Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Köröcskék a Dine4Fit alkalmazásban: Hová tűnt a rost? Csak semmi pánik!

Meglepő módon egyetlen szabályozás sem írja elő a rostértékek feltüntetését az élelmiszerek csomagolásán.

Megismerhetjük a tápértékeket, kJ-ban és kcal-ban 100 grammonként, az összetételt, a tartósítószereket, a vitaminokat, a zsírokat, a szénhidrátokat, a fehérjéket, a sótartalmat… A rostokra vonatkozó adatokat viszont nem. És ilyenkor a Dine4Fit alalmazás felhasználói gyakran össze vannak zavarodva.

Ne aggódjanak, ez azért van, mert a gyártóknak nem kötelező feltüntetniük a rostértékeket. Viszont tényleg benne van az ételben. Hiszen itt, a Dine4Fit-ben a éppen a rosttartalom szerint szűrheti az élelmiszereket.

Először az alapok

Valakinek felesleges, mint fát vinni az erdőbe, valakinek pedig fontos információ. Kétféle rost létezik, oldható és oldhatatlan. Mindkettő fontos a szervezetünk számára. Az oldható csökkenti a koleszterinszintet és szabályozza a vércukorszintet, az oldhatatlan tisztítja a beleket, elősegíti az emésztést és a kiválasztást, megelőzi a székrekedést.

A jobb oldali étrend lehet annyira jó, mint a bal oldali (csak lehet, hogy a felsorolt élelmiszereknél nem tüntették fel az említett rostot, ugyanez vonatkozik a kalciumra is)

A gabonafélékből vagy zöldségekből származó rost csökkenti a szívbetegség, a szélütés vagy a 2-es típusú cukorbetegség miatti elhalálozás kockázatát, és a vastagbélrák kockázatát is csökkenti.

Rostot tartalmaznak a zöldségek, gabonafélék, hüvelyesek, rizs és diófélék. Különböző orvosi ajánlások szerint naponta 25-30 gramm rostot kellene bevinnünk. Persze ez attól is függ, hogy férfiről vagy nőről van szó (a nőknél a DDD alacsonyabb, kb. 21 gramm), és attól is függ, hogy hány évesek vagyunk (az ötven év feletti férfiaknak naponta körülbelül 35 gramm rostot kellene enniük). És a gyerekeknek és tinédzsereknek pedig elég 15 gramm.

  • A magasabb rosttartalommal rendelkező ételek fogyasztásakor hosszabb ideig tart a telítettség-érzés, így nem leszünk olyan gyakran éhesek a nap folyamán.

A gyakorlatban

Elméletben ez mind szép, de a gyakorlatban nagyon nehéz teljesíteni. Mielőtt megnéznénk, elméletileg hogyan kellene kinéznie egy kiegyensúlyozott rosttartalmú étrendnek, be kell vallanunk, hogy olyan étrendet kidolgozni sokkal nehezebb, amely az összes szükséges mutatót kiegyensúlyozottan tartalmazza – azaz a kalória, zsírok, só, cukrok, vitaminok, fehérjék.

Kolečka v aplikaci Kalorické Tabulky: Kam zmizela vláknina?

Továbbra is az érvényes, hogy az arany középút a legjobb, nem szabad túlzásba vinni, sem az egyik, sem a másik oldalról, és legyen eléggé változatos az étrendünk, legyen benne hús, hal, zöldség, hüvelyesek, gabonafélék, gombák, gyümölcsök, tojás, tejtermékek stb. mindez ésszerű és kiegyensúlyozott mértékben.

Tehát az alábbi táblázatot ne vegyék kötelezőnek, hanem csak mint egy lehetőségnek vagy tanácsnak tekintsék. Nehéz lesz minden nap csak zabpelyhet vagy babot enni. Ha úgy döntenek, hogy növelik a rostmennyiség bevitelét, akkor lassan, fokozatosan kezdjék, és ne egyszerre, hogy a szervezet és főleg a belek hozzá tudjanak szokni. Az a jó, ha sok vizet isznak a rostok fogyasztásakor (és mellőzzék dzsúszokat, amik a rostok működését gátolják).

És semmiképpen se használjanak étrend-kiegészítőket, mert azok nem annyira hatékonyak. Ha rápillantunk a táblázatra, láthatjuk, hogy van miből válogatni.

Elérkeztünk a végére, párszor emlegetettük tárgyalt tények és adatok véget értek, és vessünk egy pillantást az összehasonlító táblázatra. Íme, itt van.

A rostos élelmiszerek összehasonlító táblázata:

  • Csicseriborsó konzerv (240 g) = 29 g
  • Vörösbab konzerv (240 g) = asi 20 g
  • Egy adag (150 g) főtt vöröslencse = 12 g
  • Egy adag (150 g) főtt teljes kiőrlésű tészta = 12 g
  • Teljes kiőrlésű rozs pita = 12 g
  • 100 g aszalt szilva = 12 g
  • 100 g napraforgómag = 10 g
  • Egy tál zabpehely kása (150 g) = 9 g
  • Főtt feketebab (200 g) = 7 g
  • Egy adag (150 g) teljes kiőrlésű főtt barna rizs = 7 g
  • Egy adag (150 g) főtt kelbimbó = 6 g
  • 1 körte = 5 g
  • Egy adag (150 g) lencse savanykásan = 5 g
  • Egy adag (150 g) borsókrém = 5 g
  • Teljes kiőrlésű kifli = 5 g
  • 1 narancs = 5 g
  • 2 kanál chia mag = 4 g
  • Egy adag (150 g) főtt édesburgonya = 4 g
  • 1 alma = 3 – 4 g
  • Egy adag (150 g) főtt dara = 3 g
  • 1 szelet „Šumava” kenyér = 2 g
  • Tepertős pogácsa = 2 g
  • Egy adag (150 g) főtt burgonya = 2 g
  • 2 szelet keserű, 90% étcsokoládé = 2 g
  • Egy adag (150 g) főzött köles = 2 g
  • 1 db avokádó (mag nélkül) = 2 g
  • 1 banán = 2 g
  • Marék málna = 2 g
  • Egy adag (150 g) főtt tészta = 2 g
  • 1 kanál kakaó = 2 g
  • 1 kanál kari fűszerkeverék = 2 g
  • 10 g mandula = 1 g
  • Marék dió = 1 g
  • Fehér kifli = 1 g
  • 1 eszpresszó (arabica kávéból) = 1 g
  • Hagymás csirkemáj (150 g) = 0,5 g
  • Egy adag (150 g) főtt fehér rizs = 0,5 g
  • 1 paradicsom = 0,5 g

Jan Lipšanský

Forgatókönyvíró, újságíró, író, a Cseh Televízió munkatársa, jelenleg két fiával töltik kellemesen mindennapjaikat, és együtt utazgatnak.

Dine4fit.hu

30.5.2022 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Az archívumból

Hogyan előzzük meg az esti „túlevést”

Kedves olvasók, higgyék el, hogy táplálkozási tanácsadásom során gyakran találkozom olyan dolgokkal, amely egészségünkre és testsúlyunkra nézve nincs jó hatással.

És most éppen ezekről szeretnék mesélni. A túlevésről van szó, pontosabban az esti túlevésre gondolok.

Hogyan előzzük meg? Van egy hatékony tanácsom, ami mind a fogyásban, mind az emésztés javításában, valamint érzelmileg is segít. Ugyanis gyakran látom az emberek boldogtalan arcát, akik be is vallják, hogy milyen gondot okoz az esti túlevés, mert nehéz megállni és kezelni.

Kapcsolódó cikkek

Amire az alufóliát használhatjuk, nem csak a konyhában

Sokszor dilemmáztam azon, hogy valójában hogyan is működik a matt és a fényes oldala az alufóliának.

Egyszer aztán újra előjött ez a kérdés, de nem főzéskor, hanem egy egészen más alkalommal.

Receptek, amiket imádni fognak: Kuszkusz édesen a’la rétes, póréhagymás-tojáskrém és kendermagos házi cipó

A Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoportban ötletgazdag és nagyszerű szakácsaink is jelen vannak. Folyamatosan szoktuk bemutatni őket itt a blogon.

Mi pedig mutatunk párat a repertoárjukból. Ma Andrea Ondováé a szó, akit már talán a lélegzetelállító átalakulásának köszönhetően ismerhetnek.

Tíz ok, hogy miért nem úgy fogynak, mint ahogy elképzelték

Megpróbálják fenntartani a kalóriadeficitet, de a mérleg egy bizonyos értéktől már nem akar lejjebb menni? Mi lehet a probléma?

Ezzel a témával már többször foglalkoztunk, de foglaljuk össze röviden néhány ponját. Hiszen az ismétlés a tudás anyja, ahogy mondani szokás.

Mgr. Radka Šmídová: Szénhidrátok az étrendben – igen vagy nem? Ha igen, akkor mennyi?

Nem telik el egy nap sem a táplálkozástudományi klinikán, hogy ne találkoznék valakivel, aki azt gondolja, hogy a szénhidrátok tehetnek arról, hogy nem tudja elérni a kiálmodott alakját.

Olyan időkben nincs min csodálkozni, amikor minden oldalról bombáznak bennünket az alacsony szénhidráttartalmú és keto-diéták hirdetésekkel. De tényleg a szénhidrátok a legnagyobb ellenségei a karcsú vonalaknak? Olvassák végéig a cikket, és megtudhatnak valamit, amire nem is számítottak.

Mire jó a burgonyalé?

A feleségem meglepett, amikor kijelentette, hogy ez bizony nem jó semmire.

Az én feleségem a burgonyából a vizet valóban a mosogatóba önti. Ami nagy kár, mint ahogy azt most ki fogjuk tárgyalni.

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner