8.6.2023 Dine4fit.hu

Útmutató a kalória/kJ kalibrálásához

A Dine4Fit alkalmazás zárt csoportjainkban folyamatosan ismétlődik a helyes beállítás és az azt követő lépések kérdése a fogyás folyamatában.

Az lépésekről egy rövid útmutatót írt Roland, a csoport szakértője.

Kedves barátaim, mivel minden alkalmazás csak egy becslést ad meg, hogy hány kalóriát/kJ-t kell bevinnünk szervezetünkbe, ezért célszerűnek tartom az első hónapban ezeket a kalóriákat/kJ-t beállítani (kalibrálni).

Návod na kalibráciu kalórií/kJ

Útmutató a kalibráláshoz

Hetente eyszer mérjék meg magukat (derék, csípő, comb stb. centiméterekben).

Mérlegre is állhatnak, de erről majd lentebb olvashatnak.

Két-három mérés után hasonlítsák össze a mért értékeket (az első összehasonlítást 3 hét után javaslom!).

  • Amennyiben lassan fogynak, vegyenek el belőle kb. 100 – 200 kcal-t (418 – 836 kJ).
  • Amennyiben gyorsan fogynak, adjanak hozzá kb. 100 – 200 kcal-t (418 – 836 kJ).

Az ideális fogyás heti 0,25-0,50-0,75 kg, ami havonta 1-2 max. 3 kg (a testzsír%-tól függően). Ha valakinek magasabb a testzsírszázaléka, gyorsabban képes fogyni/több kg-ot. Ha valakinek alacsonyabb a testzsírszázaléka, akkor lassabban kellene fogynia/kevesebb kg-ot).

Amennyiben Önöknél alacsony kalóriabevitel lett kiszámolva az alkalmazásban megadott tevékenység alapján, ahol ülő vagy enyhe aktivitást adtak meg (a beállítás megfelel a valóságnak – helyes beállítás), és a kalóriabevitelt már nem tudják tovább csökkenteni, növelnie kell a kiadásokat (pl. séta, gyaloglás) napi 1 óra mozgásra van szükség, nyugodt tempóban, ahol még normálisan tudnak beszélgetni, de mégse legyen olyan könnyű. A mozgást fel is oszthatják – például 2 x 30 percre. (kb. 5 km-es sétával 300 kalóriát égetünk el).

Ha a fogyásról van szó, akkor az az érvényes, hogy minket elsősorban a centiméterek érdekelnek – ez jobban jelzi a zsírvesztést!

Počas diéty je veľmi dôležité strážiť si príjem bielkovín a zároveň si vyberať vhodný silový tréning

A centik és a súly mérése

  • Férfiaknál egyetlen kulcsmérés is elegendő, ez pedig a derékbőség.
  • A nőknél a derék és a csípő, vagy minden olyan problémás terület, ahol először rakódik le a zsírt, és utoljára vagyunk képesek onnan elégetni.

A mérésnél következetesnek kell lenni, mindig ugyanott kell mérni, ugyanolyan erősséggel. Gyakran tapasztalhatják, hogy ha a mérőszalagot 1-2 centiméterrel feljebb vagy lejjebb mozgatják, akkor jelentős eltérés mutatkozhat a mérésben, ezért fontos, hogy valóban pontosan és mindig egyformán mérjék magukat.

Mennyivel kellene csökkennie centiméterben a derékbőségünknek a fogyókúra alatt – azt nehéz kiszámolni. Mindenkinek más a testtípusa és más a zsírraktározási hajlama. De általánosságban arra számíthatunk, hogy 1 kilogramm súlyvesztés = 1 centiméter a derékban.

Ha a súlyukat is mérik, akkor állandóan azonos feltételek mellett. Mindig ugyanazon a helyen legyen a mérleg, és számítsák ki a heti átlagot (mivel a súlymérés nagyon pontatlan adat lehet – vizesedés végett).

A diéta során nagyon fontos figyelni a fehérjebevitelre, és ezzel párhuzamosan megfelelő erősítő edzést kell választani az izomtömeg megtartására. Hiszen zsírt akarunk égetni, és nem izmot veszíteni. Szeretnénk megvédeni a lehető legtöbb izomtömeget, vagy esetleg még növelni is. De ez már egy másik téma.

fotó: cz.depositphotos.com

www.dine4fit.hu szerkesztőség

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Igazi motiváció a fogyáshoz – hogyan találjuk meg?

8.6.2023 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Táplálkozási terapeuta: Előnyös lehet-e a light termékek fogyasztása? Táplálkozási terapeuta: Előnyös lehet-e a light termékek fogyasztása?

Az úgynevezett “light” termékek az elmúlt években nagyon népszerűek voltak. Szerencsére az utóbbi időben ez már egyre csökkenő fázisban van. Az emberek tudat alatt kezdik felismerni, hogy az egészséghez és a megfelelően karbantartott alakhoz vezető utat általában máshol kell keresni…

A biztonság kedvéért nézzük meg alaposabban ezt az élelmiszercsoportot.

Az egész cikk 14.9.2023 0