27.3.2024 Dine4fit.hu

Táplálkozási terapeuta, Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Akkor is le lehet fogyni, ha néha lazítunk

Sokan azt gondolják, hogy a fogyókúra egy büntetés, és azzal a gondolattal vágnak bele, hogy rettenetesen vissza kell fogniuk magukat, túlárazott fogyókúrás termékeket kell vásárolniuk, éhezniük kell, rengeteget kell mozogniuk és mindenről kedvenc ételükről le kell mondaniuk.

Valaki valóban így csinálja, de én nem rajongok érte. Az én filozófiám kicsit más: “Inkább lazábban, de fenntarthatóan.”

A fogyókúrázó ügyfeleim esetében ez úgy néz ki, hogy rendes ételeket és rendes élelmiszereket fogyasztanak (nem tasakos ételeket, „csoda” zsírégetőket és egyéb gyors fogyókúrás kiegészítőket). Természetesen az étrendjük fogyókúrás, de ez nem azt jelenti, hogy éheznek. Éppen ellenkezőleg, a legtöbb ügyfelem szerint az adagok kellően laktatóak a természetesen előforduló rost- és fehérjetartalomnak köszönhetően, ráadásul azt mondják, kevésbé kívánják az édességet.

Nutriční terapeutka Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Zhubnout lze, i když si občas dopřejete

Az energiabevitel viszonylag kis mértékben csökken, így biztos, hogy nem alacsony kalóriatartalmú diétákról vagy éhezésről van szó. A mozgás csak olyan mértékben és formában van bevezetve, hogy az ügyfelek hosszú távon is képesek legyenek fenntartani. Ha az ügyfelem azt mondja, hogy a meglévő kötelességei miatt csak hetente kétszer fér bele nála a testmozgás, akkor én azt elfogadom. Ilyenkor csak tájékoztatom, hogy a fogyás emiatt mérsékeltebb lesz…

A valóságban a fogókúrás intézkedések „elindítása” így néz ki: azok az ügyfelek, akik úgy döntenek, hogy „inkább lazábban, de fenntarthatóan” akarnak fogyókúrázni, átlagosan havi 0,5 – 4 kg-ot fogynak (szükség szerint, valamint attól függően, hogy az illető mennyire hajlandó foglalkozni a fogyókúrával).

Nutriční terapeutka Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Zhubnout lze, i když si občas dopřejete

Mi alapján “állítjuk be” az étrendet és az egyéb intézkedéseket (mozgás, alvás stb.) az ügyfelekkel? Természetesen kívánságuk szerint (valakinek le kellene fogynia, van akinek híznia kellene, valakinek meg kell gyógyulnia…). De alapvetően az általános kérdésem szerint: “Milyen formában szeretne fogyókúrázni, amelyikről el tudja képzelni, hogy egy év múlva is fenn tudja tartani ezeket az intézkedéseket?”

Mert nekivágni és ideiglenesen elviselni valamit képesek vagyunk. De egy év múlva is egy bizonyos formában étkezni és edzeni, hogy a leadott kilók ne térjenek vissza, az sokak számára valóban egy művészet.

Ezért a tanácsom: Már a fogyókúra kezdetekor úgy kell tervezni, hogy az új életmód még egy, kettő, öt év múlva is fenntartható legyen…

Az oka egyértelmű. Hiszen nem csak három hónapra akarnak lefogyni, hanem azért, mert meg szeretnének találni annak a módját, ami megváltoztatja a szokásaikat, és a leadott kilók ne térjenek vissza.

Ha már most a fogyókúra elején tudják, hogy biztosan nem bírják ki egy teljes évig sütemény, sör, rántotthús stb. nélkül, akkor ezt még a fogyókúra alatt se tagadják meg maguktól. De vigyázzanak! Találják meg azt a mértéket, amit alkalmanként megengedhetnek maguknak, de ugyanakkor nem árt sem a fogyókúrának, sem az egészségüknek.

Például tartsanak családi rituálét vasárnaponként, amikor hetente egyszer a szokásos reggeli helyett palacsintával és gyümölccsel kényeztetik magukat. Vagy a barátaikkal szombat esténként megisznak egy pohár bort. Esetleg, ha külföldre utaznak megkóstolják a helyi specialitásokat stb…

Leírom Lukáš úr történetét, aki fogyni szeretett volna, és az ő kérésére kerestük a lehetőséget és mértéket a kedvenc esti sörözéséhez.

Az első találkozásunk alkalmával Lukáš úr azt mondta, hogy 10 kg-ot szeretne fogyni. Tudta, hogy szüksége van egy étkezési “rendszerre”, amire támaszkodhat a fogyókúra alatt. Nem esett nehezére egy kicsit egészségesebben enni, és betartani az ajánlott, mérsékelten diétás adagokat. A személyre szabott étrendjének betartásával nem szenvedett sem az étvágya miatt, sem pedig az éhségtől. De, amiről tudta, hogy probléma lesz a fogyókúra alatt, az a kedvenc komlótartalmú italának a fogyasztása. A sör. Igen, a pilseni. Eddig minden este megivott egy sört. Ez egy amolyan rituálé volt, és egyben pihenés is a fárasztó munkanap után.

Nutriční terapeutka Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Zhubnout lze, i když si občas dopřejete

A sörről nem akart teljesen lemondani. A kérdésemre: “El tudja képzelni, hogy egy év múlva sem fog inni egy sört se?” A válasz NEM volt. Egyenesen a szemébe mondtam, hogy valami határt kell találnunk, hogy a fogyókúra sikeres legyen, és az egészségére nézve is hatásos legyen (a vérében megemelkedett húgysavszint miatt).

Így hát elkezdtünk játszani egy szójátékot a sörivás mértékéről. Javasoltam a heti egyszert: „El tudja képzelni, hogy egy év múlva is csak hetente egyszer fog sört inni?” A válasz ismét NEM volt. A heti két-három sörnél már végül megállapodtunk, amikor a válasz IGEN volt.

Nem fogom hosszan tagolni. Ennek a rendszernek a kipróbálása és rögzítése után valami kellemesebb is történt. Lukáš úr megelégedett a heti egy-két sörrel is. Az történt ugyanis, hogy a mérték csökkentésével valószínűleg az enyhe alkoholfüggőség is gyengült, és a személyre szabott étrendnek köszönhetően a napközben elfogyasztott ételekből származó energiát nem volt szükség pótolnia az esti sör formájában.

Az ügyfeleim és a náluk fellépő fordulatok néha kellemesen is meg tudnak lepni. Szumma szummárum a cél teljesítve, a fogyás sikerült, és a leadott kilók fenntarthatósága reálisnak tűnik.

Egy megjegyzés a végére

Lehet, hogy valakivel szemben túl engedékeny tanácsadó vagyok. Természetesen vannak emberek, akik szeretik a rendszerességet és a beosztást, és nem okoz gondot a betartása. Akár még éveken át is. De ugye sokszor találkozunk más típusú emberrel is. És nekik szükségük van arra, hogy az étel számukra élmény és élvezet legyen. Az ő esetükben pedig le kell mondani a szigorú szabályokról, és lelkileg is egy kicsit kellemesebbé kell tenni számukra a fogyókúrát…

fotó: cz.depositphotos.com

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
www.martinakorejckova.cz

  • Táplálkozási terapeuta és táplálkozási tanácsadó
  • Személyre szabott étrendeket állít össze, táplálkozási programokat, on-line étrendeket és általános életmód tanácsokat biztosít
  • Örömmel ír cikkeket a saját blogjára és weboldalakra
  • Miss Csehország döntőseinek táplálkozási tanácsadójaként is dolgozott
  • Facebook oldala
Egyéb érdekes olvasnivalók:

Köröcskék a Dine4Fit alkalmazásban: Hová tűnt a rost? Csak semmi pánik!

27.3.2024 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el

A Dine4Fit felhasználóinak évekkel ezelőtt létrehoztunk egy privát csoportot, mégpedig a „Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével” nevű csoportot.

Nagyon örülünk, hogy az emberek nem csak tanácsot adnak egymásnak az alkalmazás beállításaival kapcsolatban, de megosztják étrendjüket, és tippeket is adnak egymásnak ételekre.

Az egész cikk 24.4.2024 0

MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly? MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly?

Azt, hogy a plusz kilók nem tesznek jót az egészségünknek, Hippokratész már 2000 évvel ezelőtt tudta, amikor megfigyelte, hogy a hirtelen halál gyakrabban fordul elő a “kövérebb” embereknél, mint a karcsúbbak esetében.

Azt, hogy saját magunk esetében mi a helyzet a testsúlyunkkal, a legegyszerűbben a testtömegindex, avagy a BMI alapján tudjuk meghatározni. Egy másik, ennél is fontosabb paraméter, ami alapján megítélhetjük a többletkilogrammok súlyosságát, az a derékbőség.

Az egész cikk 10.4.2024 0