Dine4Fit.hu receptverseny
Szeretne ajándékutalványokat kapni a Dine4Fit-től?
Csak töltse fel 5 kedvenc saját receptjét a Dine4Fit adatbázisába, és amennyiben jóváhagytuk, ajándékutalványt kap 5000 Ft értékben.
A házi készítésű kenőkrémek előnye elsősorban az, hogy tudják miből készítik, és mindenféle „E” adalékanyagoktól mentes.
A kenőkrémekkel a Dine4Fit blogján csak érintőlegesen foglalkoztunk, mint pl. legutóbb, a Nagyböjt az Ortodox Egyházban blogunkban.
Ezek egyszerű és gyors ételek, amelyek hűtőben két-három napig is elállnak, és az egész család jóllakik belőle. Ráadásul ha egészséges alapanyagokat használnak, a kenőkrémek is egészségesek és kalóriában kiegyensúlyozottak lesznek.
A kenhető termékek több kategóriába sorolhatók: húsos, beleértve a halat, túrós, tojásos, sajtos, zöldséges, beleértve a hüvelyeseket. Vannak speciális kenőkrémek vagy ráadásul olyan ételek is melyek kenőkrémet tartalmaznak. És vannak még bizonyos típusú mártások is, amelyek valójában ritkább kenőkrémek, amelyekbe pékárut lehet mártogatni, vagy esetleg húsokhoz lehet fogyasztani.
A kenhető krémek elkészítése egyszerű, és a lényege az, hogy a háztartásokban, amikor ételmaradék volt, meg kellett találni a további felhasználási módját. Azaz megfogjuk a maradék húst, a haldarabokat vagy valamilyen zöldséget, esetleg tojást, és egyszerűen összemixeljük, vagy villával simára keverjük.
Kötőanyagként (hogy kenyérre kenhető legyen a krém) sok mindent lehet használni, pl. növényi olajokat, mustárt (tojásos krémekhez zsírosabb mustár illik, a húsos krémekhez magos mustár /pl. Kremsi mustár/ illik), zsírosabb tejszínt, túrót, majonézt vagy tartármártást, vajat, növényi zsírokat mint például a Rama vagy a Flora. főtt burgonyát, disznózsírt, tejet, ömlesztett sajtot, ketchupot, joghurtot. A kenőkrémeket természetesen ízlésünk szerint fűszerezhetjük.
A darált hús, illetve a halolaj is gyakran önmagában is kötőanyagként működik, ezért elég csak fűszereket, mustárt, uborkát, hagymát, tojást hozzáadni. Bármilyen húsmaradékból készíthetünk kenőkrémet – például sült húsból, májból, szalonnából. Természetesen a kenőkrém kalóriaértékét ilyenkor a felhasznált hús fajtája szerint kell kiszámítani. Tekintsék meg az alábbi táblázatot (értékek 100 g-ra):
A túró a legjobb választás az egészséges kenőkrémek elkészítéséhez. Néha elég csak fűszereket hozzáadni, például őrölt paprikát (kevés tejszínnel – ezt a kenőkrémet rozhudának nevezik), de kiegészíthetjük különféle zöldségekkel is, mint például metélőhagymával, póréhagymával, újhagymával, sárgarépával, vöröshagymával, de lehet dióval, vagy akár főtt burgonyával is.
A kenhető krémek gyakori összetevője a kemény főtt tojás. Nem csak az íz miatt, hanem sűrítőként és részleges kötőanyagként is használhatjuk. A tojáshoz a kenőkrémek esetében használhatunk főtt burgonyát és zellert, vagy csak zellert, fokhagymát, élesztőt, tőkehalmájat, lazacot, és sok más hozzávalót is. Meleg kenőkrémek esetében a tojást felhasználhatjuk rántottának elkészítve is, mint például tepertőkrémhez vagy élesztős kenőkrémhez. Ez ráadásul még fordítva is működik, ha pl. a tojásos omlettbe töltelékeként bármilyen egyéb kenőkrémet használunk.
A kedvelt kenőkrémek különböző sajtfajtákból készülnek, legyen az krémsajt, penészes sajtok, keménysajt, érlelt sajtok, termizált sajtok. Itt is érvényes, hogy a sajtok önmagukban kötőanyagként működnek, és bármit adhatunk hozzá. A legnépszerűbb talán a sajtos fokhagymás kenőkrém, de például anyukám kvargli sajtos (pogácsasajt) kenőkrémet szokott készíteni, ami a kedvenceim közé tartozik. A sajtot azonban kombinálhatjuk még tormával, uborkával, paradicsommal vagy akár csak ketchuppal.
Ezek a kenőkrémek nagyon népszerűek a vegetáriánusok és a vegánok körében, valamint az ortodox konyhában a nagyböjt idején, amikor kimondottan csak növényi eredetű ételeket fogyasztanak. A hüvelyesek előnye, hogy mixelés után mint külön kötőanyag működnek, így jobban kenhetőek a pékárukra, elegendő csak egy kevés (növényi) olajat hozzáadni. A klasszikus hüvelyesek mellett készíthetünk bármilyen zöldséges kenőkrémet is, például uborkás és paradicsomos, póréhagymás snidlinges, kapros, padlizsános és cukkinis, valamint érdekes kenőkrém pl. a kéksajtos-spenótos.
Speciális kenőkrémeknél alapként felhasználható pl. a tészta, élesztő, gomba, gyümölcs, datolya, zabpehely, tönköly, földimogyoró (mogyorókrémekhez), méz stb.. Legtöbb esetben vajjal készül, így készül pl. a mézes vaj vagy a mogyoróvaj. Az élesztős vagy gombás kenhető krémeket melegen készítik hagymával és tojással, de hidegen is fogyasztható. A tésztás kenőkrém pedig főtt tésztából készül, amihez kevés olajat, sonkát, olvasztott sajtot teszünk és mindent összemixelünk vagy villával „összetörjük” és alaposan elkeverünk.
Az illusztrációs képeket a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoport hölgyei készítették: Naděžda , Helena Franclová, Helena Mikešová, Vierka Fliglová. Köszönjük szépen.
Csak töltse fel 5 kedvenc saját receptjét a Dine4Fit adatbázisába, és amennyiben jóváhagytuk, ajándékutalványt kap 5000 Ft értékben.
Folytassa az olvasást 31.8.2021
Amikor a „fogyókúra” szót halljuk, a legtöbb embernek a szigorú diéták, az edzőteremben eltöltött órák és a mérlegen leolvasható érték folyamatos követése jut az eszébe.
Azonban az egész folyamat pszichológiai oldala gyakran elkerüli a figyelmünket.
Folytassa az olvasást 18.9.2024
A nevelési minták, amiket a gyermekkorban elsajátítunk, később egész életünkön át formálnak és befolyásolnak minket.
Gondolkoztak már azon, hogy a gyerekkorunkban hallott mondatok milyen nyomokat hagynak bennünk?
Folytassa az olvasást 11.9.2024
Az előző cikkünkben olvashattak a gyors fogyás kockázatairól, és részletesen ismertettük az egészséges fogyás szabályait és alapelveit. De ez még nem minden.
Melyek azok a további fontos szokások, amelyek nemcsak az egészséges fogyást és folyamatát segítik elő, hanem az optimális testsúly, a lelki egyensúly és az egészség megőrzését is?
Folytassa az olvasást 4.9.2024
A fogyókúrát gyakran nagyon összetett és stresszes folyamatnak tekintik.
Az igazság az, hogy sokan feleslegesen komplikálják a fogyókúrát azzal, hogy különféle gyorsítószerekkel és extrém módszerekkel próbálkoznak, például a nagyon szigorú, tiltó és korlátozásokkal teli diétákkal.
Folytassa az olvasást 28.8.2024
Karlovka. Mi ez valójában? És hogy készítsük el magunknak otthon?
Leggyakrabban ezt kérdezik a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4Fit segítségével csoport új tagjai, amikor a „karlovka” névvel találkoznak.
Folytassa az olvasást 21.8.2024