Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

A legjobb burgonyasaláta: És milyen az Önök salátája?

A karácsonyi sütik, gyümölcsök, dió/mogyoró és bejgli mellett a rántott ponty és a burgonyasaláta nem hiányozhat a klasszikus szenteste asztaláról. Bár néhány családban a karácsonyi ponty helyett rántott hús vagy máshogyan elkészített hal kerül az asztalra, a burgonyasalátának mindenhol ott kellene lennie.

Ráadásul ez a szerény köret néha vicces családi veszekedések forrásává válik az együttélés első éveiben. Mindenki hozzászokott a saját salátájához, mert ahogy az egyik barátom mondta: A legjobb krumplisaláta az anyukáé. És az íze egész életünkben velünk lesz…

Most felejtsünk el mindenféle diétát, és beszéljünk a burgonyasalátáról. Nemcsak gyerekkorunk emlékét idézi sokszor, amiről nem akarunk lemondani, de két szakács salátája sosem lesz ugyanolyan ízű (még akkor sem, ha betűről betűre a kapott recept szerint készítik el).

És mivel közeledik a karácsony, amikor többnyire bőséges és nehéz ételeket eszünk, egy nagyon egyszerű, száz százalékig könnyű írással készültem nektek! Nincs táplálkozási szakértő, orvos, világbajnok vagy fitneszoktató. Társam lesz egy humoros újságíró – Jan Lipšanský, aki a blogban nem kimondottan a kalóriákról szokott írni-

Nejlepší bramborový salát
A burgonyasaláta majonézzel a legjobb?

Burgonyasaláta sokkal másképpen

De először egy kicsit arról írok, hogy miért is jutott eszembe ez a téma. Természetesen mi is kétféle salátát készítünk. Az egyik hasonló ahhoz, amit anyósom készített a férjemnek (tényleg csak hasonló – mint fentebb említettem, teljesen ugyanolyat lehetetlen készíteni), a másik az családomtól származik, amilyet az én nagymamám készített, aki Morvaországból származott. Egészen felnőtt koromig azt hittem, ez az egyetlen jó saláta. Hiszen a burgonyasaláta csak egyszerű kockára vágott burgonyából és főtt gyökérzöldségekből készül, kockára vágott savanyú uborkával és forró ecettel leforrázott hagymával. Kevés só, bors, mustár és néhány kanál olaj. Lehet, hogy egy táplálkozási szakember örülne, de a férjem sírt. Azt mondta, hogy ezt a „savanyú” burgonyát ő nem eszi meg, és szentestére szeretne egy igazi burgonyasalátát majonézzel és szeletelt szalámival (fuj).

A „jobb a kisebb engedékenység, mint a nagy komplikáció ” mottó jegyében (lásd a Férfikaland elmarad című filmet) nagy vonakodással kezdtem el készíteni „az ő” salátáját, ami persze nekem nem ízlett. Így minden évben kétféle salátát készítek, és mindannyian védjük a „területünket”. És úgy gondolom, hogy ezzel nem vagyunk egyedül (haha).

„Mivel nagymamáink máshonnan származtak, más volt a krumplisalátánk is volt” – ezzel nyugtat Jan Lipšanský. „A dédnagymamám egy Vyškovtól nem messze fekvő faluból származik, és csak egyszerű salátát készített szalámi nélkül, de sok gyökérzöldséggel. Az Ústí nad Labem-ben élő nagymama, mivel nagyon nagy volt a család, egy kis kádban készítette burgonyasalátát– egy olyan lemezkádban, amiben a gyerekek lubickoltak a nyári melegben. Gyökérzöldségek helyett Moravanka konzerves zöldségeket használt, és az én feladatom volt lereszelni a puha szalámit. Tojást is főztünk, keményre, díszítésnek a tetejére. Egy ilyen fürdőkádnyi adaghoz sok majonéz kellet, ezt elhihetik. De a legjobb burgonyasaláta apukám szüleitől származik, Vysočinából – előfőzött, szeletelt burgonya főtt hagymával, ecettel és fűszerekkel. Apu ezt a szegény ember salátájának hívja, és sokszor még jobban ízű, mint az a sok agyonmajonézezett krumplisaláta. És talán egészségesebb is.”

De hogy befejezzem a történetemet. Majdnem 20 évnyi panaszkodás után, hogy az én salátám olyan „furcsa”, és normális ember még soha nem csinált ilyet (haha), megkönnyebbültem. A kamasz lányunk is elutasítja a majonézzel és fura puha szalámival teli salátát. Ez az. Győztem!

Vánoce za oknem
Milyen ízű lehet a burgonyasaláta ebben a házban?

És kapcsolódik hozzá még egy történet. Amikor tavasszal ellátogattunk a hangulatos Lednice-Valtice-i környékre, az étlapon szemet szúrt a rántott hús. És mivel tudom, hogy a vendéglőkben is a saláta tele szokott lenni majonézzel (ráadásul ismeretlen forrásból), ezért mindig udvariasan, de más körettel szoktam kérni. Ezúttal azonban valamiért nem így volt, és megkérdeztem a pincért, hogy van-e majonéz a salátában. „Dehogy van”, mondta, és szinte riadtnak tűnt. „Ez itteni!”. És olyan volt. Nagyon ízlett, bár persze nem annyira, mint az anyukámé. De végre megtudtam, honnan ered a mi hagyományunk, hogy a „savanyú” krumpli, ahogy a férj mondja, az igazi krumplisaláta – persze az egyetlen és a legjobb (haha).

Ahány ház, annyiféle saláta

Ha karácsony napján sétálni mennek majd, tudni fogják, hogy minden ablak mögött a világ legjobb salátája van. És persze mindenhol egy kicsit más…

Kellemes Ünnepeket kíván Marcela és mai vendége, Jan Lipšanský.

P.S. Pár évvel ezelőtt elkezdtem becsempészni a férjemnek az „ő” salátájába konzerves kukoricát, hogy legalább ellensúlyozza az egészségtelen dolgokat. Még nem jött rá. Pssszzz 🙂

Ing. Macáková Marcela

A Kémiai Technológiai Egyetem tanulmányai arra ösztönözték, hogy a táplálkozás és az egészséges életmód iránt érdeklődjön. A diploma megszerzése után (1993) számos folyóiratban írt a témával kapcsolatban – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví stb. A Dine4Fit cseh nyelvű blogja mellett, ahol adminisztrátorként és Facebook -szerkesztőként dolgozik, majdnem húsz éve üzemelteti saját weboldalát is, a www.aerobic.cz-t. Ott mindenki megtalálja a kedvére valót, aki szereti a csoportos gyakorlatok bármilyen formáját (aerobik, jóga, pilates …)

Dine4fit.hu

18.12.2024 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Receptek

Az archívumból

Legjobb harapnivalók nyaraláshoz az útra III.

Az utazások alkalmára szánt harapnivalókról szóló sorozatunk újabb részében azt vizsgáljuk meg részletesebben, hogy milyen lehetőségünk van étkezni a repülős utazások során.

Ezen kívül azt is megtudhatjuk, hogy néhány kollégánknak meglehetősen sajátos hozzáállása van az utazások alatti étkezésekhez.

Élvezzék a nyaralást, és reméljük, hogy hasznát veszik tippjeinknek.

Kapcsolódó cikkek

Fedezd fel a Prémium újdonságunkat!

Lefényképezett ételek felismerése és súlybecslés.

A lefényképezett ételek felismerése és az adag becslése egy másik dolog, ami bekerült a Dine4Fit alkalmazásba – a mesterséges intelligencia, mint egy asszisztens a feljegyzésekhez.

Tíz lépés, ami segít helyesen elkezdeni a fogyókúrát

Elmúltak az ünnepek, ami gyakran nagyobb ételfogyasztással jár, és több kalóriabevitellel alkohol formájában.

Ráadásul sokan ilyenkor is szoktak fogadalmat tenni, ami persze nem tart sokáig. Hogyan vágjunk bele, hogy ezúttal kitartóak legyünk?

A fogyókúra nem csak a kilókról szól: Hogyan és miért kell megmérni a derék és a csípő kerületét

Az emberek igyekeznek lefogyni, főleg az ünnepek után, ugyanakkor nem is annyira a súlyon van a hangsúly.

Sokan közülünk naponta mérik a testsúlyukat, feljegyzik azt, esetleg újraszámolják a BMI-t, azaz a testtömegindexünket. Azonban nem biztos, hogy ezeknek az értéknek annyira jelentős szerepük van a fogyókúra során.

Fogyókúra, egészséges életmód és motiváció (2. rész): Gondoljunk másképp az ételre

Elegük van már a diéták és a tiltások végtelen körforgásából?

Talán itt az ideje abbahagyni a csodamegoldások keresését, és elkezdeni úgy tekinteni az ételre, mint aminek segítenie kell, nem pedig korlátoznia.

Fogyókúra, egészséges életmód és motiváció: Alapvető információk és célok kitűzése

Januárban a cseh nyelvű „Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével” Facebook-csoportban futott egy #nemleszekjegmadar kihívás, ami az újévi fogadalmak megvalósítását hivatott segíteni.

De a fogyókúrába és az életmód váltásba az idén tavasszal is sokan akarnak belevágni, abban a reményben, hogy nyáron (főleg nyaraláskor) sokkal jobban fogják majd érezni magukat.

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner