Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Saša Fraisová: Amit a folyadék-bevitelről tudni kell

A folyadék-bevitel témáját jó néhány mítosz övezi. Ezért logikus, hogy mindenki hisz valamiben, és néha makacsul ragaszkodik az állításához, ami nincs teljesen alátámasztva sem.

Mennyi folyadékra van szükségünk?

 

Saša Fraisová: Vše, co potřebujete vědět o pitném režimu

Általános szabály, hogy testsúly kilogrammonként 30-40 ml kell fogyasztani. Ami természetesen többet jelent a testesebb embereknek. Ez nem azt jelenti, hogy ennyit meg kell innunk. A folyadékot táplálék formájában, gyümölcsökkel, zöldségekkel vagy akár levesekkel is bevihetjük szervezetünkbe. A probléma az, hogy sokan nem esznek olyan nyers ételeket, mint a gyümölcsök vagy zöldségek, így az ételük víztartalma alacsonyabb. Emiatt általában azzal kell számolni, amit az ember megiszik. Ezért elegendő, ha a számítás alsó határához ragaszkodunk.

  • A kevésbé megfelelő szénhidrátokban gazdag, alacsony zöldség-gyümölcs tartalmú, de a fehérjékben jelentősen gazdag étrend mellett is érdemes kicsit jobban odafigyelni a folyadék-bevitelre.

Vannak olyan emberek, akik keveset isznak. És vannak, akik viszonylag sokat isznak. És van átfogó csoport – azok, akik megtanulhatnak inni, és csak azért nem isznak eleget, mert nem gondolnak az ivásra. Tehát ha nem tudunk annyit inni, amennyit a képlet alapján kiszámoltunk, és azt tényleg nem tudjuk „megtanulni” sem, nem a megértésünkkel van gond, hanem a beállításaink miatt van. De tanácsos legalább megpróbálni az ivásra gondolni, és nem elhanyagolni teljesen. Vannak, akiknek segíthet a folyadék-bevitel rögzítése – akár egy alkalmazásban, akár papíron.

Kolik tekutin skutečně potřebujeme?

Igaz, hogy a víz fogyasztása káros?

Nem fogom részletezni, mi mindenre jó a víz. De engedjenek meg néhány sort a víz ártalmasságáról szóló gyakran ismételt állításokkal kapcsolatban. Amennyiben nagyobb mennyiségű folyadékhoz szoktak hozzá, akkor nincs rosszul feltüntetve a mennyiség, persze ha nincs más egészségügyi okból korlátozva a folyadékbevitel mennyisége. Nem, tényleg nem kell mindenkinek 1,5-2 litert inni és egy cseppet sem többet. Érthető, hogy valóban rossz dolog egyszerre nagy mennyiségű vizet inni – igen, a tiszta víz is komolyan veszélyeztetheti az egészségünket, sőt akár halált is okozhat, nem túlzok, de vigyázzanak!, nem csak úgy.

Arról van szó, hogy…

  • Ne igyunk EGYSZERRE nagy mennyiséget (egy fél liter még biztonságos, de egy liter már sok).
  • Nem szabad rövid idő alatt több litert magunkba „önteni”.
  • Nem szabad világba sokat inni a forró napokon sem, ha máskor sem szoktunk sokat inni. Ez érthető, hogy összeomláshoz és egészségügyi kockázatokhoz vezet.

Ha többet mozgunk, ha meleg van, vagy testesebbek vagyunk, és az egész nap folyamán megiszunk pl. 4 litert, az teljesen rendben van. És ha hozzá is vagyunk szokva.

Vizet igyunk, vagy inkább ásványvizet?

Miért szokták mondani, hogy ne sima vizet igyunk, hanem inkább ásványvizet? A figyelmeztetés az elektrolitok miatt van – ha nagy meleg van, sokat sportolunk és izzadunk, a szervezet ásványi anyagokat veszít (az izzadsággal, vizelettel távoznak, mi pedig még le is „öblítjük”), és így a szervezet veszélyeztetve van, úgy a vesénk, de a szívünk is. Az ilyen az esetekben az ásványvíz teljesen választás.

Je pravda, že je pití vody škodlivé?

A sportolóknál nyáron gyakran tesznek hozzá elektrolitokat, mert az edzések alatt az izzadsággal sok ásványi anyag kimosódik, ami aztán hiányzik például a szív megfelelő működéséhez – leegyszerűsítve.

Elsősegély

Krízishelyzet esetén, amikor nincs kéznél ásványvíz, de nagyon izzadunk, majdnem az ájulás határán vagyunk, nagyon forog a fejünk (és sokat mozogtunk, izzadtunk), segíthetünk magunkon: ne féljenek egy kis közönséges sót tenni a vízbe, elég egy kevés is, és talán fog kelleni majd bele egy kis cukor is, de ez megvéd minket a legrosszabbtól.

A forró napokon, amelyek egyre gyakoribbak nálunk, nem ideális kihagyni a sót az ételeinkből. Sőt, ne féljünk egy kicsit jobban megsózni ételeinket az ilyen napon (hacsak egészségi okok miatt nincs tiltva).

FAQ

  1. Csak akkor igyunk, ha szomjasok vagyunk? Nem, az már késő. A szomjúság érzése már szó szerint egy segélykiáltás.
  2. Víztelenít a kávé és a tea? Nem. Vagyis a hatás annyira elhanyagolható, hogy beszélni sem kell róla, hacsak nem literszámra isszuk a kávét vagy az erős fekete teát (és azzal is növeljük a folyadékbevitelt).
  3. Hogy ismerjük fel, hogy elegendő folyadékot fogyasztottunk? Nagyon egyszerűen, a vizelet színe alapján. Ideális esetben világosnak kell lennie, de nem egészen olyannak, mint a „víz”.
  4. Meg tudjuk szokni, hogy sokat járunk wc-re? Igen, ez valóban csak a megszokásról szól, stabilizálódik.
  5. Egyensúlyban tartjuk a veséinket az ivással? Ha egészségesek, és betartjuk azt, amiről fentebb írtam, akkor nincs ok az aggodalomra.

Mit kellene megjegyezni a folyadék-bevitellel kapcsolatban

  • Ha egészségesek vagyunk, nincs mitől félni.
  • Az az ideális, ha cukrozatlan, kalóriamentes folyadékok fogyasztunk.
  • Ha már hozzászoktunk az édesített italokhoz, kezdjük el fokozatosan felhígítani vízzel.
  • Az ivóvíz minősége nálunk megfelelő, így ebből a szempontból aggodalomra semmi ok.
  • Ha valakinek a tiszta víz olyan „semmilyennek” tűnik, megízesíthetik egy kis gyümölccsel, citrusfélékkel, uborkával, gyógynövényekkel…

Některým pomůže si svůj pitný režim zaznamenávat – ať už v nějaké aplikaci nebo na papír.

Praktikus tipp a végére

Az folyadék-bevitelüket a Dine4Fit alkalmazásban is rögzíthetik, ami a nap folyamán elfogyasztott folyadék mennyiségét összeadja. Vannak, akik papíron szeretik vezetni és kipipálni a kis jelölő négyzeteket, hogy hány pohárral ittak. Különösen az elején hasznos lehet az ilyen fajta folyadék-bevitel ellenőrzés is.

fotó: cz.depositphotos.com

Saša Fraisová

www.rohlikovka.cz

Táplálkozási szakértő, személyi edző és táncport edző, aki elhízott és túlsúlyos ügyfelekkel foglalkozik. Erről a témáról írt egy sikeres könyvet is “CHCI KONEČNĚ ZHUBNOUT” címmel (Le akarok végre fogyni). Találkozhatnak vele például a Fogyunk és étkezzünk egészségesen Dine4Fit cseh csoportjában, vagy természetesen a saját weboldalán ,valamint a Prágai Táncközpontban tartott táncóráin és egészséges fogyókúra tanfolyamain.

Dine4fit.hu

16.10.2024 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Az archívumból

Italok kalóriáinak összehasonlítása: Meglepődött?

Beültünk ebédelni, becsületesen számoltuk a kalóriákat, és utána szépen leöblítjük egy itallal…

Néha elfelejtjük, hogy az italokkal további energiákat juttatunk a szervezetünkbe.

Kapcsolódó cikkek

Elkezdődött az iskolaév: Hogyan néz ki az ideális tízórai?

Amikor iskolába kezdtem hordani az első fiunkat, lenyűgözött – kellemesen –, hogy mennyi automata van, az egyikben a kávé, a másikban a szendvics és a kekszek, a harmadikban tej (ízesített is), a negyedikben pedig a hideg italok.

Ma már minden más.

Forrólevegős fritőzök, rizsfőzők és lassan főző edények

Ma három aktuális „újdonságot” mutatunk be (ez nem igazán újdonság) a konyhával kapcsolatban, ezek történetét, felhasználását és lehetséges kalória-előnyeit.

Ezek most a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoportunk slágertermékei.

Mgr. Tereza Rogalewiczová: Testösszetétel analízis

A testösszetétel elemzésére használt eszközök manapság egyre gyakoribban megtalálhatósak a rendelőkben, táplálkozási tanácsadóknál, és a sportközpontokban.

A test összetételén kívül, azaz az izom-, zsír-, víz stb. információkon túlmenően az emberek tápláltsági állapota is megállapítható. Pontosabb képet adnak a túlsúly vagy az elhízás mértékéről, valamint az esetleges alultápláltságról is. Ez egy érdekes kiegészítés, amelynek köszönhetően néhány egészségügyi paraméter is megfigyelhető.

Hellča Vávrová: Hogyan érhetjük el a belső elégedettséget fogyókúra alatt

Amikor a „fogyókúra” szót halljuk, a legtöbb embernek a szigorú diéták, az edzőteremben eltöltött órák és a mérlegen leolvasható érték folyamatos követése jut az eszébe.

Azonban az egész folyamat pszichológiai oldala gyakran elkerüli a figyelmünket.

Ha nem eszed meg, nem kapsz édességet, avagy a gyermekkori nevelés hogyan befolyásolja nem csak az ételekhez való hozzáállást a felnőttkorban

A nevelési minták, amiket a gyermekkorban elsajátítunk, később egész életünkön át formálnak és befolyásolnak minket.

Gondolkoztak már azon, hogy a gyerekkorunkban hallott mondatok milyen nyomokat hagynak bennünk?

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner