Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Marcela Szlauerová: A főzéshez vezető utam, és a kedvenc receptjeim

A Dine4Fit blogunk „hogyan szerettem meg az ételek elkészítését” részét képező történeteiből most egy újabb történetet mutatunk be Önöknek.

Azzal a kéréssel, hogy személyesebb cikkeket tudjunk közzétenni blogunkon, mind a velünk együtt dolgozó szakértőkhöz, mind a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoport néhány tagjához fordultunk.

Tapasztalataikat, tanácsaikat, az inspirációikat és segítségüket az étrend összeállításához a Dine4Fit alkalmazáson belül is megtalálhatják.

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

Most a csoportunk egy több éves tagja sorait olvashatjuk, aki rendszeresen megosztja étrendjét (sokszor tippeket is ad, mit vigyünk munkába), és ahogy ő maga is mondja, a Dine4Fit segít neki megőrizni a súlyát és pszichéjét. Mi pedig a gyönyörű, de egyszerű ételkombinációit nézegetve csak megerősíteni tudjuk, hogy az étel öröm, nem pedig gond.

Gyerekkorom óta imádom az ételeket, édesanyámnak és nagymamámnak köszönhetően csupa finomságok kerültek a tányéromra, amiket főként saját alapanyagokból, ráadásul gyorsan el lehetett készíteni. Apukám gondoskodott a házi húsokról és belőlük készült termékekről. Szerencsém volt, hogy a szüleim azon a véleményen voltak, hogy a házi készítésű ételek sokkal jobb minőségűek és finomabbak, mint a készételek. És engem is erre neveltek.

Háztartásunkban négy nő volt, így sokat kellett főznünk. Idővel magam is rájöttem, hogy nem is olyan nehéz otthon ételt varázsolni. Ha jól emlékszem, tizenegy évesen kezdtem el főzni az első ételeimet. Persze néha nem sikerült…

Egyébként sokaknak segíthetne egy praktikus megjegyzés a valós életből: Ha egy hattagú család, mint ahogy a miénk is volt, étterembe járna enni, akkor könnyen kiszámolhatjuk, hogy annyi pénzért sokkal több ételt tudnánk főzni otthon – akár több napra is. Ráadásul még azt is pontosan tudni fogjuk, hogy miből készült.

Amikor férjhez mentem, a férjem lett a fő kóstoló –az ételeket persze pozitívan és negatívan is értékelte, néha azzal a megjegyzéssel, hogy még a wc-nek is enni kell (mondta nevetve).

De a legjobb kritikusok a gyerekek voltak. Mint minden anya, én is a legjobbat akartam a családomnak. Ráadásul a férjem is megtanult főzni, mert látta, hogy ezt egyszerűen meg lehet csinálni. Édesapámtól megtanulta, hogy kell készíteni a házi kolbászt, disznósajtot, hurkát, és hogyan kell helyesen füstölni a húst.

Od mého táty se naučil dělat domácí klobásy, tlačenky, jitrnice i jak správně maso udit.

Egyébként nagyon sok egyszerű és kifejezetten gyors ételt tudunk varázsolni a konyhába. Nálunk reggelire a különféle kenhető krémek a nyerőek – ami valóban pillanatok alatt elkészül. Imádom az egy tálban, vagy tepsiben készült ételeket és a mártásokat is! De nem a sok liszttel készülteket, elég csak gyökérzöldséget használni az alaphoz, amit összemixelünk, és a gyerekek nem is tudják, hogy olyan zöldség is van benne, amit egyébként nem szeretnek.

Szívesen készítek különféle salátákat is, amiket a hűtőben talált maradékból lehet összeállítani, legyen az rizottó, tészta, vagy akár burgonya. Elég csak egy kicsit kombinálni, és kész is van egy gyors ebéd vagy vacsora.

Saját véleményem szerint a konyhát nem kell luxusgépekkel felszerelni. Csak egy jó minőségű serpenyőre és edényre van szükség. Annó azért vettem én is egy segédeszközt – egy forrólevegős sütőt. Ahogy láttam, hogy az emberek mennyire dicsérik, nem tudtam neki ellenállni. És jól is tettem. Csodálatos ételeket készíthetünk benne szó szerint néhány perc alatt. Egy sültcsirke, amit ebben el lehet készíteni, az egy igazi ínyencség.

A Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoportnak köszönhetően arra is rájöttem, hogy nagyon sok olyan minőségi élelmiszer van, amiről nem is tudtam, ilyen például a csicseriborsó, a tofu, vagy a quinoa. Megtanultam használni őket, és ma már az étrendem részét képezik. Nagyon hálás vagyok, hogy minden nap bekukkanthatok ebbe a nagyszerű csoportba – sok inspirációt találhatunk, és rengeteg receptet nagyszerű emberektől, akikkel virtuális barátságban élünk, és szeretjük a jó ételeket, amiket mi magunk készítünk el úgy, ahogy nekünk ízlik, és köröcskék a Dine4Fit alkalmazásban is zöldre váltsanak.

Recept na kuře po řecku

Csirke görög módra recept

  • 700 g burgonya
  • 250 g sárgarépa
  • Nagyobb fej hagyma
  • 100 g petrezselyem
  • 100 g zeller
  • Mustár, olaj és grill fűszerek ízlés szerint

Elkészítés: Az apróra vágott zöldségeket a mustárral és egy kanál olajjal egy tepsiben összekeverjük. Erre helyezzük a fűszerezett, feldarabolt csirkét, és 180 fokon egy órán át sütjük.

Recept na cizrnový salát

Csicseriborsó saláta recept

  • 1 konzerv csicseriborsó
  • 200 g konzerves tonhal
  • 1 vöröshagyma
  • 150 g paradicsom
  • Olívabogyó

Az öntethez olívaolaj, egy kevés méz és citrom.

Az egyszerűségben rejlik a szépség. Jó étvágyat hozzá.

Dine4fit.hu

14.8.2024 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Receptek

Az archívumból

Miért hízunk néha a fogyókúra alatt?

Viszonylag gyakran fordul elő (mint ahogy később megtudtam), de az elején eléggé megijesztett ez a tény engem is…

Valamivel kevesebbet eszünk, betartjuk a testmozgásokat, több kalóriát adunk le, mint amennyit bevittünk szervezetünkbe, de pár hónap után a fogyás helyett ismét felszedünk pár kilót. Hogy lehetséges ez?

Kapcsolódó cikkek

Amire az alufóliát használhatjuk, nem csak a konyhában

Sokszor dilemmáztam azon, hogy valójában hogyan is működik a matt és a fényes oldala az alufóliának.

Egyszer aztán újra előjött ez a kérdés, de nem főzéskor, hanem egy egészen más alkalommal.

Receptek, amiket imádni fognak: Kuszkusz édesen a’la rétes, póréhagymás-tojáskrém és kendermagos házi cipó

A Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoportban ötletgazdag és nagyszerű szakácsaink is jelen vannak. Folyamatosan szoktuk bemutatni őket itt a blogon.

Mi pedig mutatunk párat a repertoárjukból. Ma Andrea Ondováé a szó, akit már talán a lélegzetelállító átalakulásának köszönhetően ismerhetnek.

Tíz ok, hogy miért nem úgy fogynak, mint ahogy elképzelték

Megpróbálják fenntartani a kalóriadeficitet, de a mérleg egy bizonyos értéktől már nem akar lejjebb menni? Mi lehet a probléma?

Ezzel a témával már többször foglalkoztunk, de foglaljuk össze röviden néhány ponját. Hiszen az ismétlés a tudás anyja, ahogy mondani szokás.

Mgr. Radka Šmídová: Szénhidrátok az étrendben – igen vagy nem? Ha igen, akkor mennyi?

Nem telik el egy nap sem a táplálkozástudományi klinikán, hogy ne találkoznék valakivel, aki azt gondolja, hogy a szénhidrátok tehetnek arról, hogy nem tudja elérni a kiálmodott alakját.

Olyan időkben nincs min csodálkozni, amikor minden oldalról bombáznak bennünket az alacsony szénhidráttartalmú és keto-diéták hirdetésekkel. De tényleg a szénhidrátok a legnagyobb ellenségei a karcsú vonalaknak? Olvassák végéig a cikket, és megtudhatnak valamit, amire nem is számítottak.

Mire jó a burgonyalé?

A feleségem meglepett, amikor kijelentette, hogy ez bizony nem jó semmire.

Az én feleségem a burgonyából a vizet valóban a mosogatóba önti. Ami nagy kár, mint ahogy azt most ki fogjuk tárgyalni.

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner