Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Ha nem eszed meg, nem kapsz édességet, avagy a gyermekkori nevelés hogyan befolyásolja nem csak az ételekhez való hozzáállást a felnőttkorban

A nevelési minták, amiket a gyermekkorban elsajátítunk, később egész életünkön át formálnak és befolyásolnak minket.

Gondolkoztak már azon, hogy a gyerekkorunkban hallott mondatok milyen nyomokat hagynak bennünk?

Talán emlékeznek az olyan mondásokra, mint pl. „aki először megeszi, az lesz a király„, „amíg meg nem eszed, nem állhatsz fel az asztaltól„, vagy „egy kanállal anya kedvéért, egy kanállal apa kedvéért, harmadik a nagymama kedvéért„. Ezek az egyszerű mondatok ártatlannak tűnhetnek, de gyakran mélyebb hatást gyakorolnak az egészségünkre, mint ahogy gondolnánk.

Když to nesníš, nedostaneš sladkost aneb jak vzorce chování z dětství ovlivňují nejen vztah k jídlu v dospělosti

Nevelési minták és hatásuk az egészségre

Gyermekkorunkban különféle szabályoknak és elvárásoknak voltunk kitéve, amelyeknek az volt a céljuk, hogy megneveljenek minket, és bizonyos társadalmi szokások felé tereljenek. Például az „amíg meg nem eszed, nem állhatsz fel az asztaltól” kifejezés a tekintély szemszögéből (szülők, nagyszülők, óvónő) azt a célt szolgálta, hogy a gyermek megegye az ételadagját és kellően táplált legyen. Ez a megközelítés azonban később egyeseknél azt a hajlamot is okozhatja, hogy akkor is étkezzen, amikor már valóban jóllakott, sőt, talán már túl is ette magát.

Az élet későbbi szakaszában ez a nevelési minta akár elhízáshoz vagy más, a túlevéssel összefüggő egészségügyi problémákhoz vezethet. Hasonló hatással lehet a következő mondat is: „Nem hagyod meg! Tudod mennyi pénzbe került? Meg kell enned!

Egy másik gyakori kifejezés, hogy „egy kanállal anya kedvéért, egy kanállal apa kedvéért, harmadik a nagymama kedvéért” az érzelmekhez és a mások kedvéért való evés kötelezettségéhez kapcsolódik. Ami a felnőttkorban olyan érzést kelthet, hogy azért kell ennünk, hogy mások boldogok legyenek (és nem azért, mert fizikailag is éhesek vagyunk). Hogy valójában ezzel fejezzük ki irántuk a szeretetünket.

Když to nesníš, nedostaneš sladkost

Életmódra gyakorolt hatás

A gyermekkori nevelési minták áttükröződhetnek akár a teljes életmódra is. Például egy olyan mondat, mint „aki először megeszi, az lesz a király/királynő„, versenyre és teljesítményre való törekvésre ösztönözhet. A felnőttkorban ez a tanult minta nemcsak az étkezésben, hanem a munkában vagy a kapcsolatokban is megnyilvánulhat, amikor az ember mindig első és a legjobb igyekszik lenni. Az étkezéssel kapcsolatban ez a kifejezés úgy nyilvánul meg, hogy csak le kell nyelni, meg sem kell rágni. Az adott ember sokszor nem érzi sem az ízeket, sem az állagot, és a jóllakottság érzése is később jelentkezik – ezért a kalóriabevitel könnyen lehet magasabb, mint amennyire valóban szüksége van.

Az ételhez való viszony a felnőttkorban

Sok embernél az étel tudat alatt többet jelent, mint az éhség csillapításának módja. Ez lehet egy lehetőség a szeretet kifejezésére, a családdal és a barátokkal való kapcsolatteremtésre, hogyan jutalmazhatjuk meg magunkat, ha elértünk egy kitűzött célt, vagy csak egy kis nyugalomra vágyunk. De lehet akár a stressz, a bűntudat és az alacsony önértékelés kompenzációja is. A gyermekkori nevelési minták ebben kulcsszerepet játszanak. Ha az ételt pozitív érzelmekkel és örömkifejezéssel társították, akkor az ember valószínűleg egészséges viszonyt alakít ki az étellel. Erre jó példa lehet egy közös családi étkezés az asztalnál, ahol beszélgetnek egymással (ellentétben azzal, amikor mindenki másik helyiségben van, és evés közben mobilozik, vagy tévét néz, és nem lép interakcióba a többiekkel).

Ha pedig az ételt az engedelmesség kikényszerítésére, vagy a jutalom és büntetés eszközeként használták, akkor könnyen az egészségtelen szokások kialakulásához vezethet.

Találkoztak már ezekkel a mondatokkal?

  • Rossz voltál, ma nem vacsorázol!
  • Anyuci csak azt szereti, aki az egészet megeszi.
  • Ha nem eszed meg, szanatóriumba viszlek!
  • Csak akkor mehetsz ki, ha megetted!

Když to nesníš, nedostaneš sladkost aneb jak vzorce chování z dětství ovlivňují nejen vztah k jídlu v dospělosti

Hogyan lehet megszüntetni a negatív mintákat és egészségesebb szokásokat kialakítani

Felnőttként lehetőségünk van arra, hogy átértékeljük a gyermekkorunkban megismert nevelési mintákat, és azon dolgozzunk, hogy megváltoztassuk azokat. A szüleink ilyenkor már nem nagyon befolyásolják annyira az életünket, mint amikor kisgyermekek voltunk, és tőlük függtünk. Az első lépés az, hogy megtaláljuk, mik azok a minták, amik irányítanak minket, és hogyan befolyásolják a jelenlegi életünket. Amint ráébredünk, milyen hatással vannak ránk az olyan kifejezések, mint az „edd meg az egészet, és kapsz egy cukorkát”, elkezdhetjük keresni a lehetőségeket, hogyan változtassunk ezeken a mintákon, amivel elkerülhetjük például a túlevést, és a minden étkezés utáni édesség fogyasztását.

Koncentráljanak arra, hogy az ételt a testünk gondozásának egyik módjának tekintsék, és tudjuk élvezni a szeretteinkkel eltöltött időt, nem pedig úgy, hogy a problémáink megoldásának eszköze. Az egészséges kapcsolat az ételekkel a tudatos megközelítéssel kezdődik – próbálják meg észrevenni, hogy mikor éhesek és mikor jóllakottak. Próbáljanak meg lassan, hálával enni, és figyeljenek a kísérő gondolatokra. Ha például nehezükre esne az egész adagot megenni, hagyjanak az adagból vacsorára is. Röviden: ellenintézkedések. Milyen gondolatok merülnek fel? Milyen érzéseket fognak érezni a szervezetükben? Indokoltak? Történik valami?

Mindig tegyék fel maguknak a kérdést: a gondolataim irányítanak engem és a testemet, vagy nekem kell irányítani a testemet és a gondolataimat?

Befejezésnek

A gyermekkorunkban elsajátított nevelési minták egész életünkön át kísérni fognak minket. Némelyikük lehet hasznos, mások pedig problémákat okozhatnak – különösen, ha az egészségről, az életmódról és az ételekkel való kapcsolatról van szó. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy ezek a minták hogyan hatnak ránk, és legyünk nyitottak a változtatásukra, ha ez az életminőség javítását jelenti számunkra.

Mindannyiunknak megvan az ereje ahhoz, hogy megszüntessük a negatív ciklusokat, és egészségesebb kapcsolatot alakítsunk ki önmagunkkal, a testünkkel és az étellel. Csak akarni kell, és hajlandónak kell lennünk megdolgozni a változásokért.

fotó: cz.depositphotos.com

Zuzka Novotná

zuzkanovotna.cz

  • A mozgás és az egészséges életmód végigkíséri az egész életét. Szeret mindent kipróbálni, ami csak az útjába kerül, és megosztja tapasztalatait mindenkivel, akinek ugyanaz a célja – hogy kényelmét és egészségét minél tovább megőrizze.
  • Professzionálisan összpontosít az átfogó táplálkozási tanácsokra, az intuitív étrendre, a megelőzésre, az egészséges életmódra és az oktatásra.
  • Honlapjáról ingyenesen letölthető a Základy pro Tvé zdraví (Alapok az egészségedért) című e-könyv, egyéb dolgokat tesz közzé Youtube-on és a FB oldalán – Zuzka Novotná – biorytmy, zdravý životní styl (bioritmusok, egészséges életmód).

Dine4fit.hu

11.9.2024 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Az archívumból

Elhízás a pszichoszomatika szemszögéből: hogyan keletkezik, és hogyan lehet megszabadulni tőle?

Megkértek a szerkesztőségtől, hogy írjak pár sort az elhízásról pszichoszomatikus szemszögből.

Miért? Mert annak, hogy túlsúlyosak vagyunk, sok oka van, és ezekben a pszichoszomatikus okok is nagy szerepet játszanak.

Ezt a lehetőséget inkább arra használnám fel, hogy elgondolkozzunk a túlsúly lehetséges okain és következményein, és nem csak a magánéletünkben, hanem a közösségi életünkben is –  hogyan befolyásolja az elhízás a gondolkodásunkat, attitűdeinket, döntéseinket, és tetteinket.

Kapcsolódó cikkek

Hellča Vávrová: Hogyan érhetjük el a belső elégedettséget fogyókúra alatt

Amikor a „fogyókúra” szót halljuk, a legtöbb embernek a szigorú diéták, az edzőteremben eltöltött órák és a mérlegen leolvasható érték folyamatos követése jut az eszébe.

Azonban az egész folyamat pszichológiai oldala gyakran elkerüli a figyelmünket.

Ing. Barbora Karásková: Mit tehetünk még a jojó-effektus nélküli egészséges fogyás érdekében?

Az előző cikkünkben olvashattak a gyors fogyás kockázatairól, és részletesen ismertettük az egészséges fogyás szabályait és alapelveit. De ez még nem minden.

Melyek azok a további fontos szokások, amelyek nemcsak az egészséges fogyást és folyamatát segítik elő, hanem az optimális testsúly, a lelki egyensúly és az egészség megőrzését is?

Ing. Barbora Karásková: Egészséges fogyás jojó effektus nélkül – kulcsfontosságú elvek és alapelvek

A fogyókúrát gyakran nagyon összetett és stresszes folyamatnak tekintik.

Az igazság az, hogy sokan feleslegesen komplikálják a fogyókúrát azzal, hogy különféle gyorsítószerekkel és extrém módszerekkel próbálkoznak, például a nagyon szigorú, tiltó és korlátozásokkal teli diétákkal.

Karlovka – a lusta férfi zabpehely-lepénye

Karlovka. Mi ez valójában? És hogy készítsük el magunknak otthon? 

Leggyakrabban ezt kérdezik a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4Fit segítségével csoport új tagjai, amikor a „karlovka” névvel találkoznak.

Marcela Szlauerová: A főzéshez vezető utam, és a kedvenc receptjeim

A Dine4Fit blogunk „hogyan szerettem meg az ételek elkészítését” részét képező történeteiből most egy újabb történetet mutatunk be Önöknek.

Azzal a kéréssel, hogy személyesebb cikkeket tudjunk közzétenni blogunkon, mind a velünk együtt dolgozó szakértőkhöz, mind a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoport néhány tagjához fordultunk.

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner