Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Szükségünk van friss zöldségre és gyümölcsre?

Mint táplálkozási szakértő gyakran válaszolok az ügyfelek kérdéseire, hogy valóban szükségünk van-e gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani.

És amennyiben igen, nyersek legyenek-e. És valóban érvényes-e a minél többet, annál jobb elv.

A szervezetnek nemcsak makro-tápanyagokra (azaz szénhidrátokra, fehérjékre, zsírokra) van szüksége, hanem MIKRO-tápanyagokra is (vitaminok, ásványi anyagok – és még néhány apróság, mint például a rost vagy az enzimek). A friss gyümölcsök és zöldségek vizet, rostot, az feljebb említett vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, és van aki szerint „élő energiát” adnak. Tartalmuknak köszönhetően nem csak a makro-tápanyag-tartalommal foglalkozunk, azaz hogy főként szénhidrátokból állnak, és egyszerű cukrot is tartalmaznak.

Deset tipů, jak zeleninu nenásilně přidat do jídelníčku

Mert a bennük lévő cukor másképpen viselkedik a szervezetben, mint amikor megeszünk egy kockacukrot. A rostok miatt, amiket a gyümölcsök vagy zöldségek tartalmaznak. A bennük lévő cukor (és energia) másként szabadul fel, ha a gyümölcsöt (valamint a zöldségeket) egészben fogyasztjuk el, ideális esetben a héjával együtt, amennyiben az ehető. Amennyiben a termésekből dzsúszokat és smoothie-kat készítünk mixeléssel, ezek a kötések megszakadnak, kicsit gyorsabb lesz a cukor felhasználása, gyorsabb az inzulinválasz, és ez a téma már egy másik cikkre tartozna, hogy ez miért nem a legalkalmasabb.

Mindenkinek jók a zöldségek és gyümölcsök?

A legtöbb embernek igen. Azok, akiknek maradékanyag-mentes diétát kell betartaniuk (különböző szigorúságban, egyesek meg tudnak emészteni bizonyos gyümölcsöket, esetleg valamilyen módosítással elkészítve), tudják, hogy a friss gyümölcs és a sok zöldség gyakran problémát jelent nekik. Meg tudják emészteni például valamelyik fajtájú kompótot, orvosi engedéllyel bizonyos hőkezelt zöldségeket, vagy pürésítve, de egészben nem, ráadásul nyersen. Hogyan lehetséges ez? Most már – a rostmennyiség vagy esetleg a különféle magvak tartalmának kérdése mellett, amelyek irritálnak – ismét a struktúrák és a kötések felborulásáról beszélünk, mint a smoothiek és a gyümölcslevek esetében. Nagyon leegyszerűsítve: Ha ezek a kötések felbomlanak és szétesnek, az ilyen termés – vagy annak a leve, esetleg a belőle készített püré – könnyebben emészthető, ami a sérült emésztőrendszernek jobban megfelel. Azoknak az embereknek, akiknek óvatosabban kell bánniuk az emésztésük végett, nem mindig megfelelő választás a gyümölcsök és zöldségek, legalábbis frissen.

Lehet élni gyümölcs és zöldség nélkül?

Igen, lehet. A hiányzó mikro-tápanyagok nagymértékben mesterségesen is pótolhatóak. Hiszen hány fogyókúrázó használ csupán kényelemből különféle rostpótlókat! Egyébként a szükséges napi rost mennyiséget csupán a termésekből nem tudnánk kinyerni. A legtöbb esetben szükség van néhány klasszikus köret beiktatására is az étrendünkbe. A rostokról bővebben az alábbi cikkben olvashatnak.

Akkor ez azt jelenti, hogy nem kell friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanunk, ideális esetben, ha lehet a héjával együtt? Nem. Amennyiben nincsenek egészségügyi korlátozásaink, amelyek megakadályoznák az ilyen dolgok megemésztését, akkor jó, ha ezek szerepelnek is az étrendünkben. Igen, gyümölcsöt még délután is! Napi két darab csak jót tesz. Még diéta esetében is. Magasabb bevitel esetében nyugodtan lehet akár három darab is. A darab adagot jelent, nem három szem epret. Az egyszerűség kedvéért az egy adag egy maréknyit jelent, egy gyümölcsöt, ami belefér ebbe a marékba. Ne bonyolítsuk túl.

Potřebujeme čerstvou zeleninu a ovoce?

A szervezetnek lehet, hogy sok idő kell, mivel évek óta nem ettünk meg egy almát sem, és a zöldségek a tányérunkon csak ártogattak. De valljuk be, valószínűleg jobban éreznénk magunkat velük.

Tíz tipp, hogyan adjuk hozzá észrevétlenül a zöldségeket az étrendünköz

  • Zöldséges levesek
  • Zöldségek hozzáadásaa darált húshoz (sárgarépa, petrezselyem…)
  • Édes sütésekhez használt zöldségek (cukkini, sütőtök, sárgarépa…)
  • Zöldségekkel kevert hummusz (uborka vagy sárgarépa csíkok, zeller…)
  • Reszelt zöldségek burgonyapürébe keverve (különféle gyökérzöldségek)
  • Kínai/ázsiai konyha ételei, melyeknek alapja gyakran a zöldség
  • Hússal vagy sajttal töltött sült zöldségek (cukkini, padlizsán)
  • Sós zöldséges muffinok
  • Körettel töltött zöldségek (sült paradicsom rizzsel/quinoával/kölessel töltve…)
  • Klasszikus mártások sűrítése mixelt zöldségekkel (vadas…)

Bónusz tipp

Próbáljanak meg fényképeket készíteni pár napon át arról, amit esznek. Amikor a képeket nézegetik, talán azt is mondhatnának, hogy gyümölcsök és zöldségek nélkül nem túl színesek. És így a gyümölcsök és zöldségek olyasmivé válhatnak, amiért már csak azért is nyúlni fognak majd, hogy az ételekről készült fotó még jobban nézzen ki.

fotó: cz.depositphotos.com

 

Saša Rohlíková
https://www.rohlikovka.cz

Táplálkozási szakértő, személyi edző és táncport edző, aki elhízott és túlsúlyos ügyfelekkel foglalkozik. Erről a témáról írt egy sikeres könyvet is “CHCI KONEČNĚ ZHUBNOUT” címmel (Le akarok végre fogyni). Találkozhatnak vele például a Fogyunk és étkezzünk egészségesen Dine4Fit cseh csoportjában, vagy természetesen a saját weboldalán ,valamint a Prágai Táncközpontban tartott táncóráin és egészséges fogyókúra tanfolyamain.

Dine4fit.hu

30.12.2022 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Az archívumból

Főzzön és vásároljon előre az egész hétre

Tudták, hogy háromféle köretből, háromféle húsból és háromféle zöldségből 27 féle ebédet készíthetnek akár az egész hétre?

A covid óta, amikor mindkét gyerekem otthon volt, ott maradtak a cetlieim a listákkal és táblázatokkal. Az ebédre főzhető ételek listáival, amit mindkét fiú megeszik, de a táblázat nem kalóriaértékekkel, hanem ételkombinációkkal, variációkkal volt tele.

Kapcsolódó cikkek

Hellča Vávrová: Hogyan érhetjük el a belső elégedettséget fogyókúra alatt

Amikor a „fogyókúra” szót halljuk, a legtöbb embernek a szigorú diéták, az edzőteremben eltöltött órák és a mérlegen leolvasható érték folyamatos követése jut az eszébe.

Azonban az egész folyamat pszichológiai oldala gyakran elkerüli a figyelmünket.

Ha nem eszed meg, nem kapsz édességet, avagy a gyermekkori nevelés hogyan befolyásolja nem csak az ételekhez való hozzáállást a felnőttkorban

A nevelési minták, amiket a gyermekkorban elsajátítunk, később egész életünkön át formálnak és befolyásolnak minket.

Gondolkoztak már azon, hogy a gyerekkorunkban hallott mondatok milyen nyomokat hagynak bennünk?

Ing. Barbora Karásková: Mit tehetünk még a jojó-effektus nélküli egészséges fogyás érdekében?

Az előző cikkünkben olvashattak a gyors fogyás kockázatairól, és részletesen ismertettük az egészséges fogyás szabályait és alapelveit. De ez még nem minden.

Melyek azok a további fontos szokások, amelyek nemcsak az egészséges fogyást és folyamatát segítik elő, hanem az optimális testsúly, a lelki egyensúly és az egészség megőrzését is?

Ing. Barbora Karásková: Egészséges fogyás jojó effektus nélkül – kulcsfontosságú elvek és alapelvek

A fogyókúrát gyakran nagyon összetett és stresszes folyamatnak tekintik.

Az igazság az, hogy sokan feleslegesen komplikálják a fogyókúrát azzal, hogy különféle gyorsítószerekkel és extrém módszerekkel próbálkoznak, például a nagyon szigorú, tiltó és korlátozásokkal teli diétákkal.

Karlovka – a lusta férfi zabpehely-lepénye

Karlovka. Mi ez valójában? És hogy készítsük el magunknak otthon? 

Leggyakrabban ezt kérdezik a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4Fit segítségével csoport új tagjai, amikor a „karlovka” névvel találkoznak.

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner