8.6.2023 Dine4fit.hu

Útmutató a kalória/kJ kalibrálásához

A Dine4Fit alkalmazás zárt csoportjainkban folyamatosan ismétlődik a helyes beállítás és az azt követő lépések kérdése a fogyás folyamatában.

Az lépésekről egy rövid útmutatót írt Roland, a csoport szakértője.

Kedves barátaim, mivel minden alkalmazás csak egy becslést ad meg, hogy hány kalóriát/kJ-t kell bevinnünk szervezetünkbe, ezért célszerűnek tartom az első hónapban ezeket a kalóriákat/kJ-t beállítani (kalibrálni).

Návod na kalibráciu kalórií/kJ

Útmutató a kalibráláshoz

Hetente eyszer mérjék meg magukat (derék, csípő, comb stb. centiméterekben).

Mérlegre is állhatnak, de erről majd lentebb olvashatnak.

Két-három mérés után hasonlítsák össze a mért értékeket (az első összehasonlítást 3 hét után javaslom!).

  • Amennyiben lassan fogynak, vegyenek el belőle kb. 100 – 200 kcal-t (418 – 836 kJ).
  • Amennyiben gyorsan fogynak, adjanak hozzá kb. 100 – 200 kcal-t (418 – 836 kJ).

Az ideális fogyás heti 0,25-0,50-0,75 kg, ami havonta 1-2 max. 3 kg (a testzsír%-tól függően). Ha valakinek magasabb a testzsírszázaléka, gyorsabban képes fogyni/több kg-ot. Ha valakinek alacsonyabb a testzsírszázaléka, akkor lassabban kellene fogynia/kevesebb kg-ot).

Amennyiben Önöknél alacsony kalóriabevitel lett kiszámolva az alkalmazásban megadott tevékenység alapján, ahol ülő vagy enyhe aktivitást adtak meg (a beállítás megfelel a valóságnak – helyes beállítás), és a kalóriabevitelt már nem tudják tovább csökkenteni, növelnie kell a kiadásokat (pl. séta, gyaloglás) napi 1 óra mozgásra van szükség, nyugodt tempóban, ahol még normálisan tudnak beszélgetni, de mégse legyen olyan könnyű. A mozgást fel is oszthatják – például 2 x 30 percre. (kb. 5 km-es sétával 300 kalóriát égetünk el).

Ha a fogyásról van szó, akkor az az érvényes, hogy minket elsősorban a centiméterek érdekelnek – ez jobban jelzi a zsírvesztést!

Počas diéty je veľmi dôležité strážiť si príjem bielkovín a zároveň si vyberať vhodný silový tréning

A centik és a súly mérése

  • Férfiaknál egyetlen kulcsmérés is elegendő, ez pedig a derékbőség.
  • A nőknél a derék és a csípő, vagy minden olyan problémás terület, ahol először rakódik le a zsírt, és utoljára vagyunk képesek onnan elégetni.

A mérésnél következetesnek kell lenni, mindig ugyanott kell mérni, ugyanolyan erősséggel. Gyakran tapasztalhatják, hogy ha a mérőszalagot 1-2 centiméterrel feljebb vagy lejjebb mozgatják, akkor jelentős eltérés mutatkozhat a mérésben, ezért fontos, hogy valóban pontosan és mindig egyformán mérjék magukat.

Mennyivel kellene csökkennie centiméterben a derékbőségünknek a fogyókúra alatt – azt nehéz kiszámolni. Mindenkinek más a testtípusa és más a zsírraktározási hajlama. De általánosságban arra számíthatunk, hogy 1 kilogramm súlyvesztés = 1 centiméter a derékban.

Ha a súlyukat is mérik, akkor állandóan azonos feltételek mellett. Mindig ugyanazon a helyen legyen a mérleg, és számítsák ki a heti átlagot (mivel a súlymérés nagyon pontatlan adat lehet – vizesedés végett).

A diéta során nagyon fontos figyelni a fehérjebevitelre, és ezzel párhuzamosan megfelelő erősítő edzést kell választani az izomtömeg megtartására. Hiszen zsírt akarunk égetni, és nem izmot veszíteni. Szeretnénk megvédeni a lehető legtöbb izomtömeget, vagy esetleg még növelni is. De ez már egy másik téma.

fotó: cz.depositphotos.com

www.dine4fit.hu szerkesztőség

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Pavel Furch táplálkozási tanácsadó: Hogyan kezdjük el az életmódváltást, hogy az sikeres és fenntartható legyen?

8.6.2023 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Markéta Nevěčná – fitness edző: Hogy lettem a Dine4Fit rabja Markéta Nevěčná – fitness edző: Hogy lettem a Dine4Fit rabja

Egyszer volt, hol nem volt – annak idején, még mielőtt megismertem volna a Dine4Fit alkalmazást, különféle diétákat próbáltam ki, mint mindenki más, aki a fogyással próbálkozik.

Akkoriban (hála istennek) még nem google-ztam, így mindent kipróbáltam, amit a különböző magazinokban találtam: szétválasztó diéta, pékáruk mellőzése, köretek mellőzése, utolsó étkezés 17 órakor…

Az egész cikk 24.7.2024 0

Bravó! Jíťa 170 kg volt, és semmit sem tudott az egészséges táplálkozásról, jelenleg 71 kg, és most készül elvégezni a fitneszedzői tanfolyamot Bravó! Jíťa 170 kg volt, és semmit sem tudott az egészséges táplálkozásról, jelenleg 71 kg, és most készül elvégezni a fitneszedzői tanfolyamot

Amikor Dine4fit facebook-csoportunkban közzétettük Bohumila átalakulását, ami olyan cseh médiákban is megjelent, mint a Blesk vagy az Aha!, egyre több hozzászólás érkezett alkalmazásunk azon felhasználóitól, akik szintén elérték a megálmodott alakjukat.

Az egyik kommentet a kedves Jíťa írta, aki kérésünkre írt pár szót a változásáról. Lássuk hát…

Az egész cikk 18.7.2024 0