Amire az alufóliát használhatjuk, nem csak a konyhában
Sokszor dilemmáztam azon, hogy valójában hogyan is működik a matt és a fényes oldala az alufóliának.
Egyszer aztán újra előjött ez a kérdés, de nem főzéskor, hanem egy egészen más alkalommal.
Ez egy kicsit hosszabb lesz. Főzzenek egy kávét, és olvassák el figyelmesen.
Ehhez az íráshoz a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével a csoportban feltett kérdések miatt jutottam el. És Albert Einstein idézete miatt: „Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen.“
Az elmúlt időkben a csoportban, melyet a Dine4Fit kezeli, többször szó esett arról, hogy lehet-e hízni, ha élelmiszerhiány lép fel (pl. ha jóval kevesebb, mint az alapanyagcsere). Tehát egyszer és utoljára: Kalóriadeficit esetén nem képződik zsírszövet. Pont. Előre is elnézést kérek a Janáktól és Lindáktól, akiknek a nevét „kölcsönvettem” a cikkemhez két példa erejéig, a helyes megértés érdekében.
A fogyás egy katabolikus folyamat – ami a zsírszövet csökkentését jelenti (részben beleértve az izomszövetet is, pár % izomtömeg is csökken a fogyás esetén). A gyarapodás ezzel szemben egy anabolikus folyamat, amikor valami képződik (izom, zsírok), a bevitelnek pedig túlsúlyban kell lennie.
De akkor az miért van, hogy valaki keveset eszik, és mégis hízik?
Az első: Jana sosem diétázott, azt evett amit akart, a súlya normális volt, sosem foglakozott vele. Viszont a kor/terhesség/hormonok miatt mégis hízott valamennyit. Le szeretne fogyni, ezért edzeni kezd, keveset eszik (az alapanyagcsere értéke alatt), gyorsan le is fogy. Aztán visszatér a megszokott kerékvágásba, és nem hízik.
A második: Linda már többször diétázott. Tulajdonképpen egyik diétáról a másikra tért állandóan. És mindig visszahízott. Jelenleg már 100 kg felett van, és nagyon szomorú. Ezért ISMÉT drasztikusan lecsökkenti a bevitelt (3000 kJ körül eszik) és elkezd edzeni. Az anyagcseréje a diétáktól úgymond beszűkült. Egy hét után már fáradt, már nem is igazán érdekli. Minden nap mérkőzik, ideges, és demotivált, mivel még hízott is egy kicsit. Délután a barátnőjével elmegy egy kávéra, és megeszik egy szelet süteményt is. Hiszen úgy sem tud fogyni! Elmeséli a barátnőjének, mennyire szenved. Egy süti után kedvet kap, és hazafelé bemegy a boltba, ahol csokit, chipset, és még talán fagyit és tejszínhabot is vesz. És az egészet megeszi. Depresszióba esik, hogy megint nem tudta kibírni. De ha már így lett, akkor az egész hétvégén tovább eszik. Majd hétfőn újrakezdi. Hétfőn reggel a mérleg 2 kg-mal többet mutat. Szomorú, ezért nem reggelizik, ebédre két sárgarépát eszik, este pedig egy joghurtot. És elkezdi a következő kört.
Látják a különbséget? Két nő, akik nagyon keveset esznek, de mégis eltérő eredménnyel. És itt terjed az a mítosz, hogy „keveset eszek, de hízok”. Természetesen egy picit eltúloztam, de szándékosan, hogy első olvasásra egyértelmű legyen. Nem mindenki csinálja ennyire extrém módon.
Önöknek, akik azt érzik, hogy a semmitől is híznak, a gyakori diéták miatt beszűkült az anyagcseréjük (ez a mi evolúciós előnyünk, hogy túléljük a hiányt, a szervezetünk lelassítja azokat a folyamatokat, amelyek nem annyira fontosak, a fáradtság fokozódik, hogy a testünk ne dolgozzon túl sokat, lelassul a bőr megújulása és a haj növekedése, töredeznek a körmeink, hullik a hajunk, romlik az alvás minősége, és a hangulatunk is…).
Mivel ha egy ilyen diétát nem tartunk be sokáig, és utána túlesszük magunkat, vagy nem foglalkozunk a diétával, akkor a szervezetünk, ami most lassabban működik, elkezdi elraktározni a felesleges energiákat.
Először is elraktározza a többletet, mert hétvégén bevittünk 10 000 kJ-t a 8 000 kJ helyett, ami elegendő lett volna. És utána a szervezet lassan működik, így ebben a pillanatban a 8000 kJ túl sok.
Azt kérdezik utána, „Nem fogok így hízni?”. De, lehet, hogy hízni fognak. Általában ez 3 kg körül van az első három hétben (a szervezet felemészti a tápanyagokat és az energiákat). Azután a folyamat megáll, és úgy tűnik, hogy nem történik semmi, de valójában mégis: A szervezet gyógyulni kezd. Amikor hirtelen elkezdődik a fogyás.
Csak arra kérem Önöket, ne ragadják meg minden szavam. Lehetnek ebben különböző változó tényezők is: Először is lehet, hogy valamit másképpen csinálnak, lehet, hogy valamilyen betegség után lábadoznak, valamilyen intoleranciában szenvednek, a magas beviteli és alacsony beviteli ciklus eltérő hosszúságú lehet. Az az érzésük, hogy tényleg nem esznek semmit, de valójában sosem számolták ki, és így talán mégsem vannak kalóriadeficitben. Vagy megeszik azt, amit a gyerekek hagytak, esetleg a deficithez még megisznak naponta két latté-t, vagy egy kanál dióvajat megesznek, amit feljegyeznek a Dine4Fit aplikációba, de a második kanalat is elfogyasztják „tanúk és feljegyzés nélkül”. Ez inkább egy külön posztba való lenne.
Végszóra azonban a következtetés egyértelmű: Kalóriadeficitben nincs hízás.
fotó: cz.depositphotos.com
Sokszor dilemmáztam azon, hogy valójában hogyan is működik a matt és a fényes oldala az alufóliának.
Egyszer aztán újra előjött ez a kérdés, de nem főzéskor, hanem egy egészen más alkalommal.
Folytassa az olvasást 20.11.2024
Táplálkozási tanácsadóként klienseimmel leggyakrabban a fogyókúra – súlycsökkentés témával foglalkozom.
Egyeseknél azt vettem észre, hogy egy ördögi játszmának tekintik – mert csak fogynak és visszahíznak újra és újra. És minden újra próbálkozás alkalmával egyre erősebben ragaszkodnak a végeredményhez, elveszítik az önbizalmukat és egyre dühösebbek lesznek.
Folytassa az olvasást 27.11.2024
A Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoportban ötletgazdag és nagyszerű szakácsaink is jelen vannak. Folyamatosan szoktuk bemutatni őket itt a blogon.
Mi pedig mutatunk párat a repertoárjukból. Ma Andrea Ondováé a szó, akit már talán a lélegzetelállító átalakulásának köszönhetően ismerhetnek.
Folytassa az olvasást 13.11.2024
Megpróbálják fenntartani a kalóriadeficitet, de a mérleg egy bizonyos értéktől már nem akar lejjebb menni? Mi lehet a probléma?
Ezzel a témával már többször foglalkoztunk, de foglaljuk össze röviden néhány ponját. Hiszen az ismétlés a tudás anyja, ahogy mondani szokás.
Folytassa az olvasást 6.11.2024
Nem telik el egy nap sem a táplálkozástudományi klinikán, hogy ne találkoznék valakivel, aki azt gondolja, hogy a szénhidrátok tehetnek arról, hogy nem tudja elérni a kiálmodott alakját.
Olyan időkben nincs min csodálkozni, amikor minden oldalról bombáznak bennünket az alacsony szénhidráttartalmú és keto-diéták hirdetésekkel. De tényleg a szénhidrátok a legnagyobb ellenségei a karcsú vonalaknak? Olvassák végéig a cikket, és megtudhatnak valamit, amire nem is számítottak.
Folytassa az olvasást 30.10.2024
A feleségem meglepett, amikor kijelentette, hogy ez bizony nem jó semmire.
Az én feleségem a burgonyából a vizet valóban a mosogatóba önti. Ami nagy kár, mint ahogy azt most ki fogjuk tárgyalni.
Folytassa az olvasást 23.10.2024