13.12.2023 Dine4fit.hu

Ötletek a bevásárlás megkönnyítéséhez és az élelmiszer-pazarlás megelőzésére

Profi szervezőként igyekszem megkönnyíteni az emberek mindennapjait. Ellátni a családot és önmagunkat egészséges, ízletes ételekkel egyike a soha véget nem érő feladatoknak.

Van néhány ötletem ahhoz, hogy szinte maguktól is simán menjenek a dolgok – ezúttal pl. hogyan könnyítsük meg a bevásárlást, spóroljunk időt a főzésnél és csökkentsük az ételpazarlást.

Nápady, jak usnadnit nakupování a zamezit plýtvání potravin

Hogyan kerüljük el az étel-pazarlást?

Az élelmiszer-pazarlás csökkentése nem egy tudomány, csak apró újításokra van szükség a mindennapi életünkben. A lényeg a megfelelő elrendezés, a hatékony tervezés és a megfelelő élelmiszer-tárolás. A jól elrendezett konyhának, hűtőnek és kamrának köszönhetően jobb rálátásunk lesz a készletekre, így nem fogunk elfelejtkezni egyik élelmiszerről sem.

Szánjanak időt a vásárlás megtervezésére és egyúttal az étrend körülbelüli megtervezésére is. Ha egyértelmű tervünk van, könnyebb lesz ellenállni a csábításoknak, amelyek a hűtőben csak kísértenének minket.

  • Tipp a gyakorlatból: Ne menjenek éhesen vásárolni, hogy ne vásároljanak több élelmiszert, mint amennyi idejük lenne azokat elfogyasztani a lejárati idejük alatt.

Vásárlás előtt javaslom, hogy nézzék át a készleteiket, és tegyenek rendet a hűtőszekrényben. Nézzék át az élelmiszereket, nézzék meg, mi hiányzik, és miből mennyi van még. A hűtőszekrény majdnem üres a bevásárlás előtt, így könnyen tisztítható.

  • Tipp azoknak, akik nem szeretnek bevásárlólistát írni: Vásárlás előtt készítsenek egy képet a hűtő és a kamra tartalmáról, így az üzletben ellenőrizhetik, hogy állnak az adott alapanyaggal.

Nápady, jak usnadnit nakupování a zamezit plýtvání potravin

Hogyan tudjuk megkönnyíteni a bevásárlás folyamatát?

A pénztárszalagra, de főleg táskákba kategóriák szerint pakolják az árut a szerint, hogy otthon hol szeretnének kipakolni és tárolni. Ennek köszönhetően elkerülhetik az otthoni össze-vissza rohangálást kipakoláskor.

Jómagam csak a bevásárlás után tervezem meg részletes étrendet, mert így minden elérhető hozzávalót fel tudok dolgozni. Ha a bevásárlás előtt tervezném, akkor nem tudnám elkerülni, hogy ne keresgéljem a szükséges alapanyagokat egy adott recepthez az üzletben.

A megfelelően tárolt élelmiszerek időt takarítanak meg főzéskor

Mi tagadás, a szupermarketben eltöltött egy órás bevásárlás után már a nullához közelít az energiánk, így sokszor elfelejtjük az élelmiszert a kijelölt helyére tenni. Éppen ez a hiba, mert az élelmiszerek elpakolásával nem csak rengeteg időt takaríthatunk meg hétköznapokon az étel elkészítésekor, hanem elkerülhetjük az egészségtelen ételeket fogyasztását is.

Nápady, jak usnadnit nakupování a zamezit plýtvání potravin

Hogyan csináljuk?

Először a fagyasztott élelmiszereket pakoljuk el, majd a hűtőszekrényben tárolandókat. Speciális tárolórekeszek és hűtőszervezők megkönnyítik a hűtőben való tárolást, aminek köszönhetően a hűtőnk mindig rendben lesz, és otthon mindenki könnyen el fog igazodni benne. A húsokat dolgozzák fel, a vákuumcsomagolt termékeket pakoljál el a lejárati időnek megfelelően, a többit pedig adagonként porciózva a fagyasztóban tárolják.

Nálam bevált, hogy felszeletelem a zöldségek egy bizonyos részét, és egészséges uzsonnákat készítek így magamnak. Elég pl. csíkokra szeletelni a sárgarépát vagy a karalábét, és egy pohár vízben így elrakhatjuk. Így ropogósak maradnak – és amikor kinyitják a hűtőt, mert enni szeretnének valami jót, akkor ott lesz elkészítve a szemük előtt.

Végül, amit csak lehet, mindent az ételtároló dobozokba pakolok. Az átlátszó dobozok a legjobbak, mert azonnal látszik, hogy mennyi van még benne. Így az is nagy előny még, hogy az üres csomagolásokat rögtön ki is vehetik, így a konyha szépen rendezett és megfelelően szervezett marad.

Sok sikert!

fotó: cz.depositphotos.com és a szerző archívuma

Jitka Pastrňáková
https://usporadejto.cz

Profi rendszerező, aki hisz abban, hogy a megfelelően rendezett háztartás megváltoztatja az emberek életminőségét. A káoszból funkcionális és harmonikus otthont teremt. Segít az embereknek rendszerezni a tárolóhelyeiket. Az „USPOŘÁDEJ TO” (szervezd meg) projekt célja egy olyan rend kialakítása, ami könnyen fenntartható, és a takarításra fordított idő is minimalizálható.

Facebook oldalán hasznos tippeket olvashatnak cseh nyelven.

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Mit szólnak a brunch-hoz?

13.12.2023 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Eritrit, cikória szirup és flavdrops – előnyök és hátrányok dióhéjban Eritrit, cikória szirup és flavdrops – előnyök és hátrányok dióhéjban

Eritrit, cikória szirup, és flavdrops – népszerű édesítőszerek, különösen azok körében, akik odafigyelnek a napi bevitelre. És gyakran sokat vitatott édesítőszerek is egyben, mint minden más, ami a táplálkozással és a fogyókúrával kapcsolatos.

Semmi sem lehet csak fekete, vagy csak fehér, ezért jó tudni, hogy ezeknek az édesítőszereknek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Az egész cikk 3.7.2024 0