13.12.2023 Dine4fit.hu

Ötletek a bevásárlás megkönnyítéséhez és az élelmiszer-pazarlás megelőzésére

Profi szervezőként igyekszem megkönnyíteni az emberek mindennapjait. Ellátni a családot és önmagunkat egészséges, ízletes ételekkel egyike a soha véget nem érő feladatoknak.

Van néhány ötletem ahhoz, hogy szinte maguktól is simán menjenek a dolgok – ezúttal pl. hogyan könnyítsük meg a bevásárlást, spóroljunk időt a főzésnél és csökkentsük az ételpazarlást.

Nápady, jak usnadnit nakupování a zamezit plýtvání potravin

Hogyan kerüljük el az étel-pazarlást?

Az élelmiszer-pazarlás csökkentése nem egy tudomány, csak apró újításokra van szükség a mindennapi életünkben. A lényeg a megfelelő elrendezés, a hatékony tervezés és a megfelelő élelmiszer-tárolás. A jól elrendezett konyhának, hűtőnek és kamrának köszönhetően jobb rálátásunk lesz a készletekre, így nem fogunk elfelejtkezni egyik élelmiszerről sem.

Szánjanak időt a vásárlás megtervezésére és egyúttal az étrend körülbelüli megtervezésére is. Ha egyértelmű tervünk van, könnyebb lesz ellenállni a csábításoknak, amelyek a hűtőben csak kísértenének minket.

  • Tipp a gyakorlatból: Ne menjenek éhesen vásárolni, hogy ne vásároljanak több élelmiszert, mint amennyi idejük lenne azokat elfogyasztani a lejárati idejük alatt.

Vásárlás előtt javaslom, hogy nézzék át a készleteiket, és tegyenek rendet a hűtőszekrényben. Nézzék át az élelmiszereket, nézzék meg, mi hiányzik, és miből mennyi van még. A hűtőszekrény majdnem üres a bevásárlás előtt, így könnyen tisztítható.

  • Tipp azoknak, akik nem szeretnek bevásárlólistát írni: Vásárlás előtt készítsenek egy képet a hűtő és a kamra tartalmáról, így az üzletben ellenőrizhetik, hogy állnak az adott alapanyaggal.

Nápady, jak usnadnit nakupování a zamezit plýtvání potravin

Hogyan tudjuk megkönnyíteni a bevásárlás folyamatát?

A pénztárszalagra, de főleg táskákba kategóriák szerint pakolják az árut a szerint, hogy otthon hol szeretnének kipakolni és tárolni. Ennek köszönhetően elkerülhetik az otthoni össze-vissza rohangálást kipakoláskor.

Jómagam csak a bevásárlás után tervezem meg részletes étrendet, mert így minden elérhető hozzávalót fel tudok dolgozni. Ha a bevásárlás előtt tervezném, akkor nem tudnám elkerülni, hogy ne keresgéljem a szükséges alapanyagokat egy adott recepthez az üzletben.

A megfelelően tárolt élelmiszerek időt takarítanak meg főzéskor

Mi tagadás, a szupermarketben eltöltött egy órás bevásárlás után már a nullához közelít az energiánk, így sokszor elfelejtjük az élelmiszert a kijelölt helyére tenni. Éppen ez a hiba, mert az élelmiszerek elpakolásával nem csak rengeteg időt takaríthatunk meg hétköznapokon az étel elkészítésekor, hanem elkerülhetjük az egészségtelen ételeket fogyasztását is.

Nápady, jak usnadnit nakupování a zamezit plýtvání potravin

Hogyan csináljuk?

Először a fagyasztott élelmiszereket pakoljuk el, majd a hűtőszekrényben tárolandókat. Speciális tárolórekeszek és hűtőszervezők megkönnyítik a hűtőben való tárolást, aminek köszönhetően a hűtőnk mindig rendben lesz, és otthon mindenki könnyen el fog igazodni benne. A húsokat dolgozzák fel, a vákuumcsomagolt termékeket pakoljál el a lejárati időnek megfelelően, a többit pedig adagonként porciózva a fagyasztóban tárolják.

Nálam bevált, hogy felszeletelem a zöldségek egy bizonyos részét, és egészséges uzsonnákat készítek így magamnak. Elég pl. csíkokra szeletelni a sárgarépát vagy a karalábét, és egy pohár vízben így elrakhatjuk. Így ropogósak maradnak – és amikor kinyitják a hűtőt, mert enni szeretnének valami jót, akkor ott lesz elkészítve a szemük előtt.

Végül, amit csak lehet, mindent az ételtároló dobozokba pakolok. Az átlátszó dobozok a legjobbak, mert azonnal látszik, hogy mennyi van még benne. Így az is nagy előny még, hogy az üres csomagolásokat rögtön ki is vehetik, így a konyha szépen rendezett és megfelelően szervezett marad.

Sok sikert!

fotó: cz.depositphotos.com és a szerző archívuma

Jitka Pastrňáková
https://usporadejto.cz

Profi rendszerező, aki hisz abban, hogy a megfelelően rendezett háztartás megváltoztatja az emberek életminőségét. A káoszból funkcionális és harmonikus otthont teremt. Segít az embereknek rendszerezni a tárolóhelyeiket. Az „USPOŘÁDEJ TO” (szervezd meg) projekt célja egy olyan rend kialakítása, ami könnyen fenntartható, és a takarításra fordított idő is minimalizálható.

Facebook oldalán hasznos tippeket olvashatnak cseh nyelven.

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Hogyan fogyjunk a Dine4Fit alkalmazással

13.12.2023 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: az egyik legfontosabb intézkedés az étkezésben Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: az egyik legfontosabb intézkedés az étkezésben

Egy igazán hatékony (és több száz ügyfélen tesztelt) tippem az van Önök számára, ami véleményem szerint kulcsfontosságú a fogyókúra során. És nem csak a fogyókúra alatt!

Ez a javaslat, amelyiket a következő sorokban feltárok Önöknek és alaposan meg is védek, az első helyen áll abban az esetben is, ha valaki egészségesebben és kiegyensúlyozottabban szeretne étkezni, vagy csak meg akarja őrizni az alakját.

Az egész cikk 14.2.2024 0

Saša Rohlíková: Van értelme mérni magunkat? Saša Rohlíková: Van értelme mérni magunkat?

A mérleg a véletlen számok generátora. Az otthoni okos-mérleg nem pontos. Senki sem tudja pontosan megmérni magát.

Ilyen, és hasonló kijelentésekkel találkozunk állandóan. De ez azt jelenti, hogy nem tudjuk pontosabban nyomon követni az átalakulásunkat? Mit tudunk otthon nyomon követni?

Az egész cikk 7.2.2024 0