik rendszeresen látogatják a kriokamrát, az immunitás javulását, az izmok és ízületek regenerálódását, az újjászületés érzését, a migrén javulását, a bőr fiatalítását, a bőrfeszesség javulását (a kezelés során kollagén keletkezik) emlegetik. Összességében azt mondják, hogy jobban érzik magukat mind fizikailag, mind szellemileg (endorfin felszabadulás). A fehérvérsejtek stimulációjának köszönhetően javul az ellenálló-képesség. Egy kellemes bónusz az anyagcsere felgyorsulása is.

Milyen gyakran fagyasszuk magunkat?

A krioterápia egy nagyon hatékony és gyors eljárás, amely szó szerint csak néhány percet vesz igénybe. A hosszú távú hatás érdekében a kúrát évente egyszer célszerű elvégezni – ami azt jelenti, hogy legalább tíz alkalomra van szükség, és a lehető legrövidebb időn belül (ideális esetben egy hónapon belül) – ajánlott elvégezni.

A kriokamra szinte mindenkinek ajánlott, de különösen az aktív sportolók és a legyengült immunitással rendelkező emberek, a hát- és ízületi fájdalmakkal, depresszióval, túlsúllyal küszködő, és cellulitiszben szenvedő emberek részére.

fotó: gymstory.cz

 

Václav Rázl
https://www.gymstory.cz

Több évig volt az élsport és a fitnesz elkötelezettje.
Most elsősorban a fejlesztés kineziológiára és a fizioterápiára koncentrál.
Képzi és tanítja követőit.

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Hogyan találjuk meg a sikerhez vezető utat

24.1.2024 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Ne keresd az akadályokat ott, ahol nincsenek Ne keresd az akadályokat ott, ahol nincsenek

Sok embernél nagyon nehéz feladat belevágni a fogyókúrába.

Azok, akik korábban már próbáltak fogyókúrázni, de nem jártak sikerrel, gyakran vádolják magukat ilyen kijelentésekkel, mint pl.: Sohasem fogok lefogyni, ez olyan családon belüli dolog, a génekben van stb.

Az egész cikk 1.5.2024 0

Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el

A Dine4Fit felhasználóinak évekkel ezelőtt létrehoztunk egy privát csoportot, mégpedig a „Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével” nevű csoportot.

Nagyon örülünk, hogy az emberek nem csak tanácsot adnak egymásnak az alkalmazás beállításaival kapcsolatban, de megosztják étrendjüket, és tippeket is adnak egymásnak ételekre.

Az egész cikk 24.4.2024 0