A fagyasztó előnyei és hátrányai
Manapság már nem kell annyira aggódnunk egyes élelmiszerfajták eltarthatósága miatt a hűtők és fagyasztók lehetőségeinek köszönhetően.
Tudják, hogy mennyi ideig állnak el az élelmiszerek a fagyasztóban?
Kérem, felejtsék el az almás cidereket, és azokat a „limonádékat”, amelyekben minimális a sörtartalom, és nagyon magas tartalmú lime, vagy bodza …stb. ízesítéssel készülnek.
Az alkoholmentes sörnek nincs alkoholtartalma, viszont az íze olyan, mint a valódi söré, és nem a limonádéé.
Bizonyára ismerik a reklámokból – ahol pár kerékpározó fiatal megpihen egy szép környéken, majd alkoholmentes Birell-t fogyasztanak, vagy valamilyen ízesített sört reklámoznak. Ugyanakkor a cseh alkoholmentes sörökből óriási a kínálat. Meglepő módon a sörtérkép szerint a legnépszerűbb sörök nem a reklámokban szereplő sörökből állnak. A rangsort a Renegát vezeti, mely a Regent sörgyár terméke, az alkoholmentes Ferdinand Benešov-ból, a Rebel Havlíčkův Brod-ból. Ezeket követi a „Bernard s čistou hlavou” (Bernard tiszta fejjel), majd csak utána jön a többi reklámozott ital.
Ez azonban egyik sörfőzdének a termeléséből származó tényleges értékesítését nem jelzi. Nem csoda tehát, hogy a legkelendőbb alkoholmentes sör a Birell, mivel valóban megtalálható minden sarkon, benzinkutakon, falatozókban, büfékben, pihenőhelyeken. Így aztán valóban nem meglepő, hogy 2009-ben a Birell részesedése a cseh piacon 60 % volt!
Nyilvánvaló, hogy az összes többi sörgyár csak kullog utána.
A cseh sörfőzdék és malátaüzemek szövetsége szerint 2009-ben ötször több alkoholmentes sört gyártottak, mint 2000-ben. A sörfőzdék az egész év folyamán körülbelül 540-600 000 hektolitert készítettek és értékesítettek ebből az italból.
A jelenleg érvényben levő definíció szerint az alkoholmentes sör malátából erjesztéssel készül, minimális alkoholtartalommal, vagy teljesen alkoholmentes. Minden államnak saját jogszabályai vannak érvényben, van ahol egyáltalán nem tartalmazhat alkoholt, máshol pedig alkoholtartalma elérheti a 0,5 %-ot. A minket érdeklő cseh jogszabályok alapján alkoholmentes sörnek az minősül, amelyiknek az alkoholtartalma maximum fél százalék (0,5%).
Elsősorban gazdasági okokból, a második világháború után kezdődtek az alkoholmentes sör előállítására irányuló első próbálkozások, főleg Németországban, részben pedig Svájcban. Nálunk (csehországban) az alkoholmentes sörnek több mint 40 éves hagyománya van, mivel pontosan 1975-ben született meg ez az első ilyen jellegű ital.
Az eredeti Pito-t az 1970-es években több sörgyár is készítette. 1975-ben háromezer hektoliternyi készült belőle, és 5 évvel később pedig már tizennégyszer több. És azóta, mivel a Pito elsősorban a Most-i sörgyárban készült, egy gúnyos becenevet is kapott.
A Pito elnevezés valójában 2 szónak az összetétele PIvo (sör) és auTO (autó). És ha az eredeti neve után hozzátesszük a település nevét ahol készült (Most), akkor megkapjuk a gúnynevet (Pitomost – Ostobaság/hülyeség J ).
Valamikor a múltban a kezdetekkor természetesen a tudósok először vákuumdesztillációval próbálták elválasztani az alkoholt a kész sörtől. Csehországban azonban ma az alkoholmentes sörök előállításának legelterjedtebb módja az ellenőrzött erjesztés, vagyis az erjedési folyamat korai szakaszában az erjesztést megszakítják, és így csak elenyésző mennyiségű alkohol keletkezik.
A sör így nem veszít semmilyen hasznos anyagot, mint amiket az alkoholos sörök tartalmaznak (még jó hogy léteznek!), de mégis, ha valami kémiai vagy fizikai folyamaton megy keresztül, akkor az befolyásolhatja az így keletkező ízeket. Ráadásul ez az eljárás nagyon költséges.
A másik lehetőség az egyik leggyakrabban használt módszer Csehországban. Az erjesztés alacsony hőmérsékleten történik, esetleg nem erjesztett sörcefrével vagy malátával keverik. Alternatív megoldásként lehetőség van két különböző koncentrációjú fiatal sör keverésére is. Ez az eljárás anyagilag előnyös, de előfordulhat, hogy a sörben jobban lehet majd érezni a maláta vagy sörcefre ízét.
Az utolsó lehetőség pedig a speciális élesztők alkalmazása, ahol az alkoholmentes sört ugyanúgy készítik, mint az alkoholos sört, de ezek az élesztők az alkoholra reagálnak, és spontán leállítják az erjedés folyamatát. Az íze így nagyon hasonlít a klasszikus söréhez, de természetesen ezeket az élesztőket nem lehet könnyen beszerezni. Például a Birell ezt az eljárást használja.
Minket természetesen az érdekel a legjobban, mi a helyzet az alkoholmentes sörök a táplálkozás szemszögéből. 2009-ben a prágai Élelmiszerkutató intézet egy elemzést végzett a legkelendőbb Birell sör esetében a gluténszint vizsgálatának részeként.
Ami a glutént illeti, a Birell jól teljesített, és alkalmas a gluténmentes diéta esetén is. A többi feljegyzett értékekből láthatjuk, hogy 1 liter Birell-ben 40 g cukor, 2,3 g fehérje, 75 – 120 mg béta-glükán, 120 – 170 mg pentozán, 20 – 30 mg nátrium… és végén energiatartalom is.
Tehát a nagy leleplezés – a Birell energiatartalma 89 kJ 100 ml-ként, azaz 445 kJ fél liter esetén. (A plzeňi sörgyár oldalain hivatalosan közzétett értéke 435 kJ / 0,5 l.). Ha ezt összehasonlítjuk egy gyengébb világos sör (10°) átlagos értékével, ami kb. 700 – 770 kJ fél literenként, akkor az alkoholmentes sör fogyasztásával megspórolunk kb. 250 – 300 kJ-t minden fél liternél.
Hogy ez sok, vagy kevés, döntse el mindenki saját maga. Összehasonlításként – a 11° sör kb. 800 – 850 kJ, a 12° sör 900 – 950 kJ. (És a narancs dzsúsz energiatartalma fél literre vetítve 800 – 1100 kJ benne 55 grammnyi szénhidráttal, az édes limonádénak pedig 900 kJ).
Így tehát egyértelmű: minél több alkohol van a sörben, annál nagyobb a cukortartalma, és így az energiatartalma is. A sör alkoholtartalma azonban még így is olyan kevés, hogy az alkoholos világos sört is nevezhetjük nyugodtan alacsony kalóriatartalmú italnak.
Petr Havlíček táplálkozási terapeuta mondta egyszer, amikor alkoholmentes sört fogyasztott, hogy ez inkább egy regeneráló ital, ami alkalmas egy könnyebb edzés utánra, köszönhető a feljebb említett és jól felhasználható szénhidrát, flavonoid, tartósítószerek, kálium, magnézium, és nátrium tartalma miatt.
A barna sörök esetében ez más, amelyek karamellizált malátát tartalmaznak, emiatt több cukrot és kalóriát tartalmaznak. Természetesen az ízesített alkoholmentes sörök esetében is más a helyzet – mivel minden ízesítés plusz mennyiségű cukrot jelent, és gyakran további egészségtelen összetevőket.
És még egy megjegyzés, hogy az alkoholmentes sörben található 0,5% alkohol hogyan hat ránk, ülhetünk-e a volán mögé, ha iszunk belőle. Többféle próbát is végeztek már, az egyik esetnél például 60 perc alatt öt alkoholmentes sört ittak meg (öt félliterest). Az ezt követő leheletvizsgálat feljegyzései alapján beigazolódott, hogy még öt alkoholmentes sör elfogyasztása után sem kimutatható.
P.S. 2016 nyarán a csehek 43%-al több alkoholmentes sört ittak, mint ugyanabban az időszakban 2015-ben. Meglátjuk, milyen eredmények születnek majd a későbbiekben…
Manapság már nem kell annyira aggódnunk egyes élelmiszerfajták eltarthatósága miatt a hűtők és fagyasztók lehetőségeinek köszönhetően.
Tudják, hogy mennyi ideig állnak el az élelmiszerek a fagyasztóban?
Folytassa az olvasást 10.1.2024
Sokszor dilemmáztam azon, hogy valójában hogyan is működik a matt és a fényes oldala az alufóliának.
Egyszer aztán újra előjött ez a kérdés, de nem főzéskor, hanem egy egészen más alkalommal.
Folytassa az olvasást 20.11.2024
A Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoportban ötletgazdag és nagyszerű szakácsaink is jelen vannak. Folyamatosan szoktuk bemutatni őket itt a blogon.
Mi pedig mutatunk párat a repertoárjukból. Ma Andrea Ondováé a szó, akit már talán a lélegzetelállító átalakulásának köszönhetően ismerhetnek.
Folytassa az olvasást 13.11.2024
Megpróbálják fenntartani a kalóriadeficitet, de a mérleg egy bizonyos értéktől már nem akar lejjebb menni? Mi lehet a probléma?
Ezzel a témával már többször foglalkoztunk, de foglaljuk össze röviden néhány ponját. Hiszen az ismétlés a tudás anyja, ahogy mondani szokás.
Folytassa az olvasást 6.11.2024
Nem telik el egy nap sem a táplálkozástudományi klinikán, hogy ne találkoznék valakivel, aki azt gondolja, hogy a szénhidrátok tehetnek arról, hogy nem tudja elérni a kiálmodott alakját.
Olyan időkben nincs min csodálkozni, amikor minden oldalról bombáznak bennünket az alacsony szénhidráttartalmú és keto-diéták hirdetésekkel. De tényleg a szénhidrátok a legnagyobb ellenségei a karcsú vonalaknak? Olvassák végéig a cikket, és megtudhatnak valamit, amire nem is számítottak.
Folytassa az olvasást 30.10.2024
A feleségem meglepett, amikor kijelentette, hogy ez bizony nem jó semmire.
Az én feleségem a burgonyából a vizet valóban a mosogatóba önti. Ami nagy kár, mint ahogy azt most ki fogjuk tárgyalni.
Folytassa az olvasást 23.10.2024