Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Alkoholmentes sörök: Tényleg kevesebb kalóriát tartalmaznak?

Kérem, felejtsék el az almás cidereket, és azokat a „limonádékat”, amelyekben minimális a sörtartalom, és nagyon magas tartalmú lime, vagy bodza …stb. ízesítéssel készülnek.

Az alkoholmentes sörnek nincs alkoholtartalma, viszont az íze olyan, mint a valódi söré, és nem a limonádéé.

Bizonyára ismerik a reklámokból – ahol pár kerékpározó fiatal megpihen egy szép környéken, majd alkoholmentes Birell-t fogyasztanak, vagy valamilyen ízesített sört reklámoznak. Ugyanakkor a cseh alkoholmentes sörökből óriási a kínálat. Meglepő módon a sörtérkép szerint a legnépszerűbb sörök nem a reklámokban szereplő sörökből állnak. A rangsort a Renegát vezeti, mely a Regent sörgyár terméke, az alkoholmentes Ferdinand Benešov-ból, a Rebel Havlíčkův Brod-ból. Ezeket követi a „Bernard s čistou hlavou” (Bernard tiszta fejjel), majd csak utána jön a többi reklámozott ital.

Ez azonban egyik sörfőzdének a termeléséből származó tényleges értékesítését nem jelzi. Nem csoda tehát, hogy a legkelendőbb alkoholmentes sör a Birell, mivel valóban megtalálható minden sarkon, benzinkutakon, falatozókban, büfékben, pihenőhelyeken. Így aztán valóban nem meglepő, hogy 2009-ben a Birell részesedése a cseh piacon 60 % volt!

Nyilvánvaló, hogy az összes többi sörgyár csak kullog utána.

A cseh sörfőzdék és malátaüzemek szövetsége szerint 2009-ben ötször több alkoholmentes sört gyártottak, mint 2000-ben. A sörfőzdék az egész év folyamán körülbelül 540-600 000 hektolitert készítettek és értékesítettek ebből az italból.

Az alkoholmentes sörök történelme

A jelenleg érvényben levő definíció szerint az alkoholmentes sör malátából erjesztéssel készül, minimális alkoholtartalommal, vagy teljesen alkoholmentes. Minden államnak saját jogszabályai vannak érvényben, van ahol egyáltalán nem tartalmazhat alkoholt, máshol pedig alkoholtartalma elérheti a 0,5 %-ot. A minket érdeklő cseh jogszabályok alapján alkoholmentes sörnek az minősül, amelyiknek az alkoholtartalma maximum fél százalék (0,5%).

Elsősorban gazdasági okokból, a második világháború után kezdődtek az alkoholmentes sör előállítására irányuló első próbálkozások, főleg Németországban, részben pedig Svájcban. Nálunk (csehországban) az alkoholmentes sörnek több mint 40 éves hagyománya van, mivel pontosan 1975-ben született meg ez az első ilyen jellegű ital.

  • Pito-nak nevezték, és többen is emlékezhetünk még rá. Később, 2012-ben ismét megjelent ez a márka a piacon – melyet már a České Budějovice-i Samson sörgyár készít a nemzetközi Anheuser-Busch InBev csoporton belül. Az új változata viszont csak a fogyasztók felénél népszerű.

Az eredeti Pito-t az 1970-es években több sörgyár is készítette. 1975-ben háromezer hektoliternyi készült belőle, és 5 évvel később pedig már  tizennégyszer több. És azóta, mivel a Pito elsősorban a Most-i sörgyárban készült, egy gúnyos becenevet is kapott.

A Pito elnevezés valójában 2 szónak az összetétele PIvo (sör) és auTO (autó). És ha az eredeti neve után hozzátesszük a település nevét ahol készült (Most), akkor megkapjuk a gúnynevet (Pitomost – Ostobaság/hülyeség J ).

Hogyan készül az alkoholmentes sör?

Valamikor a múltban a kezdetekkor természetesen a tudósok először vákuumdesztillációval próbálták elválasztani az alkoholt a kész sörtől. Csehországban azonban ma az alkoholmentes sörök előállításának legelterjedtebb módja az ellenőrzött erjesztés, vagyis az erjedési folyamat korai szakaszában az erjesztést megszakítják, és így csak elenyésző mennyiségű alkohol keletkezik.

  • Manapság világszerte összesen háromféleképpen főzik az alkoholmentes söröket. A legrégebbi módszer, amikor a kész sörből vonják ki az alkoholt, például desztillációval, ozmózissal, dialízissel, cseppfolyós széndioxiddal történő extrakcióval, vagy frakcionált kristályosítással.

A sör így nem veszít semmilyen hasznos anyagot, mint amiket az alkoholos sörök tartalmaznak (még jó hogy léteznek!), de mégis, ha valami kémiai vagy fizikai folyamaton megy keresztül, akkor az befolyásolhatja az így keletkező ízeket. Ráadásul ez az eljárás nagyon költséges.

A másik lehetőség az egyik leggyakrabban használt módszer Csehországban. Az erjesztés alacsony hőmérsékleten történik, esetleg nem erjesztett sörcefrével vagy malátával keverik. Alternatív megoldásként lehetőség van két különböző koncentrációjú fiatal sör keverésére is. Ez az eljárás anyagilag előnyös, de előfordulhat, hogy a sörben jobban lehet majd érezni a maláta vagy sörcefre ízét.

Az utolsó lehetőség pedig a speciális élesztők alkalmazása, ahol az alkoholmentes sört ugyanúgy készítik, mint az alkoholos sört, de ezek az élesztők az alkoholra reagálnak, és spontán leállítják az erjedés folyamatát. Az íze így nagyon hasonlít a klasszikus söréhez, de természetesen ezeket az élesztőket nem lehet könnyen beszerezni. Például a Birell ezt az eljárást használja.

  • Külföldön, különösen a Bajoroknál az alkoholmentes söröket szűretlen változatban is főzik, amilyeneket egyik cseh sörgyár sem készít. Így van ez a felsőerjesztésű alkoholmentes búzasörök esetében is.

Alkoholmentes sörök kalóriaértéke

Minket természetesen az érdekel a legjobban, mi a helyzet az alkoholmentes sörök a táplálkozás szemszögéből. 2009-ben a prágai Élelmiszerkutató intézet egy elemzést végzett a legkelendőbb Birell sör esetében a gluténszint vizsgálatának részeként.

Ami a glutént illeti, a Birell jól teljesített, és alkalmas a gluténmentes diéta esetén is. A többi feljegyzett értékekből láthatjuk, hogy 1 liter Birell-ben 40 g cukor, 2,3 g fehérje, 75 – 120 mg béta-glükán, 120 – 170 mg pentozán, 20 – 30 mg nátrium… és végén energiatartalom is.

Tehát a nagy leleplezés – a Birell energiatartalma 89 kJ 100 ml-ként, azaz 445 kJ fél liter esetén. (A plzeňi sörgyár oldalain hivatalosan közzétett értéke 435 kJ / 0,5 l.). Ha ezt összehasonlítjuk egy gyengébb világos sör (10°) átlagos értékével, ami kb. 700 – 770 kJ fél literenként, akkor az alkoholmentes sör fogyasztásával megspórolunk kb. 250 – 300 kJ-t minden fél liternél.

Hogy ez sok, vagy kevés, döntse el mindenki saját maga. Összehasonlításként – a 11° sör kb. 800 – 850 kJ, a 12° sör 900 – 950 kJ. (És a narancs dzsúsz energiatartalma fél literre vetítve 800 – 1100 kJ benne 55 grammnyi szénhidráttal, az édes limonádénak pedig 900 kJ).

Így tehát egyértelmű: minél több alkohol van a sörben, annál nagyobb a cukortartalma, és így az energiatartalma is. A sör alkoholtartalma azonban még így is olyan kevés, hogy az alkoholos világos sört is nevezhetjük nyugodtan alacsony kalóriatartalmú italnak.

Petr Havlíček táplálkozási terapeuta mondta egyszer, amikor alkoholmentes sört fogyasztott, hogy ez inkább egy regeneráló ital, ami alkalmas egy könnyebb edzés utánra, köszönhető a feljebb említett és jól felhasználható szénhidrát, flavonoid, tartósítószerek, kálium, magnézium, és nátrium tartalma miatt.

A barna sörök esetében ez más, amelyek karamellizált malátát tartalmaznak, emiatt több cukrot és kalóriát tartalmaznak. Természetesen az ízesített alkoholmentes sörök esetében is más a helyzet – mivel minden ízesítés plusz mennyiségű cukrot jelent, és gyakran további egészségtelen összetevőket.

És még egy megjegyzés, hogy az alkoholmentes sörben található 0,5% alkohol hogyan hat ránk, ülhetünk-e a volán mögé, ha iszunk belőle. Többféle próbát is végeztek már, az egyik esetnél például 60 perc alatt öt alkoholmentes sört ittak meg (öt félliterest). Az ezt követő leheletvizsgálat feljegyzései alapján beigazolódott, hogy még öt alkoholmentes sör elfogyasztása után sem kimutatható.

P.S. 2016 nyarán a csehek 43%-al több alkoholmentes sört ittak, mint ugyanabban az időszakban 2015-ben. Meglátjuk, milyen eredmények születnek majd a későbbiekben…

Dine4Fit alkalmazás – itt megnézheti kedvenc sörének az energiaértékét!

 

Jan Lipšanský

Forgatókönyvíró, újságíró, író, a Cseh Televízió munkatársa, jelenleg két fiával töltik kellemesen mindennapjaikat, és együtt utazgatnak.

Dine4fit.hu

29.11.2021 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Az archívumból

Táplálkozási terapeuta, Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Akkor is le lehet fogyni, ha néha lazítunk

Sokan azt gondolják, hogy a fogyókúra egy büntetés, és azzal a gondolattal vágnak bele, hogy rettenetesen vissza kell fogniuk magukat, túlárazott fogyókúrás termékeket kell vásárolniuk, éhezniük kell, rengeteget kell mozogniuk és mindenről kedvenc ételükről le kell mondaniuk.

Valaki valóban így csinálja, de én nem rajongok érte. Az én filozófiám kicsit más: „Inkább lazábban, de fenntarthatóan.”

Kapcsolódó cikkek

Dine4Fit: Hogyan és mivel pótoljuk a fehérjéket az étrendben

A rostokhoz hasonlóan (megtalálják a Hogyan és mivel egészítsük ki a rostokat az étrendünkben cikkben), a Dine4Fit alkalmazás legtöbb új felhasználója azt tapasztalja, hogy sokszor a fehérjéket jelző köröcske sem akar bezöldülni.

Mik is a fehérjék, és hogyan érhetjük el, hogy eleget fogyasszunk belőlük?

Továbbfejlesztett funkciók az alkalmazásban. Tételek másolása és tömeges törlése!

Az étrend kitöltése most még gyorsabb és egyszerűbb lesz! Bemutatunk két továbbfejlesztett funkciót, amelyekkel időt takaríthatsz meg.

Jan Lipšanský a kalóriákról másként: Ételek, amelyek másnap jobban ízlenek

Én például szeretem, ha másnap reggelre maradnak még szendvicsek egy buli után. Kicsit kemények, de szerintem ez adja meg a különleges ízt.

És valóban léteznek olyan ételek is, amelyeket jobb pihenni hagyni egy napig, néha két napig is.

Hogyan tervezzünk és készítsünk helyesen és biztonságosan dobozolt ételeket

Az ételek csomagolása, vagyis az ételek dobozba készítése az utóbbi években egyre népszerűbb lett.

Nemcsak időt és pénzt takarítunk meg, hanem segít fenntartani az egészséges és kiegyensúlyozott étrendünket is, ugyanis mindent, amit otthon elkészítünk, előre megtervezhetjük, megmérhetjük, és így nagyon könnyen feljegyezhetjük a Dine4Fit alkalmazásba.

Ennek az étkezési tervezési módszernek azonban megvannak a maga szabályai, amelyeket be kell tartani, hogy hatékony és mindenekelőtt biztonságos legyen. Nézzük meg az előnyöket, hátrányokat, valamint néhány tippet a lehetséges kockázatok elkerülésére.

Bemutatjuk egyik újdonságunkat – a kalóriaegyensúlyt

Eddig kicsit mágikus számításokkal lehetett találkozni az alkalmazásban, mert minden a háttérben történt, és bizonyára zavaró is lehetett, hogy melyik szám honnan is jött. Ezért úgy döntöttünk, hogy ezt most tisztázzuk!

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner