A fagyasztó előnyei és hátrányai
Manapság már nem kell annyira aggódnunk egyes élelmiszerfajták eltarthatósága miatt a hűtők és fagyasztók lehetőségeinek köszönhetően.
Tudják, hogy mennyi ideig állnak el az élelmiszerek a fagyasztóban?
Hogyan lehet a legjobb képeket elkészíteni a Din4Fit adatbázisába? És hogyan fotózzuk magunkat a fogyásunkkal kapcsolatos történethez?
Felhasználóinknak köszönhetően élelmiszer adatbázisunk folyamatosan gyarapszik, és hasonlóképpen növekszik a fotók száma is. Úgyszintén jelennek meg sikertörténetek is azon felhasználóinktól, akiknek a Dine4Fit alkalmazás segítségével sikerült lefogyni, melyekhez fényképeket is gyakran csatolnak a szerzők (pl. előtte-utána).
De persze nem minden fénykép alkalmas erre. Melyek a leggyakoribb hibák a magunkról, vagy az ételekről készített fényképek készítésekor? Reméljük, hogy tudunk segíteni néhány tippel és alapvető trükkel megfelelő képeket elkészíteni.
Mi fotózzuk magunkat, vagy kérjünk meg valakit a képek készítésére?
Amennyiben lehetséges, kérjük meg a képek készítésére valamelyik családtagunkat, vagy barátunkat. Szelfi, tükör, esetleg mobiltelefon előlapi kamera esetén számos probléma merülhet fel.
Először is ezen esetekben tükörképet készítenénk (beleértve mindent, ami látszik, még a feliratok). Így nehéz lefényképezni az egész alakunkat. Ami még rosszabb – nem tudunk megfelelő hátteret találni, megfelelő fényt és a távolságot – lásd lejjebb. Ráadásul, ha a vakut is használjuk, könnyen tűnhetünk zombinak a fényképen.
Milyen magasságról, és milyen távolról fényképezzünk
Valószínű, hogy senki sem szeretné, ha a képeken torz lenne. Leggyakoribb hiba egyike a túlságosan magasról, vagy a túlságosan alacsonyról való fényképezés.
Nagyobb távolságból fényképezve ezek a torzítások egyre kevésbé látszanak, viszont ebben az esetben csak olyan fényképezővel célszerű fotókat készíteni, amelyek zoom-mal rendelkeznek. A mobiltelefonokban ez a funkció ritka, így a képeken csak egy távolban levő alak látszana.
Fény és háttér
Mivel most az átalakulást szemléltető képekről beszélünk, így nem foglalkozunk a pózokkal, a kép teljes mezőjének a kitöltésével, vagy hasonlókkal. Itt a hangsúly most a változáson, összehasonlításon van.
A mi esetünkben a háttérnek is ugyanannak kellene lennie, legjobb választás a fehér színű háttér. Az tényleg jól néz ki, ha például egy pálmafákkal teli tapéta előtt állunk, viszont ebben az esetben is háttérbe kerül az alakunk – pedig a változásunkat dokumentáló fényképeken éppen erre lenne szükség.
Oldalról, felülről, esetleg valamilyen szögből készítsük a képeket?
Az ínyenc és kulináris élvezeteket megörökíteni igyekvő kezdő fotósok legnagyobb dilemmáját talán az okozza, hogy eldöntse, honnan is kellene fényképezni az ételeket.
Itt egy egyszerű szabály lesz érvényes – ha nem egy „magas“ ételről van szó (pl. torta, lasagne, nagy hamburger, fagylaltos kehely, stb.), amelyek valóban jobban mutatnak az oldalról készített képeken, akkor fényképezzünk felülről.
Az ilyen magasabb ételek jobban mutatnak a képeken, ha kicsit távolabbról (legjobb körülbelül másfél méter távolságból) fényképezzük zoom használatával. A háttér nem lesz zavaró, mert így kissé elhomályosodik, és az étel úgy fog dominálni a képen, ahogy annak lennie kell. A felülről fényképezés esetén viszont a zoom használata nem javasolt. Fényképezzük le az ételt környezetével együtt, utólag körbevágással bármikor szerkeszthető lesz. De egy hátteret utólag nem tudunk beleszerkeszteni (pl. egy régi, érdekes struktúrával rendelkező faasztal).
Megfelelő fény
Ezzel egy lényeges és egyik legnehezebb részhez jutottunk. A megfelelő fényviszonyok megtalálása. Ha pl. a konyhában gyertyafénynél, vagy egyetlen égő mellett fogjuk fényképezni a színes és érdekes kompozíciójú ételt, úgyis szürkésnek fog látszani, esetleg tele árnyékkal.
Ezért ha lehet, próbáljuk meg kihasználni a lehető legjobban a nappali fényt. Az ablakon át napsütéses időben általában érdekes, szűrt fény világít be (ilyenkor nem közvetlen napsütésről beszélünk). Ezen úgy tudunk segíteni, hogy a fényt (ez esetben lehet szó lámpáról vagy akár csillárról) visszaverjük egy darab fehér papírral, függönnyel, fehér terítővel, vagy polisztirol lappal.
Ez a trükk étteremben is könnyen használható, ahol gyakran találkozhatunk nem megfelelő fényviszonyokkal. Fogjuk meg az étlapot, amennyiben fehér alappal rendelkezik, és segítségével szükség szerint „megvilágíthatjuk” az ételt a visszavert fénnyel. Vakut semmi esetre sem használjunk.
Háttér, színek, és elrendezés
Meg kell békülnünk azzal a tudattal, hogy senki sem fog tudni olyan gyönyörű és művészi képeket készíteni az ételről, mint amilyeneket a reklámokban, szórólapokon, vagy szakmai könyvekben látunk. Az ilyen jellegű képek az erre szakosodott stúdiókban készülnek több órán keresztül, ahol „food stylist”-ok, megvilágítók, és professzionális szakmai szervezők asszisztálnak hozzá. De sajnos mielőtt hasonló eredményeket érnénk el, addig az étel kihűlhet, kiszáradhat.
Valószínű, hogy jelen esetben gyorsan szeretnénk fényképet készíteni az ételről, amit a Dine4Fit-ra akarunk feltölteni, amit utána még melegében el is fogyasztunk.
Ebben nagy szerepet játszik a háttér és a hely, ahol az étel jól fog kinézni. Ez lehet a már feljebb említett régi, érdekes, rusztikus struktúrával rendelkező asztal, szép színes és kontrasztos felület, egy kőlap, vagy érdekes terítő.
Számos különböző szín tudja növelni az ételről készített kép attraktivitását, de a színeknek vagy ki kell egészíteniük egymást, vagy kontrasztban kell hogy legyenek (pl. amikor hideg és meleg színeket használunk egyidejűleg).
És ha igazán szép képeket szeretnénk készíteni az ételekről, ne felejtsük el jól beállítani a fehéregyensúlyt (White Balance) a fényképezőgépen, de még a mobiltelefonon sem, amit az adott fényviszonyokhoz (nappali fény, vagy világítás) tudunk igazítani.
És ha még ezután sem elégszünk meg az eredménnyel, akkor segítségünkre lehet egy képszerkesztő (megteszi valamelyik ingyenes változat is), ahol szükség szerint véglegesre szerkeszthetjük képünket a kontraszt, fényerő, vagy a telítettség beállításával.
szerző:
Manapság már nem kell annyira aggódnunk egyes élelmiszerfajták eltarthatósága miatt a hűtők és fagyasztók lehetőségeinek köszönhetően.
Tudják, hogy mennyi ideig állnak el az élelmiszerek a fagyasztóban?
Folytassa az olvasást 10.1.2024
Sokszor dilemmáztam azon, hogy valójában hogyan is működik a matt és a fényes oldala az alufóliának.
Egyszer aztán újra előjött ez a kérdés, de nem főzéskor, hanem egy egészen más alkalommal.
Folytassa az olvasást 20.11.2024
A Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoportban ötletgazdag és nagyszerű szakácsaink is jelen vannak. Folyamatosan szoktuk bemutatni őket itt a blogon.
Mi pedig mutatunk párat a repertoárjukból. Ma Andrea Ondováé a szó, akit már talán a lélegzetelállító átalakulásának köszönhetően ismerhetnek.
Folytassa az olvasást 13.11.2024
Megpróbálják fenntartani a kalóriadeficitet, de a mérleg egy bizonyos értéktől már nem akar lejjebb menni? Mi lehet a probléma?
Ezzel a témával már többször foglalkoztunk, de foglaljuk össze röviden néhány ponját. Hiszen az ismétlés a tudás anyja, ahogy mondani szokás.
Folytassa az olvasást 6.11.2024
Nem telik el egy nap sem a táplálkozástudományi klinikán, hogy ne találkoznék valakivel, aki azt gondolja, hogy a szénhidrátok tehetnek arról, hogy nem tudja elérni a kiálmodott alakját.
Olyan időkben nincs min csodálkozni, amikor minden oldalról bombáznak bennünket az alacsony szénhidráttartalmú és keto-diéták hirdetésekkel. De tényleg a szénhidrátok a legnagyobb ellenségei a karcsú vonalaknak? Olvassák végéig a cikket, és megtudhatnak valamit, amire nem is számítottak.
Folytassa az olvasást 30.10.2024
A feleségem meglepett, amikor kijelentette, hogy ez bizony nem jó semmire.
Az én feleségem a burgonyából a vizet valóban a mosogatóba önti. Ami nagy kár, mint ahogy azt most ki fogjuk tárgyalni.
Folytassa az olvasást 23.10.2024