Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Étkezés éjszakás műszakban

A legelején tudomásul kell vennünk, hogy testünk nem kalóriakalkulátor, és nincs beépített naptár sem, ami 00:00-kor a következő napra ugrik.

A test a külső ingerekre reagál. Amennyiben éjszaka nem alszunk, hanem dolgozunk, úgy szervezetünkbe energiát kell juttatni.

Mit olvashatunk a cikkben?

  1. Hogyan étkezzünk az éjszakai műszakban
  2. Hogyan étkezzünk az éjszakai műszak után
  3. Hogyan írjuk bele az alkalmazásba

Stravovaní při nočních směnách

vacsora

Szervezetünk hajlamos a bioritmus követésére. Vannak akik a madarakkal ébrednek, és az éjszakai virrasztást nehezen viselik. Másoknak az éjszakai fennlét nem okoz gondot, mert éjszakai bagoly. Akár így, akár úgy, a szervezet természetesen reagál a nappali fényre, és sötétedés után lassan tompulnak a fiziológiai folyamatok (még ha észre sem vesszük, vagy akár erőszakkal akarjuk megváltoztatni). Amennyiben lehetséges, lehetőleg ugyanabban az időben próbáljunk meg aludni menni, és kb. 2 órával a lefekvés előtt már ne együnk. Amennyiben mégis ennünk kell, akkor az valami könnyű vacsora legyen. Szénhidrátokat fogyaszthatunk vacsorára is, de azért ne egy nagy tál spagetti, vagy egy egész pizza legyen.

Éjszakás műszak

Nem fekszünk le aludni – ezért a szervezetünk nem fog pihenni és regenerálódni sem, hanem DOLGOZNI fog. Úgy kell bánni vele, mint nappal. 18. óra körül együnk egy normál vacsorát. 22 órakor harapjunk valamit uzsonnaként a klasszikus hármas-arányban (az ételnek mindenféle makrotápanyagot kellene tartalmaznia: zsírok, fehérjék, szénhidrátok), de ne tömjük magunkat tele. Tényleg csak egy uzsonnának kell lennie (teljes kiőrlésű kenyér, lágysajt vagy joghurt, nyugodtan egy kis gyümölcsöt is). Hasonló uzsonnát fogyasszunk el hajnali 2 és 3 óra között is.

  • De vigyázzunk, mert ha csendes éjszakai műszakunk van, amit mondjuk 23 órakor félbeszakítunk, és alszunk egyet, akkor ez nem megfelelő.

Éjszakai műszak után

Attól függ, hogy ilyenkor alszunk az éjszakás műszak után, avagy nem. Ha alszunk az éjszakás műszak után, akkor fehérjékben gazdagabb ételt együnk (tojás, sajt, sonka, rozskenyér, paradicsom). Ha nem megyünk aludni az éjszakás műszak után, akkor szénhidrátokban gazdagabb ételt fogyasszunk, mint amilyet egy normál napon szoktunk (reggeli mindenféle tápanyag észszerű arányban). Rozskenyér, zabkása.

jídelníček u nočních směn

Feljegyzés a Dine4Fit alkalmazásba

Attól függ, milyen éjszakai munkát végzünk: Ha portán dolgozunk, és a fél műszakot átalusszuk, akkor a napunk és a feljegyzés éjfélkor ér véget. Ha egész éjszaka a szalag mellett állunk,vagy ápolóként, gondozóként, sofőrként dolgozunk, akkor a „feljegyzési nap” csak a második uzsonnánkkal ér véget. Aznap kb. 1 000 kJ-al több lesz, de az nem számít, mivel a szervezetünk alvás helyett dolgozik – és el is égeti. A következő nap már a megszokott formában mehet a feljegyzés.

Ha egymás után több éjszakai műszakunk van, akkor kövessük a fentiekben leírtakat. Alapvetően akkor sem történne semmi,ha éjféltől éjfélig jegyeznénk fel az étkezéseket, de ha valóban nehéz műszakunk van, akkor hiányozhat az éjszakai energiánk, mivel a „körfolyamat“ lefékez minket. Azoknak az ügyfeleimnek, akik műszakban dolgoznak, hozzáadom az ajánlott átlagbevitelhez, hogy ne kelljen ezzel foglalkozniuk. De a Dine4Fit alkalmazás normál használata esetén (szakszerű számítások nélkül) ez a legjobb feljegyzési mód.

Stravovaní při nočních směnách

Mintamenü az éjszakás műszakra

  • ébredésre szokásos reggeli – zabkása gyümölccsel, túróval
  • tízórai – joghurt gyümölcsökkel és dióval
  • ebéd – burgonya, vajon sült hal, gőzölt brokkoli
  • uzsonna – egy darab sajt, kb. 30% zsírtartalmú, zöldség
  • vacsora – rozskenyér, tojás, sajt, gyümölcs
  • Uzsonna 22 órakor  – sajtos gofri 1 darab + ½ paprika (tápérték 750 kJ, B 11 g, S 15 g, T 7 g, V 3,5 g (recept lent található)
  • Uzsonna 02 órakor  – 150 ml Pilos kefír ízasítés nélkül + 50 g áfonya (tápérték 340 kJ, B 5,5 g, S 10 g, T 2g, V 1,5 g)

Sajtos gofri éjszakás műszakra (2 darab)

  • 50 g zabpehely + 3 evőkanál víz
  • 1 tojás
  • 50 ml víz
  • 10 g sajt (finomra reszelve) eidam/gouda
  • 40 g šmakoun klasik – gluténmentes, zsírmentes sajtpótló 95% tojásfehérje tartalommal (finomra reszelve)
  • 1 g sütőpor, foszfátmentes
  • só, bors, majoranna, fokhagyma
  • 3 g olaj a gofrisütő kikenéséhez

Stravovaní při nočních směnách

A zabpelyhet öntsük le a vízzel, és hagyjuk 5 percig pihenni. Adjuk hozzá a tojást, a reszelt sajtot és sajtpótlót, a sütőport és a fűszereket. Melegítsük elő a gofrisütőt, egy kicsit kenjük ki olajjal és süssük meg. Bármilyen más fűszert is használhatunk, nagyón finom a bazsalikomos vagy kakukkfüves is. Ha nincs gofrisütőnk, használjunk palacsintasütőt, süssünk belőle kis palacsintaformákat. Inkább az édes íz részesítjük előnyben? Hagyjuk ki a sajtot és a fűszereket, pótoljuk gyümölcsökkel, adjunk hozzá az általunk preferált édesítőszerből.

fotó: szerzői archívum

 

Miluška Burdová
https://www.fitschuti.eu

  • Szakképzett táplálkozási tanácsadó – államvizsgával záruló szakképesítés
  • A Cseh Köztársaság Táplálkozási Tanácsadói Szövetségének tagja
  • Táplálkozási tanácsadó 2016 óta. Egyéni táplálkozási tervek összeállítása, online tanácsadás.
  • Eredeti cikkek, receptek a FB-oldalon találhatóak – Fit s chutí (Fitt jóízűen)
  • Az étel egész életünkben végig kísér minket, és nem zárhatjuk ki az életünkből,mint bármilyen más függőséget. Ezért lett az oldal neve Fitt jóízűen „Semmilyen étrend sem tanít meg helyesen étkezni. Az ételt meg kell érteni, és szeretni kell“.

Dine4fit.hu

25.10.2021 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Az archívumból

Szükségünk van friss zöldségre és gyümölcsre?

Mint táplálkozási szakértő gyakran válaszolok az ügyfelek kérdéseire, hogy valóban szükségünk van-e gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani.

És amennyiben igen, nyersek legyenek-e. És valóban érvényes-e a minél többet, annál jobb elv.

Kapcsolódó cikkek

Fogyókúra, egészséges életmód és motiváció (3. rész): Hogyan haladjunk előre, motiváció és válsághelyzet

Sorozatunkban most egy talán fontosabb témával találkoztunk, mint amilyennek első pillantásra tűnik – együttműködés a saját pszichénkkel.

Hogyan tudjuk nyomon követni a fejlődést, és hogyan lehet fenntartani a motivációt azokban a pillanatokban is, amikor a dolgok nem mennek jól?

Nézzük meg lépésről lépésre.

Fedezd fel a Prémium újdonságunkat!

Lefényképezett ételek felismerése és súlybecslés.

A lefényképezett ételek felismerése és az adag becslése egy másik dolog, ami bekerült a Dine4Fit alkalmazásba – a mesterséges intelligencia, mint egy asszisztens a feljegyzésekhez.

Tíz lépés, ami segít helyesen elkezdeni a fogyókúrát

Elmúltak az ünnepek, ami gyakran nagyobb ételfogyasztással jár, és több kalóriabevitellel alkohol formájában.

Ráadásul sokan ilyenkor is szoktak fogadalmat tenni, ami persze nem tart sokáig. Hogyan vágjunk bele, hogy ezúttal kitartóak legyünk?

A fogyókúra nem csak a kilókról szól: Hogyan és miért kell megmérni a derék és a csípő kerületét

Az emberek igyekeznek lefogyni, főleg az ünnepek után, ugyanakkor nem is annyira a súlyon van a hangsúly.

Sokan közülünk naponta mérik a testsúlyukat, feljegyzik azt, esetleg újraszámolják a BMI-t, azaz a testtömegindexünket. Azonban nem biztos, hogy ezeknek az értéknek annyira jelentős szerepük van a fogyókúra során.

Fogyókúra, egészséges életmód és motiváció (2. rész): Gondoljunk másképp az ételre

Elegük van már a diéták és a tiltások végtelen körforgásából?

Talán itt az ideje abbahagyni a csodamegoldások keresését, és elkezdeni úgy tekinteni az ételre, mint aminek segítenie kell, nem pedig korlátoznia.

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner